Musk stapt in Twitter, aandeel schiet kwart hoger
Elon Musk, de topman van de producent van e-auto's Tesla, heeft een belang van 9,2 procent genomen in Twitter. Toen dat maandag bekend raakte, schoot het aandeel van het socialemediabedrijf een kwart hoger.
Het nieuws kwam ditmaal niet van een tweet van Musk, maar wel via een filing aan de Amerikaanse toezichthouder SEC. Het aandeel Twitter schoot in een reactie ongeveer een kwart hoger. Het belang van Musk is op basis van de slotkoers van vrijdag 2,8 miljard dollar waard.
Opvallend: een week geleden organiseerde de topman van Tesla nog een rondvraag op Twitter met de vraag of het socialemediabedrijf zich aan het principe van vrije meningsuiting houdt. 'Dat is immers de basis van democratie.'
Musk liet aan zijn 80 miljoen volgers weten dat hij zich zorgen maakt over de vooringenomenheid van het platform. Hij vergeleek Twitter met een dorpsplein. Alleen weten gebruikers onvoldoende welke meningen ze op dat virtuele marktplein voorgeschoteld krijgen door het algoritme van Twitter. Niet onbelangrijk: zijn tweets dateren van na de aankoop van de aandelen, die gebeurde op 14 maart.
In het verleden hebben tweets hem al in de problemen gebracht, vooral met de beurstoezichthouder SEC. Als gevolg van een deal in 2018 mag Musk nog maar beperkt twitteren over Tesla. Elke tweet moet nagelezen worden door advocaten van Tesla. Musk probeert zich te ontdoen van die deal.
Verwarring
Het was verre van de eerste keer dat Musk Twitter - via Twitter - op de korrel nam. Begin dit jaar uitte de ondernemer nog zijn ergernissen dat het socialemediaplatform ingenieurs inzet om profielfoto's te linken aan non-fungible tokens (NFT's). Pure verkwisting van geld en energie, volgens Musk.
Ook enkele dagen nadat Parag Agrawal in november 2021 het CEO-stokje had overgenomen van Jack Dorsey toonde Musk zich van zijn donkerste kant. Hij tweette een foto van Agrawal als de Sovjetleider Jozef Stalin met Jack Dorsey als Nikolaj Jezjov, Stalins rechterhand. In een tweede foto was alleen nog Agrawal te zien nabij opspattend water. Daarmee leek Musk te impliceren dat Dorsey in het water geduwd was. Stalin stond erom bekend dat hij mensen die uit de gratie waren gevallen uit foto's liet wegwerken.
Musk staat erom bekend dat hij graag verwarring zaait via het medium. Enkele dagen voor zijn vergelijking met Stalin wenste de Tesla-CEO Agrawal nog veel succes. 'Het is prachtig om het succes van Indiërs in de technologiewereld te zien.' Daarmee verwees hij naar Google, Microsoft, Adobe, IBM, Palo Alto Networks en Twitter. Die bedrijven hebben gemeen dat ze geleid worden door mensen met Indiase roots.
Sneller
Uit de jongste kwartaalresultaten blijkt dat Agrawal andere katjes te geselen heeft dan een tweetende Musk. Ten eerste groeit de gebruikersbasis trager dan voorspeld. Eind 2021 telde Twitter 217 miljoen dagelijkse gebruikers. Een fractie van de gebruikersaantallen van Meta, de koepel boven onder meer Facebook en Instagram. Tegen eind 2023 mikt Twitter op 315 miljoen dagelijkse gebruikers. Analisten waarschuwen dat het onwaarschijnlijk is dat het socialemediaplatform dat doel haalt.
Agrawal houdt vast aan de gestelde doelen. Hij gelooft dat innovatie het platform naar nieuwe hoogten kan brengen. De kosten stegen in 2021 met 35 procent naar 1,4 miljard dollar omdat Twitter in sneltempo mensen is beginnen aan te nemen. 'Een van de dingen waarop we constant gefocust zijn is hoe we sneller gaan', zei Agrawal in zijn eerste analistencall. 'Mijn focus ligt op het verbeteren van onze uitvoering.'
Donald Trump
De vraag is wat Musk precies wil verwezenlijken met zijn aandeelhouderschap bij Twitter. Uit de documenten van de toezichthouder SEC blijkt dat Musk er niet op uit is de controle over te nemen bij Twitter of invloed uit te oefenen op de eigenaars. Maar analisten denken dat de participatie van Musk ertoe kan leiden dat hij een actief belang neemt dat zou kunnen leiden tot een buy-out.
'We zouden verwachten dat dit passieve belang slechts het begin is van bredere gesprekken met het bestuur van Twitter. Die kunnen uiteindelijk leiden tot een actief belang en een mogelijk agressievere eigendomsrol van Twitter', zei Dan Ives, een analist bij Wedbush Securities.
We zouden verwachten dat dit passieve belang slechts het begin is van bredere gesprekken met het bestuur van Twitter.
Met Musk als minderheidsaandeelhouder van Twitter zijn de geruchten dat hij zelf aan een socialemediaplatform zou werken de kop ingedrukt. Misschien heeft hij geleerd van die andere populaire twitteraar die een eigen platform uit de grond probeert te stampen.
Nadat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump van Twitter, Facebook en YouTube werd verwijderd, ontwikkelde hij met Truth Social, een eigen netwerk. Een plek waar volgens hem de vrije mening wel geuit mag worden. Alleen komt het platform nauwelijks van de grond. De gebruikers blijven weg en ook Trump gebruikt het platform zelf nauwelijks.
Meest gelezen
- 1 Een keukentoestel als miljardenbusiness: hoe Thermomix zijn pijlen richt op België
- 2 Amerikaanse banken stappen plots uit klimaatclub
- 3 Europa worstelt met einde tijdperk van goedkoop Russisch gas
- 4 Loopschoenen en fietsen aan de kant, want 2025 wordt het jaar van krachttraining: ‘Het is goed voor zowat alles’
- 5 Elon Musk wil dat Reform UK-leider Nigel Farage wordt vervangen