Advertentie

Kunstenaarsstatuut op de helling door hervorming werkloosheid

Kunstenaars genieten al tientallen jaren van een werkloosheidsregeling die rekening houdt met het onregelmatige karakter van hun beroep. ©Saskia Vanderstichele

De federale plannen om de werkloosheidsuitkering te hervormen betekenen mogelijk het einde van het kunstenaarsstatuut, vernam L'Echo. Bijna 8.000 mensen zouden worden getroffen.

Het lijkt steeds waarschijnlijker dat de aangekondigde beperking van de werkloosheidsuitkeringen ook ernstige gevolgen zal hebben voor kunstenaars. Volgens informatie van L'Echo zou de hervorming van minister van Werk David Clarinval (MR) leiden tot de afschaffing van het kunstenaarsstatuut.

Kunstenaars genieten al tientallen jaren van een werkloosheidsregeling die rekening houdt met het onregelmatige karakter van hun beroep. Met het specifieke statuut kunnen ze tussen verschillende opdrachten een werkloosheidsuitkering ontvangen en moeten ze niet op zoek naar ander werk. Momenteel maken daar ongeveer 8.000 mensen gebruik van.

Advertentie

De afschaffing van het kunstenaarsstatuut staat niet in het regeerakkoord en ligt politiek gevoelig.

De Vivaldi-regering had onder impuls van Pierre-Yves Dermagne (PS), Frank Vandenbroucke (Vooruit) en David Clarinval (MR) het statuut nog versterkt en herdoopt tot 'kunstwerkattest'. In de sector was sprake van een vereenvoudiging en werd het als een erkenning gezien.

Nu lijkt Clarinval, als lid van de Arizona-coalitie, van plan het statuut af te schaffen. De werkloosheidshervorming, die nog moet worden besproken in de regering, heeft als doel alle werklozen jonger dan 55 jaar aan dezelfde regels te onderwerpen, inclusief kunstenaars, bevestigen meerdere bronnen.

TIP

De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.

Uw dagelijkse round-up van de actualiteit.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Dat streven naar een gelijke behandeling zou mogelijk juridische problemen kunnen opleveren, verneemt L'Echo. Het kabinet van de minister van Werk reageerde niet op vragen.

Niet in het regeerakkoord

De afschaffing van het kunstenaarsstatuut staat niet in het regeerakkoord en ligt politiek gevoelig. Vooruit was betrokken bij de hervorming in de vorige regering. Les Engagés verzette zich tegen uitspraken van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, toen die de noodzaak van een ministerie van Cultuur in twijfel trok en zich kritisch uitliet over 'gesubsidieerde cultuur'.

De beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd is wel opgenomen in het regeerakkoord. Eén jaar werken in de voorbije drie jaar geeft recht op maximaal één jaar werkloosheidsuitkering. Per vier ­extra gewerkte maanden is er recht op één maand uitkering, zodat na vijf gewerkte jaren de maximale uitkering van twee jaar bereikt wordt.

Advertentie

Betrokkenen bij het dossier vrezen dat de afschaffing van het kunstenaarsstatuut de toegang tot werkloosheidsuitkeringen voor veel kunstenaars onmogelijk zou maken.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een showroom van het Japanse merk Honda in Los Angeles. Op ingevoerde wagens moet vanaf woensdag een heffing van 25 procent betaald worden.
Duurdere auto’s? ‘Kan me niks schelen’, zegt Trump
De Amerikaanse president Donald Trump zegt in een interview dat hij zich helemaal geen zorgen maakt over duurdere auto’s als gevolg van zijn plan om 25 procent invoertarieven te heffen.
Gesponsorde inhoud