Nieuwe Twitter-eigenaar Musk stuurt top meteen de laan uit
De verkoop van het socialemedianetwerk voor 44 miljard dollar is in de nacht van donderdag op vrijdag afgerond. Elon Musk ontslaat meteen de hele Twitter-top. Al kost dat Twitter 122 miljoen dollar aan exitpremies.
'The bird is freed', tweette de ondernemer en Tesla-eigenaar Elon Musk vrijdagochtend aan zijn meer dan 110 miljoen volgers. Daarmee bevestigde hij dat er een einde is gekomen aan een van de meest spraakmakende overnameverhalen van de jongste jaren.
De handel in het aandeel Twitter was in de loop van donderdag al opgeschort in afwachting van de transactie. Musk moest de overname van rechter Kathaleen Saint Jude McCormick voor vrijdag afronden, als hij zijn bod gestand wou doen. Dat was beslist na een juridisch steekspel tussen de ondernemer en Twitter. Die deadline werd gehaald. De betrokken zakenbanken maakten op tijd de nodige bedragen over.
Musk, die 44 miljard dollar voor het platform betaalt, liet donderdag weten dat hij Twitter niet in de eerste plaats koopt om er rijker van te worden, maar ‘om de mensheid, waar ik van hou, te helpen’. Hij ziet het socialemediaplatform als een perfecte basis om een superapp te bouwen waarin veel functionaliteiten, van betalen tot daten, mogelijk zijn. De Chinese WeChat-app geldt daarbij als een voorbeeld.
Trump
Woensdag was Musk al met een gootsteen het hoofdkantoor van Twitter binnengewandeld, als boodschap aan de werknemers dat het de hoogste tijd was dat ze beseften dat er een nieuwe eigenaar is ('let that sink in'). Onder de 7.500 werknemers van Twitter heerst onrust nadat berichten zijn opgedoken dat Musk zou plannen driekwart van het personeel van het platform te ontslaan.
Dat er een nieuwe eigenaar is, blijkt meteen. Musk bedankt zo'n beetje de volledige Twitter-top voor bewezen diensten. CEO Parag Agrawal, financieel topman Ned Segal, hoofd juridische zaken Vijaya Gadde en de huisadvocaat Sean Edgett zijn ontslagen en krijgen volgens het onderzoeksbureau Equilar 122 miljoen dollar als ontslagvergoeding mee. Op zijn Twitter-profiel noemt Musk zichzelf 'Chief Twit'. Volgens het financieel nieuwsagentschap Bloomberg wil Musk zelf ook CEO van Twitter worden.
Naast het ontslag van de Twitter-top zou Musk ook al besloten hebben een einde te maken aan oneindige verboden om actief te zijn op het socialemedianetwerk. Onder meer de voormalige Amerikaanse president Donald Trump kreeg zo'n verbod.
De overname van 44 miljard dollar is ook voor de rijkste mens ter wereld een financieel huzarenstukje. Om genoeg cash op tafel te leggen verkocht Musk 17 miljoen aandelen Tesla voor ongeveer 18 miljard dollar. Dat was ongeveer een tiende van het aantal aandelen dat Musk in Tesla bezit.
Tesla-beleggers maken zich zorgen dat Musk te veel van zijn kostbare tijd zal vermorsen aan Twitter. Dat drukte in de loop van de overnamesaga de koers van de producent van elektrische auto's.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Onverwachte krimp Europese economie duwt euro naar laagste peil in twee jaar