Energieleverancier Mega staat te koop
De Luikse energieleverancier Mega staat te koop. De grootste onafhankelijke speler in België, die recent uitbreidde naar Nederland en sinds kort ook telecomdiensten aanbiedt, kan rekenen op interesse van energiebedrijven en financiële partijen.
Nadat tijdens de energiecrisis enkele leveranciers de handdoek in de ring moesten gooien, komt er mogelijk een grote verschuiving in de Belgische energiemarkt. Leverancier Mega, met honderdduizenden klanten het nummer vijf in ons land, staat in de etalage. De zoektocht naar nieuwe aandeelhouders, geleid door ING, is vergevorderd en er is al een selectie gemaakt van geïnteresseerde partijen. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen. Zowel energiebedrijven als investeerders tonen interesse.
- Groeide in tien jaar uit tot de vijfde energieleverancier in België.
- Begon recent met activiteiten in Nederland en met de verkoop van telecomproducten.
- Heeft ruim 140 werknemers in Luik, Leuven en Nederland.
- Wordt gecontroleerd door de oprichters, Thomas Coune en Michael Corhay, en twee Nederlandse investeerders, Pieter Schoen en Theo de Rooij.
- De Belgische activiteiten (Power Online) draaiden in 2022 een verlies van 6 miljoen euro op een omzet van 672 miljoen euro.
Over de reden voor de verkoop blijft het onduidelijk. De twee bedrijfsleiders, Thomas Coune en Michael Corhay, wensten niet te reageren. De Luikse ondernemers en squashvrienden hebben het bedrijf tien jaar geleden opgericht als lokaal alternatief voor de grote buitenlandse spelers. Ze focusten op prijsbewuste klanten met een eenvoudig aanbod van elektriciteit en gas. Als pure doorverkoper, zonder eigen productieactiviteiten, probeerden ze de kleine marges te compenseren door een lage kostenstructuur en een groot klantenbestand.
Dat lukte aardig, tot het begin van de energiecrisis in 2022. De snelle groei van het klantenbestand en de snel stijgende energieprijzen hadden tot gevolg dat Mega het steeds moeilijker kreeg om zijn activiteiten te financieren. Door als eerste de voorschotten fors te verhogen, kwam het in een mediastorm terecht en verloor het flink wat klanten.
Vorig jaar verzekerde CEO Coune dat de crisis achter de rug was en dat het bedrijf weer in groeimodus zit. Wat dat financieel betekent, blijft onduidelijk, want Mega houdt zijn cijfers goed verborgen. Pas in september sluit Power Online, het bedrijf achter Mega’s leveranciersactiviteiten in België, zijn uitzonderlijk verlengde boekjaar van 21 maanden af. De jongste gepubliceerde jaarrekening vertoonde een verlies van 6 miljoen euro op een omzet van 672 miljoen euro in 2022.
Concurrentie
Dat verschillende Belgische leveranciers het dossier hebben bekeken is niet verwonderlijk. Met een marktaandeel van iets boven 4 procent is Mega de grootste onafhankelijke leverancier in ons land en een zeldzame mogelijkheid om snel marktaandeel te kopen. De vier grote spelers - Electrabel (Engie), Luminus, Eneco Belgium en TotalEnergies Gas & Power Belgium - zijn allemaal eigendom van internationale groepen.
Luminus, Eneco en TotalEnergies hebben hun positie op de Belgische markt eerder al opgekrikt via overnames en zullen het dossier met aandacht volgen. Dat geldt ook voor een aantal kleinere spelers. DATS 24, een onderdeel van Colruyts energietak Virya Energy, merkte in een recent interview op dat zijn marktaandeel te klein is. Bij het Mechelse Elegant stapte de investeringsgroep Waterland jaren geleden in, met als doel een buy-and-build-strategie te volgen, maar van die groei kwam tot dusver niets in huis. Voor het ambitieuze EnergyVision, dat zich recent ontpopte als energieleverancier, kan een overname meteen een grote sprong voorwaarts zijn.
Twee bedenkingen
Voor alle spelers die actief zijn op de Belgische markt zijn er twee bedenkingen. Een eerste: als ze de honderdduizenden klanten van Mega willen binnenhalen, mag de kostprijs per persoon niet te hoog zijn in vergelijking met andere manieren om cliënten te werven. Denk aan kortingsacties via groepsaankopen.
De tweede bedenking: zien de Belgische leveranciers brood in de twee activiteiten waarmee het overkoepelende Mega Group International het aanbod recent uitbreidde? Zo is het bedrijf sinds vorig jaar ook actief als energieleverancier in Nederland en verkoopt het sinds begin dit jaar gsm-abonnementen.
'Ongeveer de helft van ons bedrijf is in handen van niet-actieve financiële aandeelhouders. Mega is steeds geïnteresseerd in nieuwe investeerders die ons verder kunnen helpen door het financieren van nieuwe activiteiten of groeiprojecten of die een andere inbreng hebben. Hier is op dit moment geen concreet nieuws over', zegt CEO Thomas Coune in een reactie dinsdagnamiddag.
'Het is altijd mogelijk dat het bedrijf in de toekomst in deze context nieuwe aandeelhouders verwelkomt. Maar zelfs als zo zou zijn, zou dat nog altijd geen fundamentele impact hebben op het bedrijf', benadrukt Coune.
Bij Mega wordt voor het eerst ook een update gegeven over de prestaties van het bedrijf vorig jaar. 'Financieel doet het bedrijf het heel goed. Van januari 2023 tot en met maart 2024, realiseerde het bedrijf meer dan 10 miljoen euro nettowinst', zegt woordvoerder Elsie Van Linthout.
Die nieuwe activiteiten kwamen er mee onder impuls van twee Nederlandse investeerders die de voorbije jaren als aandeelhouder aan boord kwamen bij Mega, Pieter Schoen en Theo de Rooij. Ze zijn respectievelijk de oprichter van Nederlandse EnergieMaatschappij (NLE) en een medeoprichter van de mobiele operator Youfone (in België actief als Yoin).
Dat Nederlandse duo houdt, net als de oprichterstandem van Coune en Corhay, een aanzienlijk belang in Mega Group International aan. Of ze aan boord blijven zal afhangen van hoe de zoektocht naar nieuwe aandeelhouders uitdraait.
De nieuwe activiteiten in Nederland en Mega Telecom zijn twee pogingen om de activiteiten van Mega te diversifiëren. Een eerder avontuur om ook energie te verkopen in Frankrijk mislukte.
Buitenlandse speler
De verkoop van Mega kan ook de intrede betekenen van nieuwe buitenlandse spelers op de Belgische markt. Traditionele oliebedrijven als Shell en BP kijken steeds vaker naar activiteiten als energieleverancier. Maar Mega kan ook op de radar komen van snelgroeiende leveranciers zoals het Britse Octopus Energy, dat in sneltreinvaart leveranciers in meerdere landen opkoopt.
De Tijd wil de dialoog met zijn onlinelezers verbeteren en gebruikt daarvoor een nieuwe reactietool. Meer toelichting kunt u in dit artikel vinden.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco verkoopt ‘spookserviceflats’ in Knokke-Zoute
- 2 Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
- 3 BASF-topman Jan Remeysen: 'We moeten het heilige huisje van Europese gasontginning durven af te breken'
- 4 10 geldvragen aan ondernemer Maarten Michielssens: 'Ik verdien meer dan de premier, maar ben niet gelukkiger dan ervoor'
- 5 De must-reads van het weekend