Gereanimeerde Twitter-deal kan banken met stevige verliezen opzadelen
Dat Elon Musk zijn overnamedeal van het socialemediabedrijf nieuw leven inblaast, dreigt zuur uit te draaien voor een consortium aan banken op Wall Street. Daar zit het verslechterde economische klimaat voor iets tussen.
De soap rond Tesla-topman Elon Musk en nam deze week andermaal een nieuwe wending. Nadat 's werelds rijkste man eerst vanonder de in april aangekondigde overname had willen muizen - met een juridisch steekspel tot gevolg - keerde Musk deze week andermaal zijn kar. Musk is dan toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard dollar, en krijgt van de rechter tot 28 oktober om de deal te finaliseren.
Die reanimatie dreigt zuur uit te draaien voor de banken die Musk ondersteunen in zijn overnameplannen. Toen de techondernemer in april liet weten Twitter te willen kopen, struikelde de fine fleur van Wall Street nog over elkaar om bij te mogen dragen aan de deal. Dat leverde een schuldfinanciering van 13 miljard dollar op bij een consortium van zeven banken.
Zakenbanken halen bij dit type financiering de lening die ze toestaan van hun balans door die uit te geven als obligaties op de schuldmarkt. Maar sinds april ziet de wereld er flink anders uit. Door de economische afkoeling en de algemene verwachting van een recessie is de appetijt van beleggers voor risicovol schuldpapier erg afgekoeld. Om van de schulden af te raken moeten de banken dus veel meer betalen aan beleggers dan wat ze in april aan Musk vroegen als rente.
Papieren verliezen
Daarmee dreigt een papieren verlies van honderden miljoenen voor het bankenclubje. Het financiëledatabedrijf 9fin schat het verlies in de huidige marktomstandigheden al op 500 miljoen dollar. Maar sommige analisten zien dat papieren verlies nog verdubbelen, als de schuldmarkten nog verder bevriezen en de economische crisis inhakt op de cijfers van Twitter.
Diezelfde waarnemers zien in die verslechterende omstandigheden meteen de reden waarom Musk plots bereid zou zijn om de deal toch aan de originele voorwaarden te laten doorgaan. Want als hij een lagere koopprijs zou bedingen, moet ook over de financiering heronderhandeld worden. En dat kan Musk door de gewijzigde marktomstandigheden miljarden extra kosten.
En de rest?
De vraag is nu vooral of Musk tegen eind oktober ook de rest van zijn financiering rondkrijgt. In mei liet de miljardair weten zich al van zo'n 7 miljard aan financiering van in totaal 19 investeerders te hebben verzekerd, waaronder de techinvesteerder Sequoia Capital en Oracle-oprichter en Musk-intimus Larry Ellison.
Hoe Musk de rest financiert, moet voor 28 oktober blijken. Beleggers houden er rekening mee dat de ondernemer een deel van zijn Tesla-aandelen moet verkopen om de kas voldoende te spekken.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 De Croo en De Wever schuiven hete aardappel van budget ziekteverzekering naar elkaar door