Advertentie

SocGen staat dicht bij overname Bank De Maertelaere

(tijd) SocGen en Bank De Maertelaere zijn geen onbekenden voor elkaar. De Maertelaere verkoopt al langer beleggingsfondsen van de Franse bankgroep. In het kader van zijn Europese groeistrategie zou SocGen de beleggingsbank nu willen overnemen. "De verkoop is rond, enkel de due diligence (het juridische onderzoek van de boeken) is nog bezig", verklaarden bronnen dichtbij het dossier.

Met de verkoop verdwijnt één van de grootste onafhankelijke Vlaamse beurshuizen in buitenlandse handen. Bank De Maertelaere is een familiale beleggingsvennootschap met wortels in Gent, die pas in 1996 het statuut van bank aanvroeg. De beleggingsbank specialiseert zich in beleggingsadvies, vermogensbeheer en de uitvoering van orders voor rijke particuliere klanten. Die klanten zijn volgens waarnemers net iets minder vermogend dan die uit het topsegment dat Bank Degroof bedient.

De Gentse beleggingsbank, die verspreid over Vlaanderen en Brussel 12 kantoren telt, heeft 152 werknemers in dienst en beschikt over een eigen vermogen van 20 miljoen euro (ruim 800 miljoen frank). Driekwart van de aandelen is nog steeds in handen van de familie De Maertelaere. De directie en het personeel bezitten de overige 25 procent.

Advertentie

Het was al langer een publiek geheim dat de Gentse familie de beleggingsbank wou verkopen. Verschillende buitenlandse groepen toonden interesse, maar het ziet ernaar uit dat het Franse Société Générale de hoofdvogel afschiet. Want terwijl de directie van Bank De Maertelaere de tanden stevig op elkaar houdt, bevestigde de Franse bankgroep vrijdag dat er volop gesprekken worden gevoerd."We voeren exclusieve onderhandelingen over een partnerschap", verklaarde woordvoerster Joëlle Rosello.

Volgens de woordvoerster ziet SocGen ons land als "een belangrijke ontwikkelingsas" voor de Europese vermogensbeheeractiviteiten. SocGen is een grote naam in deze lucratieve markt. Sinds het recent een meerderheidsparticipatie nam in de Amerikaanse vermogensbeheerder TCW mag SocGen zich zelfs rekenen tot het exclusieve kransje van wereldspelers.

België bleef voor SocGen tot nu echter grotendeels een blinde vlek. In ons land is de Franse groep via een bescheiden filiaal in Brussel enkel aanwezig op de bedrijvenmarkt. Maar nu de Belgische markt naar hun zeggen "volop in beweging is", zien de Fransen hun kans schoon. De nakende overname van Bank De Maertelaere betekent meteen de officiële intrede van een nieuwe grote buitenlandse speler op de Belgische particuliere markt.

NT

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Wunsch' wensen voor 2025? 'Een regering in België en vrede in Oekraïne, maar op aanvaardbare voorwaarden voor de Oekraïners. En een rit met Trump die niet te bumpy wordt.'
Pierre Wunsch: 'Zeggen dat je alles oplost met meer Europa is intellectuele luiheid'
Als we niet bereid zijn ook de harde kant van het Amerikaanse model over te nemen, moeten we volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, leren daar de gevolgen van te dragen. 'De pessimistische visie is dat we ons zullen specialiseren in toerisme en het Disneyland van de wereld worden.'
Gesponsorde inhoud