Advertentie

Trump stelt smartphones en computers vrij van tarieven

©REUTERS

De Verenigde Staten stellen smartphones, computers en andere elektronica voorlopig vrij van 'wederkerige' tarieven. ‘Dit is het droomscenario voor techinvesteerders.’

Wat zal een iPhone straks kosten? Tal van experts gingen de afgelopen dagen aan het rekenen. Iedereen nam aan dat dit soort toestellen door de tarieven van president Donald Trump een pak duurder zouden worden. De meeste apparaten van Apple wordt immers in China gemaakt. Maar  dat land, waar ook veel andere elektronica wordt vervaardigd, kreeg net importheffingen tot 125 procent opgelegd.

Inmiddels blijkt de situatie alweer gekeerd. Uit richtlijnen die de Amerikaanse douane- en grensbeschermingsdienst (CBP) vrijdagavond publiceerde, blijkt dat een twintigtal productcategorieën net vrijgesteld worden van zo’n tarieven. Eén van de codes die ze deelde was namelijk 8741, waar naast smartphones ook computers, laptops, harde schijven, geheugenchips en halfgeleiderapparaten onder vallen.

Advertentie

Op die producten zou noch het wereldwijde invoerrecht van 10 procent, noch de veel hogere importbelasting van China van toepassing zijn. Die uitzondering geldt met terugwerkende kracht vanaf 5 april.

Volgens het Witte Huis wil Trump op deze manier techbedrijven meer tijd te geven om hun productie naar de VS te verplaatsen. ‘De president heeft duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten niet op China kunnen vertrouwen voor de productie van dit soort cruciale technologieën’, verduidelijkte woordvoerster Karoline Leavitt zaterdag.

Opluchting

‘Dit is het droomscenario voor tech-investeerders’, reageerde Dan Ives, de bekende analist van investeringsfirma Wedbush Securities, op X. ‘Het uitsluiten van smartphones en chips is een game changer als het gaat om Chinese invoerrechten.’ De man, die eerder inschatte dat een iPhone van 1.000 naar 3.500 dollar zou gaan, denkt dat de ceo’s van de techbedrijven van zich hebben laten horen, en dat het Witte huis naar hen geluisterd heeft. ‘Wat een opluchting.’

Dat een speler als Apple, dat deze week de titel van waardevolste beursgenoteerde bedrijf verloor, het door de tarieven zeer moeilijk zouden krijgen, berekende onder meer The Wall Street Journal. De zakenkrant spitte uit hoeveel de productie van een iPhone met de tarieven erbij aan het bedrijf zou kosten. Dat bleek fors meer: van initieel 549,73 dollar per toestel zou het, met heffingen, naar 846,59 dollar per toestel gaan.

Advertentie

Hoe lang de vrijstelling op elektronica mee gaat, is vooralsnog onduidelijk. Het zou kunnen de productcategorie op een later moment alsnog onderhevig worden aan tarieven.

TIP

De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.

Uw dagelijkse round-up van de actualiteit.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Fiscalisten zien het centraal aanspreekpunt (CAP) schuiven op een hellend vlak, met steeds meer informatie die wordt toegevoegd.
Uitbreiding rekeningregister: weer een stapje dichter bij een vermogenskadaster
Net als vorige regeringen breidt nu ook de regering-De Wever het register met bankrekeningen uit. Zo wil ze via data-analyse fiscale fraude makkelijker opsporen. Volgens fiscalisten schuift de regering verder op het hellend vlak naar een vermogenskadaster, al blijven er belangrijke beperkingen.
Gesponsorde inhoud