Energiefactuur stijgt met 100 euro
De elektriciteitsfactuur stijgt volgend jaar met 100 euro per gezin. Via een nieuwe heffing wil Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) afrekenen met met de historische schuldenberg van groenestroomcertificaten.
De voorbije jaren werden de elektriciteitstarieven kunstmatig laag gehouden. Vlaanderen kende lange tijd massaal groenestroomcertificaten toe voor windmolens, zonnepanelen en andere groene installaties, maar de kosten werden niet volledig doorgerekend in de tarieven. Daardoor is een put van 2 miljard euro ontstaan.
Om die achterstallige factuur weg te werken stijgt de elektriciteitsprijs voor elk gezin vanaf volgend jaar met 100 euro. Er is wel een sociale correctie: zo’n 220.000 gezinnen betalen een lager tarief van 25 euro, besliste de Vlaamse regering gisteren. Voor bedrijven hangt de heffing af van hun verbruik, maar het plafond ligt op 120.000 euro.
De groenestroomput is een vervelend dossier voor Turtelboom. Het is een erfenis van de vorige regeringen die de kosten niet durfden door te rekenen, al deed haar voorgangster Freya Van den Bossche (sp.a) wel enkele stappen in die richting. Tegen 2021 moet de hele erfenis zijn weggewerkt. ‘Met de aanpassing kunnen we de groenestroomdoelen tegen 2020 halen zonder dat nog verdere prijsstijgingen nodig zijn’, zegt Turtelboom. ‘We moeten schoon schip maken om de energietransitie vaart te kunnen geven.’
De hogere energiefactuur was niet de enige fiscale maatregel die gisteren op het bord van de Vlaamse regering lag. Turtelboom hakte ook de knoop door over de precieze tarieven van de groenere Vlaamse verkeersbelasting. Vanaf 1 januari 2016 betalen vervuilende auto’s meer verkeersbelasting, milieuvriendelijke auto’s betalen minder. Zo wil Turtelboom het wagenpark vergroenen en de ‘verdieseling’ in Vlaanderen tegengaan. Emissievrije wagens moeten geen verkeersbelasting betalen, en krijgen zelfs een eenmalige premie.