Belfius en overheid investeren 13 miljoen in robotbelegger Easyvest
De staatsbank en -verzekeraar Belfius hoopt via een partnerschap met de Belgische beleggingsadviseur Easyvest meer aanvullende pensioenplannen voor kmo's en zelfstandigen aan te bieden. Ook de federale overheid stopt het fintechbedrijf geld toe.
Het Brusselse fintechbedrijf Easyvest zet zich al acht jaar in de markt als een 'robotadviseur'. Op basis van wiskundige algoritmes biedt het persoonlijke beleggingsplannen aan die bestaan uit beursgenoteerde indexfondsen.
Easyvest richtte zich tot voor kort tot particuliere klanten, maar waagde zich deze zomer ook op de markt voor groepsverzekeringen, waarmee bedrijven het pensioen van hun werknemers aanvullen. Dat gebeurt via een zogenaamd multiwerkgeverspensioenfonds, waarbij verschillende werkgevers de krachten kunnen bundelen in één fonds.
Ambities op bedrijvenmarkt
Die aanpak trok de aandacht van Belfius, dat al langere tijd meer gewicht wil krijgen op de markt voor bedrijven en zelfstandigen. Zijn verzekeringstak biedt al groepsverzekeringen aan voor zelfstandigen, kleine en middelgrote ondernemingen. Dat gamma gaat Belfius nog uitbreiden door in zee te gaan met Easyvest.
Het steekt daarbij Easyvest 13 miljoen euro toe samen met de SFPIM, het investeringsvehikel van de federale overheid. Belfius investeert in een eerste fase 2,5 miljoen euro. Als blijkt dat de Easyvest-producten aanslaan bij het Belfius-publiek, kan daar nog een extra investering van 5 miljoen bovenop komen.
De resterende 5,5 miljoen die Easyvest worden beloofd, zijn dus afkomstig van de SPFIM. Die stelt dat de investering perfect past bij haar missie om de Belgische welvaart op langere termijn te waarborgen: Easyvest promoot namelijk de tweede pensioenpijler bij kmo's.
Door in zee te gaan met Easyvest wil Belfius' verzekeringstak zijn gamma groepsverzekeringen voor zelfstandigen en kmo's uitbreiden.
Easyvest gaat het extra geld gebruiken om te investeren in zijn IT-systemen en om zijn pensioenproducten te commercialiseren. Het bedrijf zegt de komende maanden ook zo'n 20 mensen aan te werven. Winstgevend is Easyvest nog niet: vorig jaar dook het bedrijf nog voor 1,1 miljoen euro in het rood. Die verliezen waren volgens Easyvest te wijten aan de forse investeringen die noodzakelijk waren om de snelle groei bij te benen. Om die reden voerde de robotadviseur vorig jaar een kapitaalverhoging van 3,1 miljoen euro door.
Steeds meer partners
Belfius doet steeds meer een beroep op partners om zijn grote ambities op de verzekeringsmarkt waar te kunnen maken. Nog geen twee weken geleden nam de groep al deel aan een grote kapitaalronde bij de Franse fintechunicorn Alan, die zich profileert als de grote uitdager op de markt van gezondheidsverzekeringen. Belfius nam toen het gros van die geldronde van 173 miljoen euro voor zijn rekening.
Ook met die deal mikt Belfius voornamelijk op de bedrijfsmarkt. Sinds Alan acht jaar geleden van start ging, sloten 23.000 ondernemingen zich aan op het platform om hospitalisatie- en gezondheidsverzekeringen aan te kunnen bieden aan hun werknemers. In België maken ruim 40.000 mensen gebruik van Alan en zijn bedrijven zoals Vandemoortele, A.S.Adventure en Beobank klant.
Meest gelezen
- 1 Ghelamco verkoopt ‘spookserviceflats’ in Knokke-Zoute
- 2 Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
- 3 BASF-topman Jan Remeysen: 'We moeten het heilige huisje van Europese gasontginning durven af te breken'
- 4 De must-reads van het weekend
- 5 10 geldvragen aan ondernemer Maarten Michielssens: 'Ik verdien meer dan de premier, maar ben niet gelukkiger dan ervoor'