'Twitter vraagt deel ontslagen werknemers terug te keren'
Twee dagen nadat Elon Musk de helft van het personeel van Twitter de laan uitgestuurd had, heeft het socialemediabedrijf opnieuw contact opgenomen met tientallen ontslagen werknemers met de vraag hun job weer op te nemen.
De Amerikaanse miljardair Elon Musk stuurde afgelopen vrijdag een schokgolf door Twitter. Met een droge e-mail liet de nieuwe eigenaar van het socialemediabedrijf zowat de helft van de circa 7.500 werknemers weten dat ze hun job kwijt waren.
De ingreep had een duidelijk doel: kosten besparen. Volgens Musk verliest Twitter elke dag 4 miljoen dollar. Hij wil die trend zo snel mogelijk keren en genoeg geld verdienen om zijn financiers terug te betalen. Aan de overname van het socialemediabedrijf hing een stevig prijskaartje. De CEO van Tesla moest 44 miljard dollar neertellen om de onderneming in handen te krijgen.
Per vergissing
Maar blijkbaar verliep de grote ontslagronde eind vorige week niet helemaal gesmeerd. Het Amerikaanse persagentschap Bloomberg vernam van meerdere bronnen dat tientallen ontslagen medewerkers intussen opnieuw gecontacteerd zijn door hun vroegere werkgever met een ongewoon verzoek: ze kregen de vraag weer in dienst te treden.
Volgens betrokkenen bij het dossier werden sommige werknemers vrijdag per vergissing de laan uitgestuurd. 'Anderen ontvingen dan weer hun C4 voor het management tot het besef kwam dat ze hun kennis en ervaring kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van de nieuwe functies die Musk op het oog heeft', klonk het.
De nieuwe eigenaar wil die functies zo snel mogelijk operationeel hebben. De deadlines voor de ontwikkeling ervan zouden zo strak zijn dat heel wat werknemers afgelopen weekend op kantoor sliepen om hun werk op tijd klaar te hebben.
Musk wil gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden langere video's te posten op het socialemediaplatform of om een prioriteitenranking aan te brengen in antwoorden op tweets, in vermeldingen en in zoekopdrachten.
Blauwe vinkje
Afgelopen weekend rolde Twitter al een programma uit om gebruikers te laten betalen voor de verificatie van hun account. Enkel wie 7,99 dollar per maand ophoest, kan nog het bekende blauwe vinkje achter zijn naam krijgen.
De Amerikaanse krant The New York Times meldde zondagavond dat die nieuwe regels rond de verificatie van accounts pas na de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen van dinsdag ingaan. Twitter zelf wilde niet reageren op dat bericht.
Gebruikers en werknemers van Twitter hadden de afgelopen dagen wel hun bezorgdheid geuit over de plannen met het blauwe vinkje. Ze vreesden dat de bijsturing tot misbruik zou kunnen leiden om in volle verkiezingsstrijd verdeeldheid te zaaien in de Amerikaanse maatschappij.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Trump wil nu bondgenote Pam Bondi op Justitie