1. Markten Live
  2. Live blog
live

Beurzen zwaaien 2020 met rode beursdag uit

De Europese beurzen sloten een verkorte handelsdag in het rood af. Met een verlies van 1,1 procent, deed de Bel20 het dubbel zo slecht als het Europees gemiddelde.
  • Bel20 verliest 8 procent in 2020

    De Bel20 is zonet 1,1 procent lager afgesloten op 3.663 punten. Over heel 2020 ligt het verlies op 8 procent, exclusief dividenden.

    Lees hier het Brusselse jaaroverzicht van collega Kurt Vansteeland.

    Daarmee sluiten we onze liveblog af voor 2020. Maandagmorgen zijn we er terug. Een fijn oudjaar gewenst !

  • Ageas finaliseert Indiase deal

    Ageas  tekent allicht voor het laatste persbericht van het jaar. In augustus sloot de verzekeraar een overeenkomst met IDBI Bank om een bijkomend belang van 23 procent te verwerven in de Indische levensverzekering joint venture IDBI Federal Life Insurance Company (IFLIC). 'Alle wettelijke goedkeuringen zijn verkregen, de transactie is afgerond', meldt Ageas.

    Ageas heeft nu een belang van 49 procent. Met het bijkomend belang is een bedrag gemoeid van 56,4 miljoen euro. De naam van de joint venture wordt overigens omgedoopt tot Ageas Federal Life Insurance Company.

    Hans De Cuyper is sinds oktober de nieuwe CEO van Ageas, voorganger Bart De Smet is voorzitter.

  • Goudmijnen zetten Zuid-Afrikaanse beurs op winst

    Een glansprestatie van goudmijngroepen als Gold Fields en Harmony leverde de beurs van Johannesburg over 2020 uiteindelijk nipte winst op. Maar voor Belgische beleggers niet voldoende om de val van de rand (zie post van 9u48) te compenseren. 

  • Beleggers nemen winst

    De Brusselse beurshandel gaat zijn laatste uur van 2020 in. Lees hier onze Brussels beursoverzicht.

  • Zwitsers spenderen 100 miljard om frank af te remmen

    De Zwitserse centrale bank, net als onze Nationale Bank één van de weinige beursgenoteerde centrale banken ter wereld, spendeerde over het derde kwartaal 11 miljard frank aan wisselmarktinterventies - in casu bulkaankopen vooral euro, dollar en pond - om de lokale munt af te remmen. Dat brengt de totale aankopen van buitenlandse deviezen voor 2020 op 101 miljard frank (93 miljard euro). 

    De SNB publiceert sinds kort data over de wisselinterventies, na kritiek uit de Verenigde Staten over de forse aankopen. Vergeefs: het Amerikaanse ministerie van Financiën bestempelde deze week officieel Zwitserland als 'wisselkoersmanipulator'. 

    ©Bloomberg

  • Bolero deelt gratis makelaarsloon uit

    Bolero, het beleggingsplatform van KBC, geeft haar bestaande klanten een nieuwjaarscadeau. Het makelaarsloon voor aankooporders in januari 2021 wordt terugbetaald in de vorm van gratis makelaarsloon dat enkel geldig is in de maand februari. Bolero betaalt op die manier tot 250 euro terug.

    In een mail aan de klanten geeft Bolero toe dat door het bijzondere beursjaar het platform al eens onder druk stond.

  • Queen’s Gambit is nu ook blancochequebedrijf

    Hoe zot kan het worden? De beurshype van het jaar, het blancochequebedrijf of in het Engels Special Purpose Acquisition Company (of SPAC), heeft er op de valreep nog een nieuwste telg bij: Queen’s Gambit Growth Capital. ‘The Queen’s Gambit’ is allicht niet toevallig ook de naam van de immens populaire Netflix-serie over een meisje dat een schaakgenie wordt. De serie werd wereldwijd door meer dan 60 miljoen mensen bekeken.

    Een blancochequebedrijf is een lege beursschelp die als doelstelling heeft binnen een bepaalde termijn een interessante overname te doen. Beleggers geven met andere woordeen een blanco cheque.

    De initiatiefnemers Colle Capital en Agility Logistics zoeken volgens het ingediende prospectus een ‘duurzame business’ en willen met de beursgang 225 miljoen dollar ophalen. De SPAC gaat zijn prooi zoeken in propere energie, fintech of mobiliteit. Queen’s Gambit Growth Capital krijgt een notering op Nasdaq onder de ticker GMBT.U. De Britse bank Barclays begeleidt de operatie.

  • Het beste bankaandeel van 2020? Deutsche Bank!

