Vooruit vraagt N-VA dividendinkomsten van Vlaming snel in kaart te brengen
Vooruit wil dat de N-VA-ministers van Financiën Jan Jambon en Ben Weyts voor 1 juli de dividendinkomsten van de Vlaming in kaart brengen, zodat wie zijn loon laag houdt met een managementvennootschap geen hogere verbouwpremie kan krijgen. De Vlaams-nationalisten blijven tegenwringen.
De ideologische strijd over het in kaart brengen van roerende inkomsten blijft smeulen. Met het akkoord in de Vlaamse regering over de nieuwe renovatiepremies is de lastigste kwestie nog niet opgelost: de vraag van Vooruit om die inkomensafhankelijke premies ook te koppelen aan inkomsten uit onder meer dividenden, intresten en meerwaarden.
De socialisten viseren vooral Vlamingen met een managementvennootschap. Met die fiscale constructie kunnen ze zichzelf een laag arbeidsinkomen uitkeren en de rest via dividenden doorstorten. Omdat de overheid daarop geen zicht heeft, kunnen ze terechtkomen in de laagste inkomenscategorie, die recht geeft op de hoogste premies.
Koele minnaar
Vooruit wil dat Vlaanderen daar voor 1 juli, wanneer de nieuwe premies ingaan, zicht op heeft. De uitwerking ligt evenwel volledig in handen van de N-VA, die een koele minnaar is van het systeem. Omdat het een federale bevoegdheid is, heeft Vlaams minister van Financiën Ben Weyts de vraag gesteld aan zijn federale collega Jan Jambon (beiden N-VA) hoe zo’n systeem eruit kan zien. ‘Daarmee hebben we het blikje vooruit geschopt’, geven ze bij de N-VA toe.
Omdat alle opties met praktische euvels komen of ideologische tegenwind opwekken, lijkt 1 juli moeilijk haalbaar. De politiek zou burgers kunnen verplichten hun roerende inkomsten aan te geven, maar daarmee zou het door de N-VA zo gevreesde vermogenskadaster een feit zijn. In het parlement antwoordde Jambon op een vraag van Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne droog dat daarvoor 'de wet moet aangepast worden' en hij daar dus voor past.
Een andere optie is gebruikmaken van het federale Centraal Aanspreekpunt (CAP), maar dat bevat slechts de saldi op rekeningen, niet de bewegingen. ‘We zouden een fictief percentage van het rekeningsaldo kunnen aanduiden als dividendinkomsten uit een jaar’, klinkt het bij Vooruit.
Ook dat lijkt moeilijk werkbaar. Van minister-president Matthias Diependaele (N-VA) heeft Vooruit de garantie gekregen dat er Vlaams iets moet worden uitgevonden als het federaal niet lukt. Dat zou dan een verklaring op eer zijn, waarin Vlamingen hun inkomsten uit zichzelf aangeven. Maar zonder een beeld op de werkelijke inkomsten valt dat moeilijk te handhaven.
Meest gelezen
- 1 Ondernemer en zakenman Willy Naessens overleden
- 2 Trump verliest stilaan geduld over traag 'vredesproces' in Oekraïne
- 3 Ghelamco stelt publicatie jaarresultaten uit
- 4 Wat verandert in april voor uw geldzaken?
- 5 5 favoriete aandelen van Tom Simonts: 'Dit is een ondergewaardeerde overnamekandidaat, met een gewillige verkoper'