Advertentie

Amerikaanse 'antivaxminister' Kennedy Jr. tackelt Europese farmasector op beurs

Robert F. Kennedy Jr. ©AFP

Op de beurs duiken de Europese farmabedrijven collectief in het rood. De beleggers huiveren van de voordracht van vaccinscepticus en complotdenker Robert F. Kennedy Jr. als minister van Volksgezondheid in de VS.

De voordracht van de controversiële Robert F. Kennedy Jr. als minister van Volksgezondheid in de volgende Amerikaanse regering veroorzaakt onrust bij beleggers in de Europese farmasector. De farmabedrijven zien hun beurskoersen vrijdagmiddag met gemiddeld 2 à 3 procent dalen. De markt vreest dat RFK Jr. fors kan hakken in het verdienmodel van de sector in de VS.

In de Belgische sterrenkorf Bel20 spelen de zwaargewichten UCB en Argenx respectievelijk 6,5 procent en 4 procent kwijt. Beide bedrijven halen het gros van hun inkomsten uit de cruciale Amerikaanse markt.

Advertentie

Dat beleggers zich grote zorgen maken, is begrijpelijk. RFK Jr. is een van de meest prominente antivaxers van de VS. Tijdens de coronapandemie werd de man berucht voor wilde samenzweringstheorieën over Covid-19 en de vaccins die tegen dat virus werden ontwikkeld. Hij laat zich ook enkel in negatieve termen uit over de farmaceutische industrie.

In een post op het sociaal netwerk X zegt ook president-elect Donald Trump de strijd te willen aanbinden tegen de farma- en de voedingsindustrie. 'Veel te lang zijn de Amerikanen verpletterd door deze industrieën, die zich bezighouden met misleiding en desinformatie als het gaat om de volksgezondheid', zegt Trump, die de VS 'weer groot en gezond' wil maken.

Als RFK Jr. effectief minister van Volksgezondheid wordt - zijn benoeming moet nog worden bekrachtigd door het Amerikaanse parlement - zijn de gevolgen voor de farmasector potentieel verstrekkend. Volksgezondheid beheert een budget van 1.800 miljard dollar en de Amerikaanse markt is dankzij de hoge prijzen een cruciaal wingewest voor de internationale farma-industrie. 'De benoeming van RFK Jr. kan druk zetten op het gunstige prijsregime voor medicijnen in de VS', zegt David Seynnaeve, een analist van het beurshuis Degroof Petercam.

In Parijs speelt Sanofi , dat onder meer griepvaccins ontwikkelt, zo'n 3 procent kwijt. Op de Londense beurs verliest GSK 3,4 procent. Ook AstraZeneca , Roche en Novo Nordisk staan onder druk. Daarmee krijgen de Europese aandelenmarkten alweer een tik door de ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Slachtofferfonds doet twee jaar over behandeling aanvragen
Slachtoffers van gewelddelicten wachten doorgaans twee jaar op steun van het Slachtofferfonds. Wie gebruikmaakt van de nieuwe, versnelde procedure wacht in de meeste gevallen minder dan een jaar.
Gesponsorde inhoud