1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Meer dan 1 miljoen besmettingen wereldwijd

De kaap van de 1 miljoen besmettingen wereldwijd is gerond. Er zijn inmiddels ruim 51.000 mensen gestorven aan het coronavirus.
  • Meer dan 1 miljoen besmettingen wereldwijd

    Ruim 1 miljoen mensen in de wereld zijn besmet met het coronavirus. Sinds de uitbraak eind december in de Chinese stad Wuhan heeft het virus in 181 landen toegeslagen. Vanavond zijn meer dan 1 miljoen besmettingen gerapporteerd, eerder vandaag waren al meer dan 51.000 doden geteld. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

    De zwaarste getroffen landen zijn de Verenigde Staten (ruim 230.000 besmettingen), Italië (ruim 115.000) en Spanje (ruim 110.000). België staat met ruim 15.000 gerapporteerde gevallen op de elfde plaats van meest getroffen landen, na Turkije (ruim 18.000).

  • Gentenaars maken alternatief beademingstoestel

    Een spoedarts in opleiding en zijn broer die gespecialiseerd is in robotica hebben in een tiental dagen een vereenvoudigd beademingstoestel voor coronapatiënten ontwikkeld. Via een vzw willen ze hun prototype in serie produceren.

    Het consortium rond het duo verwacht per week duizend toestellen te kunnen maken.

  • Meer coronatests in woon-zorgcentra

    Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil dat ook in woon-zorgcentra waar nog geen patiënten zijn met symptomen van een coronabesmetting wordt getest op de aanwezigheid van het virus.

    Onlangs waren in een afdeling van een woon-zorgcentrum 13 van de 15 bewoners besmet met het virus, terwijl de meesten geen symptomen hadden. Daarom moet breder getest worden, verklaarde Beke in 'Terzake', 'om te kijken of dat een breder fenomeen is, want dan moeten we onze strategie aanpassen.'

    Woensdag besliste de federale regering dat ook bewoners in woon-zorgcentra met symptomen van Covid-19 stelselmatig getest kunnen worden.

  • Bijna 57.000 besmettingen in Frankrijk

    In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 6.399 nieuwe besmettingen geteld, wat het totaal op 56.989 brengt. 4.503 mensen zijn overleden, een stijging van 471. 

    6.399 mensen liggen op intensieve zorg, tegenover 6.017 woensdag. De maximumcapaciteit op intensieve zorg in de Franse ziekenhuizen schommelt rond 8.000 bedden.

  • Belfius schrapt slotdividend

    In navolging van enkele andere Belgische bedrijven heeft de staatsbank Belfius beslist het dividend niet uit te keren. Ze houdt zo 161 miljoen euro in kas. 

    'In lijn met de aanbeveling van de Europese Centrale Bank wordt daarnaast elk voorstel voor en elke uitkering van een dividend over 2020 tot zeker 1 oktober uitgesteld', laat de staatsbank nog weten.

  • Meer dan 50.000 coronadoden wereldwijd

    De coronapandemie heeft in de hele wereld al aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost. Dat blijkt donderdagavond uit data van de Johns Hopkins University. Rond 18.45 uur stond de teller op 50.230 slachtoffers. 

    Italië blijft met bijna 14.000 doden het zwaarst getroffen land, voor Spanje (ruim 10.000). De voorbije dagen zijn ook de Verenigde Staten fors opgerukt. Nergens ter wereld zijn meer besmettingen vastgesteld dan daar (ruim 217.000). De longziekte kostte er al aan ruim 5.300 mensen het leven.

  • Democratische presidentsconventie uitgesteld

    Het Democratische congres, waar de partijkandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op het schild gehesen wordt, is uitgesteld vanwege de coronacrisis. De conventie in de stad Milwaukee zal plaatsvinden in de week van 17 augustus. Eerder stond ze gepland van 13 tot 16 juli.

    Twee Democratische kandidaten zijn nog in de running om het op 3 november op te nemen tegen de Republikeinse president Donald Trump: gewezen vicepresident Joe Biden en de linkse populist Bernie Sanders. Door de coronacrisis zijn de voorverkiezingen de voorbije weken opgeschort. Biden heeft wel een aanzienlijke voorsprong op Sanders.

  • Italië flirt met kaap van 14.000 doden

    De coronapandemie eist dagelijks nog altijd honderden levens in Italië. In 24 uur zag de derde economie van de eurozone de dodentol oplopen tot 13.915. Dat zijn 760 slachtoffers meer dan een dag eerder. Woensdag was sprake van een stijging met 727.

    Ook het aantal vastgestelde besmettingen gaat nog altijd in stijgende lijn: van 110.574 naar 115.242 in een etmaal. Van die besmette mensen zijn er 18.278 genezen verklaard, 83.049 proberen de longziekte nog te overwinnen. Dat zijn er 2.477 meer dan woensdag. Een dag eerder kwamen er 2.937 bij.

    Voor de vierde dag op rij ligt het aantal nieuwe gevallen binnen de vork van 4.050 tot 4.782. Daarom hoopt de Italiaanse regering dat het aantal besmettingen stilaan op een plateau komt en de knik in de curve dichterbij komt. Op de afdeling intensieve verzorging verblijven nu 4.053 mensen, tegenover 4.035 een dag eerder.

    ©EPA

  • 92.000
    besmettingen
    In de Amerikaanse staat New York zijn al minstens 92.381 besmettingen geteld. In 24 uur zijn er 8.669 gevallen bijgekomen. Al minstens 2.373 mensen zijn overleden. Zeker 13.383 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, 7.434 patiënten mochten naar huis.

  • Duitse onderzoekers ontwikkelen methode om testcapaciteit op te drijven

    Duitse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waardoor het aantal testen naar besmettingen met het coronavirus fors kan worden opgedreven. Dat meldt de Goethe Universiteit van Frankfurt donderdag. In de plaats van elke staal individueel onder de loep te nemen worden stalen gegroepeerd, wat de testcapaciteit zo’n vijf tot tien keer kan vergroten.

    Stalen uit de neus of keel van vijf patiënten worden samengebracht en onderworpen aan een test die het genetisch materiaal van het virus identificeert. Als het resultaat negatief is, is ook elke individuele staal negatief.

    Kleurt de groepstest toch positief, dan moet elk staal nog eens individueel onderzocht worden om te bepalen wie precies besmet is. Het resultaat zou al na enkele uren bekend zijn. De onderzoekers gaan de testmethode later deze week uitbreiden naar tien stalen per onderzoek.

    De groepstesten zouden vooral nuttig zijn om bijvoorbeeld het voltallige personeel van een ziekenhuis, een woon-zorgcentrum of een fabriek te testen. Bij mensen die al sterke symptomen van Covid-19 vertonen, heeft de methode dan weer weinig zin. De onderzoekers dienden in Europa en in de Verenigde Staten  al een patent in. ‘Met deze methode kan Duitsland de strijd tegen het virus naar een hoger niveau tillen’, luidt het.

  • Robots doen het gevaarlijke werk in China

    China was al een paradijs voor allerlei zelfrijdend tuig en autonome robots, maar de coronacrisis heeft er nog een schepje boven op gedaan. Omdat robots niet ziek worden en minder makkelijk virussen verspreiden, worden ze massaal ingezet voor de levering van goederen aan geïsoleerde gezinnen, de desinfectie van straten en gebouwen of het bewaken van openbare plaatsen.

    RoboSense, een Chinees bedrijf dat de Lidar-sensoren en andere onderdelen van veel robotjes levert, maakte er dit compilatiefilmje van.

    China zet massaal zelfrijdende robots in

  • Groep professionele kotbazen vraagt 10 procent minder huurgeld

    Verschillende professionele kotbazen doen een geste naar hun huurders. Eckelmans Groep Vlaanderen en Brussel, Group Globiss, MB Invest, Quares Student Housing, Scaldis en Xior Student Housing bieden voor april en mei een financiële ondersteuning van 10 procent van de totale huurgelden. ‘Die inspanning zal door elk van de verhuurders praktisch worden ingevuld en verdeeld over de huurders, waarbij de meest kwetsbaren de sterkste ondersteuning krijgen’, meldt Xior. Omdat de examens in juni doorgaan op de campussen, is er voor dan geen ondersteuning voorzien.

    Eerder kwamen verschillende Vlaamse universiteiten met een huurvermindering voor hun eigen residenties. Zo bedraagt de huurprijs van de koten van de KU Leuven maar de helft tijdens de crisismaanden. Rector Luc Sels riep de privéhuurmarkt toen op ook een geste te doen.

  • Portugal verlengt noodtoestand

    Het Portugese parlement heeft donderdag het voorstel van president Marcelo Rebelo de Sousa goedgekeurd om de noodtoestand met twee weken te verlengen. Zo krijgt de regering meer ruimte om een uitbraak van de corona-epidemie in te dammen.

    Als we de komende weken een grote inspanning leveren, zullen we het licht aan het eind van de tunnel eerder zien.

    António Costa
    Portugese premier

    De noodtoestand werd uitgeroepen op 18 maart. 'Als we de komende weken een grote inspanning leveren, zullen we het licht aan het eind van de tunnel eerder zien', zei premier António Costa tijdens een persconferentie.
    Het aantal bevestigde besmettingen in Portugal is donderdag met bijna 800 gestegen tot meer dan 9.000. Zeker 22 mensen zijn de afgelopen 24 uur aan Covid-19 gestorven. Dat brengt de dodentol op 209.
  • Wilmès en De Block vinden mondmaskers niet noodzakelijk voor iedereen

    Premier Sophie Wilmès (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) lieten tijdens het vragenuurtje in de Kamer nog eens duidelijk verstaan dat mondmaskers niet nodig zijn voor iedereen.

    'Mensen willen zich zo goed mogelijk beschermen. Dat is een terechte bezorgdheid', aldus Wilmès. 'Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten de mondmaskers naar zieke mensen en zorgpersoneel gaan. Zelfs al zou het aan te raden zijn voor de hele bevolking, zou dat op dit moment niet mogelijk zijn. Er is een tekort op de wereldmarkt, niet alleen in België. Het medisch personeel wordt blootgesteld en moet voorrang krijgen'. De premier voegde er nog aan toe dat de Belgische textielindustrie wordt ingeschakeld om zo veel mogelijk bij te springen in de productie van mondmaskers en beschermende kledij.

    De Block voegde eraan toe dat mondmaskers weinig toegevoegde waarde hebben. 'We blijven herhalen dat we de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie volgen. Mondmaskers hebben amper toegevoegde waarde en kunnen zelfs een vals gevoel van veiligheid geven. Zaai niet nog meer onrust daarover, is mijn oproep aan de politici', klonk het.

    ©BELGA

  • Oekraïne regelt beademingstoestellen op Twitter via Elon Musk

    Oekraïne is via Twitter ingegaan op het aanbod van Elon Musk om wereldwijd beademingstoestellen te verschepen. Tesla, het bedrijf van Musk, is sinds het uitbreken van de coronapandemie beademingsapparatuur beginnen te produceren om kosteloos uit te delen aan ziekenhuizen over heel de wereld.

    Het Twitter-account van de Oekraïense ambassade in Washington ging in op het aanbod. 'We zijn klaar om samen te werken, dank u', klonk het.

    Ook de voormalige Oekraïense minister van Volksgezondheid Ulana Suprun probeerde langs dezelfde weg beademingstoestellen naar haar land te krijgen. Oekraïne is een van de armste landen van Europa, met een gebrekkige gezondheidszorg. 

  • Brusselse Iris Ziekenhuizen bereiken bijna maximumcapaciteit intensieve zorgen

    De bedden op de dienst intensieve zorgen van de ziekenhuizen in het Brusselse Iris-netwerk zijn voor 90 procent gevuld. Dat meldt Etienne Wéry, de afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen, donderdag. Er wordt verwacht dat de maximumcapaciteit in komende dagen bereikt wordt.

    Het Iris-netwerk bestaat uit de ziekenhuizen UMC Brugmann, UMC Sint-Pieter, de ziekenhuizen Iris Zuid en het instituut Jules Bordet. De beddencapaciteit op de diensten intensieve zorgen is er bijna volledig ingenomen. Daarom wordt nu dagelijks overleg gepleegd met de hoofdartsen van het Erasmus- en het Delta-ziekenhuis, om te bepalen of er nood is aan transfers naar andere ziekenhuizen.

    ‘Als de trend aanhoudt, overwegen we dit weekend of begin volgende week een coördinatie op te zetten met het netwerk van de Brusselse universitaire ziekenhuizen en indien nodig met andere provincies’, zegt Wéry. ‘Zo kunnen we een volledige verzadiging van onze ziekenhuizen vermijden.’

    Op Jules Bordet na, waar de capaciteit beperkt blijft, proberen alle andere Iris Ziekenhuizen in de mate van het mogelijke extra bedden te creëren. Het aantal bedden dat aan coronapatiënten wordt besteed op niet-intensieve verpleegeenheden raakt echter ook stilaan verzadigd. De capaciteit is daar voor 85 procent gevuld.

  • Poetin kondigt 'werkloze' maand af, met behoud van loon

    In Rusland wordt tot eind april niet gewerkt, met behoud van loon. Dat kondigde president Vladimir Poetin donderdag aan in een televisietoespraak. Deze week was eerder al uitgeroepen tot een 'werkloze week' in de strijd tegen het coronavirus. Rusland telt 3.548 besmettingen en 30 doden.

    De Russische autoriteiten reageerden eerst traag op de uitbraak van de corona-epidemie. Pas vorige week schroefden ze de maatregelen fors op. Het stadsbestuur van Moskou gaf de inwoners het bevel thuis te blijven, waarna het gros van de andere regio's volgden. Volgens Poetin hebben de maatregelen de verspreiding van het virus vertraagd.

  • Dodental VK loopt op tot 2.921

    In het Verenigd Koninkrijk heeft het coronavirus tot nu aan 2.921 mensen het leven gekost. Dat is een stijging van 24 procent tegenover woensdag, melden de autoriteiten.

    Van de 561 mensen die de afgelopen 24 uur het leven lieten, hadden er 44 geen gezondheidsproblemen. Die patiënten waren tussen 25 en 100 jaar oud.

    Sinds woensdag werden ook 33.718 nieuwe besmettingen geregistreerd.

     

  • Nederland rondt kaap van 1.300 doden

    Het coronavirus heeft nu zeker 1.339 levens geëist in Nederland. Dat blijkt uit de recentste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat 166 nieuwe meldingen van sterfgevallen heeft binnengekregen.
    Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de jongste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.

    Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is met 625 weer hoger dan woensdag, toen het er 447 waren.
    Sinds het begin van de uitbraak in Nederland zijn 5.784 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Hoeveel van hen weer zijn ontslagen, houdt het RIVM niet bij.
  • Zorgbedrijf Antwerpen voorziet in mondmaskers

    'Elke medewerker die bij klanten thuis over de vloer komt, krijgt een basispakket beschermingsmateriaal: een mondmasker, een schort, gel en handschoenen', staat in een interne mededeling aan het personeel van Zorgbedrijf Antwerpen.

    Nog deze week kan het personeel over dat basispakket beschikken en worden instructies gegeven hoe, waar en wanneer de beschermende kledij moet worden gebruikt.

    Er wordt nog gewezen op de aangepaste richtlijnen die het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de voorbije nacht uitvaardigde voor de assistentiewoningen in Vlaanderen. 'Ze werden verstrengd', luidt het. Niet alleen moeten de bewoners thuisblijven en hun contact met mensen mijden, ook moeten de hulpverleners zich vooraf registreren bij het dienstencentrum. Per bewoner zal maar één mantelzorger per dag mogen langskomen. Bewoners moeten doorgeven wie dat is.

    Er worden ook testen gedaan. In twee woon-zorgcentra - 't Zand en Melgeshof - zijn donderdag alle bewoners en medewerkers getest op Covid-19. De resultaten zijn nog niet bekend.

  • Albert Heijn: 'Ook supermarkten hebben het financieel moeilijk'

    Volgens de supermarktketen Albert Heijn heeft ook haar sector het financieel niet gemakkelijk in de coronacrisis. ‘De hamstergekte geeft misschien het idee dat de euro’s binnenstromen, maar dat beeld klopt niet’, zegt woordvoerder Ann Maes.

    Volgens Albert Heijn lopen de kosten op door het grote ziekteverzuim en de vele hygiënemaatregelen. De supermarktketen behoort tot hetzelfde concern als Delhaize, waar met het personeel een akkoord is gesloten over een premie van ongeveer 500 euro en extra verlofdagen. Albert Heijn geeft aan ook een inspanning te willen doen, maar waarschuwt. ‘Kan je wel Sinterklaas spelen als je in het rood gaat?’

    Kristel Van Damme, een vakbondsvrouw van ACV Puls, relativeert de uitspraken van de keten. ‘Dat ze extra kosten moeten maken, valt niet te ontkennen’, klinkt het. ‘Maar de cijfers zijn de afgelopen weken in alle winkels heel goed geweest door het hamstergedrag.’ Daar heeft volgens haar ook Albert Heijn een graantje van meegepikt. ‘Zeggen dat ze het moeilijk hebben, vind ik er dan toch over’, luidt het.

  • Amerikaanse werkloosheidsaanvragen nemen fors toe

    Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen in de VS kwam uit op 6,6 miljoen, terwijl economen 3,1 miljoen hadden verwacht. In de afgelopen twee weken waren er zo'n 10 miljoen Amerikanen die een eerste aanvraag deden voor een werkloosheidsuitkering. 

    Zonder aanpassing voor seizoenseffecten kwam het cijfer uit op 5,8 miljoen, een cijfer dat economen meer relevant vinden, omdat de seizoenseffecten in de coronacrisis minder belangrijk zijn. 

  • Brouwerij Omer scheldt 250 horecazaken een maand huur kwijt

    De West-Vlaamse bierbrouwer Omer Vande Ghinste neemt een aantal steunmaatregelen om cafés te helpen de sluitingsperiode te overbruggen. 'Onze 250 horecazaken moeten voor april geen huur betalen', zegt marketingverantwoordelijke Nicolas Degryse aan het persagentschap Belga. 

    'Daarnaast zullen we instaan voor het reinigen van alle leidingen en tapinstallaties zodra de cafés heropenen en zullen we gratis al het bier dat over tijd is vervangen. Zo kunnen de horecazaken met vers bier starten na deze moeilijke periode.'

    70 procent
    stilstand
    Bij brouwerij Omer ligt 70 procent van de activiteiten stil.

    De verplichte sluiting van cafés en restaurants is ook voor brouwerijen een ferme streep door de rekening. 'Ongeveer 70 procent van onze activiteit ligt stil. Alleen de retail en de drankenhandels mogen nog werken, maar er zijn geen feesten of barbecues, dus is de verkoop ook daar gedaald. Ongeveer 75 procent van ons personeel is tijdelijk werkloos. We produceren nog wel, maar op een erg laag pitje.'

  • Amerikaanse viroloog en regeringsadviseur Fauci krijgt doodsbedreigingen

    De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci ontvangt doodsbedreigingen en zal daarom beveiliging krijgen, berichten Amerikaanse media. Als regeringsadviseur staat hij president Donald Trump bij tijdens de coronacrisis.

