Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoeveel kost een kind?

Uw kinderwens vervullen is hoogstwaarschijnlijk geen financieel geïnspireerde beslissing. Maar wel een keuze die uw vermogen dooreenschudt. Want het cliché dat elk kind een huis kost, klopt.
©Eleni Debo

Studies tonen aan dat het bedrag dat ouders maandelijks spenderen aan hun kinderen samenhangt met hun inkomen. Financeel planner Jo Stremersch vertaalt dat in ‘equivalent volwassenen gebruikseenheid’, ofwel EVG:

  • Kinderen tot 10 jaar tellen voor een kwart EVG.
  • Kinderen tussen 11 en 15 jaar tellen voor een halve EVG.
  • Kinderen vanaf 15 jaar tellen voor een volledige EVG.
Advertentie
Vermogensgids 2018

Haal het maximum uit uw vermogen op elke leeftijd

Met tips en simulaties van financieel planners.

De Vermogensgids is op 24/3 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

De Gezinsbond verricht al jaren onderzoek naar de kosten van kinderen. ‘De minimumkostprijs van een kind stijgt van 334 euro per maand bij de geboorte tot 634 euro vanaf de 18de verjaardag’, becijferde Yves Coemans van de studiedienst van de Gezinsbond. Dat is echt een minimumdrempel, gebaseerd op de EU-armoededrempel voor een gezin met twee kinderen, jonger dan 14 jaar. Dat komt overeen met een brutoloon van anderhalve keer het minimumloon (zie tabel hieronder).

Die minimumkosten bevatten alle basiskosten, zoals huisvesting, energie en voeding, maar houden geen rekening met specifieke kosten van kinderopvang, onderwijs en uitzonderlijke medische uitgaven. Die komen er nog bovenop.

Werkelijke kostprijs

De minimumkostprijs is een theoretisch bedrag. In functie van het beschikbare gezinsinkomen geven ouders meer of minder uit om hun kind(eren) op te voeden.

‘Die werkelijke basiskostprijs van een kind hangt bijkomend af van de leeftijd van het kind, het aantal kinderen en de leeftijd van de andere kinderen in het gezin’, aldus Coemans. ‘Terwijl de totale kostprijs voor alle kinderen samen stijgt, zullen ouders de tering naar de nering moeten zetten naarmate er meer kinderen komen. Hun gezinsinkomen blijft immers gelijk, waardoor de basiskostprijs voor elk kind individueel daalt.’

©Mediafin

‘Voor een 18-jarige bedraagt de basiskostprijs voor één kind bijvoorbeeld 790 euro als de ouders het gemiddelde netto-inkomen van 3.825 euro verdienen. Hebben zij een tweeling van die leeftijd, dan zakt die basiskostprijs per kind naar 655 euro per kind’, rekent Coemans voor.

Advertentie

Kinderopvangkosten

De EVG van Stremersch en de minimum- en basiskostprijs van de Gezinsbond houden geen rekening met de opvang- en studiekosten en uitzonderlijke (medische) uitgaven. Naarmate de kinderen opgroeien, lopen ook die behoorlijk op.

Een gezin met een gemiddeld maandinkomen betaalt voor de opvang van één kind volgens de tarieven van Kind & Gezin 23,08 euro per dag, ofwel 507,76 euro per maand.

Studiekosten

Ook studeren kost geld. ‘In het basisonderwijs valt het nog mee: zowat 32 euro per maand. Het middelbaar onderwijs is al een stuk duurder: 101 euro per maand in het algemeen secundair onderwijs (ASO) tot 116 euro in het kunstonderwijs.’

Echt duur wordt het als zoon- of dochterlief na zijn of haar 18de verder studeert. ‘Een jaar studeren aan de hogeschool voor een bacheloropleiding kost een niet-beursstudent 2.806 euro, een jaar universiteit 2.446 euro. Wil uw zoon of dochter op kot, dan wordt dat respectievelijk 7.030 euro of 6.670 euro per jaar’, becijferde Coemans.

Anderen schatten de studiekosten nóg hoger in. ‘Volgens het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek Cebud kostte een kotstudent in 2017 12.425 euro per jaar’, zegt financieel planner John Romain. Dat komt neer op 62.125 euro voor een studie van vijf jaar. Niet verwonderlijk, vindt Romain, dat in een onderzoek door De Tijd en Wikifin.be uit 2017 vier op de tien van de 45- tot 55-jarigen aangeeft niet langer te kunnen sparen. Of, om het met de woorden te zeggen van een collega wiens dochter vorig jaar afstudeerde: ‘Voor mijn maandbudget voelt dat als de hoogste loonsverhoging die ik ooit gekregen heb.’

Veel ouders sparen daarom vanaf de geboorte voor de studies van hun kind, al dan niet op een aparte rekening en al dan niet op naam van het kind zelf. ‘Wie vanaf de geboorte begint te sparen voor de studies van zijn kind moet tegen dat het kind 18 is een kapitaal van 86.990 euro bij elkaar hebben gespaard, uitgaande van een inflatie van 2 procent.’ In realiteit is dat bedrag nog een onderschatting’, waarschuwt Romain. ‘Want we weten dat de studiekosten sneller stijgen dan de inflatie. Zo zijn de studiekosten in zes jaar tijd met 10 procent gestegen.’

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud