Twee vrienden brengen met Marlu in Sint-Genesius-Rode een eigentijdse versie van de betere buurtbistro. Onze culinair recensent is fan.
Op zoek naar een goede pizza, een sympathieke wijnbar of een bistro met een menu onder veertig euro? Voor dat soort adresjes is Le Fooding stilaan de beste gids aan het worden. De Franse uitgever maakt er sinds 2023 een specialiteit van om hippe en toegankelijke eetplekken op te lijsten, weg van het gastronomisch snobisme waar Michelin en Gault&Millau soms aan lijden.
Een van de recente aanwinsten op de Belgische Le Fooding-website is Marlu in Sint-Genesius-Rode. Vrienden Marc De Ridder en Julien Van Den Neste hebben van een rijhuis op het plein voor de Onze-Lieve-Vrouwkerk een laagdrempelig adres vol goede smaak gemaakt. In het eerste deel van het kleine restaurant valt het daglicht royaal binnen en hebben gasten uitzicht op een toog in terrazzo, in het tweede deel zien we chef Van Den Neste in de open keuken. Hij werkte in een gastronomisch verleden onder meer bij L’Ecailler du Palais Royal en Villa Lorraine, maar serveert hier gerechten die weinig ambitie voor de grote gidsen verraden: Marlu is niet de plek voor kaviaar of kreeft, meer voor smakelijke kost tegen zachte prijzen.
Zaalman De Ridder komt op een houten klembord het menu voorstellen. ‘s Middags kun je hier een lunch in twee gangen voor 25 euro eten, met een hoofdgerecht naar keuze. ‘s Avonds is de kaart iets uitgebreider, maar blijven de prijzen scherp: drie gangen voor 39 euro. In die gangen duiken verrassend veel hippe smaakmakers op, van de pittige ‘nduja-worst tot miso. Dit is niet de zoveelste bistro die vol-au-vent serveert.
Flinterdun gesneden, gemarineerde zalmforel is een prima voorgerecht: licht, fris en in lekker gezelschap van kool in een levendige marinade met mosterdzaad. Een goed gedoseerde gel van citroen helpt het zaakje in balans te brengen.
Voor de manier waarop hij zijn hoofdgerecht dresseert, zal de chef geen schoonheidsprijs winnen. Schijfjes rundvlees – ze lijken wel gepocheerd – liggen naast een slordige sucrine-sla waarvan de geblakerde kant aangeeft dat hij op hoog vuur gebakken is. Maar alles in het diepe bord heeft veel smaak, van de sushirijst tot de diepe bouillon onderaan. Ook bij het dessert, een chocoladefondant met een mooi smeltende kern, opgeklopte room en karamel op basis van esdoornsiroop (negen euro) is het smullen. Je wenst iedereen zo’n buurtbistro toe.
Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.
Marlu
| Adres | Onze-Lieve-Vrouw Voorplein 3, 1640 Sint-Genesius-Rode
| Tel. | 02/380.44.51
| Website | restaurantmarlu.be
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met vrijdag
Decibel?
Tijdens een rustige middagservice met amper zes gasten was het met 58,3 dB heel stil.
Rekening?
Ik betaalde 48,4 euro (34 euro eten en 14,4 euro drinken).
Wijn?
Op de korte wijnkaart van twee bladzijden wisselen een paar natuurwijnen af met conventionele flessen. Veel Franse en Italiaanse wijnen. De dertien wijnen per glas kosten zo’n 6,5 euro per glas.
Kom ik terug?
Voor deze ongecompliceerd lekkere gerechten zal ik geen grote omweg maken, maar wanneer ik in de buurt ben, kom ik graag terug.