Eerst en vooral het goede nieuws. Vanaf september mengt de overheid zich minder dan voorheen met de vraag aan wie u welk deel van uw vermogen moet nalaten na uw overlijden.
Maar dat neemt niet weg dat de wetgever wel nog altijd grenzen oplegt. En dat, als u zelf niets onderneemt, de wetgever voor u bepaalt wie uw erfgenamen zijn en op welk deel van uw erfenis zij recht hebben.
Big bang voor wie erft en trouwt.
De Erfenisgids is op 1/9 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.
Die wettelijke regeling deelt erfgenamen op in graden en orden en deelt uw vermogen in volle eigendom op in stukken of in vruchtgebruik en blote eigendom.
Hoe die verdeling in de praktijk gebeurt, hebben we schematisch voor u weergeven in deze tool. Het volstaat dat u 2 eenvoudige vragen beantwoordt.
- Ten eerste: wat is uw relatiestatus: single, niet-samenwonend, feitelijk, wettelijk of gehuwd samenwonend?
- Ten tweede: heeft u kinderen en met wie? Heeft u geen kinderen, dan speelt ook de vraag of u ouders, broers en zussen heeft een rol.
Deze tool laat ook toe om na te gaan hoe een verandering in de persoonlijke situatie de wettelijke verdeling van uw erfenis beïnvloedt. Het volstaat dat u bovenaan een andere relatiestatus of gezinssituatie aanklikt en de tool toont u hoe de wettelijke verdeling van uw erfenis wijzigt.
In een aantal gevallen zal de wettelijke verdeling behoorlijk verrassend blijken. Zo gaat het grootste deel tot zelfs uw volledige erfenis naar uw ooms en tantes en niet naar uw partner als u ongehuwd samenwoonde en uw ouders en/of broers en zussen overleden zijn.
Wie wil dat zijn erfenis anders verdeeld wordt, zal dus actie moeten ondernemen. Dat kan door een testament op te stellen of te schenken. Voortaan is het ook mogelijk om een erfovereenkomst op te stellen. Meer over deze en andere instrumenten om uw erfenis te plannen naar eigen wens, leest u in deze handige explainer >