Barco krimpt nog forser dan gevreesd
De beeldvormingsgroep geeft een sombere aftrap voor het Belgische resultatenseizoen. De omzetval is groter dan verwacht en er komt geen prognose voor dit jaar. Er gaat een tiende van de beurswaarde af.
Opener Barco geeft meteen een voorproefje van hoe de bedrijfsresultaten van de eerste jaarhelft van beursgenoteerd Brussel kreunen onder de coronacrisis.
Het bedrijf ziet zijn omzet voor de eerste jaarhelft nog een scherpere val maken dan gevreesd: de inkomsten krimpen met 18 procent, lager dan de onderste kant van de vork van 10 à 15 procent dat het bedrijf in april zelf vooropstelde.
Barco-CEO Jan De Witte ziet niet meteen beterschap. Na het eerste kwartaal schrapte het bedrijf al zijn toen geldende prognose van een omzetgroei van minstens vijf procent en een winstmarge tot 15 procent. Dat was precorona een vrij realistische doelstelling.
Maar de wereld ziet er nu helemaal anders uit, nu twee afdelingen (Entertainment met de projectoren voor bioscopen en Enterprise met de Clickshare-tool voor vergaderzalen) midscheeps getroffen zijn door Covid-19.
Er komt in tegensteling tot de belofte in april bovendien toch geen prognose voor 2020. 'Het ritme en vooral de curve van dat herstel en mogelijke herhaaldelijke lockdowns blijft onzeker'.
Het tweede kwartaal zou wel de zuurste appel om door te bijten geweest zijn, hoopt Barco. Vanaf nu volgt kwartaal per kwartaal beterschap. Uit het orderboekje blijkt dat daar nog een lange weg te gaan is. Dat krimpt met een kwart, jaar op jaar bekeken, naar 398,7 miljoen euro. Analisten waren zelfs met corona in het achterhoofd nog uitgegaan van 441,9 miljoen euro.
Met de omzetval ligt ook Barco's jarenlang zorgvuldig opgebouwde winstmarge aan diggelen. CEO Jan De Witte haalde vorig jaar al het winstdoel dat hij voor 2020 had vooropgezet (12%) en mikte voor dit jaar dus op 15 procent. Nu is het terug naar af. De winstmarge zakt naar 10 procent van de omzet. De nettowinst landt op 10,4 miljoen euro.
Barco staat klaar om te handelen. In de tweede helft van dit jaar start het de uitbesteding van de productie van de videomuur Unisee. Het sluit daarvoor zijn fabriek in Taiwan. Het bedrijf belooft ook zijn begroting voor 2021 op te stellen met de kostenbasis van 2019 als absolute maximum.
Meest gelezen
- 1 Open VLD en N-VA clashen over gat in Vlaamse begroting
- 2 Met levering landmijnen aan Oekraïne gooit Biden volgend wapentaboe overboord
- 3 Nervositeit rond Rusland duwt gasprijzen naar jaarpiek
- 4 Hoe Trump 11 miljoen mensen wil deporteren uit Amerika en welke impact dat heeft
- 5 Topinvesteerders klimmen aan boord bij Waalse techparel Odoo