Opzijgeschoven schepen opnieuw genoemd in vastgoeddeal in Knokke-Heist
Eerste schepen Kris Demeyere kocht vorig jaar in Knokke-Heist een hoeve met grond waarover hij voordien had onderhandeld in naam van de gemeente.
De eerste schepen van Knokke-Heist, Kris Demeyere (GBL), duikt opnieuw in een opmerkelijk vastgoedverhaal op. De zaak draait rond een hoeve op de Heistlaan die Demeyere in september 2022 kocht. De schepen, die sinds mei op non-actief staat, had in naam van de gemeente over het pand met gronden onderhandeld, maar kocht de hoeve uiteindelijk zelf. Dat blijkt uit documenten die De Tijd kon inkijken.
Het schepencollege had in de zomer van 2021 op voorstel van Demeyere, toen bevoegd voor stedenbouw en landbouw, de principebeslissing genomen om de gronden in de Heistlaan te kopen. De gemeente wilde daar een waterbufferbekken voor de landbouw inrichten. In januari 2022 stelde een schatter de waarde van het domein vast: 400.000 euro voor de hoeve met een terrein (samen 3.217 vierkante meter) en 309.500 euro voor de 3,29 hectare omliggende gronden.
De gemeente Knokke-Heist wenst over te gaan tot de verwerving van dit perceel, bij voorkeur in de minne of anderzijds door middel van onteigening ter algemeen nut.
Omdat de grond verpacht was aan een landbouwbedrijf, liet Demeyere de pachter weten dat de gemeente de gronden wilde kopen, ‘bij voorkeur in de minne of anderzijds door middel van onteigening ter algemeen nut’. In een e-mail bood Demeyere de pachter een éénmalige vergoeding van 16.000 euro voor het verlaten van de gronden. Ook beloofde hij dat de gemeente de percelen niet aan andere landbouwers zou verpachten.
Eind februari 2022 gaf de landbouwer zijn akkoord aan Demeyere. Enkele dagen later stuurde ook de eigenares een e-mail naar de schepen met haar akkoord voor de verkoop van de 3,29 hectare grond. Begin maart besliste het schepencollege, waarop Demeyere en burgemeester Piet De Groote verontschuldigd waren, om die lap grond aan te kopen voor de vastgelegde prijs.
Tweede schattingsverslag
Eind mei keurde de gemeenteraad de aankoop van de gronden goed. ‘Tijdens de onderhandelingen werd met de eigenares overeengekomen om de hoeve en de gronden rondom en achter de hoeve NIET aan te kopen’, staat in een verantwoordingsnota aan de gemeenteraad. ‘Er werd een akkoord bereikt voor de prijs van - volgens het schattingsverslag - 309.500 euro.’
Opmerkelijk is dat het gekochte perceel 3,24 hectare groot was, 500 vierkante meter minder dan voordien. Dat gebeurde op basis van een tweede schattingsverslag, dat de hoeve en de gronden anders indeelt. 'De gemeente wilde meer toegang tot de straat, wat meer waard is', zegt Demeyere in een reactie aan De Tijd. Dat moet verklaren waarom de gemeente voor dezelfde prijs minder grond kreeg.
Hoeve
Volgens een uittreksel uit het kadaster is de schepen sinds 16 september eigenaar van de hoeve en het omliggende stuk weiland, samen goed voor 3.760 vierkante meter. 'Ik heb die hoeve inderdaad samen met mijn echtgenote gekocht, maar dat is op een correcte manier gebeurd', zegt Demeyere. 'De gemeente kocht de beste grond. Wat ik gekocht heb, is minder waard geworden, omdat het overstromingsgevoelig is en minder goed gericht is qua ligging.'
Ik heb die hoeve inderdaad samen met mijn echtgenote gekocht, maar dat is op een correcte manier gebeurd.
Demeyere ziet er geen graten in dat hij eerder in naam van de gemeente heeft onderhandeld over de gronden. 'Ik heb dat pand gekocht nadat de grond opnieuw te koop is gezet omdat de gemeente niet geïnteresseerd was in de hoeve', zegt hij. 'Iedereen kon dat kopen.' De schepen betaalde naar eigen zeggen meer dan de aanvankelijke schattingsprijs van 400.000 euro.
Opmerkelijk is dat de deal enkele maanden later opnieuw op de gemeenteraad belandde. In november 2022 keurde de gemeenteraad een lange reeks delegaties van bevoegdheden naar het schepencollege goed. In die lijst stond ook: ‘aankoop woning en/of gronden Heistlaan 239’, waardoor de schepen plots bevoegd werd voor de hoeve die hij twee maanden voordien had gekocht. Demeyere weet niet waarom die delegatie plaatsvond.
Eerste schepen Kris Demeyere van Knokke-Heist dook al in verschillende onderzoeken op. In 2021 verweet Audit Vlaanderen hem belangenvermenging, omdat hij als schepen oordeelde over het vergunningsdossier van een project van de vastgoedfamilie Hemelaer, die geld had gepompt in zijn verlieslatende autogarage. Dit jaar begon Audit Vlaanderen opnieuw een onderzoek naar het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Die audit zou onder meer de leasing en het onderhoud van auto’s voor de gemeente door de autogarage van Demeyere tegen het licht houden. 'Ik word continu geviseerd', zegt Demeyere daarover.
In april maakten enkele collega-schepenen een deontologische melding, omdat Demeyere in naam van de projectontwikkelaar Ghelamco een bod zou hebben gedaan voor een megaproject, ook op de Heistlaan. Zowel Demeyere als Ghelamco ontkent dat. Kort nadien zette burgemeester en partijgenoot Piet De Groote, in overleg met de West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V), de eerste schepen op non-actief. Begin dit jaar had Demeyere al zijn bevoegdheden Stedenbouw en Stadsontwikkeling verloren.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Trump wil nu bondgenote Pam Bondi op Justitie