Groen licht voor Europese invoertarieven tot meer dan 45 procent op Chinese auto's
Een voldoende meerderheid van EU-lidstaten heeft vrijdag voor invoerheffingen op Chinese elektrische wagens gestemd. Die gaan volgende maand in voor vijf jaar. De heffingen kunnen oplopen tot meer dan 45 procent. Maar tot 30 oktober hoopt de Europese Commissie alsnog op een onderhandelde oplossing met China.
Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, bond een goed jaar geleden de strijd aan met de invoer van goedkope Chinese elektrische wagens in Europa. Maandenlang Europees onderzoek toonde aan dat er inderdaad sprake is van 'marktverstorende subsidies' doorheen de hele waardeketen voor de productie van e-wagens in China.
De Commissie stelde bij het begin van de zomer een lijst met straftarieven voor Chinese stekkerwagens voor. Die varieert naargelang de graad van medewerking aan het Europese onderzoek door de automerken die in China produceren. Vorige maand werd die lijst bijgewerkt: Tesla krijgt een heffing van 7,8 procent opgelegd voor invoer in Europa, terwijl de minst meewerkende autoproducenten zoals SAIC een tarief van 35,3 procent moeten slikken.
De Europese Commissie kan nu het dossier naar zich toe trekken. Ze blijft hopen op overleg met China over alternatieve maatregelen.
Die tarieven komen boven op de bestaande invoerheffing voor Chinese producten van 10 procent. De grootste boosdoeners zullen dus een tarief van meer dan 45 procent moeten betalen voor het invoeren van elektrische wagens uit China. Voor een lading Tesla's volstaat een heffing van bijna 18 procent. Vandaar dat Chinese automerken het geweer van schouder veranderen en vaker opteren voor productie in Europa. Dan komt er geen invoer- of strafheffing aan te pas.
Bankgarantie
Tot nu werden de straftarieven nog niet echt betaald, ze werden enkel afgedekt met een bankgarantie per lading. Maar die voorlopige tarieven wil de Europese Commissie nu omzetten in definitieve heffingen. Die werkwijze is standaard in een Europees antisubsidieonderzoek.
De deadline voor de publicatie van die tarieven is 30 oktober. Een dag later worden ze van kracht. Maar de goedkeuring van de invoertarieven voor elektrische wagens is een beslissing van de 27-EU-lidstaten. De stemming gebeurt in een expertencomité met vertegenwoordigers van elk land. Een eerder geplande stemming vorige week werd verdaagd.
De Europese Commissie blijft hopen op alternatieve maatregelen, want ook China broedt op handelssancties tegen Europa.
Vrijdag viel het verdict. Er is geen afgetekende meerderheid voor of tegen de stemming. Dat betekent dat de Europese Commissie het dossier nu naar zich toe kan trekken.
De Commissie blijft hopen op overleg met China over alternatieve maatregelen. Ze onderhandelt met Chinese autoproducenten over het aanbieden van minimale invoerprijzen of het beperken van het aantal wagens voor de EU-markt. Bij het vastleggen van de minimale invoerprijs zou ook gekeken worden naar de performantie van de batterij en de afmetingen van het elektrisch voertuig. Maar voorlopig lopen die gesprekken met Peking nog altijd stroef. Want ook China broedt op handelssancties tegen Europa.
EU erg verdeeld
De lidstaten waren grondig verdeeld over de kwestie. Duitsland en de Duitse autobouwers, van de Volkswagen-groep tot BMW en Mercedes-Benz, zijn hevig gekant tegen tariefmuren. De driepartijencoalitie in Berlijn zit ook in dit dossier niet op één lijn. Zowel de topman van de Mercedes-Benz Groep als die van BMW riep Duitsland de voorbije dagen op neen te stemmen. Bij de stemming over de voorlopige invoerheffingen in juli onthield bondskanselier Olaf Scholz zich, maar nu had Berlijn aangekondigd te zullen tegenstemmen. Hongarije, dat zelf twee Chinese autofabrieken naar het land haalde, is tegen de straftarieven. Zweden onthield zich.