Pallettengroep PGS bouwt haar grootste fabriek in Portugal
De Frans-Belgische pallettengroep PGS bouwt twee nieuwe fabrieken voor het herstel van houten palletten in Portugal. De groep haalde er een groot contract binnen met La Palette Rouge.
De pallettenfabrikant PGS breidt zijn activiteiten uit naar Portugal en neemt er twee nieuwe fabrieken in gebruik. Die zullen volledig werken voor La Palette Rouge (LPR), een grote speler in palletverhuur en bekend om zijn karakteristieke rode palletten. PGS won een aanbesteding van LPR (Euro Pool Group) om grote hoeveelheden gebruikte palletten in Portugal te sorteren, te onderhouden en te herstellen.
Voor het contract bouwde PGS een grote fabriek in Póvoa de Santa Iria, nabij Lissabon, waar jaarlijks 2,75 miljoen pallets verwerkt kunnen worden. Het gaat om de grootste site voor tweedehandspalletten van de groep. Daarnaast komt er een tweede en kleinere site van 0,65 miljoen palletten per jaar in het zuiden van Portugal.
De twee sites zijn samen goed voor 50 banen en een investering van 2,5 miljoen euro. De intrede op de Portugese markt via twee nieuwe sites is een opmerkelijke stap voor PGS, dat de voorbije jaren vooral via de overname van kleinere familiale bedrijven was gegroeid.
'Deze start in Portugal is het begin van een nieuw avontuur in een land met veel mogelijkheden', zegt Luc Grauwet, de CEO van PGS. Hij zegt dat het bedrijf nog meer sites in Zuid-Europa wil om ook andere klanten te kunnen bedienen. Bij de groep passeren jaarlijks 20 miljoen gebruikte palletten. Ze produceert jaarlijks ook 25 miljoen nieuwe palletten.
Eerder dit jaar breidde PGS zijn actieterrein ook uit in Noord-Europa. Via een dubbele deal, de overname van twee lokale sectorgenoten, werd het ook actief in Denemarken.
Oostenrijk
PGS heeft nog andere expansieplannen in Europa en kijkt onder meer naar Oostenrijk. De start van de activiteiten in dat land zou de komende weken concreet worden. Met Oostenrijk wordt PGS actief op een vijftigtal sites in een dozijn landen verspreid over alle hoeken van Europa en Marokko.
PGS is een van oorsprong Frans bedrijf, maar het heeft met de West-Vlaamse CEO en grootaandeelhouder Luc Grauwet en zijn hoofdkantoor in Gistel een erg Belgisch tintje. Net als het Limburgse Foresco, in handen van twee Belgische ondernemers, en het Nederlandse Rotom, gefinancierd door de investeringsgroep Waterland, zet PGS hard in op externe groei om uit te groeien tot een Europese speler.
PGS focust ook hard op verticale integratie. Het kocht zich in bij de grootste naaldhoutzagerij in Vlaanderen, IDE Woods uit Zulte. En met Nails of Flanders bezit PGS een eigen nagelfabriek.
De groep telt meer dan 1.200 werknemers en verwacht dit jaar een geconsolideerde omzet van rond 400 miljoen euro. Ondanks de vele overnames blijft die omzet eerder stabiel tegenover vorig jaar, omdat de prijzen van de palletten sterk gelieerd zijn aan de prijs van hout, de belangrijkste grondstof.
Omdat palletten in zeer veel sectoren gebruikt worden, zijn de producenten erg afhankelijk van de economische activiteit in de maakindustrie. Grauwet verwacht dat de moeilijke economische situatie van 2024 in 2025 aanhoudt. 'De geopolitieke en mondiale gebeurtenissen en ontwikkelingen zullen een directe invloed blijven hebben op de complexiteit van de markten', zegt hij.
Meest gelezen
- 1 Ondernemer en zakenman Willy Naessens overleden
- 2 Trump verliest stilaan geduld over traag 'vredesproces' in Oekraïne
- 3 Ghelamco stelt publicatie jaarresultaten uit
- 4 Familieman Willy Naessens schonk ook twee externen het vertrouwen voor zijn opvolging
- 5 Voordelig geld uit bedrijf halen? Jambon laat keuze tussen oud en nieuw regime