1. Dossiers
  2. Coronavirus

Wereldwijd ruim 5 miljoen coronabesmettingen

In België liggen nog 277 patiënten op intensive care, een verdere daling met 36 patiënten. 154 patiënten moeten beademd worden, een daling met 15.
  • Lees verder

    Klik hier door naar het coronanieuws van vrijdag 22 mei. 

  • Russisch leger snelt besmette mijnwerkers te hulp

    Rusland heeft het leger gestuurd naar een goudmijn in Siberië, waar al zeker 400 van de 6.000 arbeiders besmet zijn met het coronavirus. Militairen hebben een kamp opgezet waar besmette mijnwerkers in quarantaine geplaatst kunnen worden. Eén zieke is inmiddels overleden.

    Rusland, waar president Vladimir Poetin lang wachtte om in te grijpen tegen de verspreiding van het virus, wordt steeds harder getroffen door de coronacrisis. Er zijn nu 317.554 besmettingen vastgesteld. Wereldwijd tellen enkel de Verenigde Staten nog meer besmettingen.

  • Wereldwijd meer dan 5 miljoen coronabesmettingen

    Wereldwijd zijn al ruim vijf miljoen mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit donderdagmiddag. Het gaat om een verdubbeling in het bestek van een maand. 

    De meeste besmettingen zijn geregistreerd in de Verenigde Staten (1,5 miljoen), gevolgd door Rusland (317.000), Brazilië (291.000), het Verenigd Koninkrijk (249.000) en Spanje (232.000). In België staat de teller op ruim 56.000.

    De cijfers omvatten wel enkel de officieel geregistreerde besmettingen. Aangenomen wordt dat het ware aantal veel hoger ligt. Wereldwijd is de toename van het aantal besmettingen bovendien nog steeds aan het versnellen. Vooral in Latijns-Amerika en de Caraïben verspreidt het virus zich steeds sneller. Daar werden woensdag 29.846 nieuwe gevallen gemeld, tegen 12.281 in de VS en 10.621 in Europa.

    In totaal stierven al meer dan 328.000 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het nieuwe coronavirus.

  • Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor psychosociale impact

    De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt voor de langetermijngevolgen van stress, frustratie en isolatie die voortvloeien uit de quarantainemaatregelen.

    De raad stelde een toename vast van de psychopathologie bij onder meer vrouwen met jonge kinderen, migranten, personen met vooraf bestaande psychiatrische problemen en adolescenten. Dat leidt ook tot een verhoging van huiselijk geweld, kindermishandeling, exploitatie van kinderen en verwaarlozing.

    De HGR adviseert daarom om over de hele duur van de pandemie rekening te houden met de psychosociale aspecten. Er moet volgens de raad worden ingezet op het versterken van de individuele en collectieve veerkracht. Ook moet er laagdrempelige zorg worden aangeboden en moet psychosociale ondersteuning ook na de pandemie beschikbaar blijven.

    Bovendien moet er werk worden gemaakt van een doordacht en gefaseerd rouwverwerkingstraject voor familieleden van overledenen. De zorgsector verdient eveneens bijzondere aandacht, ook na de crisis, klinkt het.

    Op lange termijn moet er rekening worden gehouden met uitvallen. 'Niet alleen als gevolg van besmettingen met het virus, maar ook van extra werkdruk, isolement, gebrek aan werk- of financiële zekerheid', klinkt het. De werkhervatting en de werkgelegenheid in het algemeen zijn belangrijk om mentale en andere gezondheidsproblemen te voorkomen, maar ook om de samenleving als geheel weer op de rails te krijgen, aldus de HGR. 'Steun aan de programma's voor werkhervatting en opleiding is dan ook essentieel.'

  • 'Superverspreiders veroorzaken 80 procent van de besmettingen'

    Hoe komt het dat de ene persoon niet zo besmettelijk is als de andere? Wetenschappelijk onderzoek gaat er steeds meer van uit dat het coronavirus zich verspreidt via een beperkt aantal geconcentreerde clusters, zogenaamde 'superverspreiders'.

    Dat biedt perspectieven voor de bestrijding van de epidemie.

  • Gift van half miljoen euro voor Antwerps corona-onderzoek

    Een anonieme weldoener heeft een half miljoen euro geschonken aan de Universiteit Antwerpen om bij te dragen aan onderzoek naar het coronavirus. De gift maakt volgens de universiteit onder meer de opstart van een 'serotheekproject' rond bloedstaalanalyses mogelijk.

     De serotheek is een initiatief van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de UAntwerpen. 'Om de drie weken halen we bloedstalen op in labo's, tot we een totaal van 14.000 stalen hebben', zegt Pierre Van Damme, directeur van het Centrum. 'Op die manier kunnen we achterhalen hoeveel mensen de ziekte daadwerkelijk hebben doorgemaakt en hoeveel mensen nog vatbaar zijn. Die informatie is enorm belangrijk om de aanpak van de huidige uitbraak en het beleid rond een mogelijke nieuwe golf vorm te geven.'

  • Miljoen mondmaskers aangekomen bij Defensie

    Afgelopen zaterdag 16 mei heeft het Gentse bedrijf Tweeds & Cotton een miljoen mondmaskers geleverd, een eerste levering van de mondmaskers die Defensie begin mei bestelde. Dit weekend levert het bedrijf nog eens twee miljoen stoffen mondmaskers.

    Dit weekend zal ook het Luxemburgse Avrox, de tweede leverancier, een eerste levering doen. De rest volgt in de loop van volgende week. Dat blijkt uit een stand van zaken die defensieminister Philippe Goffin (MR) donderdag heeft bekendgemaakt.

    De regering had Defensie op 27 april opgedragen stoffen mondmaskers voor iedere burger te bestellen. Defensie onderzoekt verschillende pistes voor de verdeling van de maskers. De bevoorrechte piste is een verdeling via de apothekers. 'De apothekers zijn het best gevormd om richtlijnen voor het gebruik en het onderhoud te geven', klinkt het.

    Justitieminister Koen Geens
    Justitieminister Koen Geens ©BELGA

  • Oxford-Belg: 'Ons vaccin ligt nog altijd op schema'

    'De test op resusapen wou enkel aantonen of de gevaccineerde dieren niet zwaar ziek zouden worden bij blootstelling aan het virus. Dat hebben we duidelijk bewezen.'

    De Belg Bruno Holthof, CEO van de Oxford University Hospitals, pareert de kritiek op het kandidaat-vaccin van Oxford.

    Oxford werkt voor de productie samen met de Britse farmareus AstraZeneca. Dat meldde donderdagochtend dat het in september - als het proefvaccin groen licht krijgt - kan starten met de verdeling van 400 miljoen dosissen.

  • 'Spelen van Tokio in 2021 en anders niet'

    Als de Olympische Spelen van Tokio ook volgend jaar niet kunnen plaatsvinden, gaan ze helemaal niet meer door. Dat zegt Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). 

    Volgens sommige experts kunnen grote evenementen zoals de Spelen pas worden gehouden als er een vaccin is voor het coronavirus. De Japanse premier Shinzo Abe zei dat het grootste sportevenement ter wereld alleen kan doorgaan als het virus wereldwijd onder controle is. 

    'Ik heb daar wel begrip voor. Je kan niet voor altijd 3.000 tot 5.000 mensen in dienst houden in een organisatiecomité', zei Bach aan de BBC. 'Je kan ook niet ieder jaar de sportkalender van alle grote federaties wereldwijd blijven aanpassen. Je kan atleten niet zo lang in onzekerheid houden. Bovendien zou er dan ook zoveel overlap ontstaan met de volgende Olympische Spelen.'

    De Spelen van Tokio werden door de coronacrisis een jaar uitgesteld tot 23 juli - 8 augustus 2021. Hte IOC bekijkt volgens Bach hoe de organisatie volgend jaar kan verzekerd worden. 'Welke gezondheidsmaatregelen zijn er nodig? Moeten sporters en andere deelnemers wellicht in quarantaine? Wat betekent dit voor het leven in het olympisch dorp?'

    ©EPA

  • Aantal patiënten op intensieve zorgen blijft dalen

    Het aantal besmettingen in ons land is gisteren met 252 toegenomen tot 56.325. Dat meldt het Crisiscentrum in zijn dagelijkse update. Dinsdag steeg het aantal besmettingen met 192. 

    In de ziekenhuizen waren er de voorbije 24 uur 71 nieuwe opnames, wat het aantal opgenomen patiënten op 1.448 brengt. Dat is meer dan dinsdag toen er 58 nieuwe opnames werden gemeld. 

    In de intensieve zorgen liggen nu 277 patiënten, een verdere daling met 36 patiënten. Dinsdag daalde het aantal patiënten op intensieve met 32. 

    Het aantal coronadoden stijgt met 37 tot 9.186. 21 mensen overleden in het ziekenhuis, 16 in een woonzorgcentrum. 

    Sinds midden maart zijn bijna 15.000 ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. De voorbije 24 uur mochten 141 patiënten het ziekenhuis verlaten. 

    ©Photo News

  • 'Alle vakantiedagen moeten dit jaar worden opgenomen'

    In de paasvakantie namen werknemers merkelijk minder vakantie (-30 %) dan vorig jaar, stelt hr-dienstenbedrijf Acerta vast na analyse van de data van ruim 32.000 kmo's en grote bedrijven. 

    'Werknemers vonden het tijdens de lockdown niet 'nuttig' om vakantie te nemen. Dat reisje naar de Belgische kust of naar het buitenland kon toch niet doorgaan. En de werkgevers zijn inschikkelijk geweest, blijkt uit de cijfers van de opgenomen vakantiedagen', zegt Marijke Beelen van Acerta. 

    Als die trend zich doorzet in de zomermaanden, komt de bezetting in het najaar in het gedrang, waarschuwt de juridisch adviseur. 'Alle vakantiedagen moeten dit kalenderjaar worden opgenomen. De wetgever zal hierop ook dit jaar geen uitzondering maken.'

    Acerta meldt verder dat ruim 70.000 bedienden eind april al hun dubbel vakantiegeld hebben ontvangen. En dat ondanks de druk op de cashpositie van de bedrijven. De meeste werknemers ontvangen hun vakantiegeld in mei of juni. 

    Dinant
    Dinant ©Photo News

  • Wereldwijd 5 miljoen besmettingen

    De meeste besmettingen zijn geregistreerd in de Verenigde Staten. Daar zijn al minstens 1,5 miljoen mensen besmet geraakt.

    Op de tweede plaats staat Rusland met meer dan 300.000 besmettingen, en Brazilië volgt op de derde plaats met 290.000 gevallen. De cijfers omvatten enkel de officieel geregistreerde besmettingen. 

    De dodentol van het nieuwe coronavirus ligt nergens hoger dan in de VS. Daar bezweken al meer dan 93.000 mensen aan de gevolgen van een besmetting. 

    5 miljoen
    Coronabesmettingen
    Het aantal besmettingen wereldwijd heeft de kaap van 5 miljoen gerond, meldt de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.

  • AstraZeneca klaar voor eerste 400 miljoen vaccindoses

    AstraZeneca heeft de levering van de eerste 400 miljoen vaccindoses op zak. De beursgenoteerde farmareus ontwikkelt het Covid-19-vaccin samen met de universiteit van Oxford. 

    Voor alle duidelijkheid: er is nog geen vaccin, maar Oxford gelooft dat het er kan zijn tegen september. De testen met een proefvaccin zijn volop aan de gang. AstraZeneca stelt dat het de eerste dosissen zal leveren in het VK. 

    De Britse gigant zegt productiecapaciteit te hebben voor een miljard doses dit en volgend jaar. Die capaciteit wordt de komende maanden verder opgedreven. 

    AstraZeneca weet zich geruggensteund door Barda, een bureau dat van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid afhangt. Barda pompt 1 miljard dollar in de ontwikkeling, productie en levering van het vaccin. Het geld gaat onder meer naar de klinische proeven met 30.000 mensen en een pediatrische test. 

    AstraZeneca en Oxford zijn lang niet de enige die een vaccin ontwikkelen. Het Duitse farmabedrijf Biontech verwacht tegen eind juni, begin juli, de eerste resultaten van zijn klinische tests. Voor de productie werken de Duitsers samen met het Amerikaanse Pfizer. 

  • Californië maakt zich klaar voor herneming filmproducties, maar niet in Hollywood

    De staat Californië stelt volgende week maatregelen voor om film- en televisieproducties te hernemen. Gouverneur Gavin Newsom zegt dat het gros van de 58 provincies in staat zijn om de opnames te hervatten.

    Grote uitzondering is Los Angeles, waar Hollywood voor bijna 900.000 jobs zorgt. De coronabroeihaard telt 40.000 besmettingen en 1.926 doden. Goed voor de helft van de 86.000 besmettingen en 3.485 doden in Californië. 

    De Amerikaanse film- en seriereus Netflix heeft de opnames hernomen in IJsland, Zweden en Zuid-Korea, landen waar het testen en tracen hoog op de agenda staat.

    Mogelijk worden de Oscars volgend jaar (28 februari 2021) uitgesteld door de stilstand van de filmindustrie.
    Mogelijk worden de Oscars volgend jaar (28 februari 2021) uitgesteld door de stilstand van de filmindustrie. ©AFP

  • Kinderen missen vriendjes en vervelen zich

    Kinderen van 6 tot 12 jaar vinden het leuk dat ze vanwege de coronamaatregelen vaak langer mogen slapen en/of later naar bed mogen, maar ze missen het contact met hun (school)vriendjes. Dat blijkt uit de wekelijkse bevraging van de Universiteit Antwerpen, de Grote Coronastudie.

    Voor het eerst in tien weken bevroeg de studie ook kinderen. 4.600 kinderen van 6 tot 12 jaar vulden de enquête geheel of gedeeltelijk in. In de hele leeftijdsgroep vindt meer dan een op de drie het fijn dat ze zich 's morgens minder moeten haasten.

    Opvallend is dat 7 procent geen leuke aspecten ziet aan de lockdown. Vier op tien kinderen zegt zich vaak te vervelen. Onder de minder leuke aspecten is er volgens de onderzoekers één absolute uitschieter: het niet kunnen spelen met vriend(inn)en. Dat gemis is groter bij kinderen die een tuin (82 procent) of een terras (76 procent) hebben, dan bij kinderen zonder tuin en terras (66 procent).

    Kinderen die kleiner wonen, ervaren de lockdown wel negatiever. 'Zij geven vaker aan zich niet gelukkig te voelen, ze rapporteren vaker ruzie en financiële problemen binnen het gezin', zegt onderzoeker Thomas Neyens. 

    Volgens epidemiologen is het veilig om alle kinderen weer naar school te laten gaan. 269 kinderartsen en andere wetenschappers roepen de autoriteiten in een open brief op om dat zo snel mogelijk te doen.  

    ©Photo News

  • Amerikaans vliegdekschip vaart weer uit na quarantaine

    Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt heeft het eiland Guam verlaten, twee maanden nadat het daar voor anker moest doordat het coronavirus aan boord was uitgebroken. In april bleken 840 van de 4.234 opvarenden besmet, een bemanningslid stierf.

    Volgens de Amerikaanse marine heeft de bemanning de coronarichtlijnen ingevoerd: social distancing, mondkapjes, medisch toezicht, aangepaste eettijden en een medische evacuatie.

    Volgens de zender CNN zitten nog meer dan 600 matrozen in isolatie.

    De bemanningsleden laten hun temperatuur opmeten voor ze aan boord gaan van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt.
    De bemanningsleden laten hun temperatuur opmeten voor ze aan boord gaan van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. ©AFP

  • CM vraagt loonsverhoging voor zorgpersoneel

    De zorgverleners hebben het land tijdens de coronacrisis rechtgehouden, zegt het christelijk ziekenfonds naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Voor CM-voorzitter Luc Van Gorp verdienen ze daarom een structurele loonsverhoging, geen eenmalige premie. 

    'Tijdens de gezondheidscrisis hebben we nog maar eens gemerkt dat onze zorgverleners van goudwaarde zijn. Dat moet morgen ook het geval zijn, zonder onderscheid! De mensen in de zorg mogen niet met zich laten sollen. Zij zijn niet langer het kneusje van de klas. Dat geldt niet alleen voor de ziekenhuiszorg, maar ook voor mentale gezondheidszorg, de thuiszorg, de zorg voor personen met een beperking, de jeugdzorg en de hele ouderenzorg'.

    Van Gorp pleit verder voor een nieuw politiek systeem, waarbij hij verwijst naar het feit dat er acht ministers bevoegd zijn voor Volksgezondheid. 'Wij hebben nood aan een nieuwe generatie politici die bereid is om het huidige politieke systeem af te breken en terug op te bouwen.'

    Luc Van Gorp, voorzitter van Christelijke Mutualiteiten (CM)
    Luc Van Gorp, voorzitter van Christelijke Mutualiteiten (CM) ©Photo News

  • Tweedeverblijvers welkom, dagtoeristen en caravans nog niet

    Belgen mogen opnieuw naar hun tweede verblijf, waarvan ze eigenaar zijn of al langer dan een jaar huurder.

    Daar mogen ze dezelfde vier personen ontvangen die ze sinds de versoepeling van de lockdownmaatregelen al zagen. Het ministerieel besluit dat dat toestaat, is woensdagavond in het Staatsblad verschenen.

    Motorhomes en (rijdende) caravans zijn nog niet toegelaten. En ook dagtoeristen moeten nog geduld oefenen. 

    De kustburgemeesters zeggen 'klaar' te zijn om tijdens het verlengde Hemelvaartsweekend al tweedeverblijvers op te vangen. Daarmee spreken ze West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) tegen, die verklaarde dat de kust 'niet klaar' is voor de verwachte overrompeling. 

    ©BELGA

  • Opnieuw meer dan 1.500 Amerikaanse doden

    De Verenigde Staten telden de voorbije 24 uur 1.561 coronadoden. Dat brengt de dodentol op 93.400. Een derde van de dodelijke slachtoffers viel in de staat New York.

    Het is meer dan tien dagen geleden dat de kaap van 2.000 doden op een dag werd overschreden.

    Volgens wetenschappelijke modellen zullen in de VS tegen 13 juni 113.000 mensen bezweken zijn aan het coronavirus. 

  • Vliegen in Europa: mondmasker en gezondheidsverklaring

    Goedemorgen beste lezer, welkom op de coronablog. Klik hier door naar het nieuws van gisteren.

    Er is een Europees protocol voor als het vliegverkeer herneemt. Volgens de aanbevelingen moeten passagiers een mondmasker dragen en bij de check-in een Covid-19-verklaring ondertekenen.

    De richtlijnen zijn opgesteld door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

    Reizigers moeten volgens de aanbevelingen een mondmasker dragen vanaf het moment dat ze de luchthaven binnenkomen tot op hun bestemming. Voor kinderen onder zes jaar is een uitzondering mogelijk. Zeker bij lange reizen zullen passagiers voldoende maskers moeten voorzien, want in principe moeten ze om de vier uur vervangen worden.

    De afstandsregel van 1,5 meter is aanbevolen, 'indien mogelijk' tijdens de hele reis. De luchtvaartmaatschappijen lieten al weten dat zoiets moeilijk is in het vliegtuig omdat het zou leiden tot minder volle toestellen en hogere ticketprijzen. Als de afstand niet gerespecteerd kan worden, is een strikte naleving van de andere preventiemaatregelen belangrijk en zijn medische mondmaskers aanbevolen.

    Volgens het protocol moeten reizigers ook een gezondheidsverklaring invullen binnen 12 uren voor de vlucht. Daarin moeten ze bevestigen dat ze in de laatste 14 dagen geen Covid-19 hebben gehad, dat ze geen symptomen van de ziekte hebben of dat ze niet in dicht contact geweest zijn met een Covid-patiënt. 

    ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud