Peeters sleept Ryanair voor de rechter
Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) neemt juridische stappen tegen de lagekostenmaatschappij Ryanair na de massale annulaties van vluchten.
Dat meldt VTM Nieuws en werd door het kabinet-Peeters bevestigd.
Peeters vroeg twee weken geleden zijn administratie om een onderzoek te openen naar de geschrapte vluchten bij Ryanair. De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair kondigde toen aan tot 28 oktober bijna 2.500 vluchten te schrappen.
'Het annuleren van vluchten op zo'n grote schaal is ontoelaatbaar. De reiziger heeft het recht om de draagwijdte van de annulaties te kennen en tot in de details geïnformeerd te worden over zijn rechten', verklaarde de minister toen.
Zijn administratie heeft nu voldoende elementen bij elkaar die wijzen op misleidende handelspraktijken, waar de consument de dupe van is.
Dwangsommen
Peeters dient bij de handelsrechter een vordering tot staking in tegen Ryanair. Dat houdt in dat de rechter dwangsommen kan opleggen als het bedrijf zich opnieuw schuldig maakt aan dezelfde praktijken.
Volgens de minister heeft de luchtvaartmaatschappij zich schuldig gemaakt aan 'een gebrek aan professionele toewijding'.
De maatschappij heeft naar Nederlands- en Franstalige klanten gecommuniceerd in het Engels en onvoldoende informatie verstrekt over de rechten van passagiers bij annulaties.
Peeters hoopt dat Ryanair zich ook tegenover de klanten die de afgelopen weken werden benadeeld zijn verplichtingen nakomt.
Europese wetgeving schrijft voor wanneer en hoeveel compensatie vliegmaatschappijen moeten betalen bij vertragingen en annuleringen. In een verhit debat legde het Europees Parlement het Ierse bedrijf dinsdag al op de gril. De handhaving van de regels ligt echter bij de lidstaten.
Meest gelezen
- 1 Regering-De Wever eist bijna alle winst van Belfius op
- 2 Trump pakt Harvard aan en bevriest miljardenfinanciering
- 3 Wijninckx-bijdrage op aanvullende pensioenen van 3 naar 12,5 procent: wat betekent dat?
- 4 Kan Europa nog zonder Amerikaanse techreuzen? ‘Hele IT-sector zit in een drugsdealermodel’
- 5 100.000 langdurig werklozen dreigen op 1 januari uitkering te verliezen