Advertentie

Duitse premiummerken zien af in grootste automarkt China

©Tingshu Wang/Reuters

De Duitse premiummerken zien zwarte sneeuw in hun voormalige wingewest China. Op de grootste automarkt ter wereld leggen ze het steeds vaker af tegen binnenlandse concurrentie.

Audi, BMW en Porsche hebben gisteren stuk voor stuk kelderende verkopen in China opgebiecht. De grootste opdoffer was voor Porsche, dat zijn verkoop in China vorig jaar met 28 procent zag teruglopen. BMW leverde 13 procent in, Audi 11 procent. Door de miserie wordt die laatste, de luxedochter van het Volkswagen-concern, in zijn mondiale verkoop ingehaald door Tesla. De Amerikaanse e-autobouwer verkocht 1,8 miljoen wagens, Audi 1,67 miljoen.

De essentie
  • Duitse premiummerken zoals Audi, BMW en Porsche zien aanzienlijke dalingen in hun verkoopcijfers in China, terwijl de Chinese automarkt als geheel is gegroeid.
  • De dalingen worden toegeschreven aan toenemende concurrentie van Chinese automerken en uitdagende economische omstandigheden.
  • Porsche en Audi hebben aangekondigd dat de problemen structureel zijn en gaan hun aanwezigheid in China herzien.
Advertentie

De achteruitgang van de Duitse premiummerken staat in schril contrast met de Chinese auto­verkopen, die vorig jaar 5,5 procent stegen.

Porsche wijt de daling aan ‘de uitdagende economische situatie in de regio’, waardoor vooral rijke consumenten de hand op de knip houden. Het sportwagenmerk heeft echter ook en wellicht vooral steeds meer last van concurrentie van Chinese spelers. Audi was iets transparanter en spreekt van ‘een intens concurrerende markt, uitdagende economische omstandigheden en onderdelentekorten’.

Uit de gratie: de elektrische Porsche Taycan.
Uit de gratie: de elektrische Porsche Taycan. ©Bob Van Mol

Naast de tegenslag in China zag Porsche de verkoop van zijn elektrische modellen in 2024 voor het eerst dalen.

Die concurrentie komt vooral van merken als Hongqi. Nio en BYD die er steeds beter in slagen hyper­moderne luxeauto’s te maken die in kwaliteit en afwerkingsniveaus moeiteloos kunnen wedijveren met het Duitse trio. Daar komt nog bij dat de Chinese merken veel beter inspelen op de specifieke voor­keuren van Chinese autokopers, waarvoor Europese merken vaak nog de neus ophalen.

'Overgangsjaar'

Dat de daling niet tijdelijk maar structureel is, blijkt uit de aankondiging van Porsche afgelopen najaar dat het de inkrimping van zijn dealernetwerk in China onderzoekt.

Advertentie

Naast de tegenslag in China zag Porsche de verkoop van zijn elek­trische modellen in 2024 voor het eerst dalen. De afgelopen jaren was het aandeel e-Porsches explosief gestegen, met dank aan de elek­trische sedan Taycan. Na de introductie van het model in 2019 had Porsche de grootste moeite om aan de vraag te voldoen. De Taycan was geruime tijd zelfs het bestverkochte model van het merk.

Maar het enthousiasme is aanzienlijk geluwd. Het model kreeg vorig jaar een update, maar de verkoop halveerde tot 20.836 exemplaren. De start van de verkoop van de volledig elektrische SUV Macan in september kon de malaise bij de Taycan niet compenseren. De verkoop van alle elektrische auto’s samen daalde met ruim 6 procent.

Audi had begin vorig jaar al aangekondigd dat 2024 'een overgangsjaar' zou zijn. CEO Gernott Döllner laat inmiddels verstaan dat de ellende niet tot 2024 beperkt blijft. Een klein lichtpuntje: de verkoop van elektrische Audi's zakte vorig jaar met 8 procent, minder hard dan de rest.

Volledig stilgevallen

Mercedes-Benz maakte al eerder zijn verkoopresultaten in China bekend. Het verkocht er 7 procent minder wagens in 2024. Vooral de interesse in de elektrische modellen EQE en EQS viel tegen het jaareinde bijna volledig stil. De tegenslag in China was ook een van de belangrijkste redenen achter de winstwaarschuwing die Mercedes-Benz eind vorig jaar moest uitsturen.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De BMW X5 is een van de populairste plug-in hybride bedrijfswagens van het land.
Regering extra soepel voor fake-hybrides
Met het bereiken van het paasakkoord valt ook de geplande versoepeling van de fiscale aftrek van hybride bedrijfswagens in zijn plooi. Opvallend is vooral dat de regering-De Wever nog soepeler dan verwacht is voor fake-hybrides. 'Dit leidt tot 95.000 extra plug-in hybrides en 100.000 minder elektrische auto's.'
Gesponsorde inhoud