'België moet per jaar ruim 10 miljard extra investeren in renovatie woningen'
De investeringen in het energiezuiniger maken van woningen zijn veel te laag om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, waarschuwt de Nationale Bank.
'Er is een kloof tussen wat we moeten doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen en wat we zien.' Dat heeft Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, gezegd bij de voorstelling van vooruitzichten voor de Belgische economie. 'We zouden een boom van de investeringen in isolatie moeten zien, maar die zien we niet. '
Geert Langenus, macro-econoom van de Nationale Bank, plakte een bedrag op de extra inspanning. 'Jaarlijks zijn voor 10 tot 16 miljard euro extra investeringen in renovatie nodig, een toename van 33 tot 50 procent. Tegen 2050 zijn zowat 350 miljard euro aan bijkomende investeringen nodig om alle woningen heel energiezuinig (energieprestatiecertificaat A) te maken. Dat is een conservatieve inschatting.'
Investeringen in isolatie zijn soms duurder dan andere oplossingen, zoals een warmtepomp.
De Europese klimaatdoelstellingen bepalen dat alle woningen tegen 2050 bijna klimaatneutraal moeten zijn. Wunsch vroeg zich wel af of die doelstellingen niet te ambitieus zijn. 'Investeringen in isolatie zijn soms duurder dan andere oplossingen, zoals een warmtepomp. Als de prijs van elektriciteit laag blijft, is het misschien beter wat meer elektriciteit te verbruiken, op voorwaarde dat die groen is.'
Groei is kwetsbaar
De Belgische economie bleek de jongste maanden veerkrachtiger dan verwacht en ook de groeivooruitzichten op korte termijn zijn gunstig. De Nationale Bank verwacht dat de Belgische economie in 2023 met 1,4 procent groeit, ruim de helft meer dan die in de eurozone. Dat is vooral te danken aan de automatische loonindexering, die de koopkracht en de consumptie flink doet stijgen. Ook de hogere overheidsinvesteringen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen spelen een rol.
De economie vliegt op één motor en dat is riskant.
'Maar de verslechtering van de concurrentiekracht weegt op de uitvoer', zei Wunsch, die verwees naar de stijgende loonkostenhandicap. 'De economie vliegt op één motor en dat is riskant', vulde Langenus aan. In 2024 en 2025 zal de groei licht vertragen en lager zijn dan het Europese gemiddelde.
Op langere termijn is vooral de toenemende krapte op de arbeidsmarkt een uitdaging. De bevolking op arbeidsleeftijd groeit bijna niet meer en zal vanaf 2027 dalen. 'Dat betekent dat er nog twee manieren zijn om te groeien: de activiteitsgraad verhogen en productiever worden', zei Langenus. 'Qua productiviteit hebben we het de jongste jaren niet goed gedaan, want die is gedaald.'
Inflatie zakt even onder nul
De inflatie zal eind dit jaar een drietal maanden lager zijn dan nul en over heel 2023 gemiddeld 1,9 procent bedragen. Die daling is vooral een gevolg van de forse terugval van de energieprijzen. De onderliggende inflatie, zonder voeding en energie, is met 6,2 procent veel hoger. Langenus: 'Dat is niet comfortabel.' In 2024 zal de algemene inflatie opveren naar ruim 4 procent, omdat de uitdovende steunmaatregelen van de overheid de energiefactuur niet meer zullen drukken.
Als de kerninflatie in de eurozone rond 5 procent blijft schommelen, zullen we ook in september en zelfs daarna de rente moeten verhogen.
De Europese Centrale Bank (ECB) zei donderdag dat de inflatie in de eurozone tegen 2025 zal dalen naar iets meer dan 2 procent. Die prognose veronderstelt volgens Wunsch dat de reële lonen in de eurozone in 2025 niet hoger zijn dan in 2019 en dat de winstmarges van de ondernemingen dalen.
Hij zei nog dat de ECB niet alleen in juli, maar misschien ook in september de rente zal verhogen. 'Als de kerninflatie rond 5 procent blijft schommelen, is er veel kans dat we in september en zelfs daarna de rente verhogen.'
Dubbele handicap
Ons land blijft volgens Wunsch worstelen met twee handicaps: 'België zit zowel met het begrotingstekort als met de loonkosten in de top drie.'
België zit zowel met het begrotingstekort als met de loonkosten in de top drie.
De Nationale Bank verwacht voor dit en de komende twee jaar een begrotingstekort van zowat 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). 'De kans dat de Europese Commissie zegt dat ons begrotingstekort in 2024 en 2025 buitensporig is, is vrij groot', zei Wunsch.
Door de automatische loonindexering zullen de uurloonkosten in de periode 2020-2023 met 4,8 procentpunten meer stijgen dan de gemiddelde toename in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Vanaf volgend jaar zullen de lonen in de buurlanden een gedeeltelijke inhaalbeweging maken, maar eind 2025 blijft er een extra loonkostenhandicap van 2,7 procentpunten.
De federale regering heeft de Nationale Bank een advies gevraagd over het voorstel van Groen voor de invoering van een hogere gewaarborgde rente op spaarboekjes. Dat vernam De Tijd. Kamerlid Dieter Van Besien wil een hogere basisrente op spaarboekjes garanderen op een eerste schijf van 10.000 euro. Die gewaarborgde rente zou nu 3 procent bedragen.
De Nationale Bank gaf twee weken geleden een negatief advies over een voorstel van Vooruit om de spaarrente te koppelen aan de rente van de Europese Centrale Bank. De Nationale Bank zei dat dat voorstel een risico inhoudt voor de financiële stabiliteit.
Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, beklemtoonde vrijdag dat voldoende rendabiliteit van de banken een eerste verdedigingslinie is voor de financiële stabiliteit. Hij verwierp recente kritiek dat de Nationale Bank 'de vakbond is van de banken'. Wunsch zei ook dat de spaarmarkt begint te bewegen. Belfius kondigde vorige week een renteverhoging aan.
Meest gelezen
- 1 Ondernemer en zakenman Willy Naessens overleden
- 2 Trump verliest stilaan geduld over traag 'vredesproces' in Oekraïne
- 3 Ghelamco stelt publicatie jaarresultaten uit
- 4 Wat verandert in april voor uw geldzaken?
- 5 5 favoriete aandelen van Tom Simonts: 'Dit is een ondergewaardeerde overnamekandidaat, met een gewillige verkoper'