Advertentie

Knokse schepenen verwijten collega gelobby voor Ghelamco

De projectontwikkelaar Ion wil op de bewuste grond in Heist 117 appartementen bouwen. ©Wouter Van Vooren

Enkele schepenen in Knokke-Heist hebben een deontologische melding ingediend omdat eerste schepen Kris Demeyere in naam van de vastgoedontwikkelaar Ghelamco een bod zou hebben gedaan voor een megaproject in de kustgemeente. Demeyere en Ghelamco ontkennen met klem.

In het gemeentebestuur van Knokke-Heist is een ernstig conflict uitgebarsten tussen meerdere schepenen over beïnvloeding door de vastgoedsector. Twee schepenen hebben vorige maand officieel melding gemaakt van de mogelijke overtreding van de gemeentelijke deontologische code door eerste schepen Kris Demeyere. Ze willen zo belangenvermenging in immobiliëndossiers aankaarten en tegengaan.

Jeugdschepen Astrid Mestdach en schepen van Stedenbouw en Stadsontwikkeling Jan Morbée ontvingen een tip over een vastgoeddossier in de deelgemeente Heist. De eigenaar, landbouwer D., wilde zijn grond aan de Heistlaan enkele jaren geleden verkopen aan de Waregemse projectontwikkelaar Ion. Naar aanleiding van de tip gingen de schepenen recent op bezoek bij de verkoper, die hen over een interventie van Demeyere vertelde.

Advertentie

Schepen Demeyere (...) is ook twee keer ter plaatse geweest met een beter bod van de firma Ghelamco.

Verslag van deontologische melding

'Schepen Demeyere heeft de heer D. verschillende keren telefonisch gecontacteerd en is ook twee keer ter plaatse geweest met een beter bod van de firma Ghelamco. Ingevolge deze tussenkomst heeft Ion zijn bod moeten aanpassen', staat in het verslag van de melding, die De Tijd kon inkijken. Daarop deden de schepenen, samen met milieuschepen Antoine Geerinckx, melding van het voorval bij de algemeen directeur (vroeger: gemeentesecretaris) van Knokke-Heist. 'We hebben de deontologische plicht dat te melden', zegt Geerinckx aan De Tijd. 'We willen ervan afstand nemen omdat wij niet medeplichtig willen zijn aan dit soort wanpraktijken.'

Ook burgemeester Piet De Groote was aanwezig bij de melding. Hij wil niet ingaan op de inhoud van het dossier, maar roept op tot voorzichtigheid. Volgens de burgemeester moet de algemeen directeur beslissen over de melding, al verwijst die voor commentaar door naar de burgemeester. 'Het is de eerste keer dat de algemeen directeur een dergelijke melding krijgt', staat in het verslag.

Mocht een schending van de deontologische code worden vastgesteld, kan de gemeenteraad van Knokke-Heist Demeyere verschillende sancties opleggen, waaronder de eis tot publieke excuses of een blijk van afkeuring door partijen.

Ik ben nooit bij onderhandelingen betrokken of aanwezig geweest.

Kris Demeyere
Eerste schepen Knokke-Heist
Advertentie

Demeyere ontkent het verhaal met klem. 'Ik heb geen biedingen te doen of gedaan in naam van een ander', stelt hij in een bericht aan De Tijd. 'Ik ben nooit bij onderhandelingen betrokken of aanwezig geweest.' Ook volgens Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens is er 'absoluut niets van aan'. 'Wij weten hier niets van', aldus Gheysens. 'We hebben het jongste jaar geen enkel project bestudeerd in Knokke.' Tegenover De Tijd ontkent ook de landbouwer dat Demeyere in naam van Ghelamco een bod overmaakte. Maar de andere schepenen blijven bij hun versie.

Protest

Landbouwer D. verkocht zijn grond in Heist alsnog aan Ion. De projectontwikkelaar, die niet reageerde op vragen, wil vlak bij het treinstation meerdere gebouwen neerpoten met 117 appartementen, waarvan 40 procent betaalbare woningen. Maar tegen het project, dat tot zes bouwlagen hoog gaat, bestaat lokaal grote weerstand omdat in Heist al twee megaprojecten verrijzen (de Heldentoren en de kleurrijke woonblok Hoost). In het openbaar onderzoek, dat begin mei ten einde liep, werden liefst 300 bezwaren ingediend.

Geerinckx, die pas in januari schepen werd, hekelde de voorbije dagen in verschillende media de vele hoogbouw in Knokke-Heist en de grote invloed van de bouwpromotoren. Samen met andere nieuwe schepenen pleit hij voor meer integriteit in het gemeentebestuur. Geerinckx haalde publiekelijk hard uit naar burgemeester De Groote en eerste schepen Demeyere.

Alle schepenen in Knokke-Heist zijn verkozen op de kartellijst Gemeentebelangen van de overleden burgemeester Leopold Lippens. Na diens overlijden in 2021 werd De Groote burgemeester en promoveerde Demeyere tot eerste schepen. Demeyere moest zijn bevoegdheden stedenbouw en stadsontwikkeling begin dit jaar afstaan aan partijgenoot Jan Morbée nadat zijn naam in verschillende onderzoeken was opgedoken (zie kader).

Al meerdere onderzoeken naar eerste schepen

Kris Demeyere (52) is sinds 2012 schepen in Knokke-Heist. Zijn naam dook al op in verschillende onderzoeken. Twee jaar geleden verweet Audit Vlaanderen, de interne auditdienst van de Vlaamse administratie, hem belangenvermenging omdat hij aanwezig was op het schepencollege dat de vergunning goedkeurde voor een vastgoedproject waarin de Waaslandse vleesondernemer Frank Hemelaer betrokken was. Twee vennootschappen van diezelfde Hemelaer investeerden in 2018 1 miljoen euro in de verlieslatende autogarage van Demeyere, die de merken Renault, Nissan en Dacia verdeelt.

Dezelfde audit onderzocht eveneens de leegstaande hotels van Ghelamco in Knokke-Heist, maar stelde daar geen bouwovertreding vast. Eerder dit jaar begon Audit Vlaanderen opnieuw een forensische auditopdracht. Volgens meerdere lokale politieke bronnen neemt de dienst ook de leasing en het onderhoud van auto's voor de gemeente Knokke-Heist onder de loep.

Advertentie
Gesponsorde inhoud