De Wever wil alliantie met rechterzijde Open VLD en CD&V
Bart De Wever ging maandag op de koffie bij Jean-Marie Dedecker om hem aan boord van zijn N-VA te houden. Daarnaast wil hij met de rechterzijde van Open VLD en CD&V een 'brede, conservatieve volkspartij vormen die met de vingers in de neus 40 procent haalt'.
Na het afspringen van het kartel met CD&V in 2008 toonde N-VA-voorzitter Bart De Wever maar weinig interesse in een politieke herverkaveling. De schuchtere pogingen om vanuit het centrum een nieuwe politieke beweging te lanceren, zoals aan de keukentafel bij Karel Van Eetvelt (ex-Unizo en ex-Febelfin), leken hem niet te boeien.
De Wever wilde van zijn N-VA de nieuwe Vlaamse volkspartij maken. Niet de partijen, maar de kiezers zouden een herverkaveling veroorzaken. Het idee was dat rechtse kiezers van Open VLD en CD&V bij de verkiezingen van 2024 zouden overstappen naar de N-VA, waardoor die twee partijen kopje-onder zouden gaan en geen nieuwe Vivaldi-regering zonder de N-VA zouden kunnen vormen.
- N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de komende maanden gesprekken voeren over een alliantie met de rechterkant van Open VLD en CD&V.
- Dat moet vermijden dat hij straks een vierpartijencoalitie moet vormen om Vlaanderen zonder het Vlaams Belang te besturen.
- Omdat elke stem telt, sprak De Wever maandag al met Jean-Marie Dedecker om hem aan boord te houden bij de N-VA.
Maar in een interview met het weekblad Humo zegt De Wever dat hij nog voor de verkiezingen mikt op een alliantie met de rechterzijde van CD&V en Open VLD. 'Wij moeten de krachten bundelen om de Vlaamse belangen veilig stellen. De komende maanden zal ik daar de nodige gesprekken voor voeren. Ik had die alliantie het liefst al voor 2024 gezien, maar Vivaldi staat dat in de weg. Met de rechterkant van Open VLD en CD&V kunnen wij een brede, conservatieve volkspartij vormen die in Vlaanderen met de vingers in de neus 40 procent haalt'.
Krachtenbundeling
De krachtenbundeling moet verhinderen dat de N-VA straks met te veel partijen een regering moet vormen. 'Verder krasselen en met vieren een Vlaamse regering vormen, dat spreekt mij totaal niet aan. Ik ga er alles aan doen - alles! - om te garanderen dat dat niet gebeurt. Pro patria omne possibilis est. Voor het vaderland is alles mogelijk', zegt De Wever.
Verder krasselen en met vieren een Vlaamse regering vormen, dat spreekt mij niet aan. Ik ga er alles aan doen om te garanderen dat dat niet gebeurt
Lang leek het voor de N-VA een haalbare kaart om met Vooruit een 'Bourgondische' regering te vormen, al dan niet aangevuld met Open VLD of CD&V. Maar de N-VA verkeert volgens de jongste peilingen niet langer in haar beste vorm. Voorts is de vraag of Vooruit-voorzitter Conner Rousseau de socialisten nog verder omhoog kan duwen. En door het gestage afkalven van CD&V en Open VLD is het denkbaar dat straks vier partijen nodig zijn om een Vlaamse regering zonder het Vlaams Belang te kunnen vormen.
Dat De Wever tot een politieke krachtenbundeling wil komen voor de verkiezingen van 2024 is geen verrassing voor de partijtop van de N-VA, al is er wat scepticisme over zijn slaagkansen. 'Of er voor de verkiezingen nog iets uitkomt, is zeer twijfelachtig', zegt een partijkopstuk. Waarom de koerswijziging? 'Omdat voor alles een juist moment bestaat', luidt het een beetje vaag.
Dedecker
Omdat elke stem telt voor De Wever ging hij maandag ook op de koffie bij Jean-Marie Dedecker in Middelkerke, in een poging het stemmenkanon aan boord te houden bij de N-VA. Dedecker duwde bij de vorige verkiezingen als onafhankelijke de N-VA-lijst in West-Vlaanderen, maar flirt met het idee om zijn partij LDD te reanimeren. Al was het maar om zijn zoon Dimitri in de politiek te kunnen lanceren. Of De Wever het met Dedecker op een akkoordje heeft kunnen gooien, moet snel duidelijk worden, is te horen in de entourage van de N-VA-voorzitter.
Dedecker gaf eerder al aan dat hij een brugfunctie kan spelen tussen de N-VA en het Vlaams Belang, maar dat lijkt niet te passen in het plan van De Wever. In Humo maakt de N-VA-voorzitter duidelijk dat hij past voor een politieke gok met die partij en dat hij past voor het scenario om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. 'Je hebt daar massale volkssteun voor nodig. De Catalanen kwamen met 600.000 man op straat, en het is niet gelukt. Tom Van Grieken wandelde van de kust naar Brussel, waar amper 1.500 man hem stond op te wachten'.
De Wever hoopt vooral dat de vrees voor het Vlaams Belang de Franstalige partijen zal aanzetten na de verkiezingen met de N-VA werk te maken van confederalisme. Dat Franstalig België in financiële ademnood zit, sterkt De Wever in zijn overtuiging dat dat in 2024 een haalbare kaart is. 'Wallonië en Brussel zijn virtueel failliet. De Franstaligen snakken naar geld. Daar ligt de kans.'
Bij de andere partijen gaan hier en daar al alarmbellen af. Vincent Stuer, de liberale beeldenstormer die bij Open VLD aandringt op vernieuwing en verandering, waarschuwt op X dat een 'vijandig overnamebod op komst' is. 'Want een meerpartijenregime - 'krasselen' - spreekt zo'n nationalist natuurlijk niet aan', aldus Stuer, die voordien woordvoerder was van Karel De Gucht.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Karl Huts zet grote stap naar opvolging van zijn vader bij Katoen Natie
- 5 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot