Advertentie

Diependaele gaat door met tweejaarlijkse beurs Flanders Technology and Innovation

Minister-president Matthias Diependaele (N-VA): 'Vlaanderen is de innovatieve en hoogtechnologische regio bij uitstek.' ©BELGA

Flanders Technology and Innovation, de technologiebeurs waarmee oud-minister-president Jan Jambon het enthousiasme onder Vlamingen wilde aanzwengelen, krijgt in 2026, 2028 en 2030 een vervolg. 'We mogen trotser zijn op de grootse zaken die we realiseren', zegt zijn opvolger Matthias Diependaele.

De technologiebeurs Flanders Technology and Innovation, die vorig jaar tien dagen lang doorging in zes Vlaamse centrumsteden, krijgt in 2026, 2028 en 2030 een vervolg. Daarmee zet minister-president en minister van Innovatie Matthias Diependaele (N-VA) het stokpaardje van zijn voorganger en partijgenoot Jan Jambon verder. De eerste editie lokte vorig jaar 200.000 bezoekers.

Gaston Geens

Met intellectuele data, artificiële intelligentie en technologische hoogstandjes kunnen we onze gezondheidszorg nog verbeteren of ons afval efficiënter en meer circulair verwerken.

Matthias Diependaele (N-VA)
Vlaams minister-president

Door aan de bevolking te tonen welke technologische kennis en kunde Vlaanderen heeft, wilde Jambon de 'zurigheid' in de samenleving tegengaan. Jambon, een computerwetenschapper en momenteel federaal minister van Financiën, haalde daarvoor de mosterd bij wijlen Gaston Geens, de eerste Vlaamse minister-president die in de jaren 80 Flanders Technology International bedacht. De vruchten daarvan zijn onder meer het Leuvense chiponderzoeksinstituut Imec en het Vlaamse wetenschapsbureau Vito.

Advertentie

Diependaele breit daar nu een tweejaarlijks vervolg aan. 'Vlaanderen is de innovatieve en hoogtechnologische regio bij uitstek. Het FTI-verhaal is een verhaal van de kmo-ondernemer, onze ijzersterke onderwijsinstellingen en onze innovatieve onderzoekscentra, maar vooral van de Vlaming', zegt hij. 'We mogen best trotser zijn op de grootse zaken die we realiseren.'

TIP

De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.

Uw dagelijkse round-up van de actualiteit.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Burn-outs voorkomen

Met behalve de beurs ook de oprichting van een Vlaams technologiebedrijf en Datanutsbedrijf - dat over allerlei domeinen data van de Vlaming moet verzamelen en beheren - is de hoop dat FTI technologische oplossingen voortbrengt. 'Met intellectuele data, artificiële intelligentie en technologische hoogstandjes kunnen we bijvoorbeeld onze gezondheidszorg nog verbeteren of ons afval efficiënter en meer circulair verwerken', zegt Diependaele. Vorig jaar ontwikkelde FTI de app Elli, die op basis van onder meer medische data en metingen van het energieniveau burn-outs moet voorkomen.

Voor de media- en entertainmentsector richt de Vlaamse regering ook een 'speerpuntcluster' op, waarin 'de krachten van de brede entertainmentsector verenigd worden om nog sterker in te zetten op innovatie', zegt Mediaminister Cieltje Van Achter (N-VA). 'Zo bouwen we aan duurzame samenwerkingen, trekken we talent en investeringen aan en zorgen we ervoor dat Vlaanderen ook in deze sector een voortrekker blijft in Europa.'

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Colruyt is al sinds de jaren 90 in Frankrijk actief, maar is er niet winstgevend.
Colruyt bevestigt mogelijke verkoop Franse supermarkten
De supermarktketen Colruyt bevestigt verschillende toekomstopties, inclusief een verkoop, te bestuderen voor haar kwakkelende Franse supermarkten.
Gesponsorde inhoud