1. Markten Live
  2. Live blog
live

Nvidia boekt meer omzet dan gedacht

De notulen van de Fed wijzen op voorzichtigheid rond een nieuwe renteverhoging. Wall Street wacht met spanning op de resultaten van AI-kampioen Nvidia.
  • Nieuwe chip geeft in totaal 4 keer zoveel rekenkracht

    Nvidia zegt tijdens de call dat de performantie van zijn AI-chips maal 2 is gegaan door de aankondiging van nieuwe software (TensorRT-LLM). Voor de nieuwste chip H200 zou het nog eens een verdubbeling van de rekenkracht betekenen, waardoor de rekenkracht in 1 jaar verviervoudigd is. 'Dat is lastig om bij te houden voor concurrenten', klonk het bij CEO Jensen Huang.

  • 'Geen goed idee van impact China'

    Tijdens de conference call van Nvidia laat het management weten dat het niet goed kan inschatten hoe groot de impact zal zijn van de krimp in de verkopen aan China.

  • 'Onze export naar China zal significant afnemen'

    Nvidia-CFO Colette Kress laat in een aparte reactie op de resultaten weten dat de verkopen naar China zullen zakken in het vierde kwartaal. 'Onze verkopen aan China (en andere regio's) die onder de nieuwe regelgeving vallen, waren goed voor 20 tot 25 procent van de inkomsten bij de tak datacentrumtak in de afgelopen kwartalen', zegt Kress. 

    'We verwachten dat de omzet naar deze regio's significant zal afnemen in het vierde kwartaal', vervolgt de financiële topman. 'Maar we denken dat deze daling meer dan gecompenseerd wordt door de sterke groei in andere regio's.'

    De sterke groei in andere regio's zal de uitval van de Chinese vraag ruimschoots compenseren.

    Nvidia
  • Call Nvidia, blijf even hangen

    Nog even blijven hangen als u nog niet al te slaperig bent, want straks volgen we voor u de call van Nvidia. Zo'n call is soms nog belangrijker dan het rapport zelf.

  • Nvidia overtreft omzetverwachtingen

    Nvidia komt zojuist met cijfers. De omzet kwam uit op 18,12 miljard dollar tegenover een analistenconsensus van 16,09 miljard. Ook de winst per aandeel kwam met 4,02 dollar veel hoger uit dan de 3,36 dollar die werd verwacht. Om even de enorme groei aan te geven: vorig jaar bedroeg de omzet nog 5,93 miljard. Allemaal het gevolg van een overweldigende vraag naar AI-chips, waar het bedrijf zo'n beetje monopolist in is. 

    Maar de marktverwachtingen lagen waarschijnlijk nog hoger dan de analistenconsensus, want het aandeel zakt nabeurs 1,5 procent. 

  • Amerikaanse beurzen sluiten lager

    De graadmeters in New York zijn in het rood gesloten. De Dow Jones verloor 0,2 procent, terwijl de techbarometer Nasdaq 0,6 procent lager ging. 

    Hier onze samenvatting van Wall Street: Twijfels over Joe Sixpack

  • Wat gebeurt er in New York?

    Collega Bas van der Hout vat voor u de Amerikaanse beursdag samen: Wall Street: Twijfels over Joe Sixpack

  • Best Buy met korting

    Retailer Best Buy verliest 1,7 procent tot onder 67 dollar na tegenvallende resultaten en een omzet- en winstwaarschuwing. 

    6 tot 7,5%
    Omzetkrimp Best Buy (Q4)
    Best Buy voorziet een omzetkrimp tussen 6 en 7,5 procent in het vierde kwartaal.

    De vergelijkbare verkopen zakten in het derde kwartaal met 7,3 procent nu Amerikaanse consumenten de hand op de knip houden, vooral als het gaat om elektronica. Met name dure apparatuur als televisies en laptops hadden het te verduren. 

    Het bedrijf rekent voor het vierde kwartaal op een organische omzetkrimp tussen 6 en 7,5 procent, terwijl het eerder nog uitging van een krimp tussen 4,5 en 6 procent. Ook de winst per aandeel zou uitkomen tussen 6 en 6,30 dollar terwijl Best Buy eerder dacht aan 6 tot 6,4 dollar. 

  • Fed-notulen wijzen op voorzichtigheid

    De notulen van de jongste vergadering van het rentecomité van de Amerikaanse centrale bank (Fed) staan online. Daaruit valt op te maken dat de Fed-bestuurders voorzichtig zijn met het nog verder verhogen van de rente. 'De bestuurders verwachten dat de data van de komende maanden duidelijkheid zal brengen over het proces van desinflatie', klinkt het. 

    Als dat proces van desinflatie (inflatie die afneemt) doorzet, kunnen verdere renteverhogingen dus voorlopig in de koelkast. Ook Fed-voorzitter Jerome Powell was op een bijeenkomst van het IMF op 9 november voorzichtig door te zeggen dat de inflatiecijfers al een paar keer valse signalen gaven. Een renteverhoging is dan ook zeker nog niet uit te sluiten.

  • ... en bevestigt de prognose

    Tijdens de presentatie aan beleggers liet Ageas ook nog weten dat hij de doelstellingen voor 2023 bevestigt. De verzekeringsgroep mikt op een nettowinst tussen 1,1 en 1,2 miljard euro, wat min of meer stabiel is in vergelijking met de resultaten van een jaar eerder. Ook het dividend zou nog altijd met 6 tot 10 procent groeien. 

    1,1 tot 1,2 miljard euro
    Verwachte nettowinst Ageas
    Ageas verwacht dat het in 2023 een nettowinst tussen 1,1 en 1,2 miljard euro boekt.
  • Ageas zint op miljoenendeal in China

    De Belgische verzekeraar Ageas wil tot 140 miljoen euro op tafel leggen voor een belang in de pensioentak van zijn Chinese partner Taiping Life. Dat laat het weten tijdens de beleggersdag.

    Collega Pieter Suy praat u bij: Ageas zint op nieuwe miljoenendeal in China

  • OpenAI knoopt gesprekken aan over terugkeer Sam Altman

    De soap rond ex-CEO van OpenAI (het bedrijf boven ChatGPT) Sam Altman gaat door. Want nu voert de raad van bestuur gesprekken over een mogelijke terugkeer van Altman. En dat terwijl hij eerder nog het nieuwe AI-team van Microsoft zou leiden. Dat laatste aandeel zakt dan ook 1,4 procent, nadat Microsoft gisteren nog naar een record was gestormd.

    Collega Ben Serrure praat u bij in zijn jongste artikel over de nieuwe wonderlijke wending bij OpenAI.

    Sam Altman geniet onze steun, waar hij ook werkt.

    Satya Nadella
    CEO van Microsoft
  • Verlies Nasdaq loopt op

    De techbeurs Nasdaq zakt inmiddels 0,8 procent. Beleggers zijn wat zenuwachtig voor de resultaten die chipproducent Nvidia nabeurs bekendmaakt. De maker van AI-chips zakt vandaag 1,5 procent tot 496,44 dollar.  

  • De Brusselse beurdag samengevat

    We hebben net het stuk van collega Ellen Vermorgen een update gegeven. Voor een samenvatting van de Brusselse beursdag: Lotus Bakeries sluit op zucht van 8.000 euro

    Nog altijd opwaarts potentieel voor Lotus Bakeries.

    ING
  • Europese beurzen sluiten licht lager

    De beurzen op het oude continent zijn gemiddeld 0,2 procent in het rood gesloten. Hier ziet u de toppers en floppers van de dag:

  • Vanavond: Nvidia

    Belangrijk voor het verdere verloop van het beurssentiment zijn de resultaten die Nvidia vanavond nabeurs publiceert (wij doen daarvan verslag op deze blog). 

    Volgens collega Bas van der Hout is de grote vraag of de producent van halfgeleiders de grote vraag naar AI-chips weet bij te houden door een hogere productie. Daarbij kunnen beleggers gaan twijfelen over de quasi-monopoliepositie van de onderneming op het gebied van AI-halfgeleiders.

    Lees hier zijn Voorkennis: Kan Nvidia vraag naar AI-chips bijbenen?

  • Bel20 eindigt in mineur

    De Bel20 is met een verlies van 0,5 procent gesloten op 3.516 punten. Hier de uitschieters:

  • Ford schakelt plannen rond EV-fabriek terug

    Ford  schroeft de plannen voor een batterijfabriek, een investering van 3,5 miljard dollar in Michigan terug, omdat consumenten langzamer dan verwacht overstappen op elektrische voertuigen, de arbeidskosten stijgen en het bedrijf kostenbesparingen doorvoert.

    Ford kondigde de komst van de fabriek in februari aan, en werd daardoor politiek onder vuur genomen vanwege een licentieovereenkomst met de Chinese batterijfabrikant Contemporary Amperex Technology, oftewel CATL. Ford zei dinsdag dat het de productiecapaciteit met grofweg 43 procent terugbrengt tot 20 gigawattuur per jaar en de verwachte werkgelegenheid terugbrengt van 2.500 banen naar 1.700 banen.

    Het bedrijf weigerde bekend te maken hoeveel minder het in de fabriek zou investeren. Op basis van de verminderde capaciteit zou het nog steeds een investering van ongeveer 2 miljard dollar zijn, schrijft zakenzender CNBC. 

  • Doe-het-zelfketen Lowe's stelt teleur

    De Amerikaanse winkelketen voor doe-het-zelfklussers Lowe's krijgt een tik van 2,2 procent tot onder 200 dollar. De groep gaf een omzet- en winstalarm nu Joe Sixpack minder renovatiewerken uitvoert. Tijdens de pandemie profiteerde Lowe's stevig van de toename in die werken, omdat mensen door allerlei overheidsmaatregelen (maar ook uit angst op besmetting) minder buitenshuis kwamen. 

    De vraag is of het derde kwartaal de bodem is voor de vergelijkbare verkopen.

    Simeon Gutman
    Morgan Stanley-analist

    Het bedrijf ziet de organische omzetgroei voor het boekjaar zakken met 5 procent, terwijl het eerder een krimp tussen 2 en 4 procent vooropstelde. In het derde kwartaal zakten de vergelijkbare verkopen met 7,4 procent tot 20,5 miljard dollar. De winst per aandeel zou uitkomen op 13 dollar in plaats van de eerder gegeven vork van 13,20 tot 13,60 dollar. 

    Het probleem bij Lowe's is dat het voor 75 procent van de inkomsten afhankelijk is van doe-het-zelfklussers. De vraag vanuit professionele spelers houdt beter stand, maar dat heeft dus minder impact. 'De vraag is of het derde kwartaal een bodem was voor de organische groei', klinkt het bij Morgan Stanley-analist Simeon Gutman. 'Voor mij is het onduidelijk.' Hij heeft een koopadvies en koersdoel van 255 dollar.

  • Wat is het rente-op-rente-effect?

    In zijn 'Beginnen met Beleggen'-vlogreeks legt collega Bas van der Hout uit hoe het rente-op-rente-effect werkt en waarom het zo krachtig is. Om het uit te leggen gaat hij terug naar een legaat van een van de grondleggers van de Verenigde Staten: Benjamin Franklin.

    De Basics van Bas | Starten met beleggen: Wat is het rente-op-rente effect?
  • BofA: 'Beurzen hebben veel meer opwaarts potentieel'

    Volgens Bank of America (BofA) is de rally op de aandelenmarkten nog niet ten einde. 'Er is nog veel opwaarts potentieel', klinkt het bij de zakenbank, omdat de brede Amerikaanse graadmeter S&P500 dicht bij technische uitbraakniveaus zit. 

    Als de S&P500 boven 4.600 punten komt, zou dat een opwaarts patroon inluiden. 'Dat geeft een opwaarts potentieel tot voorbij het record van vorig jaar (4.766 punten, red.) tot zo'n 5.200 punten', klinkt het bij de technisch analisten. 

  • Hongarije verlaagt opnieuw rente fors

    De Hongaarse centrale bank verlaagt de basisrente met 75 basispunten tot 11,5 procent. De rentedaling - even groot als die van vorige maand - was verwacht door economen. De regering van Viktor Orbán was voorstander van een grotere verlaging van de rente, daarbij verwijzend naar de daling van de inflatie. Maar de centrale bank weerstond aan de druk. ‘In februari kan de rente onder 10 procent gaan’, zegt de bank. De forint bleef stabiel na de rentebeslissing. De Hongaarse munt verstevigde dit jaar met 5 procent tegenover de euro.

  • Hefboomfondsen zitten stevig in big tech

    Volgens een rondvraag van Goldman Sachs herstelt het vertrouwen van hefboomfondsen in technologieaandelen snel. De populairste bedrijven: Microsoft , Amazon en Meta Platforms . Uiteraard is dat het gevolg van het stevige enthousiasme over de toekomst van AI. Een mandje van zeven aandelen zou nu zo'n 13 procent van de gemiddelde langetermijnportefeuille van hefboomfondsen beslaan, twee keer het gewicht van begin 2023. 

  • Wall Street vangt lager aan

    De beurzen in New York zijn wat treurig geopend. De Dow Jones  verliest 0,2 procent, terwijl de S&P500 en de Nasdaq 0,3 en 0,5 procent in het rood staan. 

    Mogelijk zijn de Nvidia-cijfers perfect genoeg om de beurzen nog hoger te duwen, maar het optimisme is al erg groot.

    Matt Maley
    Marktstrateeg bij Miller Tabak

    Bij marktstrategen leeft de vrees dat beleggers aandelen waarderen tegen een perfecte situatie. Daarom is de markt vandaag wellicht wat nerveus voor de resultaten van de chipfabrikant Nvidia . De verwachting is dat de producent van AI-chips een goed derde kwartaal achter de rug heeft, maar analisten denken dat die verwachting al in de koers verwerkt zit. 

    'Mogelijk zijn de cijfers perfect genoeg om de beurzen nog hoger te duwen, maar de aandelenmarkt is nu meer 'overgekocht' dan ze drie maanden geleden 'oververkocht' was', klinkt het bij marktstrateeg Matt Maley van Miller Tabak.

  • Wall Street op weg naar lichtrode opening

    De Dow Jones opent straks 0,2 procent lager. De Nasdaq zou 0,5 procent verliezen bij opening, leren de futures.

  • Merck op overnamepad

    De Amerikaanse farmareus Merck legt 610 miljoen dollar op tafel voor de overname van Caraway Therapeutics, een ontwikkelaar van geneesmiddelen voor neurologische en zeldzame ziekten.  

    Het niet-beursgenoteerde Caraway richt zich op het lysosoom, een onderdeel van een cel. Het is een blaasje dat zich in het cytoplasma - de inhoud van de cel - bevindt en afvalstoffen van de cel afbreekt.

    Merck is op zoek naar nieuwe producten om de inkomsten van zijn blockbuster Keytruda te vervangen. Dat middel bracht vorig jaar ongeveer 21 miljard dollar op. In 2028 verstrijkt het patent op die blockbuster en krijgt hij concurrentie van generieke geneesmiddelen.

    610 miljoen
    overname
    Merck legt 610 miljoen op tafel voor de overname van Caraway.
  • Marktenchat: Hoe win je op de Beursrally?

    Onze marktenchat van donderdag staat in het teken van onze beurswedstrijd, de Beursrally. U kan al uw vragen over de Beursrally achterlaten in onderstaande box: 

  • Lowe's en Best Buy slaan winstalarm

    Twee Amerikaanse winkelketens, de doe-het-zelfketen Lowe's  en de mediamarkt Best Buy , sturen een winstalarm uit. Ze verwachten dat het belangrijke eindejaarskwartaal slechter zal uitdraaien dan verhoopt, nu consumenten kostenbewuster worden. Best Buy ziet vooral de vraag naar consumentenelektronica onder druk staan.

  • Miljardenschikking rond Binance in de maak?

    De toezichthouder SEC richt zich intussen ook op concurrent Kraken. De SEC beschuldigt Kraken ervan zich niet te hebben geregistreerd als handelsplatform en zich niet te houden aan de regels voor effectenhandel.

  • Kleine Belgische belegger wil meer toegang tot private equity

    Belgische particuliere beleggers willen gemiddeld 14,12 procent van hun portefeuille wijden aan private activa - zeg maar niet-genoteerde effecten - leert een rondvraag van Schroders. Europa creëerde in 2015 met het European Long-Term Investment Fund (ELTIF)-vehikel een mogelijkheid voor kleine beleggers om in niet-beursgenoteerde effecten te beleggen. Maar in de Schroders-rondvraag verklaart 29 procent van de Belgen die in private equity willen beleggen dat ze geen bank vinden die hun die mogelijkheid geeft.

  • 'Omstandigheden bij CFE uitdagender dan verwacht'

    Degroof Petercam ziet in de cijfers van CFE  'een gemengde prestatie met tegenslagen en enkele lichtpuntjes'. De marktomstandigheden in Luxemburg zijn volgens analist Luuk van Beek zeer uitdagend, maar zouden vanaf de tweede helft van volgend jaar moeten beteren dankzij steunmaatregelen van de nieuwe regering. 'België zal lastig blijven, maar niet meer zo lastig als nu', aldus Van Beek. 

    We zullen onze winstverwachtingen voor CFE verder moeten verlagen.

    Luuk van Beek
    Analist Degroof Petercam

    De analist verwacht wel aanhoudend goede prestaties in Polen, met de steun van subsidies. 'Per saldo zijn de omstandigheden uitdagender dan we dachten', zegt de analist. 'We zullen onze winstramingen voor '23 en '24 verder moeten verlagen.' 

  • Aandeelhouders Euronav keuren verkoop supertankers goed

    De aandeelhouders van Euronav  hebben de gedeeltelijke verkoop van de vloot aan het Noorse Frontline goedgekeurd met een meerderheid van 97,39 procent.

    97,39 %
    Aandeelhouders geven groen licht
    Grote meerderheid stemt voor verkoop van supertankers aan Frontline

    Ook het stopzetten van de arbitrageprocedure tegen Frontline, voor het afblazen van de fusie, krijgt het fiat van 97,41 procent.

    Wie de details van de deal nog eens wil nalezen, kan terecht bij dit artikel.

  • Lapperre-moeder zingt hoogste noot in Zürich

    Sonova is dinsdag een opmerkelijke stijger op de beurs van Zürich. Het bedrijf actief in hoortoestellen, onder meer via het merk Lapperre, verlaagt nochtans zijn winstverwachting voor het boekjaar. Het bedrijf verwacht dat zijn kernwinst voor belastingen (ebita) dit jaar tussen 4 en 8 procent zal groeien. Eerder stond 6 tot 10 procent groei te boek.

    De markt had een ergere boodschap gevreesd en stuurt de hoortoestellenmaker 7 procent hoger. Dat is een triomf met een Belgisch tintje. De CFO bij Sonova is de Belgische Birgit Conix, die vooral bekend raakte als financieel directeur van Telenet, waar ze tussen 2013 en 2018 aan de slag was.

    Birgit Conix, CFO bij Sonova
    Birgit Conix, CFO bij Sonova ©Dries Luyten


  • Aandeelhouders leggen CMB het vuur aan de schenen

    Op de bav van Euronav  willen de kleine aandeelhouders meer inzicht krijgen in de toekomstplannen van CMB, als het de deal met Frontline kan verzilveren. CMB, de rederij van de familie Saverys, gaf eerder al aan dat het met Euronav wil inzetten op diversificatie, decarbonisatie en optimalisatie van de vloot, maar krijgt het verwijt te vaag te blijven over de concrete invulling daarvan. 

    Aandeelhouders zijn vooral benieuwd naar wat met de cash zal gebeuren na de deal, waarbij de Saverysen de Euronav-aandelen van Frontline verwerven. Frontline zou parallel daarmee 2,35 miljard dollar op tafel leggen voor 24 supertankers (VLCC's in jargon). 'Een reusachtig bedrag', erkent Alexander Saverys, de CEO van CMB. 'We kunnen echter geen details geven zolang de transactie niet rond is.'

    We kunnen geen details geven over onze plannen met de cash tot de transactie afgerond is. Maar we beloven dat we de aandeelhouders alle nodige info zullen bezorgen voor het uitkoopbod van start gaat eind januari.

    Alexander Saverys
    CEO CMB (referentieaandeelhouder Euronav)

    Saverys belooft de aandeelhouders 'zo veel mogelijk nuttige en concrete informatie' te geven voor het uitkoopbod van start gaat, eind januari. 'Aandeelhouders hebben dan tot eind maart de tijd om een gefundeerde keuze te maken: aan boord blijven en met ons de toekomst tegemoet gaan, of verkopen tegen dezelfde prijs als die van Frontline.' De biedprijs is vastgelegd op 18,43 dollar per aandeel. Euronav noteert op dit moment tegen 16,44 euro, omgerekend zo'n 18 dollar.

  • Bijzondere algemene vergadering van start bij Euronav

    Bij de Belgische olietankerrederij Euronav  is de bijzondere algemene vergadering begonnen. De aandeelhouders verzamelen om te stemmen over de deal met het Noorse FrontlineAls de familie Saverys als gevolg daarvan meer dan 30 procent in handen krijgt, moet ze een verplicht bod lanceren op de rest van de aandelen. 

    We volgen de uitslag van de stemming op de voet in onze liveblog.

  • Lotus op recordkoers

    Met een koerssprong van 2,2 procent noteert Lotus Bakeries bovenaan het Brusselse koersenbord. 

    De koekjesbakker tikt met 7.780 euro een nieuw record aan.

  • Avantium kondigt samenwerking met Albert Heijn aan

    Het duurzamechemiebedrijf Avantium gaat samenwerken met de supermarktketen Albert Heijn, een onderdeel van Ahold Delhaize , om verpakkingen duurzamer te maken. Het is de bedoeling pef (polyethyleenfuranoaat), het 100 procent plantaardige materiaal dat Avantium in de toekomst gaat produceren, in te zetten voor verschillende verpakkingsvormen.

    Zo zal Refresco, een grote leverancier van oplossingen om dranken te verpakken, een nieuwe vruchtensapfles van pef produceren voor Albert Heijn. 'Dit zal de eerste pef-toepassing zijn die in Albert Heijn-winkels geïntroduceerd wordt', aldus een persbericht.

  • Amsterdams centjesaandeel Accsys klopt aan bij belegger

    Accsys Technologies  maakte in het kader van halfjaarresultaten bekend dat het kapitaal gaat ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Die worden uitgegeven tegen 0,6935 euro, een korting van 3,7 procent op de slotkoers van gisteren. De nieuwe stukken moeten 13 miljoen euro in het laatje brengen. Tegelijk geeft Accsys voor ongeveer 19 tot 21 miljoen euro converteerbare obligaties uit en verlengde het uitstaande bankleningen bij ABN AMRO.

    Accsys is bezig aan de bouw van een fabriek voor houten dekkingsplaten en wandpanelen in het Amerikaanse Kingsport. De malaise in de bouw is voelbaar voor de houtveredelaar. Het bedrijf waarschuwde begin september al dat de resultaten dit jaar onder de verwachtingen zullen uitkomen door tegenwind in Europa, het Verenigd Koninkrijk en de VS. In de halfjaarcijfers kon het bedrijf wel uitpakken met omzetgroei, een stijgende kaspositie en een dalende nettoschuld. 

  • Kepler Cheuvreux over GBL: 'Goed voor cashpositie en schuldgraad'

    Kepler Cheuvreux buigt zich over de verkoop van GBL's belang in de Duitse fabrikant van apparatuur voor de voedingsindustrie GEA . GBL verkocht 11,25 miljoen aandelen via een versnelde plaatsing tegen 32,64 euro per aandeel. Dat is een korting van 6,7 procent tegenover de laatste slotkoers van GEA.

    De analist raamt dat die korting een negatieve impact van circa 25 miljoen euro heeft op de nettoactiefwaarde van GBL. Per aandeel komt dat neer op 0,20 euro.

    Hij brengt in herinnering dat het belang in GEA GBL dit jaar nog 9,9 miljoen euro aan dividenden opbracht, iets wat nu zal wegvallen.

    Anderzijds zal de opbrengst van 370 miljoen euro wat verlichting brengen voor de liquiditeitspositie en de schuldratio. De analist raamde de LTV-ratio (loan-to-value, verhouding tussen uitstaande leningen en waarde van de activa) op circa 18 procent eind 2024 als gevolg van het nieuwe aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro dat samen met de derdekwartaalcijfers werd aangekondigd. De liquiditeitspositie schatte hij op zowat 700 miljoen euro eind 2024.

    Geen wijzigingen aan zijn advies (kopen) en koersdoel (84 euro).

  • KBCS verlaagt koersdoel Ahold Delhaize lichtjes

    Na de ‘ontgoochelende’ derdekwartaalcijfers van Ahold Delhaize heeft analist Michiel Declercq van KBC Securities zijn ramingen neerwaarts aangepast. Hij rekent wel nog op een onderliggende ebit-marge van 4 procent voor dit jaar en de komende jaren.

    ‘Hoewel we verwachten dat de Amerikaanse markt in de komende kwartalen moeilijk zal blijven, denken we dat dit gecompenseerd zal worden door verder margeherstel in Europa’, legt hij uit.

    Hoewel we verwachten dat de Amerikaanse markt in de komende kwartalen moeilijk zal blijven, denken we dat dit gecompenseerd zal worden door verder margeherstel in Europa.

    Michiel Declercq
    Analist KBC Securities

    Op basis van de gezonde balans, de aantrekkelijke aandeelhoudersremuneratie en het sterke trackrecord is de analist van mening dat het niet gerechtvaardigd is dat Ahold Delhaize noteert met een korting van ruim 10 procent tegenover zijn Europese sectorgenoten en van meer dan 25 procent tegenover Amerikaanse sectorgenoten.

    Declercq herhaalt zijn koopadvies, maar laat zijn koersdoel dalen van 33 tot 32 euro.

  • Europa | AMG | B&S | DSM | GEA | Paschi | TeamViewer

    De Euro Stoxx 50  trappelt kort na opening ter plaatse.

    • DSM-Firmenich  noteert in Amsterdam stabiel na de adviesverlaging van Exane (post 8.52 uur).
    • B&S  zakt ruim 1 procent tijdens de analistendag (post 8.40 uur).
    • AMG  zakt 3,3 procent. Het beurshuis Oddo BHF geeft een 'houden'-advies met een koersdoel van 23,5 euro.
    • GEA  en TeamViewer  kelderen elk met 7 procent na de forse aandelenverkoop van respectievelijk GBL (post 8.20 uur) en Permira (post 8.35 uur). 
    • In Milaan verliest Banca Monte dei Paschi 5 procent. De Italiaanse overheid verkoopt een belang van 25 procent, goed voor een opbrengst van 920 miljoen euro.
  • Bel20 kent stabiele opening | CFE en Montea onder druk

    De Europese beurzen openen vlak. Ook de Bel20 blijft onveranderd.

    Rond volgende bedrijven is er nieuws:

    • GBL heeft zijn belang in de Duitse maker van melkrobotten GEA verkocht en casht daarmee zo’n 400 miljoen euro. GBL wint 0,2 procent.
    • Montea heeft met een geslaagde kapitaalverhoging zowat 126 miljoen euro opgehaald. Montea zakt 1,8 procent.
    • De veelzijdige Brusselse bouwgroep CFE verwacht dit jaar aanzienlijk minder winst. CFE gaat 2,8 procent lager.
    • De bodemonderzoeker ABO-Group gaat een kapitaalvermindering doorvoeren en zo voor het eerst zijn aandeelhouders belonen. Het aandeel is nog niet verhandeld.
    • De huurinkomsten van Nextensa zijn over de eerste negen maanden met 1 miljoen euro gestegen. Nextensa zakt 0,4 procent.
    • Gimv gaat 0,3 procent hoger. Het moederbedrijf van SD Worx is in de running om het overheidsbelang in Gimv over te nemen.
  • Jefferies zet bijl in koersdoel Bayer

    Een dag na de historische koersinzinking van Bayer  (-18%!) - wegens slechte resultaten voor een bloedverdunner - zet Jefferies de bijl in het koersdoel. Dat gaat van 60 naar 37 euro. Verder zakt het advies van 'kopen' naar 'houden'. 

  • Europese automarkt kent goede oktobermaand | E-auto haalt diesel in

    Ook in oktober is de autoverkoop in de Europese Unie blijven groeien. Er werden 855.484 nieuwe personenwagens ingeschreven, 14,6 procent meer dan in oktober 2023. Dat is onder meer te danken aan tweecijferige groei in drie grote autolanden: Frankrijk, Italië en Spanje. De groei in Duitsland bleef beperkt tot 4,9 procent.

    Na tien maanden ligt de Europese autoverkoop nu 16,7 procent voor op 2022. In alle EU-lidstaten is er groei, behalve in Hongarije.

    De elektrificatie zet versneld door. Elektrische wagens die volledig op batterijen rijden hadden in de eerste tien maanden een marktaandeel van 14 procent en hebben daarmee de dieselwagens (12%) ingehaald. Hybridewagens zijn goed voor een marktaandeel van 28,6 procent, terwijl benzinewagens met 33,4 procent het meestverkocht blijven.

  • Exane haalt DSM-Firmenich van kooplijst

    BNP Paribas Exane heeft het advies voor DSM-Firmenich  verlaagd van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel ligt op 106 euro, wat - ondanks het advies - toch 15 procent boven de slotkoers van gisteren ligt. 

  • B&S ziet jaarlijkse groei tussen 5 en 7 procent

    De groothandelaar B&S  organiseert vandaag een analistendag. In een persbericht vooraf communiceert B&S nieuwe langetermijndoelstellingen. Bedoeling is om een brutobedrijfswinstmarge (ebitda) tussen 5 en 6 procent te realiseren in de periode 2024-2026. De jaarlijkse groei moet uitkomen tussen 5 en 7 procent.

  • Noteringen Orange Belgium en Montea worden hervat

    De notering van Orange Belgium wordt om 9 uur hervat, laat de beurswaakhond FSMA weten. Orange Belgium meldde in een persbericht dat Nethys zijn belang in VOO wil omzetten in een belang in Orange Belgium (zie post 07.40 uur).

    Ook de notering van Montea , die maandag kort na de middag was opgeschort, wordt straks hernomen. Montea voerde een plaatsing van nieuwe aandelen door bij grote beleggers (zie post 07.10 uur).

  • Permira verkoopt aandelen Teamviewer

    Het private-equityfonds Permira verkoopt 13 miljoen aandelen van de Duitse softwaregroep TeamViewer , een operatie die Permira zo'n 180 miljoen euro moet opleveren. TeamViewer zakt hierdoor in de voorbeurshandel met 7 procent.

    Permira kocht TeamViewer in 2014 voor 870 miljoen euro, bracht het in 2019 naar de beurs en heeft sindsdien al voor 5,4 miljard euro gecasht.

  • GBL casht 400 miljoen op aandelen GEA

    GBL  heeft zijn resterende 11,25 miljoen aandelen in de Duitse groep GEA - goed voor een belang van 6,2 procent - verkocht tegen 32,63 euro per aandeel. Dat is een korting van 6 procent op de slotkoers van gisteren. 

    De holding haalt met de operatie zo'n 400 miljoen euro op. De verkoop gebeurde via een private plaatsing bij grote beleggers. 

    GEA is gespecialiseerd in landbouwtechnologie. GBL bouwde een belang op in de lente van 2018, toen GEA tegen een gelijkaardige beurskoers als nu noteerde.

    In de voorbeurshandel neemt GEA een duik van 7 procent.

  • Europese beurzen op weg naar licht hogere opening

    De Europese beurzen openen straks 0,2 procent hoger, voorspellen de futures. 

  • ‘Moeder van SD Worx aast op Vlaams overheidsbelang in Gimv'

    WorxInvest, het moederbedrijf van de hr-dienstverlener SD Worx, heeft volgens De Standaard de beste papieren om het belang van de Vlaamse overheid in de investeringsmaatschappij Gimv over te nemen.

  • ABO-Group gaat aandeelhouders belonen

    Voor het eerst in zijn 28-jarig bestaan zal de bodemonderzoeker ABO-Group zijn aandeelhouders belonen. Het bedrijf zal een kapitaalvermindering van 1 miljoen euro doorvoeren. Dat zal neerkomen op een uitkering van 0,094 euro per aandeel.

    De aandeelhouders van ABO-Group moeten zich daarover uitspreken op een buitengewone algemene vergadering die op donderdag 21 december plaatsvindt in Antwerpen.

  • Nethys op weg om minderheidsaandeelhouder van Orange Belgium te worden

    De Waalse intercommunale Nethys heeft aan de telecomreus Orange Belgium  aangeboden zijn laatste pakket aandelen in het kabelbedrijf VOO om te zetten in aandelen Orange Belgium. Dat laat Orange Belgium dinsdagochtend weten. Beleggers zaten te wachten op die mededeling nadat de handel in het aandeel Orange maandag was opgeschort 'in afwachting van een mededeling'. Orange bevestigde maandag al dat de schorsing van het aandeel te maken had met de aankomende aandelenruil. De raad van bestuur van Orange Belgium buigt zich 'in de komende dagen' over het aanbod van Nethys, zo laat de dochter van het Franse telecomconcern verstaan.

    Nethys ruilt zijn belang van 25 procent plus 1 aandeel in VOO voor 11 procent van de aandelen Orange Belgium. De plannen van Nethys en Orange lekten vorige week uit

    Orange Belgium won eind 2021 de strijd om het Waalse kabelbedrijf VOO. Het kocht toen een meerderheidsbelang over van de intercommunale Nethys. Die deal waardeerde VOO op 1,8 miljard euro. In de modaliteiten van de deal werd bepaald dat Nethys zijn belang in VOO kon omzetten in aandelen Orange Belgium, zonder zijn bestuurlijke rechten verbonden aan het belang te moeten opgeven. Dat gaat nu effectief gebeuren.

  • CFE ziet orderboek harder krimpen

    De Brusselse groep CFE , actief in bouw, installatie en vastgoedontwikkeling, had eind augustus gewaarschuwd voor een moeilijke tweede jaarhelft en dat wordt nu bewaarheid. In het derde kwartaal is de omzetgroei duidelijk vertraagd, terwijl de orders veel moeizamer binnenstromen.

    Na negen maanden staat het totale omzetcijfer van CFE op 904,3 miljoen euro. Dat is 7,4 procent meer dan een jaar eerder, maar eind juni bedroeg de voorsprong op 2022 nog 9,5 procent. De tak Bouw & Renovatie blijft goed op dreef, maar Multitechnieken sputtert, terwijl Vastgoedontwikkeling, waar de omzet wordt bepaald door de verkoop van projecten, in de lift zit.

    De vastgoedsector in België en Luxemburg wordt sterk getroffen door de gecombineerde stijging van de rentevoeten en de bouwkosten.

    CFE
    in zijn negenmaandenupdate

    Het orderboek was eind september 23 procent kleiner dan een jaar eerder en nog goed voor 1,32 miljard euro. Eind juni bedroeg de achterstand op 2022 nog maar 16,2 procent. CFE verwijst naar ‘een moeilijke economische context’ maar zegt ook selectiever te zijn bij de keuze van opdrachten. ‘De vastgoedsector in België en Luxemburg wordt sterk getroffen door de gecombineerde stijging van de rentevoeten en de bouwkosten’, klinkt het.

    Samen met de inkrimping op korte termijn van de spooractiviteiten van Mobix en ‘operationele uitdagingen’ op enkele sites brengt dit CFE ertoe voor het hele jaar een ‘grotendeels positief’ nettoresultaat te voorspellen, dat echter ‘aanzienlijk lager’ zal zijn dan in 2022.

  • Montea rondt kapitaalverhoging met succes af

    De specialist in logistiek vastgoed Montea laat in een persbericht weten dat de maandag aangekondigde kapitaalverhoging succesvol is afgerond. De ruim 1,8 miljoen nieuwe aandelen, die 9,8 procent van het bestaande aantal uitstaande aandelen vertegenwoordigen, werden allemaal geplaatst bij grote beleggers.

    Dat gebeurde tegen 69,90 euro het stuk. Die prijs houdt een korting van 4 procent in tegenover de koers net voor de kapitaaloperatie werd aangekondigd en de notering van het aandeel werd opgeschort.

    De vraag oversteeg meermaals het aanbod. De bruto-opbrengst van de operatie bedraagt circa 126 miljoen euro.

  • Azië volgt

    De Aziatische beurzen springen op de trein, waarbij de technologiewaarden het voortouw nemen. De grootste winsten zien we dan ook in Seoel, Hongkong en Taiwan.

    In China gaan vastgoedontwikkelaars hoger nadat Bloomberg heeft bekendgemaakt dat de Chinese overheid een lijst opstelt met 50 ontwikkelaars die aanspraak zouden kunnen maken op bepaalde financiering.

  • Wall Street in vorm

    Goedemorgen!

    We beginnen met een terugblik op de Amerikaanse beurzen, die maandag aardig in vorm waren. Twee zaken springen in het oog: een sterke prestatie van de techwaarden en een geslaagde veiling van Amerikaans staatspapier.

    Toppers van de dag waren Microsoft , dat zijn AI-afdeling stevig versterkt, en Nvidia , dat vanavond na de slotbel met kwartaalresultaten komt. Zij hielpen de Nasdaq Composite aan 1,1 procent winst. De S&P 500 ging 0,7 procent vooruit en laat daarmee de correctie achter zich.

    Het sentiment kreeg een extra boost dankzij een vrij sterke vraag naar Amerikaanse overheidsobligaties met een looptijd van 20 jaar. Dat deed de lange rente terugvallen.

    Dagelijkse drukte op de beursvloer van de New York Stock Exchange
    Dagelijkse drukte op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud