Google beschuldigt Microsoft van machtsmisbruik in de cloud
Google heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen anticoncurrentiële praktijken van Microsoft om klanten te binden aan het cloudplatform Azure.
De grootste speler op de cloudmarkt is Amazon Web Services (AWS) , gevolgd door Microsoft en dan Google . Dat laatste bedrijf zegt dat Microsoft in die concurrentiestrijd zijn dominante Windows Server-besturingssysteem misbruikt. Google vroeg woensdag de Europese Commissie op te treden.
De tijd om te handelen is nu. De cloudmarkt zal steeds restrictiever worden als er niets gebeurt.
Amit Zavery, de vicevoorzitter van Google Cloud, vertelde tijdens een briefing dat Microsoft klanten een opslag van 400 procent liet betalen om Windows Server te blijven gebruiken bij concurrerende cloudcomputingoperatoren. Dat gold niet als ze Azure gebruikten, het cloudplatform van Microsoft. Gebruikers van concurrerende systemen zouden ook later en beperktere beveiligingsupdates krijgen, zei Zavery.
'De tijd om te handelen is nu', aldus Zavery. 'De cloudmarkt zal steeds restrictiever worden als er niets gebeurt.'
Schikking van 20 miljoen
Microsoft sloot in juli een deal van 20 miljoen euro om een antitrustklacht over zijn licentiepraktijken met CISPE te schikken, de Europese federatie van cloudproviders. Zo werd een onderzoek van de Europese Unie vermeden. De schikking omvatte echter niet Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform en AliCloud, wat kritiek uitlokte van de eerste twee bedrijven.
Microsoft zei dat het soortgelijke zorgen van Europese cloudproviders in der minne had geschikt en voegde eraan toe dat Google had gehoopt dat de sectorgenoten zouden blijven procederen. 'Nu het niet is gelukt om Europese bedrijven te overtuigen, verwachten we dat Google er ook niet in zal slagen de Europese Commissie te overtuigen', zei een woordvoerder van Microsoft.
Google zei dat Microsofts Windows Server en verschillende Microsoft-producten een marktaandeel van meer dan 70 procent hebben bij Europese bedrijven.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Welke ETF's zijn het interessantst voor Belgische beleggers?