    Veel geld viel er in 2020 (opnieuw) niet te rapen met bankaandelen. De DJ Stoxx Banken-index verloor bijna 25 procent en doet nog nipt slechter dan de olie-index van Stoxx. Europese banken noteren dicht tegen hun laagste peil sinds 1990

    Er is natuurlijk het jarenlange nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank en de concurrentie van nieuwe digitale spelers die aan de winstmarges vreten. Maar beleggers verloren dit jaar ook hun laatste houvast: de ECB verplichtte alle banken over boekjaar 2019 het dividend op zak te houden en ook over boekjaar 2020 zal er in het beste geval een zuinige vergoeding naar de aandeelhouders vloeien. 

    En toch steekt er één bank bovenuit dit jaar: Deutsche Bank . Een verrassende naam, want de bank die even oud is als Duitsland blonk de voorbije jaren vooral uit door mismanagement en miljardenverliezen

    Christian Sewing: redder in nood bij Deutsche
    Christian Sewing: redder in nood bij Deutsche ©REUTERS

    Eén man bracht echter verandering: 'Christian aus Bielefeld'. Christian Sewing, de bankveteraan uit de 'provincie' die alle bankiers van Deutsche een strenge soberheidskuur oplegt. Een kuur die beleggers weten te appreciëren: het aandeel noteert 29 procent hoger sinds nieuwjaar. 

    De op één na best presterende bank is Finecobank, een naam die u misschien kent als u aandachtige lezer van de bijlage 'Fonds' bent. In bijlage vertelde City-veteraan Andrew Harvie van Columbia Threadneedle vorig jaar niet in Europese klassieke banken te beleggen, ondanks de optisch lage koersen. Slechts één Europese bank genoot zijn voorkeur: Finecobank dus, een Italiaanse directbank, dus zonder dure kantorenerfenis. 

    Aan het andere uiteinde: ABN AMRO (-50%). En het Franse SocGen (-45%), dat in de Euro Stoxx50 baan moest ruimen voor de Nederlandse fintechspeler Adyen

    De twee Bel20'ers onder de grootbanken? KBC  doet het beter dan gemiddeld met minus 14 procent, ING  slechter met minus 29 procent. 

  • Hedge funds in 2020: mens klopt machine

    Afgaande op de rendementen van hefboomfondsen hebben menselijke beleggers in 2020 beter gepresteerd dan de computervariant, in het jargon quants. Tot die conclusie komt het persbureau Bloomberg. Voor de mens betekent het een comeback, want de jaren voordien waren de quants aan de winnende hand. Quants zijn fondsen die hun beleggingsbelissingen louter baseren op computermodellen.

    Die modellen hadden het kennelijk moeilijk met de waanzinnige beurscrash in maart als gevolg van corona, in combinatie met de historische herstelbeweging die daarop volgde. Een van de bekendste quantfondsen, Renaissance Institutional Diversied Alpha, leed in 2020 een verlies van liefst 32 procent. Renaissance heeft 60 miljard dollar onder beheer en wordt geleid door de 82-jarige wiskundige Jim Simons. In een brief aan klanten in september schreef Simons dat het model te weinig bescherming zocht tijdens de crash en vervolgens te veel bescherming tijdens het herstel.

    De best presterende fondsen in 2020 die door mensen worden beheerd, kenden vooral succes door beleggingen in technologie en start-ups.

  • Footsie aan de vooravond van brexit in het rood

    De grootste verliezen op een kalme Europese handel is de Londense Footsie, met een verlies van 1,5 procent. Dit aangevoerd door reuzen uit de consumptiesector (Unilever en Diageo) en uit de oliesector (Royal Dutch Shell en BP). 

    -20%
    Not so sterling
    Omgerekend naar Europa keken Belgische beleggers op Britse aandelen gemiddeld tegen 20 procent verlies aan in 2020

    Sinds nieuwjaar verloor de Footsie 14 procent, omgerekend naar euro is er door de koersval van het pond zelfs 20 procent verlies op de korf Belgische aandelen.

  • Unifiedpost zet 'rally van Zweden' voort

    Beleggers blijven de Zweedse '21 gram'-deal van Unifiedpost smaken. De specialist in digitale facturatie trekt opnieuw 3,2 procent hoger naar 25,15 euro.  

  • Zweden kroont zich tot muntkampioen

    De euro heeft er een prima jaar opzitten, dank u. De euro presteerde sterk tegenover zowel Amerikaanse dollar  als Brits pond .

    Van de 'major currencies' die Bloomberg bijhoudt is er slechts één die meer waard werd tegenover de euro, de Zweedse kroon. Helemaal onderaan staat de Braziliaanse real, een cruciale munt voor de cashflow van zowel AB InBev als Ontex.

  • ... met Sofina als eenzame stijger

    De Bel20 kleurt bijna collectief rood. Enige uitzondering: Sofina . De Boël-holding is dit jaar na Argenx de best presterende Bel20'er (zie post van 7u32) en op dit ogenblik de enige groene vlek. 

  • Bel20 start laatste handelsdag met verlies ...

    De openingsbel: de Bel20  koerst 0,7 procent lager op 3.638 punten. Een start in mineur dus van een manisch-depressief beursjaar. 

  • LVMH als vanouds de grootste

    De aandeelhouders van Tiffany stemden gisterenavond nog met overweldigende meerderheid om zichzelf aan LVMH  te verkopen. En het luxe-imperium van Bernard Arnault eindigt 2020 opnieuw als grootste beursgenoteerde bedrijf van de eurozone, met 259 miljard euro beurswaarde. Let wel: op een steeds meer door Amerikaanse en Chinese Big Tech gedomineerde wereldranglijst staat LVMH pas op plek 24. 

    Nummer twee is nog een Frans bedrijf, L'Oreal. En op drie, de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML , die dit jaar het Duitse SAP inhaalde als waardevolste techneut van Europa

  • AXA en Generali tekenen voor Griekse eindejaarsdeal

    De Franse verzekeraar AXA  tekent op de valreep nog voor een deal en verkoopt zijn Griekse tak aan de Italiaanse rivaal Generali. Prijskaartje 165 miljoen euro, ofte 12 keer de nettowinst over 2019. 

  • Beurzen op weg naar lichtrode start

    Heel veel staat kun je er in een dunne handel niet op maken, maar afgaand op de belangrijkste futures stevenen Bel20  en andere Europese beursbarometers bij de laatste halve handelsdag van het jaar af op een lichtrode start. 

    ©Photo News

  • Het dolle beursjaar 2020 in één grafiek

    Met waarschijnlijk de meest hallucinante verkoopgolf ooit: van midden februari tot midden maart. Toen - gemeten aan de vijftig grootste Belgische aandelen - AB InBev & co op één maand tijd een slordige 140 miljard euro beurswaarde zagen verdwijnen. En later - grotendeels - terugwonnen. 

  • Brexit really does mean brexit

    Toch nog eens meegeven dat de brexit morgen nu écht doorgevoerd wordt. Mét een pre-kerstdeal. Die gisterenavond nog in ijltempo door het Brits parlement is gejaagd

  • Euronext luidt de slotbel om 14 uur

    De Brusselse beurs houdt er net als de collega's in Amsterdam en Parijs vandaag om 14 uur mee op, Londen stopt een half uurtje vroeger. Frankfurt vier nu al oudjaar. 

    Met dat soort Europese plooierij moeten ze op Wall Street eens goed lachen: daar wordt traditiegetrouw nog een hele dag gehandeld. 

    ©REUTERS

  • De Bel20: van Argenx tot Galapagos

    Even de topflop van 2020 overlopen wat de Bel20 betreft. Met boven- en onderaan biotech. Het enorme verschil tussen Argenx  en Galapagos  legden we hier uit. 

    De Bel20-top:

    En de Bel20-flop:

  • The horror, the horror!

    Voor dé achtbaanrit van het jaar tekende bioscoopuitbater Kinepolis . Voor een verslag van de rit, hierheen!

    ©Remko Kool

  • ... maar ook goudprijs beleefde beste jaar in een decennium

    Naast de hippe techies liet een millennia oude belegging eveneens een sterke prestatie optekenen: goud . De prijs voor een ounce steeg 24 procent. Klein bier vergeleken met bitcoin en rodium, maar niettemin: de beste prestatie sinds 2010.

  • Nasdaq zet koers naar beste jaar sinds 2009 ..

    43,4 procent. Dat is met nog een één (volledige) handelsdag te gaan de teller voor de winst van Nasdaq . De Amerikaanse schermenbeurs grossierde in records en stevent af op het beste jaar sinds 2009. Toen beliep de winst 43,9 procent. Met nog een extra duwtje kan het dus zelfs het beste jaar sinds 2003 worden. 

    De best presterende aandelen: Tesla (+730%), de grote vaccinhoop Moderna (+468%) en thuisblijfaandelen als thuisfitness Peloton (+456%) en een Zoom (+419%) dat - love it or hate it - tijdens de pandemie een werkwoord geworden is. 

    Naast uiteraard de klassieke 'FAANGtastic Five' Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google/Alphabet, die in de loop van 2020 een coole 2.000 miljard dollar méér waard is geworden. 

    Tesla trok in 2010 tegen omgerekend 3,4 dollar per aandeel naar Nasdaq. Slotkoers gisteren? 695 dollar.
    Tesla trok in 2010 tegen omgerekend 3,4 dollar per aandeel naar Nasdaq. Slotkoers gisteren? 695 dollar. ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud