Vijf keer cultuur die u niet mag missen: van Boonprijswinnaar 'Oroppa' tot jazzmuziek bij Rothko
De cultuurredactie van De Tijd tipt wekelijks haar favorieten. Welke expo moet u gezien hebben? Bij welk boek kunt u op zondag wegdromen? Toch nog snel tickets bestellen voor die ene voorstelling die snel uitverkocht dreigt te zijn? U leest het hier.
Film | 'Hard Truths'
'Een magistrale en subtiele oefening in pure menselijkheid', schreef onze recensent Ruben Nollet over 'Hard Truths'. Het drama over een vrouw die stevig worstelt met zichzelf, noemde hij verder 'het beste dat Mike Leigh ooit heeft gemaakt'. En dat is in het geval van de Britse regisseur geen loos compliment.
Muziek | Jazzsaxofonist Matthias Van den Brande 'speelt' Mark Rothko
De jazzsaxofonist Matthias Van den Brande vond op een Rothko-expo in Parijs inspiratie voor zijn nieuwe album 'Fields of Colour'. Een verrassende inspiratiebron, in de wetenschap dat de muzikant kleurenblind is. 'Eigenlijk schilderde Rothko ook als een muzikant', zegt Van den Brande. 'Hij wilde het tweedimensionale canvas loslaten.'
Expo | Jules De Bruycker
Niet Rothko, wel het gewone dagelijkse leven in zijn thuisstad Gent vormde de grootste inspiratiebron voor kunstenaar en graficus Jules De Bruycker (1870-1945). De milde satire in zijn tekeningen en aquarellen, nu te zien in MSK Gent, doet vermoeden dat hij in andere tijden waarschijnlijk een dagelijkse cartoon in een krant zou hebben.
Literatuur | 'Oroppa'
Debutante Safae El Khannoussi kreeg dinsdagavond in Leuven de Boon Literatuurprijs voor 'Oroppa' overhandigd. Een geheel terechte bekroning voor haar rijke, gelaagde vertelling, die aan de hand van bijzondere personages en hun kruisende verhaallijnen een veelzijdige blik op ons continent werpt.
Film | 'The Damned'
Het ingetogen drama 'The Damned' speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Maar regisseur Roberto Minervini mijdt alle oorlogsfilmclichés en heeft ook iets te zeggen over de Verenigde Staten van vandaag.