Advertentie

Familie Colruyt spil in betere bewaking Noordzee

Het Brugse dotOcean zet voor de Belgische Marine autonome vaartuigen in om de zee te beveiligen.

De familie Colruyt speelt via belangen in drie Vlaamse offshorebedrijven een cruciale rol in de toekomstige beveiliging op zee. De bedrijven ontwikkelen onder meer nieuwe technologie voor de NAVO.

Via de energieholding Virya Energy houdt de bekende grootgrutterfamilie belangrijke participaties aan in het Gentse Marlinks (monitoring van onderwaterkabels), het Brugse dotOcean (controlesystemen voor autonome vaartuigen en systemen voor omgevingsanalyse) en het Zwevegemse GeoXYZ (bodemonderzoek en inspecties op zee).

Advertentie

Voor de Belgische Defensie ontwikkelt het trio een systeem voor een betere bewaking van ons deel van de Noordzee. Marlinks verzekert daarbij nieuwe onderwatermonitoring via glasvezeltechnologie. DotOcean zal die data combineren met gegevens van meerdere radars en sensoren boven water. GeoXYZ moet vervolgens klaarstaan met onbemande vaartuigen en drones om uit te rukken als iets abnormaals wordt ontdekt. ‘De bedoeling is de volledige keten mee te hebben’, zegt Roel Vanthillo, de topman van Marlinks. Zowel op technisch vlak als inzake business development en databeheer wordt het systeem nu uitgewerkt. 'Over twee, drie jaar' moet het uitgerold kunnen worden.

Veel potentieel

Ook internationaal pionieren de bedrijven met hun technologie. DotOcean neemt met Marlinks als partner deel aan een onderzoekstraject van het ambitieuze NAVO-netwerk Diana. Diana werd opgericht in 2023 om meer militaire innovatie te stimuleren. DotOcean en Marlinks werden eind vorig jaar samen met 43 andere projecten geselecteerd uit 1.300 Europese inzendingen. Ze zijn de enige Belgische deelnemers. Binnenkort krijgen ze te horen of er een ultiem vervolgtraject komt om hun technologie ook concreet toe te passen. Daarvoor worden negen projecten uitgekozen.

We tonen Belgische innovatie op het wereldtoneel. Onze bedrijven werken met de meest geavanceerde technologieën op de markt.

Vedran Horvat
Woordvoerder Virya Energy

'We tonen Belgische innovatie op het wereldtoneel. Onze bedrijven werken met de meest geavanceerde technologieën op de markt', zo reageert Virya Energy-woordvoerder Vedran Horvat. De Colruyt-holding ziet 'veel potentieel' in de ontwikkeling van de offshore industrie. Veiligheidsrisico's staan daarbij hoog op de agenda. 'Daardoor kunnen we ook bijdragen aan nationale en Europese defensiebelangen.'

Virya Energy werd eind 2019 opgericht door de beursgenoteerde retailer Colruyt Group en Korys, de investeringsgroep van de familie Colruyt, om hun participaties rond hernieuwbare energie samen te brengen. Virya Holding is onder meer eigenaar van alle Dats24-stations. In maart gebruikte de familie de opbrengst van de uitstap uit de windparkontwikkelaar Parkwind om haar belang in Virya Energy op te krikken van 40 naar 70 procent. De overige 30 procent blijft in handen van Colruyt Group. Virya Energy werd bij die transactie gewaardeerd op 600 miljoen euro. 

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bart De Wever (N-VA) zag zijn opdracht vorige week verlengd worden door koning Filip.
Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
België krijgt uitstel voor het indienen van zijn begrotingsplan bij Europa. De Europese Commissie stuurt deze week een brief waarin ze daarvoor de goedkeuring geeft. De nieuwe deadline ligt in april, maar dan moet ons land wel echt netjes alles inleveren.
Gesponsorde inhoud