Advertentie
netto

Grond is meer waard dan gebouwen erop

Het vastgoed van de particulieren is belangrijker geworden in de economie. ©Emy Elleboog

De waarde van de huizen van particulieren in België is lager dan die van de gronden waarop ze staan. Voor 2005 was dat nog omgekeerd.

Het vastgoed, alle gronden en gebouwen, van alle particulieren in België werd in 2016 gewaardeerd op 1.412 miljard euro. Dat is zowat 3,3 keer zoveel als het Belgische bruto binnenlands product (bbp), het geheel van alle goederen en diensten die de Belgen in een jaar produceren. In 2005 was dat nog ‘slechts’ 866 miljard euro.

Sinds 2005 is de waarde van het Belgische vastgoed jaarlijks met gemiddeld 5,2 procent toegenomen. Dat is beduidend meer dan de inflatie.

Advertentie

(Lees verder onder de infografiek)

©Mediafin

De stijging van dat vastgoedvermogen is vrijwel uitsluitend toe te schrijven aan de evolutie van de prijzen, want het volume aan vastgoed is volgens het kadaster nagenoeg stabiel gebleven.

De waarde van het particuliere vastgoed evolueerde van 278 procent van het bbp in 2005 naar 334 procent in 2016.

Gronden meer waard

200318-vastgoed-plu

Advertentie

Voor het eerst berekende het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) de waarde van de gronden in België die eigendom zijn van particulieren. De waarde van de grond is sinds 2005 sneller gestegen (+74 procent) dan die van de bebouwing die erop staat (+49 procent).

Alle gronden zijn samen 863 miljard euro waard. Alle niet-bebouwde bouwgronden zijn samen slechts 44 miljard euro waard. De totale waarde van de bouwgronden is gestegen met 140 procent. Dat komt door erg sterke prijsstijgingen.

Het aandeel van grond bij residentiële bebouwing is sinds 2005 hoger dan de waarde van de woning erop. In 1995 was de waarde van de woningen (230 miljard euro) nog hoger dan de grond waar ze op waren gebouwd (129 miljard euro).

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer door de digitale meter groeit het aantal energieleveranciers in Vlaanderen.
Vier op de vijf energieleveranciers in 2023 weer winstgevend
Door de dalende prijzen heeft de winstgevendheid van energieleveranciers in Vlaanderen zich in 2023 hersteld. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de energieregulator VREG. 'Maar tegenover onze buurlanden blijven de marges laag', zegt de sector.
Gesponsorde inhoud