Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom het (niet) slim is om een eigen huis te kopen

Het is ons met de paplepel ingegoten: een huis kopen is goed. Maar klopt dat wel? Bent u met huren zoveel slechter af?
©Eleni Debo

Elke Belg in hart en nieren zal u uitleggen dat u met een huis een extra vermogen opbouwt. U moet het zien als een bijkomende pensioenpijler, naast het wettelijk pensioen, de groepsverzekering en het individuele pensioensparen. De voorstanders van een huis kopen hebben in ieder geval tot zover gelijk dat het geld dat u maandelijks voor uw hypothecaire lening neertelt deel van uw eigen patrimonium blijft uitmaken. Huurt u, dan spaart u in zekere zin voor een ander.

Maar het is natuurlijk niet allemaal pure winst, want als huiseigenaar zult u kosten hebben die iemand die een huis huurt niet heeft. Denk maar aan onderhoudskosten en onroerende voorheffing. Als maatstaf wordt vaak genomen dat de onderhoudskosten voor een huis per jaar ongeveer 1 procent van de aankoopprijs bedragen.

Advertentie
1%
Onderhoudskosten
De onderhoudskosten voor een huis bedragen jaarlijks ongeveer 1 procent van de aankoopprijs.

Doorgaans zal de huurprijs ook lager liggen dan het bedrag dat u maandelijks neertelt om uw lening terug te betalen. Het verschil tussen wat u normaal zou betalen voor een lening en de huurprijs kunt u op een spaarboekje plaatsen of beleggen. Maar dat moet u dan wel consequent doen, want op het einde van de rit houdt u wel geen huis over.

Als huurder hebt u misschien wel meer de handen vrij dan als eigenaar. Het enige waarom u zich moet bekommeren, is dat u elke maand uw huur kunt betalen. Alle andere kwesties - van onroerende voorheffing tot lekkende kranen - zijn voor rekening van de eigenaar van uw woning.

Vermogensgids 2018

Haal het maximum uit uw vermogen op elke leeftijd

Met tips en simulaties van financieel planners.

De Vermogensgids is op 24/3 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Misschien is huren ook wel de perfecte combinatie tussen zekerheid en flexibiliteit. Zekerheid omdat u als huurder toch wel de nodige wettelijke bescherming geniet, en flexibiliteit omdat u vrij snel en te allen tijde de deur achter zich kunt dichttrekken om elders te gaan wonen.

Advertentie

Wie de afweging tussen kopen en huren maakt, zal oog moeten hebben voor twee variabelen: het rendement op spaargeld en de evolutie van de woningprijzen. Voor huurders is het rendement op spaargeld van belang. Zij kunnen maandelijks immers een groter bedrag opzijzetten in vergelijking met kopers. Hoe hoger de spaarrente, hoe aantrekkelijker het wordt om te huren. Voor de kopers is de evolutie van de woningprijzen van belang. Hoe meer het huis waard is, hoe groter het vermogen van de koper wordt.

Het blijft natuurlijk een feit dat u als gepensioneerde huisbezitter geen huur betaalt, waardoor er zogenaamd extra budget overblijft om ‘leuke dingen’ te doen. Maar het moment waarop u met pensioen gaat, valt wel vaak samen met het tijdstip waarop uw huis aan renovatie toe is. Het mag dan inderdaad zo zijn dat u geen huur betaalt zoals een gepensioneerde die een huis huurt. Maar die laatste zal dan weer niet de kosten hebben die u wel heeft. Op die manier wordt het misschien voor beiden wel even leuk.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud