VGP waarschuwt voor oplopende bouwkosten
De ontwikkelaar van logistieke parken VGP bleef in de eerste vier maanden van het jaar sterk groeien, maar heeft last van de stijging van de bouwkosten.
Dat blijkt uit een tradingupdate, die bol staat van de cijfers. Het vastgoedbedrijf sloot en hernieuwde in januari-april huurovereenkomsten voor een gezamenlijk bedrag van 20,7 miljoen euro, waardoor de totale huurinkomsten op jaarbasis zijn opgelopen tot 273,8 miljoen euro. 1,4 miljoen vierkante meter is in aanbouw, goed voor nog eens 91,7 miljoen euro nieuwe huurinkomsten.
De vastgoedportefeuille groeide met 182.000 m² aan tot 3,34 miljoen m² en is voor 99,6 procent verhuurd. VGP, dat sinds maart deel uitmaakt van de Bel20, breidde ook zijn landbank met 1,04 miljoen m² uit, zodat die nu een duizelingwekkende 11,28 miljoen m³ beslaat. Dat stemt overeen met bijna 1.700 voetbalvelden.
Closings
Belangrijk aan de financieringskant is dat VGP in maart weer parken heeft overgedragen aan de 'Tweede Joint Venture' met Allianz Real Estate. VGP heeft een slim systeem uitgedokterd waarbij het voltooide logistieke parken verkoopt aan joint ventures met de vastgoedtak van de Duitse verzekeraar. Al vier dergelijke joint ventures zijn actief. Die verkopen brengen vers geld in het laatje, terwijl VGP toch voor de helft eigenaar blijft van de parken.
We kunnen toekomstige economische uitdagingen verwachten als gevolg van de toegenomen inflatie, problemen met de toeleveringsketen en geopolitieke uitdagingen.
De transactie van maart had een totale waarde van 364 miljoen euro en bracht bruto 233 miljoen euro op. Drie verdere 'closings' (overhevelingen van vastgoed aan joint ventures) zijn dit jaar nog gepland, samen goed voor meer dan 1 miljard euro.
'Toekomstige economische uitdagingen'
Topman Jan Van Geet zegt in het persbericht dat hij optimistisch blijft over de marktvraag in al zijn Europese parken, 'althans voor de korte termijn'. Maar hij wijst erop dat nieuwe ontwikkelingen beïnvloed worden door de stijgende bouwkosten. 'Tot nu toe hebben we dit effect kunnen verzachten door hogere huurprijzen, maar we kunnen toekomstige economische uitdagingen verwachten als gevolg van de toegenomen inflatie, problemen met de toeleveringsketen en geopolitieke uitdagingen', luidt het.
De topman zegt ook dat VGP werkt aan een diversificatie van zijn energiebevoorrading. In de parken wordt ingezet op hernieuwbare energie en VGP bekijkt ook de mogelijkheid om geothermische verwarmingssystemen te installeren in alle nieuwe ontwikkelingen. Het bedrijf heeft ook besloten in nieuwe gebouwen geen verwarmingssystemen op gas meer te gebruiken.
Meest gelezen
- 1 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 2 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 3 De Wever wil OCMW-misbruik beteugelen met bonus-malussysteem
- 4 80 miljoen euro voorlopig hoogste bod voor live mediarechten Belgisch voetbal
- 5 Belgen zijn rijker dan gezinnen elders in Europa, maar vermogen is vrij ongelijk verdeeld