1. Markten Live
  2. Live blog
live

Salesforce schiet hoger

Wall Street noteert in de plus. Deere wint terrein ondanks slechte prognose.
  • Northfolt vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers aan

    Het Zweedse Northvolt heeft bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd in de VS. Het bedrijf was niet in staat om cruciale financiële steun te verkrijgen voor zijn batterijcel-activiteiten te midden van een kwakkelende markt voor elektrische auto's. 'We zullen blijven leveren aan klanten', klinkt het bij de onderneming die tevens zegt de lonen van werknemers te blijven betalen. Bas Kurstjens deed eerder uitgebreid verslag van: De icarusvlucht van het Zweedse Northvolt

  • Salesforce helpt Dow aan winst

    De Dow Jones wint 1,4 procent, terwijl en doet het daarmee een stuk beter dan de S&P500 en de Nasdaq . Het aandeel dat de meeste puntenwinst bijdraagt is Salesforce . De softwareleverancier schiet 5 procent hoger nu twee beurshuizen hun koersdoelen verhogen.

    Die koersdoelverhogingen komen er nadat Salesforce deze begin deze maand aankondigde zo'n 1.000 extra mensen aan te werven om zijn nieuwe AI-assisent Agentforce aan de man te brengen. Agentforce kan bepaalde taken ter ondersteuning van klanten uitvoeren zonder dat er nog een menselijke tussenkomst nodig is. 'Agentforce is nog maar twee weken op de markt en we krijgen nu al geweldige feedback van klanten', zei Salesforce-CEO en medestichter Marc Benioff daarover.

    Stifel verhoogt het koersdoel nu van 350 naar 390 dollar, terwijl TD Cowen her koersdoel verhoogt van 290 naar 340 dollar. De koersklim heeft mogelijk ook te maken met een persbericht op de website van het bedrijf. Daarin introduceert de onderneming zijn Agentforce Testing Center. Een tool die het testen en beheren van AI-agenten op schaal toelaat. 

  • Tessenderlo wil site in Vilvoorde herstructureren

    Het industrieel conglomeraat Tessenderlo laat weten dat het zijn site in Vilvoorde wil herstructureren en die in Treforest (VK) wil sluiten. De reden: de slabakkende markt voor Europese beendergelatine. 'De afnemende vraag in de westerse wereld, de verschuiving van de markt naar alternatieve producten en de migratie van klanten naar lagelonenlanden zorgen voor grote druk op onze prijs- en kostenstructuur', klinkt het. 

    'Gezien de voortdurende uitdagingen, gecombineerd met de nood aan aanzienlijke verdere investeringen om een efficiënte productie te behouden, vinden we dat de Europese beendergelatineactiviteit geen levensvatbare toekomst heeft', concludeert de onderneming. Het bedrijf heeft een informatie- en consultatieproces met werknemersvertegenwoordigers opgestart om de mogelijke opties voor de fabrieken in Vilvoorde en Treforest te bekijken. 

  • Europese consument somberder

    Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in november afgenomen. De graadmeter van de Europese Commissie zakte van -12,5 naar -13,7 punten, terwijl economen maar een verslechtering tot -12,4 hadden voorspeld. 

  • Europese beurzen sluiten hoger

    Het gemiddelde Europese aandeel won vandaag 0,6 procent. De toppers en floppers van de dag vindt u hieronder:

  • 'Prognose Deere was minder slecht dan gevreesd'

    Analisten reageren op de slechte prognose van de landbouwmachinemaker Deere (zie post 14.47 uur). 'Het sentiment was al behoorlijk slecht voor het rapport en dus is de prognose voor 2025 nu minder erg dan gevreesd.'

    Citi-analist Kyle Menges wijst op de problemen bij dealers. 'Door de aanhoudende issues met de voorraden van dealers en hun afnemende financiële middelen denken we dat Deere meer financiële steun moet bieden. Dat is nodig om hen te helpen met het beheer van hun voorraden.'

    Het aandeel wint ruim 7 procent.

  • Vakbond IG Metall dreigt met stakingen bij Volkswagen

    De derde ronde van de loononderhandelingen tussen de directie van Volkswagen en de werknemersvertegenwoordigers heeft geen concreet resultaat opgeleverd. De standpunten blijven ver uit elkaar liggen.

    Volkswagen eist een loonvermindering van 10 procent voor circa 120.000 werknemers (op een totaal van 300.000 in Duitsland) en sluit fabriekssluitingen niet uit. De werknemers stellen voor twee jaar lang af te zien van bonusbetalingen en suggereren ook een fonds op te richten om een tijdelijke vermindering van het aantal werkuren in minder productieve delen van het bedrijf te financieren. Die maatregelen zouden volgens de vakbonden ontslagen vermijden en kunnen een besparing van 1,5 miljard euro opleveren. Volkswagen zou in ruil geen fabrieken mogen sluiten, iets wat het bedrijf niet wil uitsluiten.

    Om druk te zetten op de onderhandelingen roept de vakbond IG Metall op om vanaf 1 december het werk neer te leggen. De verplichting tot sociale vrede loopt vanaf die datum af.  

  • Bel20 de dag uit met winst

    De Bel20 is afgesloten met een plus van 0,6 procent tot 4.159 punten. De hoog- en laagvliegers op Euronext Brussel waren:

  • Palo Alto gaat over de lat en splitst aandeel

    Het cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks  verdiende afgelopen kwartaal 1,56 dollar per aandeel, een stuk beter dan verwacht door analisten. De omzet van 2,1 miljard dollar was wel een fractie lager dan verwacht.

    In de marge van de kwartaalcijfers maakte Palo Alto een 2-voor-1-aandelensplitsing bekend. Het aantal uitstaande aandelen wordt op 16 december verdubbeld naar 2 miljard, waardoor op die dag de koers zal halveren richting 200 dollar. Aandelensplitsingen zijn de voorbije jaren opnieuw hip, om een groter aantal kleine beleggers te kunnen bereiken.

    Het aandeel noteert zo goed als stabiel. 

  • Europese beurzen winnen half procent

    De Europese beurzen hebben in de namiddaghandel de verliezen achter zich gelaten en noteren nu gemiddeld een half procent hoger.

    De olieprijs stijgt met 1,7 procent door de toegenomen geopolitieke spanningen en zet de energiewaarden op winst. Ook defensieve waarden als farmabedrijven zijn in trek, net als banken en verzekeraars.

  • Baird: 'Onwaarschijnlijk dat Google zijn browser moet verkopen'

    Volgens het beurshuis Baird kan de voorgestelde opsplitsing van Google (zie post 16.32 uur) 'in het slechtste scenario' de competitieve positie van het bedrijf in zoekmachines en generatieve AI 'serieus beschadigen'. Tegelijk zegt het beurshuis dat de vraag van het Amerikaanse ministerie van Justitie 'waarschijnlijk niet goedgekeurd zal worden door het gerecht' of dat ze een hoger beroep niet zal overleven.

    Google-moeder Alphabet zakt ruim 6 procent weg.

  • Warner Music zingt toontje lager

    Een fors lager winstcijfer dan verwacht haalt Warner Music onderuit in New York. Het aandeel verliest zowat 9 procent.

    In het vierde kwartaal kwam de omzet van het muziekentertainmentbedrijf 2,8 procent hoger uit op 1,63 miljard dollar. Daarmee ging Warner Music boven de lat die op 1,59 miljard dollar lag. De nettowinst viel echter met 69 procent terug tot 48 miljoen dollar of 0,08 dollar per aandeel. De consensusverwachting lag met 0,28 dollar een pak hoger.

  • Amerikaans ministerie van Justitie wil dat Google browser verkoopt

    Google-moeder Alphabet dondert ruim 5 procent lager nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie en een groep staten uit de VS een aantal grote veranderingen hebben voorgesteld. Een daarvan is dat Google zijn Chrome-browser verkoopt. Eerder oordeelde het gerecht dat de techreus op illegale wijze de onlinezoekmarkt heeft gemonopoliseerd. Eerder zei de rechter ook al dat Chrome de dominantie van het bedrijf versterkt.

    Uiteindelijk zal het gerecht moeten bepalen welke voorgestelde veranderingen het noodzakelijk vindt om de verloren concurrentie te herstellen.

  • 'Zorgen Nvidia waarschijnlijk van korte duur'

    De AI-chipontwerper Nvidia ging in de nabeurshandel lager na beter dan verwachte resultaten. Het aandeel  opende echter hoger, maar staat inmiddels weer 1 procent in de min. 'De zorgen over de vooruitzichten voor het vierde kwartaal zullen waarschijnlijk van korte duur zijn', zegt Bloomberg Intelligence (BI). De prognose was beter dan de analistenverwachtingen, 'maar lag iets onder de meest optimistische verwachtingen'. 

    De vraag naar Blackwell zal het aanbod overtreffen voor het grootste deel van het kalenderjaar 2025.

    JPMorgan

    'De focus van beleggers kan naar de langere termijn verschuiven. Dat kan door de verwachting van het management dat de productie van Blackwell-chips sterk zal toenemen in het boekjaar 2026 (februari 2025 tot januari 2026, red.) en het uitzicht op stabiliserende marges', concludeert BI.

    'Nvidia zag nog altijd een sterke vraag naar de H100- en H200-chips (voorlopers van Blackwell, red.)', stelt JPMorgan. 'De vraag naar Blackwell-chips zal voor het grootste deel van het kalenderjaar 2025 groter zijn dan het aanbod.' De zakenbank krikt het koersdoel op van 155 naar 170 dollar en behoudt het koopadvies.

  • Bank of America: 'We blijven Nvidia aantrekkelijk vinden'

    De analisten van Bank of America denken dat het kwartaalrapport van Nvidia niet spectaculair genoeg is om het aandeel vandaag uit het rood te houden. 'Maar we blijven de AI-chipontwikkelaar aantrekkelijk vinden', klinkt het. 'Nvidia is de onbetwiste leider als het gaat om het upgraden van de 1.000 miljard dollar aan infrastructuur (datacenters, red.) naar systemen met een hogere rekenkracht.' CEO Jensen Huang stelt al langer dat de bestaande datacenters in de wereld moeten worden omgebouwd naar AI-fabrieken met betere chips.

    Nvidia is de snelstgroeiende techreus en noteert tegen 32 keer de verwachte winst.

    Bank of America

    'Daarbij is het de snelstgroeiende techreus en bedraagt de koers 32 keer de verwachte winst', vervolgen de analisten. 'Verder moet de solide kasstroomgeneratie van meer dan 200 miljard dollar in 2025 en 2026 genoeg vuurkracht geven voor overnames en het belonen van aandeelhouders.' Bank of America herhaalt het koopadvies en koersdoel van 190 dollar. Die laatste richtprijs biedt ruim 30 procent opwaarts potentieel tegenover de jongste slotkoers.

    Nvidia wint 1,8 procent tot 148,5 dollar.

  • Gasprijs naar hoogste niveau in een jaar

    De Europese gasprijs stijgt vandaag tot 48,5 euro per megawattuur door de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen. De Oekraïners bestoken de Russen met langeafstandsraketten van zowel Europese als Amerikaanse makelij sinds de Amerikaanse president Joe Biden daar goedkeuring voor heeft gegeven. Als reactie zou Rusland een intercontinentale ballistische raket op Oekraïne hebben afgevuurd

    Door de toenemende geopolitieke spanningen vrezen handelaren dat de gasvoorraad van Europa in het gedrang kan komen. Volgens analisten gaven de twee afgelopen milde winters een verkeerd beeld van de situatie op het oude continent. Ook Goldman Sachs denkt dat er een opwaarts risico is voor de Europese gasprijzen. Ook problemen bij een gasinstallatie in Noorwegen - een van de belangrijkste uitvoerders van gas richting Europa - drijven de prijs op.

  • Wall Street opent hoger | Nvidia klimt

    De Amerikaanse beurzen zijn groen van start gegaan. De Dow wint 0,4 procent, de S&P500 0,5 procent en de Nasdaq  0,6 procent. Een aantal bewegers:

    • Nvidia klimt met 2,3 procent na beter dan verwachte resultaten. Gisteravond ging het aandeel nog lager in de nabeurshandel, maar in de reguliere handel wint het dus terrein.
    • Deere opent bijna 3 procent hoger, hoewel de maker van landbouwmachines een forse winstdaling verwacht (zie post 14.47 uur). De kwartaalresultaten waren dan weer beter dan voorzien.
    • Het dataopslagbedrijf Snowflake schiet 26 procent hoger na beter dan verwachte resultaten en een sterke prognose.
    • MicroStrategy spurt opnieuw 13 procent vooruit. Het bedrijf bezit een grote hoeveelheid bitcoins en het gaat de digitale munt de jongste tijd voor de wind (zie post 11.49 uur).
  • Nvidia op weg naar hogere opening

    Het aandeel Nvidia opent straks bijna 2 procent hoger, voorspelt de voorbeurshandel. Dat is het gevolg van beter dan verwachte cijfers

    Wall Street is ook op weg naar een groene opening. De Dow Jones en de Nasdaq openen respectievelijk 0,4 en 0,5 procent hoger, voorspellen de futures. 

  • Deere verwacht forse winstdaling in 2025

    Deere & Company , ’s werelds grootste producent van landbouwmachines, komt met zwakke vooruitzichten voor het op 28 oktober begonnen boekjaar 2025. De nettowinst zou tussen 5 en 5,5 miljard dollar uitkomen. Analisten rekenden tot dusver op 5,83 miljard dollar volgens Bloomberg.

    Ter vergelijking: het boekjaar 2024 werd afgesloten met 7,1 miljard dollar nettowinst, terwijl 2023 nog een nettowinst van 10,2 miljard dollar had opgeleverd.

    De verkoop van Deere staat onder druk omdat de inkomsten van de Amerikaanse boeren, die kampen met lage mais- en sojaprijzen, naar verwachting voor het tweede jaar op rij zijn gedaald. Bovendien zijn de prijzen flink gestegen door de inflatie van de voorbije jaren. Landbouwers wachten dus om een nieuwe tractor of een andere landbouwmachine aan te schaffen. De dealers leggen ook kleinere voorraden landbouwmachines aan.

    Deere sloot het op 27 oktober besloten vierde kwartaal af met 4,55 dollar winst per aandeel. Dat was hoger dan verwacht (3,87 dollar). Deere verlaagde de productiekosten en dreef de kostencontrole op.

    Een compact tractormodel van Deere
    Een compact tractormodel van Deere
  • Steunaanvragen in VS dalen naar laagste peil sinds april

    In de VS is het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige week met 6.000 gedaald naar 213.000, het laagste niveau sinds april. Economen hadden een lichte stijging naar 220.000 voorspeld. Het beperkte aantal aanvragen van een werkloosheidsuitkering geeft aan dat de arbeidsmarkt krap is. Dat kan voor de Amerikaanse centrale bank een argument zijn om voorzichtig te zijn met renteverlagingen. 

  • Europese automarkt trekt licht aan in oktober

    De verkoop van nieuwe personenwagens in de Europese Unie lag in oktober 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. In Spanje (+7,2%) en Duitsland (+6%) rolden meer nieuwe wagens de showroom uit, in Frankrijk en Italië kromp de verkoop met respectievelijk 11,1 en 9,1 procent.

    Tien maanden ver in 2024 is de Europese autoverkoop nu ongeveer even groot (+0,7%) als in de overeenkomstige periode van vorig jaar. Het marktaandeel van elektrische auto's (op batterijen) is wel gevoelig gekrompen: het bedraagt nog 14,4 procent, vooral door de fors gedaalde verkoop van e-auto's in Duitsland.

  • AvH en familie Delen verlengen partnerschap

    Ackermans & van Haaren en de familie Delen, die respectievelijk 78,75 procent en 21,25 procent van Delen Private Bank en Bank J. Van Breda & C° controleren, verlengen hun langetermijnpartnership voor 25 jaar. Dat kondigde de Antwerpse investeringsgroep vanmorgen aan in een persbericht.

    Daarin gaf AvH onrechtstreeks ook een aanduiding over de waarde van zijn bankentak. Analist Kris Kippers van Degroof Petercam becijferde dat de bankentank op basis daarvan meer dan 4,5 miljard euro waard zou zijn.

    U leest er meer over in dit stuk van collega Bert Broens.

  • Herlees: onze chat over de Beursrally

    We hielden op het middaguur een speciale chat over onze beurswedstrijd. U kan de chat hier herlezen: 

  • Staatsbon op één jaar brengt 1,54 procent netto op

    De nieuwe eenjarige en achtjarige staatsbons die begin december worden uitgegeven hebben een brutocoupon van respectievelijk 2,20 procent en 2,80 procent. Dat heeft het Federaal Agentschap van de Schuld meegedeeld. Het nettorendement na roerende voorheffing bedraagt 1,54 procent voor de eenjarige staatsbon en 1,96 procent voor de achtjarige statsbon.

  • Bitcoin heeft 100.000 dollar in vizier

    De grootste en meest verhandelde cryptomunt heeft nog maar een klein zetje nodig om een symbooldrempel te overschrijden. Bitcoin-ETF's en bitcoinmoloch Microstrategy ronden in afwachting alvast hun eigen 'honderdkaap'.

  • Zuinige consument zet JD Sports een hak

    De Britse winkelketen voor sportartkelen JD Sports Fashion zag de omzet in het derde kwartaal (tot 2 november) onderliggend met 0,3 procent dalen. Vooral de maand oktober was slecht door zacht weer en voorzichtige consumenten in het VK en elders in Europa, wat JD Sports verplichtte om veel korting te bieden. In de VS, waar de keten meer dan 1.200 winkels uitbaat, wogen de presidentsverkiezingen dan weer op de verkoop.

    JD Sports verwacht nu dat de jaarwinst aan de onderkant van de vork – tussen 955 en 1.035 miljoen pond – zal uitkomen. Het aandeel krijgt een dreun in Londen.  

  • Consumentenvertrouwen op laagste peil in bijna anderhalf jaar

    De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen is in november met 3 punten gedaald naar -8 punten. Dat is het laagste peil sinds juni vorig jaar. De vertrouwensindicator staat nu iets lager dan het langetermijngemiddelde van -7 punten.

    'De daling van het vertrouwen is vooral het gevolg van de verslechtering van de macro-economische componenten', zegt de Nationale Bank. 'Enerzijds daalden de vooruitzichten voor de algemene economische situatie in België sterk. Ze bereikten het laagste niveau in bijna twee jaar. Anderzijds nam ook de vrees voor een opflakkering van de werkloosheid in de komende twaalf maanden toe.' Voorts werden de gezinnen somberder over de vooruitzichten van hun financiële situatie. Maar de spaarintenties werden opwaarts bijgesteld. 

  • ING verhoogt koersdoel DEME

    ‘DEME’s kwartaalupdate verraste in positieve zin omdat het bedrijf al voor de tweede keer dit jaar zijn omzetprognose voor 2024 verhoogde’, steekt ING-analist Tijs Hollestelle van wal in zijn rapport. Aangezien DEME de verwachting voor de ebitda-marge herhaalt, verhoogt hij zijn raming voor de brutobedrijfswinst (ebitda) met 12 procent tot 740 miljoen euro.

    Hollestelle heeft zijn ramingen voor omzet en ebitda voor 2025 en 2026 voorlopig niet aangepast. Hij maakt zich geen zorgen over de fundamenten van de markt, maar wijst erop dat DEME’s project-gebaseerde businessmodel nu eenmaal zo werkt.

    Installatieschepen zijn zeer duur en het duurt minstens twee jaar voor ze worden opgeleverd.

    Tijs Hollestelle
    Analist ING

    Het belangrijkste in zijn ogen is dat DEME ook zijn verwachting voor de kapitaalinvesteringen in 2024 heeft verlaagd. ‘Dat ondersteunt onze visie dat het bedrijf meer tijd nodig heeft voordat het een weloverwogen vlootinvesteringsbeslissing kan nemen over de nieuwe generatie schepen voor offshore wind-activiteiten.’ Hollestelle legt uit dat de vraag vooral is welke turbines – van welk vermogen en welke afmetingen – de voorkeur van de sector zullen wegdragen in de periode 2030-2035. Als de sector besluit om in 2030 voor turbines van 18 tot 20 MW te gaan, zullen de windparkenbouwers opnieuw zware investeringen moeten doen. ‘Installatieschepen zijn zeer duur en het duurt minstens twee jaar voor ze worden opgeleverd.’

    De ING-analist verwacht dat de kapitaalinvesteringen van DEME ook volgend jaar laag zullen blijven. ‘Dit geeft DEME’s reeds zeer aantrekkelijk vrijecashflowprofiel een verdere boost.’

    Hij wijst er voorts op dat de nettoschuld afneemt. Tegen eind 2025 verwacht hij een netto kaspositie. Bij een stabiele brutobedrijfswinst (ebitda) in 2025 en door toepassing van een multiple van 7,2 (keer de ebitda) komt hij tot een nieuw koersdoel van 200 euro tegen 170 euro voorheen. Zijn advies blijft ‘kopen’.

  • Familie Wittouck vangt 1 miljard euro voor aandelenpakket Cava Group

    De Belgische miljardairsfamilie Wittouck vangt uiteindelijk 1,01 miljard euro voor het pakket van 8 miljoen aandelen van de Amerikaanse restaurantketen Cava Group dat ze deze week te gelde maakte.

    Maandagnacht raakte bekend dat de familie het pakket wilde verkopen. De beursmelding daarover - Cava Group noteert op Wall Street - had het over een verwachte opbrengst van 1,13 miljard dollar. Dat werd uiteindelijk 1,07 miljard dollar of 1,01 miljard euro. 

    Het doet de opbrengst dit jaar van aandelentransacties bij Cava voor de Wittoucks oplopen tot ruim 2 miljard euro. Het resterende belang is nog eens meer dan 1 miljard waard. 

  • Gimv wil tot 300 miljoen euro ophalen

    In de marge van zijn halfjaarupdate maakte Gimv ook al enkele modaliteiten van zijn geplande kapitaalverhoging bekend. Gimv wil tot maximaal 300 miljoen euro ophalen, en bestaande aandeelhouders krijgen de mogelijkheid om in te schrijven op de kapitaalronde. Naar verluidt mikt Gimv op een bedrag tussen 200 en 300 miljoen euro.

    Referentie-aandeelhouder Worxinvest heeft alvast aangegeven om in verhouding tot zijn aandelenbelang deel te nemen aan de kapitaalronde. 

    300 miljoen
    kapitaalronde
    Gimv lanceert een stevige kapitaalronde
  • 'Kapitaalverhoging Gimv komt als een verrassing'

    'Erg sterke resultaten', zegt analist Joren Van Aken van Degroof Petercam over de halfjaarcijfers van Gimv . Hij is wel verrast door het feit dat Gimv in de marge van zijn rapport ook een forse kapitaalverhoging aankondigde, waarmee de investeringsmaatschappij haar portefeuille op termijn wil verdubbelen.

    'Gezien de vrij lage koers van het aandeel komt de kapitaalverhoging enigszins als een verrassing. De grotere portfolio kan misschien wel leiden tot meer operationele efficiëntie, waardoor de holdingkosten als percentage van de intrinsieke waarde op termijn dalen', stelt de analist. Die hoge kostenbasis is een element waar Gimv weleens voor bekritiseerd wordt. 

    Van Aken krikt zijn koersdoel licht op, van 54 naar 55 euro. Het 'kopen'-advies blijft overeind.

  • 'Succesvolle fase 2-studie verhoogt omzetpotentieel van Vyvgart (Argenx)'

    Het Gentse biotechbedrijf Argenx maakte gisteren goede resultaten bekend met zijn stermiddel Vyvgart als kandidaat-behandeling voor de spierziekte myositis. Reden genoeg om het koersdoel voor de biotechgroep nog wat hoger te leggen, vindt het beurshuis Kepler Cheuveux.

    'Argenx heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met zijn succes in de fase 2-studie voor myositis, waarbij de werkzaamheid in alle drie subtypes van de ziekte (DM, ASyS, IMNM) werd aangetoond. Daarmee wordt het omzetpotentieel van Vyvgart nog aanzienlijk verhoogd.'

    Gezien de naadloze overgang naar de fase 3-studie en de robuuste onderzoeksdata denkt Kepler niet dat het kandidaat-geneesmiddel in die laatste onderzoeksfase nog zal struikelen. 'Dit nieuwe succes versterkt onze positieve mening over Argenx'. Het beurshuis trekt zijn koersdoel op van 600 naar 645 euro. 

    Argenx koestert al lang de verwachting dat Vyvgart als een Zwitsers zakmes ingezet kan worden tegen verschillende ziektes. 

    Het omzetpotentieel van Vyvgart wordt aanzienlijk verhoogd.

    Kepler Cheuvreux
    Beurshuis


  • Hoger koersdoel voor Gimv

    Analist Sharad Kumar van KBC Securities trekt zijn koersdoel voor Gimv op van 51 naar 56 euro na de bemoedigende halfjaarcijfers (zie post van 7u38). 'De portefeuille van Gimv is gegroeid naar een record van 1,7 miljard euro, dankzij de robuuste prestaties van zijn portefeuillebedrijven, die sneller blijven groeien dan de algemene economie', zegt Kumar.

    De analist stelt dat Gimv de geplande kapitaalverhoging wil gebruiken om op termijn zijn portefeuille nog eens te verdubbelen in omvang. 'Wij geloven dat dit zal resulteren in een aanzienlijke waardecreatie op lange termijn', zegt Kumar. Zijn advies blijft 'kopen'.

  • IBA: de versnellende deeltjesversneller

    De Waalse specialist in deeltjesversnellertechnologie IBA verwacht dat ook in het laatste kwartaal meer orders in omzet worden vertaald.

    Het Waalse bedrijf trekt in zijn zoektocht naar nieuwe groeimotoren de jongste tijd ook de kaart van de nucleaire geneeskunde, waarbij radioactieve stoffen kanker te lijf gaan. Het vormt samen met SCK CEN, het Molse nucleaire onderzoekscentrum, de Belgische joint venture Pantera.


  • Lichtrode start in Brussel

    Daar is de openingsbel in Brussel! De Bel20 opende licht lager op 4.128 punten.

    Enkele aandelen in de kijker:

    • IBA klimt bijna 5 procent na een goede kwartaalupdate en optimistische outlook. De groep wil dit jaar een positieve rebit (recurrente bedrijfswinst) in de boeken zetten.
    • De markt is tevreden met de halfjaarupdate van Gimv . Het aandeel klimt 2,7 procent. De aangekondigde kapitaalverhoging doet beleggers niet op de verkoopknop drukken. 
    • Ackermans & van Haaren  heeft samen met de familie Delen hun langetermijnpartnerschap bevestigd met bijgewerkte aandeelhoudersregelingen voor Delen Private Bank en Bank J. Van Breda & Co. 
  • Bitcoin stoomt door richting 100.000 dollar

    De prijs van bitcoin is afgelopen nacht alweer 3 procent hoger geklommen en koerst nu boven 97.000 dollar. Het is duidelijk dat er grote kopers in de markt zitten. De bitcoin-ETF's zien het beleggersgeld toestromen en ook het Amerikaanse softwarebedrijf en grootcryptobezitter MicroStrategy blijft bitcoins hamsteren.

    Het lijkt nu een kwestie van tijd vooraleer bitcoin de kaap van 100.000 dollar rondt.

  • Novartis krikt omzetverwachtingen op

    De Zwitserse farmagroep Novartis heeft haar omzetverwachting voor de middellange termijn verhoogd en voorspelt een jaarlijkse groei van 6 procent tot 2028, dankzij 'het sterke momentum van gelanceerde geneesmiddelen en het vooruitzicht van nieuwe middelen die binnenkort op de markt verschijnen'. Eerder mikte Novartis op een jaarlijkse groei van 5 procent.

  • Adani-vlaggenschip keldert op Indiase beurs

    De corruptiebeschuldigingen van de Amerikaanse Justitie aan het adres van de Indiase industrietycoon Gautam Adani wordt door beleggers bijzonder slecht onthaald. Op de beurs ban Mumbai duikt Adani Enterprises, het vlaggenschip van het Adani-conglomeraat, zo'n 20 procent lager:

  • Lichtgroene start op til in Europa

    De Europese beurzen zullen straks openen met een winst van gemiddeld zo'n 0,3 procent. Dat geven de futurescontracten aan. Daarmee zou Europa breken met de lichtrode trend op de Aziatische markten.

  • Vandaag in De 7: Nvidia en René Magritte

    In onze dagelijkse nieuwspodcast De 7 geeft beursexpert Bas van der Hout meer uitleg over de cijfers van Nvidia gisteravond. En chef cultuur Koen Van Boxem praat u bij over waarom het schilderij 'L'empire des lumières' van René Magritte  meer dan 100 miljoen dollar waard is - en andere schilderijen niet.

    Graag hierheen:

  • Peter Oppenheimer, hoofdstrateeg Goldman Sachs: 'Er is op de aandelenmarkten nog weinig marge voor slecht nieuws'

    Beleggers bekijken de wereld dezer dagen door een roze bril. 'Er zijn redenen om positief te zijn, maar er is weinig marge voor slecht nieuws', zegt Peter Oppenheimer, de hoofdstrateeg aandelen van het beurshuis Goldman Sachs.  

    Het exclusieve interview met de hoofdstrateeg van Goldman Sachs leest u hier.

    Door de aanwezigheid van de zeer rendabele bigtechbedrijven in de VS is Wall Street terecht iets duurder gewaardeerd. Maar we zien dat op Wall Street ook bedrijven die niets met tech te maken hebben en niet uitzonderlijk winstgevend zijn, toch hogere waarderingen krijgen. Dan zeg ik: zoek maar een goedkoper alternatief in Europa.

    Peter Oppenheimer
    Hoofdstrateeg aandelen Goldman Sachs
  • IBA ziet omzet met ruim een vijfde stijgen

    De Waalse specialist in protontherapie IBA boekte in de eerste jaarhelft een omzetstijging van 22 procent naar 206,5 miljoen euro. Op de onderste lijn prijkt nog een verlies van zo'n 10 miljoen euro. 

    Het bedrijf kreeg ook voor 114 miljoen euro orders binnen. Voor het volledige boekjaar mikt IBA op een nipt positieve recurrente bedrijfswinst (rebit). 

  • Gimv ziet portefeuillewaarde met 10 procent aandikken, bereidt kapitaalverhoging voor

    Zonet viel de halfjaarupdate van de investeringsmaatschappij Gimv op de mat. In de eerste helft van zijn boekjaar 2024-25 realiseerde Gimv een nettowinst van 145 miljoen euro (5,1 euro per aandeel). 

    Dat impliceert een groei van de netto actiefwaarde (NAV) van 9,4 procent, naar 55,6 euro per aandeel.

    'Onze portefeuillebedrijven zijn weer sterk doorgegroeid in de eerste helft van het huidige boekjaar. De totale omzet groeide opnieuw met dubbele cijfers', zegt Gimv in de update. 'De waarde van onze totale portefeuille steeg verder met 10 procent tot een recordniveau van meer dan 1,7 miljard euro.'

    Opmerkelijk is dat Gimv een kapitaalronde voorbereidt. Met die centen wil Gimv 'de strategische omzetgroei versnellen en de waardecreatie maximaliseren'. Begin volgend jaar zal Gimv op zijn beleggersdag daarover meer uitleg verschaffen. 

     

    Onze portefeuillebedrijven zijn weer sterk doorgegroeid in de eerste helft van het huidige boekjaar. De totale omzet groeide opnieuw met dubbele cijfers
  • Indiase miljardair Adani beschuldigd van omkoping in de VS

    Het nieuws van deze ochtend: de Indiase miljardair Gautam Adani wordt er door federale aanklagers in New York van beschuldigd dat hij samen met anderen in India jarenlang ambtenaren zou hebben omgekocht voor meer dan 250 miljoen dollar. Dat meldt Bloomberg.

    Begin vorig jaar werd het bedrijfsimperium van Adani in een rapport van de Amerikaanse shorter (die speculeert op de koersdaling van een bedrijf) Hindenburg Research al in nauwe schoentjes gebracht. Die betichtte Adani van de 'grootste zwendel in de geschiedenis van het bedrijfsleven'

    Gautam Adani heeft het aan de stok met de Amerikaanse Justitie.
    Gautam Adani heeft het aan de stok met de Amerikaanse Justitie. ©REUTERS


  • Aziatische beurzen op verlies

    In het Verre Oosten noteren de aandelenmarkten overwegend lager. Beleggers verwerken de cijfers van Nvidia, die gezien het belang en de rol van dat bedrijf in de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) eerder een macro-economisch dan een micro-economisch event zijn. 

    Ook de geopolitiek helpt de beurzen niet vooruit. Voor het eerst heeft het Oekraïense leger Britse langeafstandswapens ingezet op Russisch grondgebied. Na het fiat van de VS gaven ook de Britten toelating voor het gebruik van hun langeafstandsraketten in Rusland.

  • Beleggers hadden meer verwacht van Nvidia

    Ondanks de sterke cijferset hadden beleggers nog iets meer van Nvidia verwacht gisterenavond. Nabeurs ging het aandeel bijna 3 procent lager. 'Het bedrijf gaf aan dat het zijn Blackwell- en Hopper-chips nog altijd niet voluit kan leveren door beperkingen in de aanvoerketen', klinkt het bij het beurshuis CFRA.

    'We verwachten dat die moeilijkheden ook in 2025 zullen aanhouden, omdat die chips de volgende golf van grote datacenters moeten voorzien van de nodige rekenkracht.' 

    Nvidia gaf aan dat het zijn Blackwell- en Hopper-chips nog altijd niet voluit kan leveren door beperkingen in de aanvoerketen.

    CFRA
    beurshuis
  • Nvidia ziet vraag naar chips aanhouden

    Goeiemorgen! De financiële markten verwerken de kwartaalupdate van Nvidia gisteravond. De omzet ging 94 procent hoger tot 35,1 miljard dollar, ruim boven de analistenraming van 33,1 miljard dollar. De winst per aandeel verdubbelde ruimschoots tot 0,81 dollar, terwijl de consensus hier uitging van 0,74 dollar. 

    De AI-chipontwikkelaar voorziet een omzet van zo’n 37,5 miljard dollar en ook dat is meer dan de analistenverwachting op 37,1 miljard dollar. De onderneming maakt zich sterk dat de nieuwste Blackwell-chips in het vierde kwartaal (november-januari) verscheept zullen worden en dat de vraag ernaar nog ‘enkele kwartalen’ van het gebroken boekjaar 2026 hoger zal zijn dan het aanbod. 

    In aanloop naar de Nvidia-cijfers bleven de Amerikaanse beurzen gisteren dicht bij huis: de Dow Jones won 0,3 procent, de S&P500 trappelde ter plaatse en de Nasdaq zakte 0,1 procent.

    Traders op de NYSE.
    Traders op de NYSE. ©AFP



Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud