1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Twintigtal woonzorgcentra zwaar getroffen

Terwijl de instroom in de ziekenhuizen voor het eerst kleiner is dan de uitstroom, zijn een aantal woonzorgcentra zwaar getroffen door corona. In een twintigtal Vlaamse rusthuizen is er een ernstige uitbraak van het virus.
  • Lees verder

    Klik hier door naar de coronablog van maandag 6 april. 

  • Britse premier Boris Johnson opgenomen in ziekenhuis

    De Britse premier Boris Johnson is zondag overgebracht naar het ziekenhuis om extra tests uit te voeren. Hij testte eerder positief op het coronavirus, maar na tien dagen blijft hij met koorts en hardnekkige symptomen kampen. Volgens Downing Street is zijn ziekenhuisopname een voorzorgsmaatregel.

  • Eurocommissarissen pleiten voor Europees miljardenfonds

    De Europese commissarissen Thierry Breton en Paolo Gentiloni pleiten in een opiniestuk in De Tijd voor de oprichting van een Europees miljardenfonds om de economie uit de crisis te helpen. De Europese economie heeft volgens hen een injectie van 1.500 tot 1.600 miljard euro nodig. Het fonds zien ze daarin als een cruciale schakel om te vermijden dat landen individueel te zwaar in de schulden gaan. Het fonds willen ze financieren met Euro-obligaties en belastingopbrengsten.

  • De cijfers zijn hoopgevend, maar we moeten volhouden, meer dan ooit. We hebben een lang proces van heropbouw voor de boeg.

    Sophie Wilmès
    premier

  • Twintigtal woonzorgcentra zwaar getroffen.

     In een twintigtal Vlaamse woonzorgcentra zijn er ‘grotere uitbraken’ van het coronavirus aangetroffen. Dat heeft het Agentschap Zorg & Gezondheid gemeld aan VRT NWS. ‘In enkele woonzorgcentra is de situatie problematisch’, klinkt het.

    Bij het Heilig Hart in Oudenaarde zijn bij acht bewoners coronabesmettingen vastgesteld op één afdeling. Een ander problematisch rusthuis is Den Bogaet in Humbeek in Vlaams-Brabant. Daar stierven de voorbije dagen vier mensen aan de gevolgen van het virus. Twee mensen zijn nog in kritieke toestand. Ook de directeur van het woonzorgcentrum is met symptomen opgenomen in het ziekenhuis.

    De rusthuizen tastten tot nu toe grotendeels in het duister omdat er amper tests beschikbaar waren. Daar moet vanaf dinsdag verandering in komen met 20.000 extra testkits voor Belgische woonzorgcentra. In een aantal rusthuizen zijn de extra tests al toegekomen waardoor ze beter kunnen nagaan welke patiënten in afzondering geplaatst moeten worden.

    Enkele dagen geleden waren er al bij 2.000 bewoners van Vlaamse woonzorgcentra besmettingen vastgesteld. Al 275 rusthuisbewoners waren overleden aan het virus.

  • Winkelbediende van Colruyt overleden aan coronavirus

    Een 32-jarige werknemer van de Colruyt-supermarkt in Vorst is enkele dagen geleden overleden aan Covid-19. Zijn overlijden, waar La Dernière Heure over bericht, komt zwaar aan bij de collega’s. Op Facebook vragen ze om betere beschermingsmaatregelen. Volgens de familie van de winkelbediende had Colruyt geweigerd hem een mondmasker en handschoenen te laten dragen omdat dat de klanten zou afschrikken.

    Bij verschillende supermarktketens, waaronder Delhaize, Carrefour en Lidl was er de voorbije dagen sociale onrust. De vakbonden vinden dat er onvoldoende gedaan wordt om de veiligheid van het winkelpersoneel te garanderen. Bij Carrefour en Delhaize waren er al stakingen en bij Lidl dreigden de bonden eveneens het werk neer te leggen.

    Een woordvoerder van Colruyt benadrukt tegenover de kranten van DPG Media dat ze er alles aan doen om een zo veilig mogelijk kader te scheppen voor de werknemers. Er worden handschoenen en mondmaskers ter beschikking gesteld en in samenwerking met de vakbonden broedt de supermarktgroep op een regeling om het personeel extra te vergoeden. Die kan bestaan uit tot vijf extra vrije dagen, of extra kortingen en een cadeaubon.

  • Ode aan de postbode die gitaren thuisbrengt

    Een dag in het spoor van Mario Praet die al ‘38 jaar met goesting’ werkt als postbode. Ook in tijden van corona staat hij om 3 uur op om kranten, brieven en pakjes rond te brengen. ‘Normaal fietsen hier nu honderden kinderen naar school, maar tegenwoordig kan ik bijna blind over de straat rijden.’

  • Van Avermaet wint virtuele Ronde van Vlaanderen

    In een virtuele editie van de Ronde van Vlaanderen kwam Greg Van Avermaet als sterkste uit de bus. De Belgische renner van CCC demarreerde op de Paterberg uit een uitgedunde elitegroep. Hij wist een kleine versprong te verdedigen tot aan de finish.

    De quarantaine-editie van 2020 werd door corona gereduceerd tot een virtuele wedstrijd waar dertien toprenners thuis van op de rollen aan deelnamen. De wedstrijd, die live door de vrt werd uitgezonden inclusief commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer, liep over een virtueel parcours van 32 kilometer met drie gesimuleerde klimmetjes uit de échte Ronde van Vlaanderen. Net als in de echte koers moesten de renners via het online platform harder trappen wanneer ze alleen reden en nam de rolweerstand toe bergop.

    De Belg Oliver Naesen kwam als tweede over de meet. De Ier Nicolas Roche vervolledigde het podium.

    ©Sporza

  • Iran wil coronabeperkingen volgende week versoepelen

    Iran, dat bijzonder zwaar getroffen is door de pandemie van het coronavirus, is van plan de restricties binnen een week af te zwakken, zo heeft president Hassan Rohani zondag aangekondigd. Vanaf zaterdag krijgen sommige winkels in de Iraanse provincies de toestemming om weer open te gaan onder strikte hygiënische voorwaarden. In de hoofdstad Teheran zal dezelfde versoepeling van de maatregelen een week later, vanaf 18 april, ingaan.

    Sporthallen, stadions, zwembaden en dergelijke moeten wel dicht blijven, net als plaatsen waar een groot aantal mensen kan bijeenkomen en waar het risico op besmetting groter is. Vanaf 11 april mag twee derde van de ambtenaren weer naar het werk gaan. Momenteel mag enkel een derde naar kantoor gaan. Tot 18 april mag niet tussen de provincies gereisd worden.

    Meer dan 3.600 mensen zijn in Iran gestorven aan de ziekte COVID-19 die door het virus veroorzaakt wordt, zo geven de jongste cijfers van het ministerie van Gezondheid aan.

  • Italië bereidt opheffing quarantainemaatregelen voor

    De Italiaanse regering werkt aan een vijfpuntenplan om de quarantainemaatregelen gecontroleerd op te heffen. Maar het zou ‘onverantwoord’ zijn om een datum te prikken voor een terugkeer naar de normaliteit, zo waarschuwt minister van Volksgezondheid Roberto Speranza zondag in de krant La Repubblica.

    Italië was het eerste Europese land waar het coronavirus zich verspreidde en betaalt een bijzonder hoge tol. Maar volgens de statistieken is de epidemie aan het vertragen en er zijn ook steeds meer signalen dat bedrijven en inwoners het strenge lockdownregime moe worden. De beperkingen zijn van kracht sinds 10 maart en verstrijken voorlopig op 13 april.

    Er komt geen specifieke dag waarop we zullen zeggen: het is allemaal voorbij.

    Roberto Speranza
    minister van Volksgezondheid

    ‘Er komt geen specifieke dag waarop we zullen zeggen: het is allemaal voorbij’, zo duidde Speranza de situatie. In afwachting van de ontwikkeling en de massale uitrol van een doeltreffend vaccin gaat het er veeleer om ‘de omstandigheden te creëren om samen te leven met het virus’.

    De regering in Rome werkt daarom aan een vijfpuntenplan. De regels rond social distancing zullen van kracht blijven. Daarnaast zal het aantal tests fors opgetrokken worden. Miljoenen testen moeten in kaart brengen ‘hoeveel Italianen besmet zijn, of en hoe immuun ze zijn geworden, hoeveel mensen en op welke plaatsen kunnen terugkeren naar een normaal leven’, legde Speranza uit.

  • Stroomprijzen duiken onder nul

    Door de lockdown-maatregelen ligt het elektriciteitsverbruik in België een pak lager. In combinatie met een zonnige voorjaarsdag levert dat negatieve stroomprijzen op op de groothandelsmarkt. Zondagmiddag was er een record aan zonne-energie, maar omdat het aanbod groter is dan de vraag, ontstaat een omgekeerde wereld. Grote verbruikers verdienen zondagmiddag geld door meer stroom af te nemen terwijl producenten moeten betalen voor de elektriciteit die ze leveren.

    Door de coronacrisis zakten de elektriciteitsprijzen de laatste weken naar een historisch dieptepunt. Voor consumenten kan het een interessant moment zijn om van leverancier te veranderen.

  • Topprof: 'Paar cruciale dagen voor corona-curve'

    Professor aan de Universiteit Hasselt en Antwerpen Niel Hens ziet in zijn voorspellende modellen de corona-epidemie in ons land plafonneren. Hens is een cruciale wetenschappelijke pion in de strijd tegen het corona-virus, en om te meten of de lock-down maatregelen genoeg effect hebben. Hens is is een biostatisticus, die de verspreidingsgraad van infectieziekten onder de bevolking met voorspellende modellen in kaart brengt. Belgische collega's verwijzen naar hem als dé expert in epidemiologische modellen, waarvoor hij in het buitenland geregeld geraadpleegd wordt. Pandemie-prognose is een aparte wetenschappelijke tak, een belangrijk richtsnoer voor beleid.

    Hens stelt dat de huidige nivellering in verspreiding van het virus ook de voorspelling was in zijn modellen. Op Hens' predictie-intervallen, waarbij eerder met een wolk van data wordt gewerkt in plaats van met precieze getallen, komt de curve op een plateau, met een piek richting 10 april. 'Maar we moeten altijd voorzichtig zijn met de prognoses', benadrukt Hens.

    'De vraag is nu of dit een toevallige observatie is, of dit zich gaat doorzetten, en hoe sterk de daling wordt', aldus Hens in De Zevende Dag. 'De knik in de curve en de daling gaat uiteindelijk komen. Maar mensen die nu in het ziekenhuis komen en eventueel daarna op intensieve, gaan daar een tijdje liggen. Dus het is even afwachten.'

    Hens vindt het te vroeg om uitspraken te doen over wanneer de meest stringente lockdown-maatregelen versoepeld kunnen worden. 'Daarvoor worden de komende dagen cruciaal.'

  • Internationale strijd om mondmaskers en beschermingsmateriaal

    De strijd tegen het coronavirus is ook een internationaal gevecht om beschermingsmateriaal. In verschillende Europese hoofdsteden schoten ze in paniek en beslisten ze dat medisch materiaal niet meer de grens over mocht. Belgische bestellingen en voorraden kwamen vast te zitten in Frankrijk en Duitsland. De ziekenhuizen vrezen ondertussen zonder mondmaskers te vallen.

  • Zomersolden wellicht uitgesteld naar augustus

    Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) is er ook voorstander van om de zomersolden dit jaar uit te stellen naar augustus. De komende weken zal de regering daarvoor de nodige schikkingen treffen. Dat heeft minister Muylle zondag laten verstaan in De Zevende Dag.

    De vraag om de zomersolden uit te stellen, leeft al langer binnen de sector, als gevolg van de coronacrisis. Heel wat spelers uit de modewereld steunen een oproep aan de regering die daarvoor de voorbije dagen werd gelanceerd. Eerder bleken ook minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) voorstander van uitstel en Egbert Lachaert van Open VLD diende een gelijkaardig wetsvoorstel in.

    Minister Muylle liet duidelijk verstaan dat het uitstel de komende dagen en weken zal worden geregeld. Ook moet worden bekeken wat er dan in januari moet gebeuren, want door het uitstel van de zomersolden komen die dicht in de buurt van de wintersolden. Over andere aspecten, zoals de sperperiode, deed ze geen concrete uitspraken.

  • ‘We kunnen niet meer voor elke patiënt alles uit de kast halen.’

    In de kleedkamer van Covid-19-afdeling G1 in het Sint-Trudo Ziekenhuis krijgen zes verpleegkundigen witte beschermende overalls aangereikt. ‘Asbest Stop’, staat op de rug van het pak: een donatie van een bedrijf. ‘De pakken zijn even beschermend hoor, alleen een klein beetje dunner.’

    Een kijk achter de schermen van een ziekenhuis dat op zijn limieten botst.

  • Vanaf dinsdag meer coronatests

    Vanaf dinsdag wordt de capaciteit voor coronatests uitgerold naar 10.000 tests per dag. ‘De capaciteit is er. Alles staat klaar’, zei minister Philippe De Backer (Open VLD) zondag in De Zevende Dag. Het is nu wachten op de experten om te bepalen wie precies eerst zal worden getest.

    De experten moeten nog bepalen wie eerst zal worden getest.

    Er staan 20.000 testkits klaar om dinsdag naar de woonzorgcentra te verzenden. De tests zullen verdeeld worden op basis van het aantal bewoners in de verschillende zorgcentra.

    De Backer gaf ook aan dat er de voorbije tien dagen ongeveer 22 miljoen chirurgische maskers in ons land zijn aangekomen. De meeste daarvan zijn goedgekeurd, aldus de Open VLD’er. De 7 miljoen maskers die vrijdag in Luik aankwamen, worden momenteel getest.

  • Dodentol blijft hoog, nieuwe ziekenhuisopnames onder 500

    De hoopvolle signalen in de Belgische statistieken over de corona-epidemie lijken stilaan op een trend. Eerst en vooral, er zijn opnieuw 164 nieuwe doden te betreuren, tot een totaal van 1.447. Die vele sterfgevallen zijn vooral terug te leiden tot de toestand pre-lockdown, toen mensen weken geleden besmet raakten en na een ziektebed van minstens enkele weken overlijden.

    De verplichte sociale afstand tussen burgers lijkt zich elders wel meer en meer te vertalen. Ondanks het opgedreven aantal tests maakt het aantal nieuwe bevestigde gevallen geen grote sprongen. Het aantal nieuwe coronapositieven gaat van 1.661 vrijdag naar 1.260 gisteren. Er kan wel een vertekening zijn door een weekend-effect in de labo's.

    In deze fase van de epidemie wordt vooral de druk op de ziekenhuizen gemonitord. En daar is de trend zonder meer positief. Er zijn de laatste 24 uur 499 nieuwe opnames gebeurd in de ziekenhuizen, voor het eerst minder dan 500 sinds 27 maart. Opmerkelijk is ook dat er voor het eerst meer mensen uit het ziekenhuis ontslagen zijn (504) dan opgenomen. Bovendien maakt het aantal ontslagen op één dag een forse sprong, van rond 370 de vorbije drie dagen naar 504. Er liggen nu in totaal 5.735 mensen in onze ziekenhuizen, van wie 1.261 op intensieve. Op één dag kwamen er 16 patiënten bij op intensieve zorg, de kleinste groei sinds het begin van de pandemie.

    De prognoses van virologen lijkt dus uit te komen. De groei van de pandemie is zo goed als aan het stilvallen en komt op een plateau, waarna de curve met patiënten zou moeten gaan dalen. Die daling zal ook erg traag gaan, leert het voorbeeld van China, waar de epidemie het eerst uitbrak.

  • Spanje meldt daling in aantal dodelijke sclachtoffers

    In Spanje, dat gisteren Italië voorbijstak als grootste Europese besmettingshaard, zijn nu reeds 12.418 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een toename met 677 sinds zaterdag. Het aantal fatale slachtoffers stijgt daarmee voor de derde dag op rij minder sterk, zaterdag kamen er nog 809 nieuwe dodelijke slachtoffers bij.

    De regering Sanchez kondigde zaterdag aan dat ze de noodtoestand wil verlengen tot minstens 26 april.

  • Demir: 'Geef tweedeverblijvers aan de kust een waardebon'

    Vlaamse minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) lanceert in De Zondag een oproep aan de kustburgemeesters. 'Geef de tweedeverblijvers een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen'.

    Demir zegt bezorgd te zijn om de toeristische sector. Ze vreest dat de sector de laatste zal zijn die kan heropstarten. Volgens een inschatting van Toerisme Vlaanderen zou de coronacrisis zorgen voor een omzetverlies van anderhalf miljard euro per maand.

    De burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (sp.a) reageert als door een wesp gestoken. 'Ik ben bijzonder boos. Wij worden overrompeld met vragen van tweedeverblijvers, maar we hielden één lijn aan met alle kustburgemeesters. Ook de samenwerking met de gouverneur is uitstekend. Met die ene domme quote zet de minister al ons werk op de helling. Het is gewoon van de pot gerukt.

    Onze reportage over de maatregelen tegen tweedeverblijvers vindt u hier.

  • Rockzangeres Marianne Faithfull opgenomen

    De Britse rockster Marianne Faithfull is opgenomen in een Londens ziekenhuis vanwege besmetting met het coronavirus. Dat heeft haar manager zondag meegedeeld. De toestand van de 73-jarige ex van The Rolling Stones-zanger Mick Jagger is stabiel. Faithfull is de jongste toevoeging aan de lijst met besmette beroemdheden. Eerder liepen ook al acteurs Tom Hanks en Idriss Elba besmettingen op. Singer-songwriter John Prine is in kritieke toestand. Vorige week overleed Adam Schlesinger, frontman van rockgroep Fountains of Wayne aan de gevolgen van het virus.

  • Lachaert: 'Stel solden uit tot 15 augustus.

    Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert heeft een wetsvoorstel ingediend om de zomersolden met anderhalve maand uit te stellen. De koopjesperiode zou daardoor pas op 15 augustus starten. 'Als we de soldenperiode laten starten op 1 juli, dreigen veel winkels failliet te gaan en dreigen honderden jobs verloren te gaan. Door de zomersolden uit te stellen, willen we de kledingwinkels perspectief geven', zegt Lachaert.

    Fysieke kledingwinkels zijn momenteel gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor zitten ze nog met een grote stock. De sector voerde de voorbije dagen de druk op om de solden daarom uit te stellen. In een open brief pleitten 78 Belgische modespelers voor een uitstel van minstens een maand.

  • Oostenrijk: 'Corona-obligaties geen ernstig voorstel'

    We blijven bij de Welt am Sonntag (zie post van 7u53). In dezelfde Duitse zondagskrant zegt Oostenrijks minister van Financiën Gernot Blümel geen bezwaar te hebben tegen een soort Marshallplan voor de post-corona heropbouw van de Europese economie, als dat via de geëigende instellingen zoals de Europese Investeringsbank (EIB) verloopt. 

    De christendemocraat kant zich fel tegen het Franse voorstel om geld op te halen via corona-obligaties, schuldpapier waar alle landen in de eurozone collectief voor borg staan. 'Er zijn geen feitelijke argumenten voor corona-obligaties', stelt Blümel.

    Onder de dekmantel van corona worden ideeën opgewarmd die vijf, tien, twintig jaar geleden al terecht afgeschoten zijn

    Gernot Blümel
    Oostenrijks minister van Financiën

     

    'Zelfs landen met veel schulden kunnen nu goedkoop kredieten opnemen, dankzij het snelle ingrijpen van de Europese Centrale Bank. In deze toestand met de moraalvinger over tekortschietende solidariteit klagen om de al lang nagestreefde collectivisering van schulden door te drukken, is niet ernstig. Onder de dekmantel van corona worden ideeën opgewarmd die vijf, tien, twintig jaar geleden al terecht afgeschoten zijn.'

    Dinsdag vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw over de coronacrisis, u leest hier een vooruitblik van collega Kris Van Haver. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra spelde tijdens een vorige 'call' Zuid-Europese landen die zwaar getroffen zijn door de crisis de les over hun laks begrotingsbeleid. Na bakken kritiek in Italië, Spanje én eigen land erkende Hoekstra 'te weinig empathie' getoond te hebben. De toon mag en moet dus zachter, maar het verzet tegen corona-obligaties blijft even hard. 

  • Weer meer nieuwe gevallen in China

    Terwijl in China het economische leven nog maar pas terug op gang komt, neemt de angst voor een tweede golf van het virus toe. In het land zijn sinds zaterdag 30 nieuwe gevallen van het coronavirus gerapporteerd, 11 meer dan een dag eerder. Dat meldden de autoriteiten zondag.

    Onder de nieuwe gevallen zijn vijf binnenlandse besmettingen in de zuidelijke kustprovincie Guangdong. De 25 andere geïnfecteerden raakten volgens de autoriteiten in het buitenland besmet.

    In China werden sinds zaterdag weer 30 nieuwe besmettingen vastgesteld.
    In China werden sinds zaterdag weer 30 nieuwe besmettingen vastgesteld. ©AFP



  • Von der Leyen: 'hebben Europees Marshallplan nodig'

    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen pleit in het kader van de strijd tegen het coronavirus voor massale investeringen in de Europese begroting. 'We hebben nood aan een Marshallplan voor Europa', schrijft ze in een gastbijdrage voor 'Welt am Sonntag'.

    Het Marshallplan was een Amerikaans hulpprogramma van vele miljarden waarmee West-Europa na de Tweede Wereldoorlog weer op de been kwam. Von der Leyen heeft er vertrouwen in dat Europa de crisis weer te boven zal komen. 'De vele miljarden die vandaag moeten geïnvesteerd worden om een grotere ramp te vermijden, zullen generaties verbinden'.

    Europa maakt zich op voor een cruciale week waarin zal blijken hoe groot de bereidheid tot solidariteit bij de verschillende lidstaten is.

  • Lentedag op komst | Wie wint 'virtuele' Ronde van Vlaanderen?

    Door het voorspelde warme lenteweer  is er kans dat mensen, ondanks de huidige coronaregels, in te groten getale eropuit trekken. Met name de Belgische kustgemeenten houden nauwlettend in de gaten of er niet te veel mensen naar de badplaatsen trekken. De politie zal opnieuw controles uitvoeren op de invalswegen naar de kust. Overtreders riskeren een boete van 250 euro.

    De Ronde van Vlaanderen gaat vanwege de coronacrisis niet door, maar de wielerklassieker wordt wel virtueel verreden. Dertien profwielrenners strijden thuis op de rollenbank om de zege in 'De Ronde'. De virtuele koers is vanaf 15u30 uur live op tv-zender Sporza te volgen. De techniek laat toe dat de tv-kijker ook thuis bij de deelnemende renners kan meekijken wanneer ze de virtuele Oude Kwaremont en Paterberg bedwingen.

  • Zo creëert u financiële ademruimte in coronatijd

    De coronacrisis duwt niet alleen ruim 1 miljoen Belgen in tijdelijke werkloosheid, voor velen wordt het ook moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Netto lijst in dit artikel de opties op voor wie in financiële ademnood verkeert.

  • VAB: meer problemen met autobatterijen

    Mobiliteitsvereniging VAB merkt door de coronamaatregelen een sterke stijging van het aantal batterijproblemen. Die worden veroorzaakt door langere stilstand, korte verplaatsingen en koude nachten. Belgen die batterijproblemen hebben of pech willen voorkomen, krijgen de raad hun wagen zowat 15 minuten stationair te laten draaien aan een iets hoger toerental (1.500 toeren/minuut) zonder stroomverbruikers aan.

    VAB adviseert om de bandenspanning met 0,5 bar te verhogen om afvlakking van de banden omwille van het langdurig stilstaan van de wagen te voorkomen.

  • Trump: 'dit willen we geen maanden blijven doen'

    In een persconferentie zaterdagavond gaf Amerikaans president Trump een update over de Amerikaanse maatregelen tegen het coronavirus. De president stuurt 1.000 militairen naar de zwaar getroffen staat New York. Hij neemt ook 29 miljoen doses van het anti-malariamiddel hydrochloroquine op in de strategische reserve.

    Sinds zaterdag kunnen Amerikaanse bedrijven ook intekenen op renteloze staatsleningen, een deel van het steunpakket van 2.000 miljard dollar.

    Trump zei 'dat hij tegen augustus' zeker opnieuw volle voetbalstadia wil zien. 'We willen dit geen maanden moeten volhouden', aldus de president.

  • Gilead maakt testmiddel gratis beschikbaar

    Gilead Sciences gaat 1,5 miljoen doses van zijn experimenteel geneesmiddel tegen corona gratis beschikbaar maken aan patiënten met zware symptomen. Dat schrijft CEO Daniel O'Day in een open brief. Daarmee zouden 140.000 patiënten behandeld kunnen worden. De farmagroep voert zijn productie op, zodat tegen het jaareinde 1 miljoen patiënten behandeld kunnen worden.

    Gilead, in ons land bekend als het partnerbedrijf van biotechvedette Galapagos, onderzoekt of zijn middel Remdesivir het virus remt, maar de resultaten staan pas voor eind april op het programma. De Wereldgezondheidsorganisatie noemde Remdesivir eerder al het meest beloftevolle kandidaat-medicijn in de strijd tegen het virus.


  • Update Covid-19

    Goedemorgen. In deze nieuwe liveblog volgen we opnieuw de nieuwsstroom rond het coronavirus. In onze vorige liveblog herleest u het belangrijkste nieuws van gisteren.

    Covid-19 - update 5 april
    • Wereldwijd 1,2 miljoen besmettingen
    • 64.729 doden
    • 246.600 mensen genezen verklaard
    • VS is zwaarst getroffen met 311.000 gevallen
    • Spanje steekt Italië voorbij als grootste Europese brandhaard
    • Italië kende laagste aantal doden in 9 dagen
    • België telt 14.000 actieve besmettingen en 1.283 doden

    Bron: Johns Hopkins Universiteit

    Hier brengen we uitbraak van het virus in kaart.

     

    Bij politiecontroles zaterdag richting kust werden slechts een twintigtal processen-verbaal opgesteld.
    Bij politiecontroles zaterdag richting kust werden slechts een twintigtal processen-verbaal opgesteld. ©JONAS LAMPENS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud