Advertentie

Nederlanders mogen Belgisch zuivelbedrijf overnemen van EU

De voorbije jaren nam A-ware al de melkpoedertorens van concurrent FrieslandCampina in Aalter over. ©Wouter Van Vooren

De Europese Commissie keurt de overname van het Belgische zuivelbedrijf The Food Dairy Group dan toch goed. De koper is het Nederlandse Royal A-ware, dat zich via overnames ontpopt als een belangrijke zuivelspeler in België.

A-ware kondigde de overname van The Food Dairy Group in de zomer vorig jaar aan, met de boodschap dat de zaak eind vorig jaar in kannen en kruiken zou zijn. Maar zo'n maand geleden werd duidelijk dat er zand in de motor zat. De Europese Commissie had zich over de zaak gebogen en bekeek of de overname de concurrentie niet te veel zou verkleinen. Dat blijkt niet het geval. De Europese Commissie zet het licht op groen, waardoor de overname met enkele maanden vertraging kan worden voltrokken.

A-ware is vele maten groter dan het Zonhovense The Food Dairy Group. De Nederlanders zijn de belangrijkste melk- en kaasleveranciers van Albert Heijn.

Advertentie

The Food Dairy Group is een bedrijf uit Zonhoven dat de melk van 260 boeren verwerkt tot room, yoghurt, pudding en rijstpap. De groep werd in 1988 opgericht door Gilbert Nijs. Het is een middelgrote Belgische speler, met zo'n 300 miljoen euro omzet en 300 werknemers.

A-ware is vele maten groter. Het bedrijf, de belangrijkste melk- en kaasleverancier van de supermarktketen Albert Heijn, boekte 3,3 miljard euro omzet in 2023.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Overnames

Ook in ons land is het in enkele jaren tijd een grote speler geworden. A-ware wilde een gevestigde waarde worden in de Belgische zuivelsector en bekende spelers als Milcobel, Inex, FrieslandCampina en Laiteries des Ardennes uitdagen. De voorbije jaren nam A-ware al de melkpoedertorens van concurrent FrieslandCampina in Aalter over (249 miljoen euro omzet), net als het failliete Hollebeekhoeve uit Kruibeke (12 miljoen) en het zuivelbedrijf Olympia (95 miljoen) in het Vlaams-Brabantse Pajottegem. De Nederlanders waren al jaren eigenaar van een roomfabriek in Merchtem.

Het bedrijf werkt daarnaast aan groei met eigen initiatieven. Zo wil het zijn producten in België binnenkort ook rechtstreeks aan horecaklanten verkopen. Over de plannen om in België een eigen kaasfabriek te bouwen, blijft het wel stil.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
'Ik erger me aan het luie idee van Amerikaans staatspapier als veilige haven', zegt Harvard-professor economie Kenneth Rogoff.
Harvard-econoom Kenneth Rogoff: 'De dollar was al over zijn piek, Trump versnelt de neergang'
De dominante status van de dollar zou wel eens veel fragieler kunnen zijn dan gedacht, waarschuwt de vermaarde econoom Kenneth Rogoff in een perfect getimed boek. En dat is nog zonder rekening te houden met Trumps chaotische tarievenoorlog. ‘De euro is heel goed gepositioneerd om aan belang te winnen.’
Gesponsorde inhoud