Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Betaal ik belastingen op de kostenvergoeding voor vrijwilligerswerk?

Een op de vijf gepensioneerden besteedt zijn tijd aan vrijwilligerswerk. Zolang uw vergoedingen een bepaald plafond niet overschrijden, hoeft u dat niet te melden aan de fiscus.
©Filip Ysenbaert

Vrijwilligerswerk is een sociale of liefdadige activiteit voor een organisatie die geen winst wil maken, en waarvoor u niet betaald bent. Van ziekenopvang tot milieubescherming: vrijwilligers kunnen de meest uiteenlopende taken uitvoeren.

Een bestuurder van een vzw wordt als een ‘vrijwilliger’ beschouwd als hij voor zijn mandaat niet wordt betaald en bij de organisatie geen arbeidscontract ondertekende.

Over het algemeen kan u zonder verdere formaliteiten als vrijwilliger werken. Ontvangt u echter een ambtenarenpensioen met een ‘supplement gewaarborgd minimum’, dan gelden er specifieke regels. Gepensioneerden die een IGO (inkomensgarantie voor ouderen) ontvangen, moeten ook de Federale Pensioendienst verwittigen dat ze als vrijwilliger werken.

Advertentie

De organisatie waar u als vrijwilliger aan de slag gaat, is niet verplicht u een contract te geven. Wel moet ze haar vrijwilligers informeren over hun juridisch statuut, hun verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, de eventuele dekking van andere risico’s verbonden aan de activiteiten als vrijwilliger (bijvoorbeeld: lichamelijke letsels), eventuele terugbetalingen van kosten die vrijwilligers maken en de aard daarvan en de eventuele verplichting om een beroepsgeheim na te leven.

Terugbetalen

De kosten die vrijwilligers maken, hoeven niet te worden terugbetaald. Als dat wel gebeurt, kan dat op twee manieren:

-          De volledige terugbetaling van de reële kosten op basis van betalingsbewijzen.

-          Een forfaitaire vergoeding per dag. Die mag maximaal 34,71 euro per dag en 1.388,40 of 2.549,90 euro (*) per jaar bedragen. Onder beide grenzen hoeft u niets aan de belastingen aan te geven.

(*) Het verhoogde grensbedrag van 2.549,90 euro geldt onder meer voor sporttrainers, sportlesgevers, sportcoaches, jeugdsportcoördinatoren, sportscheidsrechters, juryleden, stewards, terreinverzorgers-materiaalmeesters en seingevers bij sportwedstrijden.

Advertentie
1.388,40 of 2.549,90
euro
Gepensioneerden die vrijwilligerswerk doen en daar per jaar een onkostenvergoeding van maximaal 1.388,40 euro voor krijgen, hoeven dat bedrag niet aan de belastingen aan te geven. Sporttrainers, jeugdsportcoördinatoren, sportscheidsrechters enzovoort mogen zelfs een onkostenvergoeding van 2.549,90 euro per jaar krijgen zonder dat ze daarop worden belast.

Behalve die forfaitaire vergoeding is er de terugbetaling van de werkelijk bewezen vervoerskosten tot maximaal 2.000 kilometer per jaar.

Het plafond van de forfaitaire kostenvergoeding geldt voor al het vrijwilligerswerk samen van één vrijwilliger.

Grens overschrijden

Als een vrijwilliger een van de grenzen overschrijdt, worden alle inkomsten uit dat vrijwilligerswerk belastbaar. Hij moet dan het volledige bedrag opnemen in zijn belastingaangifte. Als hij voor dat bedrag kan bewijzen dat het gaat om de terugbetaling van eigen kosten die hij aan de vereniging voorgeschoten heeft, zijn de vergoedingen toch niet belastbaar.

Als hij maar voor een gedeelte van het bedrag de bewijzen kan leveren, zal dat deel niet belastbaar zijn. De rest van het bedrag blijft wel belastbaar, ook als het opnieuw onder de grensbedragen blijft.

Een bestuurder van een vzw wordt eveneens als een ‘vrijwilliger’ beschouwd als hij voor zijn mandaat niet wordt betaald en bij de organisatie geen arbeidscontract ondertekende.

Advertentie
Gesponsorde inhoud