Advertentie

De lijstjes van Wall Street-finfluencers: 'Als de Magnificent 7 moe worden, is dit de aflossingsploeg'

De bekende CNBC-beurshost Jim Cramer schuift onder meer Axon, Vistra en McKesson naar voren als alternatieven voor de grote technologieaandelen. ©Patrick McMullan via Getty Images

Nu Wall Street records aan elkaar blijft rijgen, zijn beurswatchers verdeeld over wat nog zal komen. De meesten zoeken hun heil buiten het kransje grote technologieaandelen.

De hausse op de Amerikaanse beurzen tart stilaan elke verbeelding. De S&P500 sloot woensdag op zijn 56ste record van 2024. De enige jaren met meer recordhoogtes zijn 1995 (77), 2021 (70), 1964 (65) en 2017 (62).

De Amerikaanse sterrenkorf ligt op schema om twee opeenvolgende jaren een rendement van meer dan 20 procent te behalen. De vorige keer dat zoiets gebeurde, was in 1998-1999.

Advertentie

De belangrijkste steunpilaar onder het aanhoudende beursoptimisme zijn technologische innovaties. Artificiële intelligentie wordt gezien als een gamechanger in diverse industrieën en belooft forse productiviteitswinsten. Sterke bedrijfswinsten, vooral in de technologiesector, en een veerkrachtige Amerikaanse economie ondersteunen het Amerikaanse exceptionalisme, de situatie dat de beurzen in de VS die in andere gebieden ver achter zich laten.

Barometers op onweer

De meeste grote beurshuizen zien dat optimisme in 2025 voortduren. In hun basisscenario's gaan JPMorgan, Morgan Stanley en Bank of America ervan uit dat de S&P500 in 2025 met een kleine 10 procent doorstijgt. Toch voorspellen verschillende barometers onweer. De koers-winstverhouding van de S&P500 bevindt zich rond 31, ruim boven het gemiddelde van ongeveer 20 over de afgelopen 30 jaar.

De Shiller-ratio, een andere waarderingsmaatstaf die inflatie en economische schommelingen corrigeert, staat op 30, versus historische gemiddelden rond 17. Niveaus boven 30 zijn zeer zeldzaam en waren in het verleden voorbodes van zware marktcorrecties, zoals in 1929 en 2000.

Ook de Buffett-indicator - bedacht door de meesterbelegger Warren Buffett - staat roodgloeiend. De totale marktkapitalisatie van de Amerikaanse aandelenmarkt bedraagt nu 207 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Een waarde boven 100 procent duidt op een mogelijke overwaardering.

Advertentie
Advertentie

Blijft het huidige succesrecept, inzetten op de grote techwinnaars, duren? Of is het tijd voor een bredere kijk? Het aan- en verkoopgedrag van enkele druk gevolgde Amerikaanse beursfiguren geeft een indicatie.

Jim Cramer

Jim Cramer, de beurshost van 'Mad Money' op de zakenzender CNBC, presenteerde dinsdag tien kooptips voor de eindejaarsperiode, voor het geval de Magnificent 7 - de zeven grote techbedrijven, zoals Apple, Nvidia, Microsoft en Amazon - 'moe zouden worden'.

Hij schuift onder meer Axon naar voren, een producent van apparatuur voor wetshandhavingsinstanties die kan profiteren als de verkozen Amerikaanse president Donald Trump meer middelen naar de politiediensten laat vloeien. Ook het grote aardgasbedrijf EQT - niet te verwarren met de gelijknamige Zweedse private-equityholding - is volgens Cramer belangrijk in het Trump-tijdperk. Hij verwacht dat de nieuwe president de pauze voor lng-exportprojecten, die onder de huidige president Joe Biden werd ingesteld, zal opheffen.

Ondanks de koersklim van 320 procent dit jaar, blijft Cramer ook geloven in Palantir . Hij benadrukt de sterke defensietak van het softwarebedrijf en verwees naar Palantirs werk voor het Pentagon, het ministerie van Defensie. De meeste analisten delen zijn mening niet. Hun gemiddelde koersdoel bedraagt 36 dollar, wat een daling van 44 procent suggereert ten opzichte van de huidige koers. Ook McKesson staat op Cramers kooplijst. Die medische groothandel werd ook op Finance Avenue, de geldbeurs van De Tijd, getipt door Bram Vanhevel, een analist bij Leleux.

Cathie Wood

De techinvesteerder Cathie Wood, door Cramer in het verleden 'de kus des doods voor aandelen' genoemd, blijft nog wel op een Magnificent 7-bedrijf inzetten. Op 26 en 29 november kocht ze pakketten Amazon in, naast extra stuks van AMD en Pinterest . Ze verhoogde ook haar posities in de shoppingapp Ibotta en in Teradyne , een maker van testapparatuur voor halfgeleiders. Op 4 november kocht ze extra aandelen van het cryptoplatform Coinbase , naast investeringen in Shopify en Facebook-moeder Meta Platforms .

Advertentie

Eind oktober verkocht Wood een groot aantal Tesla-aandelen : 77.513 via de ETF (beursgenoteerd fonds) ARK Innovation en 7.943 via de ETF ARK Autonomous Technology & Robotics. Tesla steeg sindsdien met meer dan 60 procent.

Buffett

Buffett, de meest gevolgde belegger ter wereld, nam in de voorbije weken nieuwe posities in de satelliet- en internetradiospecialist Sirius XM , de pizzaketen Domino’s Pizza en het zwembadbedrijf Pool Corporation . De grote verrassing was de verdere vermindering van zijn belang in het beurszwaargewicht Apple , wat leidde tot een recordkaspositie van 325 miljard dollar voor zijn holding Berkshire Hathaway.

De bekende investeerder Ray Dalio breidde zijn portefeuille verder uit met Micron Technology, Alibaba Group en de ETF iShares MSCI Mexico. Tegelijkertijd verminderde Dalio zijn belang in de technologiegigant Nvidia dinsdag met 27 procent, wat neerkomt op de verkoop van meer dan 1,8 miljoen aandelen.

Bill Ackman, een Trump-getrouwe en de topman van het hefboomfonds Pershing Square, heeft vorige week zijn belang in het Canadese multiconcern Brookfield aanzienlijk vergroot door 25,9 miljoen extra aandelen aan te schaffen, wat neerkomt op een verviervoudiging van zijn belang. Daarnaast heeft het fonds 13,2 miljoen aandelen van Nike toegevoegd.

Bitcoin

De finfluencer Anthony Scaramucci, de oprichter van het fonds SkyBridge Capital, staat niet aan de koopkant. Hij waarschuwde voor een mogelijke marktcrash onder Trumps presidentschap en adviseert beleggers om zich daarop voor te bereiden.

Ondanks zijn kritiek op Trump erkent Scaramucci dat diens overwinning de stierenmarkt van bitcoin heeft versterkt. Hij voorspelt dat de waarde van de cryptomunt, die donderdag voor het eerst boven 100.000 dollar klom, zal verdrievoudigen en pleit voor de oprichting van een strategische bitcoinreserve door de VS.

Nancy Pelosi, de voormalige voorzitster van het Huis van Afgevaardigden wier beleggingen nauw gevolgd worden, is al enkele maanden niet erg actief op de beurs. Ze zet zwaar in op winnende techaandelen. Haar grootste positie is Nvidia , gevolgd door Apple , Broadcom, Alphabet, Palo Alto en CrowdStrike. In juli verkocht ze een pakket Microsoft en in juni een pakket Tesla ter waarde van 500.000 dollar. Pelosi is lang niet de enige Amerikaanse politica die fervent belegt.

Het radicaal-rechtse parlementslid Marjorie Taylor Greene maakte vorige week verschillende aankopen bekend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder. Greene kocht slechts één Magnificent 7-bedrijf in: Alphabet . Daarnaast besteedde ze bedragen onder 15.000 dollar aan het chipbedrijf AMD, de winkelketen Costco , de Buffett-holding Berkshire Hathaway en de energieholding Duke Energy . Opmerkelijk: ze kiest niet uitsluitend 'America First'. Er stonden twee Europese aandelen tussen haar aankopen: de lithografiespecialist ASML en de Britse farmareus GSK .

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Colruyt is al sinds de jaren 90 in Frankrijk actief, maar is er niet winstgevend.
Colruyt bevestigt mogelijke verkoop Franse supermarkten
De supermarktketen Colruyt bevestigt verschillende toekomstopties, inclusief een verkoop, te bestuderen voor haar kwakkelende Franse supermarkten.
Gesponsorde inhoud