Advertentie

Musk ziet Twitter westerse 'superapp' nabij brengen

Serieondernemer Elon Musk. ©AFP

De techmiljardair Elon Musk zegt Twitter dan toch te willen kopen. Hij zegt dat de overname een grote steun is voor een ambitieus project, een superapp met tal van diensten. Al kan het ook dat hij rekening houdt met de druk van de financiële markten.

Een van de vele ontstemde personeelsleden van Twitter vergeleek de talloze wendingen die de overname van het socialemediabedrijf neemt met de HBO-serie 'Succession'. In dat verhaal vechten de leden van een disfunctionele familie om de controle over hun mediaconglomeraat, met verbijsterende plotwendingen. De werknemers van Twitter waren volop bezig met de planning van 2023 toen het nieuws kwam dat Elon Musk hun bedrijf nu toch wil kopen.

Advertentie

Nadat bekend geraakt was dat de miljardair zijn bod toch gestand wil doen, postte de ondernemer een enigmatische tweet, waarin hij schrijft dat de overname van Twitter de creatie van 'X, de allesapp', versnelt. Een manier om te verbloemen dat hij overstag gegaan is omdat zijn juridische procedure tegen Twitter weinig kans leek te maken? Misschien, maar Musk-watchers merken op dat hij al in juni tegenover personeelsleden van Twitter over een 'superapp' of een marktplaats voor verschillende apps sprak.

Daarbij zou het ook mogelijk zijn geld over te maken. Het Chinese WeChat is zo'n app waarmee de gebruikers zowel dingen kunnen kopen als berichten uitwisselen, gamen en betalingen doen. Een aspect van WeChat zal hij zeker niet overnemen: een alomvattende bewaking en censuur door de overheid.

Musk-watchers merken op dat hij in juni tegenover personeelsleden van Twitter sprak over het maken van een 'superapp' of een marktplaats voor verschillende apps.

Advertentie

Zelfs het gebruik van 'X' heeft antecedenten. Op de aandeelhoudersvergadering van Tesla in augustus vergeleek Musk zijn ambities met Twitter met de visie die hij had voor X.com, een financiëledienstenbedrijf dat hij in 1999 mee oprichtte.

Gefronste wenkbrauwen

Musk, de eigenaar van onder meer de e-automaker Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX, was in april begonnen met Twitter-aandelen te kopen. Hij kreeg daarop een bestuurderszitje aangeboden. Dat aanvaardde hij, om het vervolgens te weigeren. Want eigenlijk, zo bleek, wou hij het hele bedrijf kopen.

Twitter was daar niet mee opgezet. Ook extern werden de wenkbrauwen gefronst. Zou Musk, zelf een megagebruiker van het platform, de moderatieregels niet te laks maken?

De essentie
  • Elon Musk wil Twitter nu toch overnemen, maar dan moet de juridische oorlog stoppen.
  • Volgens de ondernemer zal de aankoop van Twitter zijn plannen voor een superapp aanzienlijk versnellen.
  • Musk is geïnspireerd door Aziatische apps zoals het Chinese WeChat, die tal van functionaliteiten bundelen.

Musk liet de taal van het geld spreken en bood op 14 april 44 miljard dollar. De aandeelhouders hadden daar oren naar en Twitter ging akkoord. Maar Musk veranderde opnieuw van mening. Op 13 mei zette hij zijn bod on hold en op 8 juli probeerde hij officieel de overeenkomst op te zeggen. Twitter zou gelogen hebben over het aantal nepaccounts op het platform.

Twitter had het over een 'vernietiging van aandeelhouderswaarde' en trok naar de rechter in de Amerikaanse staat Delaware. Experts schatten de kansen van Musk niet hoog in. De rechtbank heeft niet de gewoonte terugkrabbelende overnemers ter wille te zijn, tenzij ze heel zwaarwegende redenen kunnen aantonen.

Experts hadden de slaagkansen van de juridische procedure van Musk tegen Twitter niet hoog ingeschat.

Financiële druk

Na wat inleidende juridische schermutselingen keerde Musk dinsdag opnieuw zijn kar. Hij wil Twitter dan toch overnemen tegen de voorziene 54,20 dollar per aandeel. De procedure voor de rechtbank moet dan wel worden stopgezet. Woensdag kwam evenwel het bericht dat de zaak alsnog op 17 oktober begint.

De waarschijnlijk afloop is ofwel een nederlaag ofwel een aangepaste prijs. Dat laatste is niet langer automatisch een voordeel. Bij een verandering van de voorwaarden kunnen de financiers zich terugtrekken, en de marktappetijt voor nieuwe schulden is ondermaats. De kosten-baten­analyse van een juridische veldslag ziet er slechter uit dan maanden geleden.

Twitter maakte dinsdag op de beurs een sprong van 22 procent. Woensdag noteert het aandeel 0,8 procent lager op 51,59 dollar, dus onder Musks bod van 54,20 dollar.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Meerdere Brusselse metrostations werden gesloten uit vrees voor onlusten.
Brusselse politie arresteert 64 personen tijdens woelige nieuwjaarsnacht
In Brussel en Antwerpen zijn afgelopen nacht tientallen mensen opgepakt. In de hoofdstad gingen zo'n 60 à 70 auto's in vlammen op en werd de brandweer bij interventies bestookt met stenen en vuurwerk.
Gesponsorde inhoud