    De 79-jarige topviroloog geldt als de Amerikaanse corona-expert. Hij is het doelwit van rechtse stemmen die zijn expertise in twijfel trekken en hem vijandig gezind zijn omdat hij tegen een snelle versoepeling van de coronamaatregelen is.

    Als directeur van het National Institute of Infectious Diseases gaat Fauci af en toe in tegen de al te optimistische uitspraken van Trump. Hij is ook expert in de werkgroep over het coronavirus van het Witte Huis. 

    De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci en president Donald Trump.
    De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci en president Donald Trump. ©REUTERS

  • Onderzoek naar politie na dood 12-jarige coronapatiënt

    Het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten begint een onderzoek naar de politie na de noodoproep van de moeder van het 12-jarige meisje dat deze week in Gent is gestorven aan het coronavirus. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) had een onderzoek gevraagd.

    De beslissing volgt op mediaberichten over mogelijke taalproblemen of andere misverstanden toen de moeder de politie belde. Het meisje lag al enkele dagen thuis met koorts in bed toen haar toestand plots sterk verslechterde. De moeder belde in paniek met de noodcentrale, maar het onverstaanbare gesprek werd volgens een politiewoordvoerder door de vrouw afgebroken. De politie is naar het adres gegaan, maar het meisje was al door een buurman naar het ziekenhuis gebracht.

  • 15.000
    bedden
    Duitsland heeft nog 15.000 tot 20.000 bedden vrij op intensieve zorgen, melden Duitse media. Het land nam tientallen patiënten op uit andere Europese landen waar de intensieve zorgen overvol zijn. Het gaat onder meer om patiënten uit Italië, Frankrijk en Nederland.

  • 'Botsen stilaan op de grenzen van onze normale capaciteit'

    Als patiënten van andere ziekenhuizen getransfereerd worden, loopt ook het UZ Brussel tegen zijn maximumcapaciteit aan. ‘We openen nu al onze reserve-units,’ schrijft directeur Marc Noppen in zijn dagboek.

  • Delhaize geeft personeel hogere premie en mondmaskers

    De vakbonden en de directie van de supermarktketen Delhaize hebben een akkoord bereikt over een compensatie voor het personeel tijdens de coronacrisis. Werknemers krijgen een premie van zo'n 500 euro, uitbetaald in kortingen en extra maaltijdcheques. Daarnaast komen er extra hygiënemaatregelen. De supermarktketen zal mondmaskers ter beschikking stellen voor het personeel, al komt er geen verplichting om die te dragen.

    Er heerste de voorbije dagen sociale onrust bij de supermarktketen, waardoor enkele winkels de deuren sloten.

    ©Photo News

  • Club Brugge is kampioen

    Einde van het kampioenschap, Club kampioen en direct ticket voor Champions League, AA Gent voorronde Champions League. Charleroi, Antwerp en Standard naar de voorrondes van de Europa League. Dat is het voorstel van de Raad van Bestuur van de Pro League, de koepel van 24 profclubs. Het voorstel moet nog goedkeuring krijgen van de algemene vergadering. Maar het is wel belangrijk om weten dat in de Raad van Bestuur de G5 - Club, AA Gent, Standard, Anderlecht en Genk vertegenwoordigd zijn, net als Antwerp, de nieuwe rijzende ster aan de top van ons voetbal. Het ziet er daarom naar uit dat het voorstel het ook zal halen. 

    Er komt geen dertigste en laatste speeldag meer en evenmin play-offs. Een werkgroep met daarin Joseph Allijns (KV Kortrijk), Pro League-CEO Pierre François, Michel Louwagie (AA Gent), Pro League- en Racing Genk-voorzitter Peter Croonen en Philippe Bormans (Union) moet nu bepalen of de bekerfinale tussen Club en Antwerp nog kan afgewerkt worden. Die werkgroep zal ook bekijken of de finale in 1B - de tweede klasse - tussen OHL en Beerschot nog kan betwist worden, meldt Het Laatste Nieuws.

    Het is nog onduidelijk of het volgend seizoen een competitie wordt met 18 - de huidige 16 aangevuld met Beerschot en OH Leuven. Waasland-Beveren kan de degradatie nog ontlopen als die finale in 1B niet meer zou kunnen worden afgewerkt. De werkgroep zal ook bekijken welk competitieformat er volgend jaar zal toegepast worden. Want voor sommige clubs staat het systeem met play-offs ter discussie - los van de coronacrisis.e

    Grote verliezers zijn Genk en Anderlecht. Die missen niet alleen de extra inkomsten van play-off 1, de tien matchen nacompetitie met de beste zes clubs. Ze spelen volgend jaar geen Europees. Genk heeft een spaarpot, Anderlecht niet. Voor de Brusselse club volgt nu gegarandeerd een nieuwe ronde van besparingen.

    Het voorstel komt er een dag nadat de Europese voetbalbond zich over het dilemma van het competitieslot boog met de nationale bonden. Daar kwam uit dat competities bij voorkeur op 30 juni afgelopen zijn, maar in het ultieme geval toch verlengd kunnen worden tot 3 augustus. Vooral de grote landen zijn vragende partij hun competities af te werken, zoniet dreigen ze naast enkele miljarden tv-geld te grijpen. In België is alle tv-geld voor dit seizoen al uitbetaald. Toch is het niet evident ook bij ons zomaar knopen door te hakken. Wat als andere landen toch herstarten? Ontstaat dan niet opnieuw druk, ook vanuit de tv-zenders, op onze clubs?

  • 35 nieuwe besmettingen en 6 doden in China

    China heeft donderdag 35 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus gemeld. Het ging bij elk van die besmettingen om mensen die vanuit het buitenland naar China waren gekomen. Volgens de autoriteiten heeft China bijna uitsluitend nog met dergelijke ‘geïmporteerde’ patiënten te maken. Er zijn ook zes nieuwe overlijdens geregistreerd.

    Verder zijn in China 55 mensen positief getest op het coronavirus zonder symptomen te vertonen. In tegenstelling tot andere landen steekt Peking die gevallen dan niet in de statistieken van het aantal besmettingen.

    De corona-epidemie lijkt in China onder controle, maar de autoriteiten zijn ongerust over een heropflakkering door import uit het buitenland.

  • 'Duitse economie kan 15 procent krimpen in tweede kwartaal'

    De Duitse economie krimpt in het tweede kwartaal waarschijnlijk met 10 tot 15 procent. Dat meldde de Duitse staatsontwikkelingsbank KfW. Door de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan is de Duitse economie, de grootste economie van Europa, bijna volledig tot stilstand gekomen. Veel bedrijven en winkels zijn gesloten. De Duitse regering werkt aan enorme steunpakketten om de economie te stimuleren.
    KfW heeft circa 500 miljard euro klaarliggen voor steun. Het is bijna zeker dat Duitsland dit jaar in een stevige recessie zal belanden door de crisis.
  • Spanje sloopt grens van 10.000 doden

    In Spanje zijn in 24 uur 950 mensen bezweken aan Covid-19. Dat is een record. De longziekte kostte in de vierde economie van de eurozone nu al aan 10.003 mensen het leven. Dat is wereldwijd de hoogste dodentol na Italië.

    De Spaanse autoriteiten stelden de voorbije weken 110.238 besmettingen vast. Dat zijn er ruim 8.100 meer in een dag tijd. Van de mensen die besmet zijn, liggen er 54.113 in een ziekenhuis. 26.743 mensen zijn genezen verklaard.

    Spanje racet tegen de klok om het gezondheidssysteem te redden. In verschillende regio's is het kritieke punt op de afdeling intensieve verzorging bereikt.

  • Voor gewone burgers in de straat hebben mondmaskers weinig zin. Het is belangrijker dat we afstand houden, dat we met onze handen uit ons gezicht blijven en dat we regelmatig onze handen wassen. Maskers hebben enkel zin voor mensen die die afstand niet kunnen bewaren, zoals onze hulpverleners.

    Steven Van Gucht
    Viroloog

  • 183 doden, 584 nieuwe ziekenhuisopnames

    De afgelopen 24 uur zijn in België 183 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 1.011. 93 procent van hen is ouder dan 65 jaar. Dat laat de federale overheidsdienst Volksgezondheid donderdag weten in zijn dagelijkse update van de cijfers.

    In een dag zijn 584 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 363 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor komt het aantal mensen met corona in de Belgische ziekenhuizen op 5.376.

    Op intensieve zorgen liggen 1.144 patiënten, een toename met 56. 906 mensen worden beademd, een stijging van 72. Daarmee is zo'n 52 procent van de capaciteit op intensieve zorgen ingenomen.

    Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.384 tot 15.348. Het gaat om 912 gevallen in Vlaanderen, 317 in Wallonië, 137 in Brussel en 18 van voorlopig onbekende origine. Er werden 3.110 testen uitgevoerd.

  • Crisis kost honderdduizenden Spanjaarden hun baan

    De coronacrisis heeft tot dusver al bijna 900.000 Spanjaarden hun baan gekost. Dat heeft het Spaanse ministerie van Arbeid berekend. Het gaat voor het grootste deel om mensen die een tijdelijke of flexibele betrekking hadden.
    Een recordaantal van ruim 300.000 Spanjaarden klopte afgelopen maand aan bij het ministerie van Arbeid voor een werkloosheidsuitkering. Het totale aantal mensen dat zonder werk zit en afhankelijk is van een uitkering, nam daardoor toe tot ruim 3,5 miljoen.
    300.000
    extra werkloosheidsaanvragen
    Een recordaantal van ruim 300.000 Spanjaarden klopte afgelopen maand aan bij het ministerie van Arbeid voor een werkloosheidsuitkering. Het totale aantal mensen dat zonder werk zit en afhankelijk is van een uitkering nam daardoor toe tot ruim 3,5 miljoen.

    Spanje is een van de zwaarst getroffen landen, met meer dan 9.000 doden en meer dan 100.000 besmettingen. Sinds medio maart zijn strenge quarantainemaatregelen van kracht, waardoor de meeste mensen verplicht thuis moeten blijven. Veel bedrijven zitten daardoor in de problemen.
    De werkloosheid in Spanje behoort al tot de hoogste van alle geïndustrialiseerde landen. Bijna 14 procent van de beroepsbevolking zit zonder baan. De crisis treft vooral de dienstensector, waar de horeca, de detailhandel en het toerisme onder vallen. 
  • Ook Mithra loopt mogelijk vertraging op door Covid-19

    Farmagroep Mithra loopt mogelijk vertraging op in zijn fase-3-studie naar Donesta, een mogelijk blockbustermedicijn tegen opvliegers. 'Hoewel de studies nog steeds bezig zijn, is de aanwerving van patiënten vertraagd of stopgezet in enkele landen. We zullen er alles aan doen om de opgelopen vertraging te herstellen', klinkt het.

    Voor twee studies - eentje in Noord-Amerika (de Verenigde Staten en Canada) en een andere in Europa, Rusland en Zuid-Amerika - mikt Mithra erop om zo'n 2.200 vrouwen in de menopauze, verspreid over 120 sites, te rekruteren. 

    Lancering in Duitsland

    Tegelijkertijd kwam Mithra met goed nieuws. De farmagroep kondigde de commerciële lancering aan van Myring, een anticonceptiering, in Duitsland, waar jaarlijks 3 miljoen vaginale ringen verkocht worden, goed voor een waarde van 27 miljoen euro. Duitsland is de grootste Europese markt en na de Verenigde Staten de nummer twee wereldwijd.  

  • Profrenners rijden virtuele Ronde van Vlaanderen

    De zege in de Ronde van Vlaanderen wordt zondag betwist op de rollenbank. Dertien wielerprofs, allemaal uit WorldTour-teams, nemen het zondag vanuit hun huis tegen elkaar op in de eerste virtuele editie van de Vlaamse koers die vanwege het coronavirus niet kan doorgaan.
    De renners, onder wie Remco Evenepoel, Greg Van Avermaet, Wout Van Aert en de winnaar van 2019 Alberto Bettiol, rijden de laatste 32 kilometer thuis. De virtuele koers is zondag vanaf 15.30 uur op de tv-zender Sporza te volgen.
    'DeRonde2020 - een koers vanuit hun kot', heet het samenwerkingsverband tussen Flanders Classics, Sporza en de technologiepartners Bkool en Kiswe. Alsof er gewoon op de weg gefietst wordt, zullen Michel Wuyts en José De Cauwer het commentaar verzorgen. De techniek laat toe dat de tv-kijker ook thuis bij de deelnemende renners kan meekijken als ze op het Bkool-platform de virtuele Oude Kwaremont en de Paterberg bedwingen.

  • Dodental verdubbelt om de twee dagen in New York

    Dat de Verenigde Staten het nieuwe epicentrum zijn in de strijd tegen de coronapandemie is de voorbije dagen meer dan eens duidelijk geworden. Het land telt meer dan 216.000 vastgestelde besmettingen. Ruim 5.100 mensen bezweken aan de longziekte.

    De epidemie verspreidt zich razendsnel in het land, zeker in de staat New York. Om de twee dagen verdubbelt het dodental daar. De curve vertoont grote gelijkenissen met die in Italië en Spanje, de frontlinies in Europa.

  • Turkije laat 90.000 gevangenen vrij

    In een poging een coronacrisis in de gevangenissen te voorkomen wil Turkije 90.000 gedetineerden vrijlaten. De Turkse gevangenissen zijn notoir overbevolkt. Er zitten zo'n 300.000 mensen opgesloten, terwijl er plaats is voor 200.000. De Turkse regering werkt al een jaar aan een wet die de druk moet verlichten. Die wordt nu versneld doorgevoerd.

    Tot ontzetting van de mensenrechtenorganisaties geldt de amnestie niet voor de duizenden politieke gevangenen die sinds de mislukte militaire coup tegen Erdogan in 2016 achter slot en grendel zitten.

    'De staat wil criminelen vrijlaten, terwijl mensen die het autoritaire regime aan de kaak stelden opgesloten blijven', klaagden 281 academici, journalisten en schrijvers aan in een petitie. 'Als er levens op het spel staan, mag er geen discriminatie zijn op grond van levensovertuiging of ideologie.’

    Turkije telt bijna 16.000 officiële besmettingen, waarvan meer dan de helft uit Istanboel komt. 277 mensen stierven aan het coronavirus.

  • Bergamo, Milaan, Turijn en Brescia baren zorgen

    Hoewel de corona-epidemie Italië nog altijd zwaar op de proef stelt, zagen gezondheidsexperts de voorbije dagen enkele lichtpuntjes in de gegevens over het aantal besmettingen en het aantal doden. Na een wekenlange quarantaine leken de curves wat af te vlakken.

    Maar de data die de Italiaanse autoriteiten woensdagavond vrijgaven, gaven aanleiding tot nieuwe bezorgdheid. In de provincies Milaan, Bergamo, Brescia en Turijn schieten de besmettingen steil omhoog.

  • Aantal werkzoekenden in Vlaanderen voor het eerst in bijna 5 jaar gestegen

    De Vlaamse werkloosheid is in maart voor het eerst sinds augustus 2015 gestegen. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). De reden is, niet verrassend, de coronacrisis. 

    De stijging blijft voorlopig beperkt, nuanceert Crevits. Eind maart 2020 telde Vlaanderen 186.265 niet werkende werkzoekenden, een stijging met 1,3 procent - of in absolute cijfers 2.437 werkzoekenden - in vergelijking met maart vorig jaar.

  • VN-klimaattop uitgesteld

    De VN-klimaatconferentie die in november in het Schotse Glasgow zou plaatsvinden, wordt uitgesteld tot 2021. Dat heeft voorzitter Alok Sharma woensdagavond op Twitter laten weten. 'De wereld staat voor een ongekende wereldwijde uitdaging en landen richten zich terecht op de strijd tegen Covid-19', zei hij. De jaarlijkse bijeenkomst wordt gezien als het belangrijkste mondiale klimaatoverleg.

  • Franse premier: 'Geen algemene opheffing lockdown'

    De Franse premier Edouard Philippe verklaarde dat de lockdownmaatregelen van zijn regering slechts geleidelijk opgeheven zullen worden. ‘Vermoedelijk zullen we niet naar een algemene opheffing gaan in een keer en voor iedereen', waarschuwde hij.

    Volgens Philippe zijn verschillende pistes mogelijk. ‘We hebben verschillende experts gevraagd de opheffing te bestuderen en de mogelijkheid te onderzoeken van een regionaal gespreide opheffing.’ Die zou gepaard gaan met het testen van de bevolking en zal mogelijk in functie van de ouderdom van de bevolking gebeuren.

    In Frankrijk geldt een algemene lockdown met strenge maatregelen. Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegelaten en beperkt in tijd en ruimte. De maatregelen gelden nog zeker tot 15 april.

    De geleidelijke opheffing komt wellicht ook op de Belgische politieke agenda. Het is bekend dat België bijna dezelfde strategie als Frankrijk aanhoudt in de strijd tegen het coronavirus.

  • Coronavirus verlamt woningmarkt

    Door de bijna-lockdown sinds 18 maart gaat de woningmarkt plat als een ballon, blijkt uit cijfers van de notarissen. Het is wel nog te vroeg om al een ernstige uitspraak te doen over de prijsevolutie. De signalen zijn niet bemoedigend, maar de woningmarkt heeft ook troeven. De zeer lage rente kan snel opnieuw een positieve rol spelen en is er in België geen sprake van een groot overaanbod.

  • 'Boeing biedt personeel vrijwillige vertrekregeling aan'

    De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing biedt zijn personeel donderdag naar verwachting een vrijwillige vertrekregeling aan, laat een ingewijde weten aan persbureau Bloomberg. Hoeveel van de 161.000 medewerkers de deur uit moeten en in welke bedrijfsonderdelen Boeing het personeelsbestand wil uitdunnen, is niet bekend.

    Vliegtuigbouwers hebben met een sterk krimpende markt te maken vanwege de coronapandemie, die de luchtvaartsector zwaar heeft getroffen. Overheden over de hele wereld hebben reisrestricties ingesteld en luchtvaartmaatschappijen hebben hun schema's opgeschort en hun toestellen geparkeerd. Met Boeing ging het al slecht na het debacle met de 737 MAX, die na twee dodelijke ongelukken niet meer de lucht in mag.  

  • Boris Johnson wil coronatests opdrijven

    In een poging zijn critici de mond te snoeren heeft de Britse premier Boris Johnson beloofd het aantal coronatests in het Verenigd Koninkrijk gevoelig op te drijven. 

    'Dat is de weg. Dat is hoe we de coronapuzzel kunnen oplossen, hoe we het virus zullen verslaan', zei hij in een video op Twitter. Volgens Johnson is een test nuttig om te weten of je het virus ooit gehad hebt en of je besmet bent. 'Zodat je al dan niet met een gerust hart aan het werk kan gaan.'

    De premier zit in quarantaine sinds hij zelf positief testte op het coronavirus. Hij krijgt niet alleen kritiek voor zijn laattijdige en chaotische respons op de uitbraak, ook het lage aantal tests in het VK zijn velen een doorn in het oog. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, dat 500.000 mensen per week test, worden in het VK maar 12.750 tests per dag uitgevoerd. Het is de bedoeling dat aantal tegen midden april te verdubbelen.

  • Filipijnse president dreigt overtreders dood te schieten

    De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft de politie toestemming gegeven om mensen die zich niet aan de quarantaineregels houden dood te schieten. Dat zei hij in een televisietoespraak. 'In plaats van problemen te veroorzaken, stuur ik je naar je graf', waarschuwde hij.

    Duterte deed de uitspraak nadat in een sloppenwijk van de hoofdstad Manila onlusten waren ontstaan. Veel van de 48 miljoen inwoners van de Filipijnen zijn dagloners die hun inkomsten zien wegvallen door een lockdown. Hoewel de overheid hulp beloofd had, is daar nog niets van in huis gekomen.

  • Amerikanen snoepen Franse mondmaskers af, op Chinese luchthaventarmac

    Mondmaskers die bestemd en besteld waren voor de Franse regio 'Grand Est' werden op het tarmac van de Chinese luchthaven van Sjanghai op het laatste nippertje overgekocht door... de Amerikanen. Dat opmerkelijke bericht meldt de Franse krant Le Parisien. Een hoge Franse functionaris legt daarin uit hoe de Amerikanen tot drie à vier keer meer dollars op tafel legden om de fel gegeerde mondmaskers uit de handen van de Fransen te grissen.

  • 937.783 besmettingen: het coronavirus in kaart

    Sinds het coronavirus begin januari opdook, zijn minstens 937.783 mensen besmet geraakt in 180 landen. Dit zijn de belangrijkste cijfers in grafieken.

    ©AFP

  • Duitsland schiet andere Europese landen te hulp

    Duitse ziekenhuizen hebben 113 patiënten die besmet zijn met het coronavirus opgenomen uit andere landen in de Europese Unie. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Van de patiënten kwamen er 85 uit overstelpte gebieden in Frankrijk, 26 uit Italië en 2 uit Nederland. De Duitse luchtmacht stond in voor het transport van sommige patiënten. Daarnaast zijn nog eens 81 ziekenhuisbedden in Duitsland gereserveerd voor zieke mensen uit Italië en 13 voor patiënten uit Frankrijk.

    113
    patiënten
    Duitse ziekenhuizen hebben 113 patiënten die besmet zijn met het coronavirus opgenomen uit Frankrijk, Italië en Nederland.

    Ook aan Spanje bood Duitsland plaatsen aan voor patiënten die intensieve zorgen nodig hebben. De Spaanse regering reageerde daar nog niet op en focust op de spreiding van patiënten in eigen land. Duitsland stuurde ook zeven ton noodhulp, waaronder beademingstoestellen, naar Italië.

  • 250 euro boete voor wie naar zee trekt

    Wie dit weekend naar de zee afzakt, riskeert een boete van 250 euro. Daarvoor waarschuwde de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé in 'De ochtend' op Radio 1. De politie zal de controles nog opdrijven, zowel op de invalswegen naar de kust, in de treinstations als aan de warenhuizen.

    Wie geen geldige reden heeft om aan zee te zijn, moet er wegblijven, benadrukte Decaluwé. Dat geldt ook voor tweedeverblijvers. De politie van Koksijde, De Panne en Nieuwpoort roept de inwoners op tweedeverblijvers die zich niet aan de regels houden aan te geven.

    ©Photo News

  • Adidas betaalt dan tóch winkelhuur (en biedt excuses aan)

    Adidas gaat dan toch huur over de maand april betalen voor zijn winkels. Eerder had de Duitse sportartikelenreus, een kernparticipatie van de Belgische holding GBL, aangekondigd dat hij geen huur zou betalen voor winkels die gedwongen moesten sluiten door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

    Het Duitse sportkledingmerk ging overstag vanwege de forse imagoschade. Nadat Adidas vorige week had aangekondigd dat het de huurbetalingen zou uitstellen, kreeg het bakken kritiek op sociale media. De Duitse minister van Arbeid Hubertus Heil noemde de houding van Adidas 'onverantwoordelijk' en wees op de hoge winsten die het bedrijf de voorbije jaren maakte. Adidas verontschuldigt zich publiekelijk via advertenties in Duitse kranten.

  • Corona bereikt migrantenkampen op Griekse vasteland

    In Griekenland heeft een vrouw uit een migrantenkamp in de buurt van Athene positief getest voor het coronavirus. Dat bevestigen de Griekse autoriteiten. Het kamp gaat nu voor twee weken in quarantaine omdat ook minstens twintig andere kampbewoners positief testten. Eerder waren in het Moria-kamp op het eiland Lesbos al enkele gevallen gemeld.

    Hulporganisaties waarschuwen voor een humanitaire ramp. Ze vrezen dat het virus zich met een ongekende snelheid zal verspreiden in de overbevolkte en slecht uitgeruste vluchtelingenkampen. Human Rights Watch en Artsen Zonder Grenzen roepen op de migranten zo snel mogelijk te evacueren.

  • Nederland wil ruim 1 miljard euro stoppen in nieuw Europees 'coronafonds'

    De Nederlandse regering, die eerder de wind van voren kreeg omdat ze te weinig solidair zou zijn met de zwaar door het coronavirus getroffen Zuid-Europese landen, is bereid ruim 1 miljard euro te stoppen in een noodfonds. Samen met de andere lidstaten hoopt Nederland 10 tot 20 miljard euro in te zamelen, bericht de Volkskrant. Lidstaten kunnen uit dat Europese noodfonds putten voor de bouw van noodhospitalen, de aanschaf van medische apparatuur en de ontwikkeling van vaccins.

  • Beschermingsmateriaal Verenigde Staten bijna op

    De Verenigde Staten zitten bijna door hun noodvoorraad beschermingsmateriaal. Dat bevestigde de Amerikaanse president Donald Trump woensdag. Nu het land uitgegroeid is tot het nieuwe epicentrum van de coronapandemie, is de vraag naar mondmaskers en handschoenen gigantisch. Dat leidt tot een situatie waarin de verschillende staten met elkaar vechten om wat nog beschikbaar is.

    'De voorraad was bedoeld om een handvol steden uit de nood te helpen, niet om een pandemie in 50 staten het hoofd te bieden', zei een medewerker van het ministerie van Nationale Veiligheid tegen The Wall Street Journal. 'Als we de mensen die voor ons zorgen niet kunnen beschermen, wordt het lelijk.'

    De voorraad was bedoeld om een handvol steden uit de nood te helpen, niet om een pandemie in 50 staten het hoofd te bieden.

    Medewerker Amerikaanse ministerie van Nationale Veiligheid

    Meer nog dan beschermingsmateriaal smeken de ziekenhuizen om beademingstoestellen om de ziekste patiënten te behandelen. Dinsdag verzekerde Trump nog dat de federale overheid 10.000 toestellen achter de hand houdt om de ergst getroffen ziekenhuizen te helpen. Maar meerdere ziekenhuizen klagen dat die niet werken. Een deel van de voorraad is slecht onderhouden omdat een contract niet tijdig werd vernieuwd.

  • 176 Belgische huurders willen Retail Estates niet betalen

    Retail Estates, de winkelvastgoedgroep uit Ternat, kreeg van 176 huurders te horen dat ze de betaling van hun huurgeld op 1 april opschorten. Doordat winkels in ons land massaal de deuren moesten sluiten, voelt Retail Estates, de specialist in de verhuur van winkels, de coronacrisis hard. 627 van de 754 van zijn winkelpanden in ons land zijn dicht.

  • Bijna 1 miljoen besmettingen wereldwijd

    Wereldwijd wordt de kaap van 1 miljoen besmettingen met het nieuwe coronavirus een van de komende dagen gerond, schrijft de Britse krant The Guardian. 'Nu we de vierde maand van de pandemie ingaan, ben ik erg ongerust over de snelle escalatie en wereldwijde verspreiding', citeert de krant Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). 'Het totale aantal doden is de voorbije week meer dan verdubbeld en zal in de komende dagen oplopen tot 50.000.'  

  • Trump zit vrijdag samen met oliebonzen

    De Amerikaanse president Donald Trump zit vrijdag samen met de toplui van een paar van de grootste Amerikaanse oliebedrijven om te bespreken hoe de sector de kelderende olieprijs kan overleven. Door de wereldwijde coronapandemie en de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland staat die op het laagste peil in twee decennia.

    Trump wil de industrie helpen, maar zijn opties zijn beperkt. Er is in de sector grote onenigheid over de wenselijkheid van een overheidsingrijpen.

    Vorige week zette de Amerikaanse Senaat nog het licht op groen om met 2.000 miljard dollar de impact van de coronacrisis op de Amerikaanse economie te bekampen. Dat stimuluspakket bevatte geen maatregelen voor de energiesector.

  • Ook schuldbescherming voor Galeria Kaufhof

    De warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, waartoe ook Galeria Inno behoort, zocht woensdag bescherming tegen haar schuldeisers bij de districtsrechtbank van Essen, meldt het vakblad RetailDetail. De rechtbank willigde het verzoek meteen in en zet de insolventieprocedure in gang. Dat betekent dat de groep zelfstandig kan blijven functioneren terwijl ze een herstelplan uitwerkt.

    De coronacrisis hakt hard in op de kledingretail. Eerder raakte al bekend dat E5 Mode, dat op de rand van het faillissement staat, bescherming krijgt tegen zijn schuldeisers. De coronacrisis dreigt ook de schuldgraad van Brantano-moeder FNG te vergroten.

     

    ©Photo News

  • Een op de drie doden in Wallonië is rusthuisbewoner

    Sinds het begin van de epidemie van het nieuwe coronavirus zijn 106 rusthuisbewoners in Wallonië bezweken aan de longziekte Covid-19. Dat zegt cdH-parlementslid Georges Dallemagne op basis van een rapport van het Waals Agentschap voor Levenskwaliteit (Aviq). Dat is een derde van alle dodelijke slachtoffers van het coronavirus in het zuiden van ons land.

    'Ik krijg informatie dat de situatie niet meer onder controle is in bepaalde rusthuizen', zegt Dallemagne, die ook arts is. 'De situatie wordt enorm onderschat.' Vanaf eind deze week kunnen ook de bewoners van woon-zorgcentra getest worden op het coronavirus. Daarvoor worden meer dan 20.000 testen ter beschikking gesteld. 

  • De zin en onzin van het dragen van mondmaskers

    De druk op de overheid om het dragen van mondmaskers te veralgemenen neemt toe. Maar daarvoor zijn er én onvoldoende maskers én heeft het in sommige gevallen weinig zin.

  • Kunnen bloedtests onze maatschappij snel weer in gang trappen?

    Met relatief goedkope en eenvoudige immuniteitstests hopen beleidsmakers na de coronapiek de maatschappij versneld in gang te trekken. Maar staat de grote hoop in verhouding met de realiteit? ‘Het is minder simpel dan het lijkt.’

  • British Airways stuurt 36.000 medewerkers naar huis

    De Britse luchtvaartmaatschappij gaat de werkzaamheden van 36.000 medewerkers opschorten, meldt de BBC. Het bedrijf heeft door de coronacrisis een groot deel van zijn vloot aan de grond gezet. De maatregel is volgens de BBC van toepassing op de ingenieurs, de mensen die op het hoofdkantoor werken en op het cabine- en grondpersoneel van British Airways. Ontslagen worden niet verwacht, stelt de openbare omroep.

    British Airways is al enkele dagen in onderhandeling met de vakbond en heeft naar verluidt een basisakkoord gesloten. Verwacht wordt dat de getroffen medewerkers aanspraak kunnen maken op een steunprogramma van de Britse overheid om een deel van hun salaris vergoed te krijgen. Dinsdag maakte het bedrijf bekend tijdelijk alle vluchten vanaf de luchthaven Londen Gatwick, de op een na drukste Britse luchthaven, te staken om de kosten te drukken.

  • Vlaanderen pompt miljarden in economie

    De coronacrisis duwt ook de Vlaamse begroting diep in het rood. Met een bijkomend pakket noodmaatregelen drijft de regering-Jambon de budgettaire inspanningen voor bedrijven en gezinnen op tot 2 à 3 miljard euro, valt bij de meerderheid te horen. Het gaat om ongeveer 1 procent van de Vlaamse economie en een dikke 6 procent van het Vlaamse budget.

  • Belgische reissector zwaar getroffen

    De Belgische reisbureaus becijferen hun omzetverlies tot midden april op 2 miljard euro. 'Er komen geen boekingen meer binnen,' klinkt het. 'De IJslandse aswolk, de bankencrisis en de tsunami samen': zo omschrijft Frank Bosteels, de woordvoerder van de reisorganisator Connections, de crisis waar de Belgische reissector mee worstelt.

  • Recordaantal van 884 doden in VS

    Volgens de Johns Hopkins University heeft het coronavirus de afgelopen 24 uur een recordaantal van 884 mensen het leven gekost in de VS. Die sterke stijging brengt het aantal doden op 4.475. De VS zijn het land met het hoogste aantal geregistreerde gevallen (213.372), 25.200 meer in één dag. Het recordaantal doden in 24 uur staat op naam van Italië (969 doden). 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud