1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Van Ranst: 'Terug naar normaal duurt nog zeker een jaar'

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat er nog een lange periode van strengere en soepelere maatregelen zal nodig zijn voor we terug naar normaal gaan. In Italië zijn vandaag 683 nieuwe doden geteld, in Frankrijk 231. Wereldwijd zijn nu 454.398 mensen besmet met het coronavirus.
  • Van Quickenborne: 'Parlement moet doorwerken'

    Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne wil dat het parlement verder werkt tijdens de paasvakantie. 'Het is perfect mogelijk commissies te organiseren via de digitale weg. Door de beperkingen inzake reizen en social distancing die zijn opgelegd sinds het uitbreken van de coronacrisis, zullen veel mensen de facto geen paasvakantie hebben', aldus Van Quickenborne. 'Dan kunnen we het parlement maar beter openhouden tijdens het paasreces.'

  • 'We bereiken de jongeren nog onvoldoende'

    'We bereiken sommigen groepen nog onvoldoende met onze communicatie, zoals de jongeren.' Dat zei viroloog Marc Van Ranst in De Afspraak.

    Van Ranst zei te rekenen op 'influencers' om die groep te bereiken, 'want wij worden daar niet gepercipieerd als betrouwbaar of als een voorbeeld.'

    De communicatie naar de jongeren mag volgens de viroloog ook wat 'afschrikwekkend' zijn. 'Bij de jongeren die nu op de intensieve zorgen liggen en kunstmatig beademd worden, zijn er verschillenden die betrokken waren bij de lockdownparty's van vrijdag 13 maart net voor de strenge maatregelen van kracht werden.'

    We moeten duidelijk maken dat dit geen computerspel is. Hier gaan mensen echt dood.

    Marc Van Ranst
    Viroloog van KU Leuven

  • 'Jambon kent realiteit op terrein poetshulpen helemaal niet'

    Group Daenens, actief in de sector van de dienstencheques en deel van een netwerk met 14.000 werknemers, reageert met verbijstering op een uitspraak van Jan Jambon. De Vlaamse minister-president stelde woensdag dat de sector van de poets- en huishoudhulpen een sector is waar zonder veel problemen opnieuw gewerkt kan worden, omdat het volstaat de 'social distancing' te respecteren.

    'De uitspraak 'de meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is?' bewijst dat de minister-president de realiteit op het terrein helemaal niet ken', reageert CEO Nico Daenens. Poets- en huishoudhulpen zijn meestal gedurende meerdere uren aan de slag bij de gezinnen waar ze komen. 'Vaak gaat het om bejaarde mensen die zelfs in eigen huis minder mobiel zijn en dus niet zomaar 'even boven kunnen gaan zitten'.'

    Daarnaast gaan het ook om gezinnen waar momenteel ook de kinderen thuis zijn en waar de poetshulp niet, zoals anders, in een leeg huis aan de slag gaat. Feit is ook dat het overgrote deel van de klanten zelf aangeven geen gebruik te willen maken van de dienstverlening van poets- en huishoudhulpen uit vrees voor de risico's op besmetting', besluit Nico Daenens. 

  • Europa twist over coronaobligaties en eigen bazooka

    België en acht zuidelijke landen dringen aan op de uitgifte van Europese corona-obligaties. Toch is het onwaarschijnlijk dat de Europese leiders donderdag het taboe op Europees schuldpapier doorbreken.

    Een akkoord over het inzetten van het Europees noodfonds ESM lijkt het hoogst haalbare.

    'Het is niet het moment voor grote ideologische en symbolische discussies. We moeten snel en effectief handelen', zegt Alexander De Croo, federaal minister van Financiën. 

  • Nog geen akkoord over openingsuren supermarkten

    Op het overleg tussen detailhandelsfederatie Comeos en de vakbonden is er woensdagavond geen akkoord uit de bus gekomen, zo valt te horen bij de Franstalige vakbonden. De werkgevers hebben een 'gedeeltelijk' voorstel op tafel gelegd, maar dat zal wellicht als 'onvoldoende' beoordeeld worden, luidt het. Er komt een tegenvoorstel en de vakbonden verwachten een definitief antwoord tegen vrijdag.Comeos geeft zelf geen commentaar. 

    Door het hamstergedrag in deze coronatijden was het de voorbije periode zeer druk in de voedingswinkels. De vakbonden trokken in een gezamenlijke mededeling woensdag aan de alarmbel. Het personeel is door de drukte en de werkomstandigheden "moreel en fysiek uitgeput", luidde het. De vakbonden vroegen onder meer om de supermarkten 's avonds vroeger te sluiten, zonder loonverlies. Andere pistes waren, op sectorniveau, extra verlof en recuperatiedagen en premies.

  • 'Terug naar normaal duurt nog zeker een jaar'

    Het terugdraaien van de lockdown zal in schijfjes gebeuren, zei viroloog Marc Van Ranst in De Afspraak. 

    'Het wordt september of oktober vooraleer de meeste maatregelen kunnen worden opgeheven. Maar voor álles gaat normaliseren, moeten we wachten op een vaccin. Reken daarvoor zeker op een jaar.'

    'Als deze epidemie voorbij is, komt er geheid een nieuwe aan. Die we ook zonder vaccin moeten zien te overleven. Wat we nu meemaken, zullen we waarschijnlijk nog een paar keer moeten herhalen.' Op een vaccin is het nog 12 tot 18 maanden wachten

    Events

    Massa-evenementen zoals voetbalwedstrijden of muziekfestivals als Tomorrowland zullen helemaal op het einde van de un-lockdown zitten.

    'Neem nu Tomorrowland: tegen dan (midden juli, red.) zal de grootste problematiek in ons land hopelijk voorbij zijn. Maar mensen ontvangen van over de hele wereld. Dat is niet eens bijzonder onwaarschijnlijk, dat is gewoon onmogelijk.'

    'Het zijn een van de laatste dingen die we zullen toelaten', zei de viroloog in het VTM Nieuws. 'Als de maatregelen enigszins blijken te werken, gaan we die aanhouden. We gaan die niet plots overboord gooien zodat we massa-evenementen kunnen organiseren. Veel mensen samenbrengen, daarover moeten we heel waakzaam zijn.'

    Van Ranst ziet wel nog een opening om de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp af te werken. 'Misschien dat er nog een symbolische bekerfinale achter gesloten deuren kan gespeeld worden, maar de competitie echt redden zal moeilijk zijn.'

  • Europese Commissie: 'Wees waakzaam bij buitenlandse overnames'

    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de lidstaten opgeroepen waakzaam te zijn voor buitenlandse overnames van bedrijven in strategisch belangrijke sectoren die tijdelijk verzwakt zijn door de coronacrisis.

    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen
    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ©Photo News

    'Sommige sectoren zijn essentieel voor onze veiligheid, openbare gezondheid en soevereniteit, zoals gezondheid, medisch onderzoek en strategische infrastructuur. Ze verdienen bijzondere aandacht', zegt von der Leyen in een videoboodschap.

    'We moeten weten wie vanuit het buitenland investeert in die bedrijven en met welk doel. Dat is van bijzonder belang tijdens deze gezondheids- en economische crisis, nu we kwetsbaarder zijn.' 

    De Commissie publiceerde woensdag richtsnoeren die de lidstaten moeten helpen buitenlandse directe investeringen en overnames te screenen. Von der Leyen maant de hoofdsteden aan hun nationale screeningsinstrumenten te gebruiken. Voor de lidstaten die dergelijke mechanismen niet hebben, 'is de tijd gekomen om ze te creëren'. 

    Von der Leyen beklemtoont dat de Europese Unie buitenlandse investeerders blijft verwelkomen. 'Maar we moeten een goed evenwicht vinden tussen openheid en het behoud van onze economische soevereniteit.'
  • 'Qua personeelsbezetting is het een voor twaalf bij Agristo'

    De diepvriesfrietenmaker Agristo moet het door de coronacrisis rooien met 10 tot 15 procent minder personeel.

    'De mensen zijn bang en bovendien wordt het verschil tussen werken en niet werken klein', zegt topman Filip Wallays. 

    Agristo, waar 930 mensen werken, is een van de vele voedingsbedrijven die de overheid oproepen mensen aan te moedigen om te blijven werken. 

    Al weken krijgen mensen dezelfde boodschap: blijf thuis. Terwijl beter gecommuniceerd zou worden dat mensen wel veilig kunnen gaan werken.

    Filip Wallays
    CEO van Agristo

    De werknemers motiveren om aan de slag te blijven is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf, stelt De Tijd in zijn commentaar. 

    Er kan worden gedacht aan het toekennen van extra verlofdagen als de crisis voorbij is, of aan een geldpremie, waarom niet. Dat zal het bedrijf wel iets kosten. Maar van de ondernemingen mag toch ook enige solidariteit worden gevraagd? De factuur bij de overheid in de bus deponeren is al te gemakkelijk.

    Stefaan Michielsen
    Senior writer van De Tijd

  • Frankrijk verhuist patiënten met tgv en legervliegtuig

    In Straatsburg is woensdag de eerste 'medische' tgv aangekomen.

    Aan boord waren twintig coronapatiënten en vijftig zorgverleners en logistieke medewerkers. De trein kwam uit de Elzas, een fel getroffen regio waar de ziekenhuizen de influx niet kunnen bolwerken. 

    Frankrijk zet ook een Airbus van het leger in om patiënten te transfereren naar andere ziekenhuizen in het land. Anderen werden per helikopter naar buurlanden gevlogen, met name naar Duitsland.

  • Regering wil testcapaciteit vervijfvoudigen

    De komende dagen moet het aantal coronatests toenemen van 2.000 naar 10.000 per dag. Dat zegt minister van Digitale Agenda Philippe De Backer, die een taskforce leidt die zich met de testen bezighoudt.

    Voor de opschaling wordt samengewerkt met het Gentse biotechbedrijf Biogazelle, dat een methode ontwikkelde om de tests te automatiseren, en met de farmabedrijven Janssen Pharmaceutica (J&J), GSK, ThermoFisher, UgenTec, UCB en VIB. Verschillende machines zijn samengebracht bij J&J en GSK om het aantal testen maximaal op te drijven.

  • Wereldwijde aantal besmettingen nadert half miljoen

    Volgens de John Hopkins-universiteit in de Verenigde Staten zijn over heel de wereld nu 454.398 mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. 20.550 personen zijn overleden.

     Volgens de inschattingen van John Hopkins zijn er in China 81.661 besmettingen geregistreerd. Tweede staat Italië met 74.386 gevallen, en ten derde de VS met 61.167 besmettingen. Daarna komen Spanje (47.610), Duitsland (37.066) en Iran (27.017).

    Italië kende met 7.503 het meeste sterfgevallen, China telde 3.163 doden en Spanje 3.434 mensen die aan het virus zijn bezweken. Frankrijk staat na Iran (2.077) op de vijfde plaats met 1.100 dodelijke slachtoffers. 

    In totaal zijn 112.982 mensen ter wereld genezen, van wie 60.811 in ChinaItalië telt 9.362 genezen patiënten,  Spanje telt er 5.367.

  • 231 nieuwe overlijdens in Frankrijk, stijging van 21 procent

    Het totaal aantal coronadoden in Frankrijk is opgelopen tot 1.331, maar de overheid wijst erop dat dat een onderschatting is, omdat het enkel over de sterfgevallen in de ziekenhuizen gaat. 

    Er zijn nu 25.233 bevestigde gevallen in Frankrijk, dat voor de tweede week in lockdown is. Dat is een stijging van 13 procent tegenover gisteren. 

    1/3
    capaciteit
    2.827 mensen in Frankrijk hebben beademing nodig. Dat betekent dat meer dan een derde van de totale capaciteit (8.000 bedden met beademingsapparatuur) in het land bezet is.

  • Winkels weigeren huur te betalen

    Winkelketens weigeren deze maand huur te betalen, omdat ze verplicht dicht zijn. 'Ze genereren geen inkomsten en daarom hebben we de verhuurders laten weten dat we deze maand geen huur betalen', zegt schoenenondernemer Wouter Torfs. Ook wie verhuurt aan de kledingketen JBC, de schoenwinkelketen Bristol en de Brantano-moeder FNG krijgt deze maand geen geld op de rekening.

    Dat belooft tot discussies te leiden met winkelpandenverhuurders. 'We krijgen heel wat verzoeken over uitstel en kortingen, maar daar zeggen we niet zomaar ja op', zegt Kasper Deforche, de CEO van Wereldhave Belgium. 'We bekijken geval per geval.' Retail Estates en Qrf denken er hetzelfde over. 

    Van verhuurders wordt vaak gezegd dat ze diepe zakken hebben. Maar ook wij moeten leningen afbetalen. Grote internationale ketens als Inditex (Zara) en H&M zijn in dit soort discussies het assertiefst, maar ze zijn ettelijke malen groter dan de vastgoedbedrijven waarvan ze huren.

    Kasper Deforche
    CEO Wereldhave Belgium

  • Bpost botst op overvolle brievenbussen

    De sluiting van veel bedrijven door de coronacrisis stelt de postbodes voor een opmerkelijk probleem. 'We merken dat heel wat brievenbussen van kmo’s overvol zitten omdat bedrijven die tijdelijk sluiten hun bus vergeten leeg te halen', zegt Barbara Van Speybroeck, woordvoerster van Bpost. 'Dat veroorzaakt bij ons problemen met de bedeling.'

    Bpost lanceert een oproep naar bedrijven om hun brievenbussen te legen of hun post tijdelijk door te laten sturen naar een ander adres.

  • Dodentol Italië neemt toe met 683, bijna 75.000 bevestigde gevallen

    Er zijn nu 7.503 personen overleden aan het coronavirus in Italië, van wie 683 de voorbije 24 uur. Dat is een daling tegenover gisteren, toen 743 sterfgevallen geteld werden in één dag, het tweede meeste ooit.

    Het aantal nieuwe besmettingen daalt voor de vierde dag op rij. Met 5.210 nieuwe patiënten komt het totaal op 74.386 Covid-19-gevallen, inclusief genezingen en overlijdens. De teller van actieve besmettingen staat op 57.521.  

    Woensdag waren 9.362 mensen volledig hersteld, vergeleken met 8.326 de dag ervoor. Het aantal personen op intensieve zorg is licht gestegen: van 3.396 naar 3.489.

  • 1.266 rusthuisbewoners besmet met corona

    In de Vlaamse woon-zorgcentra zijn 1.266 mensen besmet met het coronavirus. Dat heeft minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Het gaat om rusthuisbewoners bij wie alle symptomen erop wijzen dat ze het virus hebben opgelopen.

    95 van de 1.266 besmette rusthuisbewoners zijn naar het ziekenhuis gebracht, 55 zijn overleden. Het aantal besmettingen is een onderschatting, want sommige ouderen hebben geen of weinig symptomen en niet elke besmetting wordt geregistreerd.

  • Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil opnieuw meer mensen aan het werk. Volgens hem wordt onder meer in de bouw en bij de dienstenchequebedrijven te snel een beroep gedaan op de regeling van tijdelijke werkloosheid. Dat zei hij woensdag tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.

    ‘De Vlaamse regering heeft momenteel niet de intentie om de hinderpremie uit te breiden’, zei Jambon. Hij erkent wel dat ook de evenementensector, de freelancers en reisbureaus getroffen zijn. ‘Ik engageer mij dat er ook voor die mensen een regeling komt. Maar de hinderpremie blijft voorbehouden voor zij die door de regels van de Nationale Veiligheidsraad gedwongen worden te sluiten.’

    In de nieuwe maatregelen van de regering moet de focus volgens Jambon meer liggen op activiteit. Hij vindt dat meer mensen aan het werk moeten, als het in veilige omstandigheden kan. ‘Het is ook goed burgerschap om te zorgen dat de maatschappij blijft draaien.’ De minister-president roept de privésector op zijn verantwoordelijkheid te nemen.

    Jambon noemt bouw- en dienstenchequebedrijven als sectoren waar de social distancing kan worden gerespecteerd. ‘Ik denk dat daar meer gewerkt kan worden dan dat vandaag gewerkt wordt.’ 

  • Analyse: de crisis waarin zelfs 2.000 miljard niet veel is

    in de VS zijn de Republikeinen van Donald Trump en de Democratische oppositie het eens om 2.000 miljard dollar uit te trekken in de strijd tegen het coronavirus. Dat is het grootste stimuluspakket in de geschiedenis van de Verenigde Staten, maar toch is het in zekere zin weinig.

    Trump kondigde dinsdag aan dat hij wil dat Amerikaanse bedrijven over drie weken - tegen Pasen - back in business zijn. Gezondheidsexperts vrezen dat dat niet lukt. In dat geval is na Pasen wellicht meer geld nodig. Daarnaast treffen de Europese landen veel meer maatregelen om de economie in leven te houden.

  • Twee weken quarantaine voor aankomende passagiers op Zaventem

    'De federale regering heeft ons laten weten dat elke aankomende passagier vanaf woensdag een informatieblad over het coronavirus moet krijgen', zegt Ihsane Chioua Lekhli, de woordvoerster van Brussels Airport.

    Het document geeft elke persoon die het Belgisch grondgebied betreedt enkele instructies. 'U dient een quarantaine van 14 dagen in uw domicilie te respecteren', klinkt het. Alle instructies, inclusief de verplichte thuisquarantaine, gelden ook voor de familie of de vrienden die de reiziger oppikken op de luchthaven. 

  • Poetin wapent Rusland tegen corona-epidemie

    Nadat hij wekenlang had volgehouden dat zijn regering de coronacrisis onder controle had, heeft de Russische president Vladimir Poetin eindelijk de ernst van de situatie erkent. In een televisietoespraak waarschuwde hij de bevolking dat de corona-epidemie het land een harde klap zal geven.

    Om de verspreiding van het virus te vertragen wordt volgende week in heel Rusland niet gewerkt. Er komen een resem financiële tegemoetkomingen voor getroffen burgers en bedrijven. Officieel zijn in Rusland 658 besmettingen vastgesteld, maar dat is haast zeker een onderschatting.

    Poetin kondigde ook aan dat het referendum op 22 april over de wijziging van de grondwet voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Dat is een streep door de rekening van de president. De grondwetswijziging moet het voor hem mogelijk maken tot 2036 aan de macht te blijven.

  • Lampiris rekent alleen nog nachttarief aan

    De Belgische elektriciteitsleverancier Lampiris rekent wegens de lockdown zijn particuliere klanten alleen nog het nachttarief aan. Ook wie een enkelvoudige meter heeft, krijgt het nachttarief gefactureerd. De beslissing geldt voor één maand.

    'De maatregelen die de overheid heeft afgekondigd om het coronavirus in te dijken halen ons leven grondig overhoop. Hoewel we helemaal achter die belangrijke maatregelen staan, beseffen we dat thuisblijven vaak leidt tot een hoger energieverbruik', zegt Lampiris.

  • Kinderopvang krijgt compensatie voor afwezige kinderen

    Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft een compensatieregeling voor de kinderopvang klaar. Veel ouders sturen hun baby's en peuters niet meer naar de opvang omdat ze zelf van thuis uit werken. Om de opvangsector te ondersteunen heeft de Vlaamse regering een compensatie van maximaal 27 euro per dag per afwezig kind uitgewerkt. Beke wil daarmee ook vermijden dat opvangplaatsen sluiten en ouders in cruciale beroepen zo in moeilijkheden komen.

  • VN lanceren wereldwijd humanitair responsplan van 2 miljard dollar

    De Verenigde Naties lanceren woensdag een wereldwijd humanitair responsplan van 2 miljard dollar. Zo willen ze in 51 landen in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië het coronavirus bestrijden. Dat is volgens de VN nodig omdat miljoenen mensen in gevaar komen als kwetsbare landen niet worden geholpen. Het virus kan dan vrij blijven circuleren.

    Het plan wordt uitgevoerd door VN-agentschappen, maar internationale ngo's en consortia zullen een directe rol spelen in de respons. De bedoeling is te voorzien in medische bevoorrading en essentiële laboratoriumapparatuur om virustests uit te voeren, maar ook om stations om je handen te wassen te installeren in kampen en andere nederzettingen.

    Ook willen de VN informatiecampagnes lanceren over hoe mensen zich kunnen beschermen. Het geld moet voorts in Afrika, Azië en Latijns-Amerika gebruikt worden voor luchtbruggen, om humanitaire hulpverleners en voorraden over te brengen.

    Volgens Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, volstaan individuele acties per land niet om het virus in te dijken. 'Covid-19 bedreigt de mensheid, dus moet de hele mensheid terugvechten', zegt hij. Guterres benadrukt dat het van groot belang is de extra kwetsbaren te hulp te schieten. 'Dit is een kwestie van fundamentele menselijke solidariteit.'

    COVID-19 bedreigt de hele mensheid, dus moet de hele mensheid terugvechten.

    Antonio Guterres
    secretaris-generaal

  • 'Zes op tien bouwbedrijven in gevaar als coronacrisis nog een maand duurt'

    Als de coronabeperkingen tot eind april zouden gelden, krijgt 58 procent van de bouwbedrijven liquiditeitsproblemen, waarschuwt de Confederatie Bouw. Worden ze zoals vooropgesteld op 5 april opgeheven, dan komt 38 procent van de bedrijven in moeilijkheden. Duurt de lockdown tot einde mei, dan loopt dat op tot 78 procent.

    De raming is gebaseerd op een enquête bij 902 bouwbedrijven. 'Om liquiditeitsproblemen zoveel mogelijk te vermijden vragen we aan alle partners uit de sector en aan externe opdrachtgevers correct en tijdig facturen te betalen', zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere.

    De Confederatie Bouw stemt in met de coronamaatregelen van de federale regering, maar zegt dat die niet altijd evident te implementeren zijn. 'Vier op de tien bedrijven hebben hun activiteit volledig stopgezet, en de meeste nog actieve bedrijven zijn slechts deels aan het werk.'

    Ook het Verbond van Belgische Ondernemingen dringt aan op meer duidelijkheid over de toepassing van de coronamaatregelen in de bouwsector. Volgens de werkgeversorganisatie liggen werven stil die kunnen doorwerken.

  • 80 nieuwe sterfgevallen en meer dan 6.400 besmettingen in Nederland

    In Nederland zijn in een dag 80 mensen aan Covid-19 overleden, wat het totaal op 356 sterfgevallen brengt. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) woensdag bekendgemaakt, eraan toevoegend dat meldingen over sterfgevallen soms pas na enkele dagen binnenkomen.

    In totaal hebben er 6.412 mensen positief getest op het coronavirus, een toename van 852. Er liggen 1.836 mensen met corona in het ziekenhuis. De jongste dagen vertoonde het aantal nieuw opgenomen patiënten een oplopende curve.

    Die lijkt nu af te vlakken, zegt het RVIM. 'Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, maar dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden. De komende dagen moet blijken of sprake is van een werkelijke afvlakking.'  

    Door de eventuele vertraging waarmee de data doorsijpelen, kan dat een illusie zijn. Maandag was Italië hoopvol met cijfers van de laagste stijging ooit, maar dinsdag stegen de cijfers weer fel. 

  • Belgisch ondernemersvertrouwen krijgt grootste klap ooit

    De coronacrisis heeft de indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen in maart doen dalen naar -10,9 punten, tegenover -2,7 punten in februari. De daling met 8,2 punten is de grootste terugval in één maand sinds het bestaan van de indicator.

    De Nationale Bank merkt op dat de indicator nog niet ten volle de daling van het vertrouwen weerspiegelt, omdat de antwoorden zijn ingezameld tussen 2 en 24 maart. Een belangrijk deel van de antwoorden dateert dus van voor de jongste regeringsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus, die dateren van 18 maart. De antwoorden na de jongste maatregelen waren duidelijk pessimistischer.

    Het vertrouwen daalde in alle sectoren, maar vooral in de dienstensctor. Ook in de handel en de industrie verslechterde het economisch klimaat aanzienlijk. De achteruitgang in de bouw was relatief beperkt. Vooral de beoordeling van de economische vooruitzichten verslechterde.

    Met -10,9 punten staat de indicator op het laagste peil sinds juli 2013. De indicator bereikte in maart 2009, tijdens de financiële crisis, een historisch dieptepunt van -31,8 punten.

  • Vakbonden willen supermarkten vroeger sluiten

    Om veiligheidsredenen moeten de supermarkten vroeger sluiten en op zondag moeten de deuren toe, vinden de vakbonden ACV, BBTK en ACLVB. 'Het personeel is moreel en fysiek uitgeput en moet rust krijgen', klinkt het in een gezamenlijk persbericht. De supermarkten werden de voorbije weken overrompeld door hamsterende klanten.

    De winkels moeten vroeger sluiten zonder dat het personeel loon verliest, zeggen de vakbonden. Ze vinden dat personeel extra verlof moet krijgen en een premie. 'De omzetcijfers in de voedingssector zijn duizelingwekkend. De voedingssector wordt weer gezond ten koste van de gezondheid van de eigen werknemers.' De vakbonden dreigen met stakingen.

    Dinsdag besliste de regering dat supermarkten langer mogen openblijven. Ze mogen de deuren openen tussen 7 uur en 22 uur. Geen enkele supermarkt is dat van plan, blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

    De vakbonden willen dat supermarkten vroeger sluiten, voor de gezondheid van het personeel.
    De vakbonden willen dat supermarkten vroeger sluiten, voor de gezondheid van het personeel. ©Photo News

  • Coronavirus kost economie 2,4 miljard euro per week

    De economische schade in België door de coronacrisis bedraagt 2,4 miljard euro per week, of 0,55 procent van het bruto binnenlands product, berekende het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

    Als de lockdown light zes weken aanhoudt, kost dat 14,5 miljard euro of 3,33 procent van het bbp. 'Dat overleven we wel', zegt hoofdeconoom Edward Roosens van het VBO. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder de impact. Als de huidige overheidsbeperkingen twaalf weken of een kwartaal aanhoudt, dreigen de economische gevolgen op de lange termijn zwaarder uit te vallen volgens Roosens.

    Zwaar getroffen sectoren zijn de horeca, de luchtvaart en de evenementensector. De grootste factuur is voor de bouwsector. Als deze situatie zes weken aanhoudt, loopt de impact voor de bouw op tot 1,1 miljard euro.

  • 'Al 17 miljoen mondmaskers in België toegekomen'

    Sinds er ongerustheid is ontstaan over een mogelijk tekort zijn al 17 miljoen mondmaskers in België toegekomen. Dat meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid woensdag. Het gaat om 16,5 miljoen chirurgische mondmaskers en 544.000 FFP2-maskers, die het meeste bescherming bieden.

    In totaal zijn 30,5 miljoen chirurgische maskers en 5,4 miljoen FFP2-maskers besteld. De komende twee weken komen nieuwe leveringen toe.

    De maskers gaan eerst naar de ziekenhuizen, ambulances, triagecentra, gezondheidswerkers, het laboratoriumpersoneel en de woon-zorgcentra.

  • Britse kroonprins Charles besmet met coranavirus

    De Britse prins Charles is besmet met het coronavirus. De 71-jarige troonopvolger van koningin Elizabeth heeft last van 'milde symptomen, maar verkeert verder in goede gezondheid', laat het Britse hof weten. Charles' vrouw Camilla Parker Bowles testte negatief. Ook de Queen, die al een tijdje is overgebracht naar het kasteel van Windsor buiten Londen, is niet getroffen.

    Voor de gezondheid van de prins van Wales werd al gevreesd nadat prins Albert II van Monaco corona bleek te hebben. Beide prinsen waren eerder deze maand op een bijeenkomst in Londen. Negen dagen na die bijeenkomst werd bij prins Albert corona vastgesteld.

    In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds begin deze week strenge coronamaatregelen van kracht. Zo mogen de Britten alleen nog de deur uit als het echt niet anders kan. Dinsdag steeg het aantal sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk door het coronavirus met 87, wat het totaal op 422 doden brengt. Het aantal besmettingen nam ook toe: van 6.650 op maandag naar 8.077 op dinsdag.

    Prins Charles en zijn vrouw, Camilla Parker Bowles.
    Prins Charles en zijn vrouw, Camilla Parker Bowles. ©Photo News

  • Ook Gent schrijft tijdelijk geen LEZ-boetes uit

    Na Antwerpen en Brussel heeft ook Gent besloten tijdelijk geen boetes uit te schrijven als voertuigen die dat niet mogen de Lage Emissie Zone (LEZ) inrijden. Dat schrijft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) op Twitter.

  • Wilmès steunt Europese corona-obligaties

    Negen landen, waaronder België dringen in een gezamenlijke brief aan Europees Raadsvoorzitter Charles Michel aan op een Europesere aanpak van de crisis. Een van de opvallendste voorstellen is de vraag 'te werken aan een instrument voor de gezamenlijke uitgifte van schuldpapier'. Een (niet nader gedefinieerde) Europese instelling zou fondsen moeten ophalen op de markt voor alle lidstaten.

    De acht overige landen die de brief mee ondertekenden zijn Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Ierland, Slovenië en Luxemburg. Daarmee lijkt België zich te scharen achter de idee van 'corona-obligaties' die de Italiaanse premier Giuseppe Conte vorige week al lanceerde. Voor Nederland is de uitgifte van gezamenlijk schuldpapier in de eurozone of de Europese Unie voorlopig onbespreekbaar, bleek dinsdagavond op een teleconferentie van de ministers van Financiën van de eurozone. 

    De brief zet de discussie onder de EU-leiders op scherp. Donderdagnamiddag is een Europese top gepland via een teleconferentie over de coördinatie van de coronacrisis. 

  • Coronavirus gevonden in Nederlands rioolwater

    In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij een onderzoek het coronavirus op diverse plaatsen in het rioolwater gevonden. Via de ontlasting van besmette patiënten komt het virus in het riool terecht. Zo werd het virus onder meer aangetroffen in het rioolwater van Amsterdam, Tilburg en Schiphol. Het virus werd er voor het eerst aangetroffen vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief had getest.

    Het onderzoekt toont aan dat monitoring van het rioolwater een mogelijke manier is om virusinfecties bij mensen die besmet zijn vast te stellen. De DNA-techniek van het RIVM werd eerder gebruikt bij het opsporen van het noro-, polio- en mazelenvirus in afvalwater, net als antibioticaresistente bacteriën.

    Medewerkers van de waterzuiveringsinstallatie zijn beschermd tegen het virus als ze zich houden aan de hygiënevoorschriften.

  • Financial Times looft Belgische aanpak coronacrisis

    De Britse zakenkrant Financial Times heeft woensdag lof voor de manier waarop België de coronacrisis aanpakt. 'In tegenstelling tot wat velen voorspeld hebben, heeft de Belgische regering aangetoond dat een verdeeld land nog steeds een duidelijk en vastberaden antwoord op een nationale crisis kan geven', luidt de conclusie. 'We hopen dat dat zich voortzet.' 

    De dagelijkse persbriefing van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het Crisiscentrum zijn voor de journalisten 'een nuttig voorbeeld voor andere landen', zeker omdat die gebeuren door wetenschappelijke experts en woordvoerders. 'De briefings zijn een gelegenheid om geruchten en samenzweringstheorieën te ontkrachten, misverstanden te weerleggen en te waarschuwen voor pogingen om de lockdown te omzeilen.'

    Premier Sophie Wilmès (MR) krijg applaus voor haar kalme en ernstige aanpak. 'De regering beschikt nu ook over een stevige parlementaire meerderheid om het virus te bekampen.'

  • 44 procent van de jongeren respecteert maatregelen tegen coronavirus niet

    44 procent van de jongeren geeft aan de overheidsmaatregelen tegen het coronavirus niet strikt op te volgen. Dat blijkt uit een peiling van consumentenorganisatie Test Aankoop. Voor de hele bevolking gaat het om 23 procent.

    Wie symptomen heeft, respecteert voorts niet altijd de quarantaine. 16 procent van de bevraagde personen geeft aan een van de hoofdsymptomen van het coronavirus te hebben gehad. 64 procent van hen zette geen medische stappen. Van de 4 procent die minstens tekenen van twee symptomen vertoonde, ondernam vier op de tien niets.

    24 en 39 procent van de personen met respectievelijk een of meerdere symptomen zouden de strikte quarantainemaatregelen gerespecteerd hebben. De anderen verlieten het huis nog voor noodzakelijke benodigdheden of voor het werk.

    'Dat soort gedrag is een risico voor de gezondheid van de Belgische samenleving', zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. De consumentenorganisatie roept burgers tot individuele discipline op. 'Zo kunnen we deze crisis zo snel mogelijk achter ons laten.'

  • Meer coronadoden in Spanje dan in China

    In Spanje zijn al 3.434 mensen aan het coronavirus gestorven. Dat zijn er meer dan in China, blijkt woensdag uit een balans van de autoriteiten. Volgens de Spaanse regering is de piek van de uitbraak bijna in zicht. 

    In 24 uur overleden 738 patiënten aan de gevolgen van het virus en steeg het aantal besmettingen tot 47.610. De autoriteiten benadrukken dat er ook een sterke stijging van het aantal genezingen is. Ruim 5.300 patiënten zijn weer helemaal beter.

    738
    doden
    De voorbije 24 uur zijn in Spanje 738 mensen aan het coronavirus gestorven.

    In tegenstelling tot Italië, waar 80 procent van de sterfgevallen in drie noordelijke regio's gebeurt, verspreidt het virus zich in Spanje over steeds meer regio's. De kans is groot dat premier Pedro Sanchez deze middag in het parlement een meerderheid vindt om de noodtoestand te verlengen tot 11 april.

    Tot nu stierven het meeste mensen aan het coronavirus in Italië. Het dodentol staat er op meer dan 6.800.

  • Weyts: 'Kans klein dat scholen na paasvakantie weer opengaan'

    Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt zich weinig illusies dat de scholen na de paasvakantie weer opengaan. Dat heeft hij woensdag gezegd aan het persagentschap Belga. 'Tot mijn spijt ben ik niet optimistisch. Ik denk niet dat de virologen ons zullen adviseren om de scholen onmiddellijk na de paasvakantie te openen.'

    Sinds 16 maart liggen de lessen in ons land stil. Er is wel opvang voor kinderen van wie de ouders in cruciale beroepen werken en kinderen in een kwetsbare (thuis)situatie.

  • Viroloog Van Gucht: 'We hebben piek nog niet bereikt'

    Viroloog Steven Van Gucht benadrukt woensdag dat de piek van de corona-epidemie in ons land nog moet komen. 'We zien weer een sterke stijging van de ziekenhuisopnames en de bevestigde gevallen. Dat toont dat de piek van de uitbraak nog niet bereikt is.'

    Van Gucht plaatste wel een kanttekening bij het hoge aantal doden - 56 de voorbije 24 uur - dat woensdag bekendgemaakt werd. 'Het is belangrijk te weten dat er soms een vertraging op de cijfers zit. Het gaat om een combinatie van de cijfers uit de ziekenhuizen, van mensen thuis en uit de woon-zorgcentra. Die eerste krijgen we vrij snel, de andere kunnen met wat vertraging komen. We werken eraan dat systeem te versnellen.'

    Het blijft belangrijk dat iedereen de maatregelen opvolgt, al zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen overbodig, zegt Van Gucht. 'Het heeft geen zin een masker te dragen om op straat te wandelen. Je kan het virus onmogelijk krijgen door op straat te wandelen en lucht in te ademen. Vooral handhygiëne is belangrijk. Het is veel belangrijker om geregeld je handen met water en zeep te wassen.'

  • Helft Brusselse bedrijven ziet omzet met 75 procent dalen

    De coronacrisis overspoelt de Brusselse bedrijven als 'een economische tsunami'. Dat zegt Jan De Brabanter, de topman van Beci, dat 35.000 Brusselse ondernemingen vertegenwoordigt en begeleidt.

    Uit een enquête van Beci blijkt dat zo'n 60 procent van de Brusselse bedrijven zijn omzet met minstens 50 procent ziet dalen. Bij 46 procent gaat het om een daling van meer dan 75 procent. 'De 150 miljoen euro aan steunmaatregelen die de Brusselse regering vorige week vrijmaakte, is too little too late', klaagt De Brabanter.

    Bedrijven verliezen omzet omdat ze hun activiteiten (gedeeltelijk) moeten stopzetten, de verkoop is weggevallen of er toeleveringsproblemen zijn.

  • 434 nieuwe ziekenhuisopnames, 56 doden

    Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, heeft zijn dagelijkse update van de cijfers gepubliceerd.

    ©EPA

    De voorbije 24 uur werden in ons land 668 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd: 429 in Vlaanderen, 176 in Wallonië, 57 in Brussel en 6 van een voorlopig onbekende origine. Dat brengt het totaal aantal besmettingen op 4.937.

    Er werden 434 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. 115 patiënten verlieten het ziekenhuis. Daardoor liggen nu 2.152 mensen in het ziekenhuis, van wie 474 patiënten op intensieve zorgen.  Bij de vorige update waren dat er respectievelijk 1.859 en 381. Momenteel worden 322 patiënten beademd.

    Tussen 15 en 24 maart werden 2.308 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen, 547 personen konden het ziekenhuis verlaten.

    Het aantal doden steeg met 56 naar 178. Er sterven voornamelijk oudere patiënten aan het virus, maar er zijn ook een aantal mensen jonger dan 65 jaar bij. 

  • Kandidaat-kopers of -huurders mogen woning niet bezoeken

    Het Crisiscentrum deelde dinsdagavond mee dat alle plaatsbezoeken van woningen officieel verboden zijn, ongeacht wie ze uitvoert. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) is tevreden over de beslissing. 'De bescherming van de volksgezondheid is het allerbelangrijkste en moet primeren', klinkt het.

    ©ERA

    De afgelopen dagen leek het volgens het BIV alsof voor particulieren andere regels golden dan voor vastgoedmakelaars. 'Particulieren die hun woning te koop stellen mochten nog kandidaat-kopers ontvangen, zij het één per één. Dat particulieren wel nog plaatsbezoeken mochten uitvoeren terwijl wij van bij het begin aan onze leden hebben gecommuniceerd dat ze dat niet meer mochten, wekte bij ons wat onbegrip’, zegt woordvoerster Dorien Stevens van het BIV.

    De vastgoedmarkt ligt door de lockdown zo goed als stil. 'Het is heel moeilijk om nieuwe panden op de markt te krijgen zonder plaatsbezoeken en ook geen nieuwe foto's genomen mogen worden', zegt Stevens. De sector raadt ook alternatieve werkwijzes zoals virtuele plaatsbezoeken af.

  • Verkoop Belgische winkelbedrijven daalt met 33 procent

    De verkoop van de Belgische winkelbedrijven die geen voeding verkopen keldert door de coronacrisis. In de week van 9 maart daalde de verkoop met 33 procent, berekende het onderzoeksbureau GfK. Op weekdagen waren de winkels nog open, maar in het weekend gingen ze verplicht op slot. De webshops van de bedrijven konden de daling in de fysieke winkels niet compenseren.

    Vooral de modewinkels werden getroffen. Ze verloren 33 procent van de inkomsten. Winkels die muziek, films, games en boeken verkopen kregen een omzetdaling van 14 procent te verwerken. 

    De enige winkels die groeiden, waren elektroverkopers. Ze verkochten die week 4 procent meer. De verkoop verschoof massaal naar hun webwinkels. Die kenden 62 procent omzetgroei.

    Dat mensen pc's en beeldschermen kochten om thuis te werken en te studeren verklaart de groei. De verkoop van computerschermen steeg met 130 procent.

    De elektroketens boekten ook meer omzet door de verkoop van diepvriezers (+175%). Mensen hamsterden voeding en stockeerden een deel in diepvriezers. De verkoop van broodmachines lag vijf keer hoger dan normaal. Blijkbaar willen mensen zich minder naar de supermarkt of de bakker verplaatsen en bakken ze hun brood zelf.

    Wellicht zagen de winkels vorige week nog harder af. Toen sloten ze ook doorheen de week verplicht de deuren. 'We verwachten dat de impact in week twaalf, waarin winkels tot volledige sluiting zijn overgegaan, nog een stuk groter is', zegt Wim Boesmans, commercieel directeur bij GfK Belgium.

  • Op zoek naar 10.000 laptops voor kwetsbare leerlingen in thuisonderwijs

    In deze coronacrisis wordt ingezet op thuisonderwijs, maar niet alle leerlingen hebben thuis een computer. Om te vermijden dat ze een leerachterstand oplopen, worden 10.000 laptops gezocht.

    Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt die tegen het einde van de paasvakantie bij elkaar te hebben. Er zijn al 1.000 toestellen verzameld en Vlaanderen maakt 200.000 euro vrij om 2.000 gebruikte computers in orde te brengen. Bedrijven worden opgeroepen gebruikte laptops te doneren. Ophalen is mogelijk vanaf 30 toestellen.

  • Kooppaniek op Europese beurzen

    Na de verkoopgolf van de Europese beurzen, is er nu sprake van kooppaniek. Beleggers hebben schrik de trein te missen nu de aandelen een pak goedkoper noteren dan enkele weken geleden. De Bel20 noteert al 25 procent boven het dieptepunt.

  • Merendeel inwoners G7-landen maakt zich zorgen over inkomen

    70 procent van de inwoners van de G7-landen - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten, Canada en Japan - vrezen dat hun huishouden inkomsten verliest door de corona-uitbraak. Dat blijkt uit een onderzoek van het marktonderzoeksbureau Kantar.

    De ongerustheid is het grootst in Italië, waar 82 procent van de respondenten inkomensverlies vreest. Ook in de Verenigde Staten (74%) en het Verenigd Koninkrijk (70%) zijn de financiële zorgen groot. De Duitse respondenten zijn er het meest gerust in.

    De Italianen hebben wel het meest vertrouwen in hoe hun regering op de uitbraak reageert. 39 procent van de respondenten steunt de overheidsaanpak. De Japanners hebben het minst vertrouwen in hun regering (5%), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (17%).

  • In beeld: een derde van de wereldbevolking zit thuis

    Nu ook India en Nieuw-Zeeland in lockdown gaan, moet een derde van de wereldbevolking binnenblijven. Dat levert bevreemdende beelden op, toont De Tijd-correspondent Harald Doornbos in dit Twitter-draadje.

  • Voka: 'Al minstens 40 miljard euro schade'

    Uit een nieuwe bevraging van Voka blijkt dat de economische schade van de coronacrisis exponentieel stijgt. 'In een week verdubbelde het aantal bedrijven waarbij de omzet minstens halveerde', meldt Voka. 30 procent van de bedrijven ziet zijn omzet bijna volledig wegvallen. De helft van de bedrijven heeft tijdelijke werkloosheid aangevraagd.

    'De schade bedraagt nu 40 miljard euro. Deze crisis dreigt zeker drie keer zo zwaar te worden als de financiële crisis van 2008-2009', zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

    'We zijn de overheden dankbaar voor de genomen maatregelen, al zijn er drie bijsturingen die we naar voren schuiven: een prestatiepremie voor wie buitenshuis werkt, de eerste maand gewaarborgd inkomen bij ziekte door de overheid laten betalen en de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid te combineren met een tijdelijke job.'

    Zowat de helft van de bedrijven ervaart liquiditeitsproblemen. Een op de drie geeft aan dat dat het gevolg is van klanten die hun rekeningen niet of te laat betalen. 'Hier kan een gevaarlijke kettingreactie plaatsvinden. Om dat te vermijden was een snel en omvangrijk bankenplan met betalingsuitstel voor leningen en kredieten, en overheidswaarborgen op overbruggingskredieten noodzakelijk. De banken, de Nationale Bank en de federale regering hebben daarin hun verantwoordelijkheid genomen', zegt Maertens.

  • Hogescholen willen na 18 mei voorzichtig beginnen lesgeven

    De dertien Vlaamse hogescholen overwegen om vanaf 18 mei weer les te geven, als de overheid dat toelaat en enkel voor de meest noodzakelijke opleidingsactiviteiten. Dat zegt de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) woensdag. Tot dan blijven ze vanop afstand lesgeven.

    Eerder hadden de universiteiten laten weten dat ze tot het einde van het academiejaar enkel nog online colleges aanbieden, maar voor de hogescholen ligt dat minder voor de hand, klinkt het.

    'Voor werkvormen als practica, werkplek-leren en stages en opleidingen als kunstopleidingen, zorgopleidingen, lerarenopleidingen zijn praktijklessen belangrijk en kan digitaal geen volledige oplossing worden geboden. Daarom willen we voor die activiteiten vanaf 18 mei overstappen op contactluw onderwijs.' 

  • 423.670 besmettingen: het coronavirus in kaart

    Sinds het coronavirus begin januari opdook, zijn minstens 423.670 mensen besmet geraakt in 170 landen. Er vielen bijna 19.000 doden, terwijl zo'n 109.000 mensen genezen zijn. Dit zijn de belangrijkste cijfers in grafieken.

    2,6
    miljard
    Door de corona-uitbraak zit intussen een derde van de wereldbevolking in lockdown. Het gaat om 2,6 miljard mensen.

    Nu ook India en Nieuw-Zeeland in lockdown gaan, zitten ongeveer 2,6 miljard mensen thuis. Het gaat om zowat een derde van de wereldbevolking.

  • Chinese premier roept lokale overheden op niet over cijfers te liegen

    De Chinese premier Li Keqiang heeft de lokale overheden opgeroepen niet over het aantal coronabesmettingen te liegen. Hij vroeg hen de cijfers eerlijk te rapporteren en 'niets te verdoezelen om het aantal besmettingen op nul te houden'. 

    Sinds vrijdag zijn in China geen lokale besmettingen gemeld, al zijn er elke dag wel enkele tientallen nieuwe geïmporteerde gevallen. Experts stellen zich vragen bij die cijfers. Ze vrezen dat China een snel economisch herstel verkiest boven het volledig uitroeien van de ziekte.

    Vanaf woensdag wordt de lockdown in de Hubei-provincie, waar de corona-epidemie begon, langzaam opgeheven. Vanaf 8 april mogen ook de bewoners van het vroegere epicentrum Wuhan zich weer vrij bewegen. 

  • Belgisch biotechbedrijf werkt mee aan coronavaccin

    Het biotechbedrijf eTheRNA immunotherapies ontwikkelt binnen een internationaal consortium een nieuw coronavaccin. De laboratoriumtesten zijn begonnen, en begin 2021 wil het bedrijf beginnen met de eerste studies op mensen.

     eTheRNA, gevestigd in het Wetenschapspark in Niel, heeft een consortium gevormd met Noord-Amerikaanse en Europese partners. Er wordt gewerkt aan een mRNA-vaccin, dat met een heel andere technologie werkt dan klassieke vaccins. Ook de Gentse start-up Ziphius Therapeutics bewandelt die piste

    eTherna ontwikkelt het vaccin zodat het ook zou beschermen tegen toekomstige variaties van het virus.  'Een vaccin tegen huidige en toekomstige uitbraken van het coronavirus en andere respiratoire virale pathogenen moet robuust zijn tegen genoomveranderingen, gemakkelijk en veilig gebruikbaar zijn, schaalbaar zijn en makkelijk op te slaan', zegt CEO Steven Powell. 'Ons doel is om klinische testen te doen begin 2021.' 

  • Stad Antwerpen zet betalend parkeren en Lage Emissie Zone tijdelijk stop

    Bestuurders die in Antwerpen parkeren moeten vanaf woensdag niet meer betalen. Ook het binnenrijden van de Lage Emissie Zone (LEZ) met een niet toegelaten voertuig leidt niet tot een boete. De regel geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart.

    Volgens het stadsbestuur gaat het om een tijdelijke maatregel tijdens de coronacrisis, bedoeld om het medisch personeel, andere hulpverleners en mantelzorgers te helpen. Door de corona-uitbraak is het openbaar vervoer sterk ingeperkt en hebben mensen weinig alternatieven voor hun eigen auto.

    Ook Brussel schrapte het parkeergeld en de LEZ-boetes. In Gent blijft alles bij het oude.

  • Bolsonaro wil dat Brazilië dagelijks leven weer oppakt

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de angst voor het coronavirus hysterisch en wil dat bestuurders de noodmaatregelen terugdraaien. 'We moeten weer naar de normale situatie', zei de president dinsdag in een toespraak. Eerder deed hij het virus af als een fantasie, vergelijkbaar met een klein griepje.

    Bolsonaro lijkt dezelfde lijn te volgen als zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Die zei dinsdag dat de Amerikaanse economie rond Pasen, op 12 april, weer moet draaien.

  • Serviceflats Antwerpen in lockdown na dood vijf vrienden

    In enkele dagen tijd zijn vijf bewoners van een serviceflat in de Fontein in Borgerhout aan het coronavirus overleden. Dat zegt de regionale zender ATV en bevestigt het Zorgbedrijf Antwerpen.

    De vijf, allen tachtigers, waren vrienden en woonden op dezelfde gang. Het is niet duidelijk of nog andere mensen besmet raakten. De Fontein had quarantainemaatregelen voor het gebouw opgelegd.

    Het nieuws komt enkele dagen nadat het Antwerpse Zorgbedrijf de regels voor serviceflats verscherpt heeft. Voortaan zijn er geen bezoekers meer welkom en mogen bewoners niet meer naar buiten, behalve naar de gemeenschappelijke tuin. De serviceflatsites vallen op die manier onder dezelfde regels als woon-zorgcentra, hoewel het om privéwoningen gaat.

  • Gentenaars testen medicijn om longschade bij patiënten te verminderen

    Het UZ Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie testen of het geneesmiddel Leukine de longproblemen door het coronavirus kan behandelen. Leukine is geen virusremmer, maar zou interessant kunnen zijn om de longschade die het virus aanricht in te dammen.

    Het geneesmiddel is ontworpen door Partner Therapeutics voor longaandoeningen, en werd goedgekeurd in de Verenigde Staten in 1991. De veiligheid van het middel bij mensen is uitvoerig getest. 

    'Patiënten met Covid-19 die acute ademhalingsproblemen ontwikkelen, hebben niet veel behandelingsopties en een verhoogde kans op overlijden', zegt hoofdonderzoeker Bart Lambrecht. 'Meerdere medische centra in onder meer Duitsland en Italië overwegen in de studie te stappen om het effect van Leukine op longfunctie en -herstel te bestuderen.'

  • Italianen riskeren vijf jaar gevangenis als ze lockdown schenden

    De Italiaanse regering komt met zwaardere boetes en gevangenisstraffen voor mensen die zich niet aan de lockdownregels houden. In een pas goedgekeurd decreet staat dat die boetes variëren tussen 400 en 3.000 euro, meldt premier Giuseppe Conte.

    Mensen die positief testten op het virus en de verplichte thuisquarantaine negeren, riskeren een gevangenisstraf tot vijf jaar. 

    De beslissing komt er nadat het dodental dinsdag weer is opgelopen. In 24 uur telde het land 743 sterfgevallen.

    Het decreet stelt de regionale autoriteiten in staat verder te gaan dan de maatregelen die op nationaal niveau zijn genomen. Ze kunnen strengere beperkingen opleggen, zegt Conte. Italië is sinds 10 maart in lockdown. Tot nu riskeerden mensen die zich niet aan de regels houden boetes tot 206 euro of een gevangenisstraf tot drie maanden.

  • EVS schrapt omzetprognoses

    Het Luikse EVS schrapt zijn omzetprognose (100 à 120 miljoen euro) voor 2020 nadat gisteren bekend is geraakt dat de Olympische Spelen naar volgend jaar verschuiven. EVS is bij sportliefhebbers bekend van de snelle herhaling van beelden tijdens wedstrijden, is gespecialiseerd in beeldservers voor live sportverslaggeving en is afhankelijk van grote sportmanifestaties.

    Een nieuwe doelstelling voor 2020 geeft EVS niet. Het bedrijf laat wel weten dat uitstel geen afstel is, en dat de geplande inkomsten gewoon een jaar op zich laten wachten. 

    EVS schrapt ook de uitbetaling van het finale dividend van 0,50 euro per aandeel. Aandeelhouders hadden al een interim-dividend ontvangen voor datzelfde bedrag. 

  • Amerikaans akkoord over stimuluspakket van 2.000 miljard dollar

    De Republikeinen van Donald Trump en de Democratische oppositie zetten het licht op groen om met zowat 2.000 miljard dollar de impact van de coronacrisis op de Amerikaanse economie te bekampen.

    ©AFP

    Ruim twee weken nadat president Donald Trump had aangekondigd dat er snel 'a big number' aan maatregelen zou komen, en na twee mislukte stemmingen de voorbije dagen, is in de Amerikaanse Senaat een akkoord bereikt over het grootste stimuluspakket in 's lands geschiedenis.

    Ter vergelijking: in volle kredietcrisis bedroeg de 'bail-out' van de Amerikaanse bankensector 700 miljard dollar, gevolgd door een stimulusplan van bijna 800 miljard.

  • Nieuw-Zeeland gaat in lockdown

    Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft aangekondigd dat het land in een complete lockdown gaat.

    'Het is een noodtoestand om onze manier van leven te beschermen', zei Ardern woensdag in het parlement. De lockdown, waarbij alle scholen en niet-essentiële bedrijven dicht gaan, geldt voor vier weken. 'Vergis je niet, het zal eerst slechter worden voordat het beter wordt. Het aantal gevallen zal in de komende week toenemen. Daarna zullen we zien of onze maatregelen succes hebben gehad.'

    Nieuw-Zeeland registreert in totaal 205 besmettingen, waarvan 50 nieuwe gevallen.

  • Te vroeg om victorie te kraaien over dalende ziekenhuisopnames

    Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten daalde in ons land twee dagen op rij. Dat doet hoop rijzen dat de gezondheidscrisis te managen te valt. Experts vinden het te vroeg om conclusies te trekken.

    'Het is echt veel te vroeg voor conclusies op basis van deze cijfers', stelt ook gezondheidseconoom Philippe Beutels van de Universiteit Antwerpen. De huidige situatie is een foto van het verleden, omdat het één tot drie weken kan duren voor mensen het ziekenhuis in moeten. Een eigenschap van het virus is dat het een tijd kan duren voor het zijn gastheer ziek maakt.

    Daarom lijkt het net iets te vroeg om het effect van de vorige week ingevoerde lockdown te zien. Maar een cruciale week wordt het absoluut, geeft iedereen toe. De data van De Tijd - op basis van gegevens van de Johns Hopkins-universiteit - lijken er een beetje op te wijzen dat België erin slaagt stilaan zijn coronacurve neerwaarts af te buigen tegenover Italië. 

    Maar het kan dat ook bij ons een nieuwe piek zich voordoet, in besmettingen, ziekenhuisopnames en doden. 'We hebben het virus bij het nekvel, maar we mogen niet lossen', zoals Van Gucht stelt over de hardnekkigheid waartoe de strijd tegen het taaie coronavirus noopt.

  • Overheid waarschuwt ziekenhuizen voor cyberaanval

    Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) heeft een waarschuwing gestuurd naar de ziekenhuizen in ons land. Ze moeten voldoende maatregelen treffen zodat ze in deze coronacrisis niet het slachtoffer worden van 'ransomware'. Die besmet en 'gijzelt' hun computernetwerk, waarvoor hackers dan vaak losgeld vragen.

    Ziekenhuizen in andere landen waren al het doelwit van ransomware. Een groot universitair ziekenhuis in de Tsjechische stad Brno bijvoorbeeld. Aafgelopen zondag ontdekte de Spaanse politie pogingen om de computers van Spaanse ziekenhuizen te blokkeren. Er waren e-mails verstuurd naar zorgpersoneel. Daarin stond 'informatie' over het coronavirus, maar wie erop klikte, zou gevaarlijke, nieuwe ransomware in gang zetten.

  • Voka wil premie voor wie werkt

    Het bedrijfsleven slaat alarm over de perverse effecten van extra premies voor tijdelijk werklozen en ziekteverloven zonder doktersbezoek.

    We krijgen meldingen uit diverse sectoren dat het steeds moeilijker wordt werknemers te motiveren om zich bloot te stellen aan gezondheidsrisico’s. Dat is begrijpelijk als je vaststelt dat anderen tijdelijk werkloos thuiszitten zonder veel loonverlies.

    Danny Van assche
    Unizo

    'We krijgen meldingen uit diverse sectoren dat het steeds moeilijker wordt werknemers te motiveren om zich bloot te stellen aan gezondheidsrisico's. Dat is begrijpelijk als je vaststelt dat anderen tijdelijk werkloos thuiszitten zonder veel loonverlies’, zegt Danny Van Assche van Unizo.

    Een ander probleem is ziekteverzuim uit vrees voor corona. 'We vragen dat sneller wordt overgeschakeld op de ziekteverzekering, in plaats van het gewaarborgd inkomen', zegt Van Assche. Vooral in de levensbelangrijke voedingssector wordt het nipt. Zes op de tien bedrijven kampen met personeelstekorten, in vier op de tien leidt dat tot productieproblemen, blijkt uit een bevraging van de sectorfederatie Fevia.

    De werkgeversfederatie Voka vraagt dat de federale overheid een prestatiepremie van 150 euro per maand toekent aan wie zich tijdens de coronacrisis op de werkvloer begeeft. De premies is dus niet voor thuiswerkers. 'Zowel bij tijdelijke werkloosheid als bij ziekteverlof is er soms bijna geen financieel verschil meer tussen werken en niet werken', zegt Voka-topman Hans Maertens. 

  • Wall Street kent beste dag sinds 1933

    Welkom op deze liveblog, waar we de vinger aan de pols houden van de uitbraak van het coronavirus.

    U herleest onze blog van maandag hier. Een derde van de wereldbevolking is in lockdown. Nog meer landen, waaronder India en Congo, kondigen dinsdag een lockdown af in de strijd tegen corona. In Italië steeg het sterftecijfer weer. En er is 'brede steun' bij de eurolanden over de inzet van het ESM-noodfonds in de strijd tegen corona.

    De Olympische Spelen gaan niet door dit jaar. Na lang getalm en groeiend ongenoegen daarover in de sportwereld zijn de Olympische Spelen in Tokio uitgesteld tot 2021. De beslissing sleepte aan omdat een commercieel ecosysteem van miljarden euro's verstoord wordt.

    De Dow Jones kende op Wall Street de beste dag sinds 1933. De index steeg met 11 procent.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud