Israëlisch leger bombardeert zuidelijke buitenwijken van Beiroet
De Israëlische strijdkrachten hebben vrijdag een aanval uitgevoerd op de omgeving van Beiroet. Dat is de eerste keer sinds het staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese Hezbollah op 27 november van kracht werd. Er vielen minstens zes gewonden.
De aanval op het dichtbevolkte gebied waar onder andere ook scholen gevestigd zijn, kwam er kort na een oproep tot evacuatie van het Israëlische leger aan de inwoners van de zone in de zuidelijke buitenwijken van de Libanese hoofdstad. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid vielen er minstens zes gewonden, onder wie drie kinderen.
De aanval kwam er nadat twee projectielen vanuit Libanon op Israël waren afgevuurd. Een daarvan werd neergehaald, de andere raket kwam neer op Libanees grondgebied.
De Israëlische minister van Defensie Israel Katz waarschuwde in een reactie dat 'als er geen rust is in Galilea (een regio in het noorden van Israël, red.), er ook geen rust zal zijn in Beiroet'. Het Israëlische leger beantwoordde de raketten met beschietingen op enkele Zuid-Libanese dorpen.
De Libanese premier Nawaf Salam hekelt de gevaarlijke escalatie. Hij veroordeelt de Israëlische aanval die de zuidelijke buitenwijken van Beiroet trof. De aanvallen waren volgens hem gericht op burgers en woonwijken met scholen en universiteiten.
Hezbollah heeft ontkend dat het verantwoordelijk is voor de raketlanceringen en zegt het bestand te respecteren. Salam gaf het leger de opdracht om de daders van de raketlanceringen op te sporen en aan te houden.
Tijdens een ontmoeting in Parijs zeiden de Franse president Emmanuel Macron en zijn Libanese collega Joseph Aoun dat de luchtaanval onacceptabel is en dat het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah geschonden is. Volgens Macron was er geen actie die de Israëlische aanvallen rechtvaardigde. Hij beloofde in de komende uren met Amerikaans president Donald Trump te bellen en in de komende 48 uur met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
Oproep tot terughoudendheid
De Verenigde Naties riepen alle partijen vrijdag op tot terughoudendheid. 'Een terugkeer naar een breder conflict in Libanon zou verwoestend zijn voor de burgers aan beide kanten van de grens en moet te allen prijze worden vermeden', zei de VN-vertegenwoordiger voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert.
Sinds november is tussen Israël en Hezbollah een staakt-het-vuren van kracht. Sindsdien was de kalmte enigszins teruggekeerd, hoewel Israël elke twee à drie dagen aanvallen bleef uitvoeren. Volgens de voorwaarden van dat akkoord moesten de Israëlische troepen zich ook uit heel Zuid-Libanon teruggetrokken hebben. Ze blijven echter aanwezig op vijf strategische punten, wat volgens de VN en de Libanese regering een schending van het akkoord is.
Meest gelezen
- 1 Ondernemer en zakenman Willy Naessens overleden
- 2 Trump verliest stilaan geduld over traag 'vredesproces' in Oekraïne
- 3 Ghelamco stelt publicatie jaarresultaten uit
- 4 5 favoriete aandelen van Tom Simonts: 'Dit is een ondergewaardeerde overnamekandidaat, met een gewillige verkoper'
- 5 Wat verandert in april voor uw geldzaken?