Er zijn redenen genoeg om energiezuinig te wonen: u bespaart op uw energiekosten, de temperatuur van uw woning blijft ook in de zomer en de winter comfortabel en constant, en u helpt de klimaatdoelstellingen te halen. Om energiezuinig bouwen aan te moedigen, wordt het energieprestatiecertificaat (epc), dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is, tegen 2019 omgevormd tot een epc+ met een pak meer informatie.
Vandaag krijgen woningen bij een epc-keuring nog een cijfer opgespeld, vanaf volgend jaar komt daar een label bij. Een woning die een epc-waarde van 500 kWh/m² of hoger heeft, krijgt een F-label (en is als het ware gezakt). Om een A-label te behalen, moet de epc-waarde lager zijn dan 100 kWh/m². Ook een A+-label is mogelijk, bij een negatieve epc-score. Met andere woorden: als een woning meer energie produceert dan ze verbruikt. Zo zijn er in Vlaanderen vandaag weinig of geen.
Bij een epc+-keuring hoort ook een automatisch gegenereerd verslag met aanbevelingen. Op basis van gemiddelden en richtprijzen zal dat een idee geven van hoeveel een bepaalde ingreep kost, en hoeveel het label erdoor verbetert.
Wie een nieuwbouwwoning neerpoot, is al aan strenge energieregels gebonden. Uit statistieken van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat de meeste nieuwbouwprojecten de wettelijke norm vlotjes halen en zelfs overtreffen. Van de nieuwbouwdossiers die in 2016 werden ingediend, zakte het gemiddelde E-peil, dat de energieprestatie van een woning weergeeft, naar E30, terwijl de norm maar E50 voorschrijft. En vanaf een E-peil lager dan E60 haalt een woning al dat begeerde A-label.
Blijven over: de bijna 3 miljoen bestaande woningen in Vlaanderen. De overgrote meerderheid daarvan is maar matig tot slecht geïsoleerd. Duurzame technieken zoals warmtepompen vinden voorlopig weinig ingang. Met het Renovatiepact wil de Vlaamse regering daar iets aan doen. De bedoeling is tegen 2050 de bestaande huizen en flats te ‘benoveren’, dat wil zeggen ze zo grondig te renoveren dat hun energieprestaties vergelijkbaar zijn met die van een nieuwbouwwoning.
Dat zal geen eenvoudige klus zijn, als je de statistieken bekijkt (zie grafieken). Vandaag kan amper 2 procent van de huizen uitpakken met een A-peil. 7 procent haalt een B. Maar vooral: 41 procent krijgt een F-label opgeplakt. En 4 procent van de huizen heeft zelfs een epc van meer dan 1.000 kWh/m².
Appartementen scoren iets beter, omdat ze meestal compacter zijn en ingesloten zitten tussen andere flats. Toch behaalt ook daarvan maar een schamele 5 procent een A-label, en slechts 33 procent krijgt een B. Nog eens 27 procent moet het stellen met een C. 13 procent van de appartementen heeft een F-label.
Tips om energiezuinig te bouwen, leest u in de Nettogids Duurzaam Leven, nu zaterdag bij De Tijd.
Duurzaam levengids 2018
Zaterdag 21/4, gratis bij De Tijd
De beste tips om energie te besparen en uw geld duurzaam te laten renderen
Duurzaam beleggen: hoe het kaf van het koren scheiden?
Stappenplan naar een energiezuinig huis
Zijn zonnepanelen nog altijd interessant?
Groene mobiliteit: prijzen, premies en fiscaliteit