Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. Om hun visie, ideeën en oplossingen te delen met de De Tijd-community. De betrokken partners zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud.
De vraag naar leefruimte in Brussel-centrum blijft groot. ‘Met de ombouw van oude kantoren naar woningen helpen we de stad en haar bewoners vooruit’, zegt Laurent Hemelaers, development manager bij AG Real Estate. Hij begeleidt het project Urban Court, dat stilaan vormt krijgt en symbool staat voor onze nieuwe manier van wonen.
In het hart van de Europese wijk in Brussel bouwt projectontwikkelaar Urbicoon modern ingerichte studio’s van 40 vierkante meter groot. Deze comfortabele woonunits spelen in op de vraag van ambtenaren en Europese functionarissen naar betaalbaar wonen in de stad. ‘We begrijpen de kunst om de leefbaarheid op zo’n oppervlakte zo groot mogelijk te maken’, zegt Alexander Ryckaert, salesmanager bij Urbicoon.
De nieuwe woontoren Doktoren op ’t Eilandje wordt de nieuwe groene landmark van de Antwerpse skyline. Groen, want bovenop de 23ste verdieping, op zo’n 80 meter hoogte, komt een unieke daktuin. ‘Betaalbaar wonen op een toplocatie, dat is onze missie’, zegt Kevin Perez, chief commercial officer bij projectontwikkelaar Immpact.
Vroeger kochten mensen een appartement omdat dat goedkoper was dan een huis. Vandaag is de aankoop van een appartement eerder een bewuste keuze voor een groot deel van de gezinnen. ‘Er speelt meer dan het financiële plaatje’, zegt Johan De Vlieger, CEO van projectontwikkelaar Bostoen.
Italiaans architect Stefano Boeri werd wereldberoemd met zijn duurzame woonprojecten, waarin bomen en planten de hoofdrol krijgen. Zijn Bosco Verticale in Milaan sleepte de ene na de andere prijs in de wacht, in China tekent hij complete stadswouden uit. Nu ‘groeit’ voor het eerst ook een Boeri-gebouw op Belgische bodem, meer bepaald op Nieuw Zuid in Antwerpen.
De vraag naar kleinere, betaalbare woningen zit in de lift. Als gevolg van de betonstop en de vergrijzing vergunnen lokale overheden sinds 2003 meer nieuwe flats dan eengezinswoningen. Hoe kijkt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, naar de ‘appartementisering’ van België?
Uit de as van oude, verwaarloosde industriële sites in en rond steden verrijzen almaar meer flats. Stadsvernieuwingsprojecten mikken op een mix van wonen, werken en vrijetijdsbeleving en creëren nieuwe dorpen in de stad. ‘De verbindende rol van stads- en gemeentebesturen is cruciaal.’
Vastgoedexperts waarschuwen voor een mogelijk overaanbod aan appartementen op de Belgische markt. Dat dreigt vooral in Vlaanderen het grootst te worden, omwille van het explosief toenemende aantal bouwvergunningen. Dat aantal blijft in Wallonië redelijk stabiel. In Brussel zakt het zelfs. Twee specialisten reiken mogelijke oplossingen aan.
De Sky Gardens in Singapore en de Bosco Verticale in Milaan bewijzen dat flatgebouwen met een tuin op elke verdieping architecturaal perfect realiseerbaar zijn. Ook bij ons integreren projectontwikkelaars steeds prominenter de natuur in hun woonprojecten. ‘Rewilding bij flatgebouwen is veel meer dan een artistiek concept of een zoveelste nieuwe trend.’
Grootsteden als Amsterdam, Parijs, New York en Tokio bekampen hun tekort aan woonheden onder meer met kleine flats van 25 m² of minder. Vier vastgoedexperts over de vraag of deze microappartementen ook een toekomst hebben in onze steden.