Elon Musk: 'Twitter leiden is redelijk pijnlijk'
'Het is tot nu niet echt een feestje geweest', zei Elon Musk in een interview met de BBC over de overname van Twitter. Hij verminderde het personeelsbestand met ruim 80 procent, maar afgehaakte adverteerders zouden stilaan terugkeren.
Elon Musk, de eigenaar van Twitter en van Tesla, dook woensdag last minute op in een interview met de Britse omroep BBC. Hij beantwoordde vragen over het socialemediabedrijf dat hij in oktober vorig jaar heeft overgenomen en dat hem in 'een rollercoaster' deed belanden. Het interview was te volgen op Twitter en gebruikers konden zelf vragen stellen.
'Het is tot nu niet echt een feestje. Het pijnniveau van Twitter ligt extreem hoog. Het is redelijk stresserend en pijnlijk geweest, maar er was geen andere keuze', zei Musk. Daarmee verwees hij naar de rechtszaak om hem te dwingen door te gaan met de overname tegen de eerder afgesproken prijs, maar ook naar de obstakels die sindsdien zijn opgedoken.
Het pijnniveau van Twitter ligt extreem hoog. Tot nu is het redelijk stresserend en pijnlijk geweest, maar er was geen andere keuze.
Zo waren er problemen met de Twitter-servers en zette Musk een stap opzij als CEO. In het interview zei Musk dat zijn hond momenteel de CEO is. En vorige week verving hij het logo van het medium, een blauwe vogel, tijdelijk door een afbeelding van een shiba, een hond net als de zijne en ook een verwijzing naar de cryptomunt dogecoin.
Voor het eerst plakte Musk een cijfer op de ontslaggolf die hij in gang zette. Sinds de overname heeft hij het aantal werknemers teruggedrongen van 8.000 tot 1.500 om kosten te besparen. Bij zijn aantreden als CEO ontsloeg hij meteen 3.700 mensen.
Twitter is niet langer een onafhankelijk bedrijf, maar is gefuseerd met de nieuwe brievenbusvennootschap X Corp. Dat blijkt uit een document dat is ingediend bij een Californische rechtbank voor een rechtszaak die een conservatieve activist vorig jaar had aangespannen tegen het bedrijf en de voormalige CEO, Jack Dorsey.
Eigenaar Elon Musk suggereerde eerder dat het kopen van Twitter een 'versnellend middel' zou zijn voor het creëren van X, dat hij bestempelde als een 'alles-app'. Musk tweette dinsdag over de verhuizing met de letter X.
X Corp is gevestigd in de Amerikaanse staat Nevada. Experts merken op dat het voor investeerders moeilijker is om bestuurders en directeuren van bedrijven in die staat aan te klagen wegens het niet nakomen van fiduciaire verplichtingen.
Winstgevend kwartaal
Musk had 'geen andere keuze' dan mensen te ontslaan, omdat Twitter 4 miljoen dollar per dag zag wegvloeien. Door het schrappen van kosten draait Twitter nu break-even, zei hij. Vanaf dit kwartaal zou het winstgevend moeten worden. De zaken zouden 'redelijk goed' gaan, met gebruikscijfers die toenemen en 'een website die werkt'.
Musk nam Twitter over voor 44 miljard dollar en wilde van het platform 'een bastion van vrije meningsuiting' maken. Zo schrapte hij de levenslange ban van accounts en disclaimers bij misleidende claims over het coronavirus.
De ingrepen en de strapatsen van Musk baarden adverteerders zorgen, waardoor velen afhaakten. Naar schatting 90 procent van de inkomsten van het sociale medium komt van adverteerders. Om hen terug te lokken kondigde Twitter in december een systeem aan om bedrijven meer controle te geven over hun advertenties. 'Ze zijn bijna allemaal teruggekomen of hebben gezegd dat ze terugkomen.'
Publiek gefinancierd
De Twitter-eigenaar ging ook in op zijn persoonlijke situatie. Door de werkdruk moet Musk 'soms overnachten op kantoor'. Dat doet hij in de zetel van een bibliotheek 'die niemand bezoekt'. Musk gaf ook toe dat hij zich met zijn controversiële tweets af en toe in de voet schiet en zou zich hebben voorgenomen geen tweets meer te sturen na 3 uur 's nachts.
Dat de BBC Musk interviewde, is niet toevallig. De voorbije dagen was er een relletje tussen de Britse openbare omroep en Musk, omdat Twitter het bedrijf had gelabeld als 'government funded media'. De BBC protesteerde omdat het label de suggestie van een staatsbedrijf wekt, terwijl de omroep staat op haar onafhankelijkheid. Musk beloofde het label aan te passen naar 'publicly funded'. 'Ik heb veel respect voor de BBC', zei hij. En het interview bood hem een ideale gelegenheid om 'feedback te krijgen op wat we anders moeten doen'.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 2 Vlamingen met buitenlands vastgoed verliezen voordeel bij aankoop gezinswoning
- 3 Vlaamse regering bikkelt over vermogenstoets voor renovatiepremies
- 4 Van 365-yoghurt tot Cara Pils: huismerken als geheim wapen van de supermarkten
- 5 Trump wil nu bondgenote Pam Bondi op Justitie