Nieuwe revisor voor fabrikant meststoffen EuroChem Antwerpen
De Antwerpse vestiging van de van oorsprong Russische meststoffengroep EuroChem heeft een nieuwe revisor. Die vervangt Deloitte dat de relatie met het bedrijf zo snel mogelijk wou stopzetten.
EuroChem Antwerpen, waar zo'n 400 mensen werken, kwam voor de zomer uitgebreid in het nieuws omdat de productie er een tijd stilviel door de Europese sancties tegen oprichter Andrei Melnichenko, een van de Russische oligarchen met banden met het Kremlin. Nochtans stelt Melnichenko, die een Oekraïense moeder heeft, zich apolitiek op en sprak hij zich al meermaals uit tegen de oorlog in Oekraïne.
Het bedrijf slaagde er uiteindelijk in de toestemming te krijgen voor het hervatten van de productie. Maar daarmee waren niet alle problemen van de baan. Samir Brikho, de uitvoerende voorzitter van de groep EuroChem, zei in oktober in een interview dat commissaris-revisor Deloitte had laten weten dat hij de relatie met het bedrijf zo snel mogelijk wilde stopzetten.
Finvision
Een recente akte in het Staatsblad vermeldt dat Deloitte vrijwillig ontslag genomen heeft en vervangen werd door Finvision Bedrijfsrevisoren uit Antwerpen. De ondernemingsraad en de aandeelhouders zetten daarvoor het licht op groen. Daarmee is opnieuw een hindernis genomen. Finvision is een van de subtoppers op de markt.
Eerder dit jaar werden ook al twee Russische bestuurders van het bedrijf vervangen, waardoor er nu geen Russische leden van de raad van bestuur meer zijn. Brikho sprak ook over de 'zeer fragiele relaties met de banken', maar een woordvoerder van EuroChem Antwerpen zei woensdag dat er op dat vlak geen nieuwe ontwikkelingen te melden zijn. Maar EuroChem en de deels Russische meststoffensector in het algemeen voelen de impact van de sancties nog altijd, ook al viseren die de sector niet direct.
De sancties tegen kunstmestbedrijven wegen op de opbrengst van gewassen, waardoor minder voedsel geproduceerd wordt en de prijzen stijgen.
Afrika
Niet alleen banken, maar ook verzekeraars en logistieke bedrijven zijn er niet langer happig op zaken te doen met Russische meststoffenfabrikanten. Melnichenko zei in een interview met het nieuwsagentschap Bloomberg dat Rusland, ook al blijft het een van de grootste meststoffenexporteurs ter wereld, dit jaar minder produceert door de sancties. Volgens hem bedraagt het effect 8 miljoen ton aan leveringen uit Rusland en 1 miljoen ton uit de Europese vestigingen van EuroChem.
Dat weegt op de opbrengst van gewassen, waardoor minder voedsel geproduceerd wordt en de prijzen stijgen. Melnichenko reisde onlangs naar Zuid-Afrika om het continent aan te sporen te lobbyen bij de EU om het probleem te verhelpen. 'Miljoenen mensen lijden wegens de sancties tegen mij', zei de Russische miljardair. 'Ik denk niet dat zij een kant moeten kiezen in dit conflict. Ik heb niets verkeerd gedaan en heb niets te maken met dit conflict.'
Meest gelezen
- 1 Trump legt Europese Unie tarief van 20 procent op en komt met universele heffing van 10 procent
- 2 ‘Musk vertrekt binnenkort als adviseur van Trump’
- 3 Tesla biecht slechter dan verwachte verkoopcijfers op
- 4 Analisten plaatsen vraagtekens bij verklaring Ekopak over omzet
- 5 Aandeel Ekopak in vrije val door risico op kapitaalinjectie