Makerbeweging zoekt materialen en sponsors
De brede burgerbeweging die praktische oplossingen maakt tegen de coronacrisis boekt veel resultaten, maar botst ook op haar limieten.
Een aangenaam neveneffect van de coronacrisis is de ongeziene golf van solidariteit en creativiteit die sinds twee weken de kop opsteekt. Het zijn allerlei ad hoc samenwerkingen van academici, uitvinders, bedrijven en vrijwilligers die producten en diensten bedenken waarmee hulpverleners en patiënten geholpen kunnen worden.
De belangrijkste beweging is de Corona Denktank rond de uitvinder Anthony Liekens, die in twee weken tijd zowat 1.800 deelnemers verzameld heeft en meer dan 10.000 mensen op de ene of de andere manier aan het werk heeft gezet. Een groot deel van hen maakt en verdeelt mondmaskers en schorten voor hulpverleners op het terrein.
Gezichtsscherm
De beweging Makers Against Corona ontwierp ook een model voor een plastic (pet) gezichtsscherm dat met lasercutters kan worden gemaakt (foto). Het ontbreekt evenwel aan materiaal om de productie op te schalen, zegt coördinator Pieter De Mil. ‘We roepen burgers, bedrijven en non-profits op donaties te doen via de website www.MakersAgainstCorona.org en de oproep verder te verspreiden met de hashtag #makersagainstcorona.’
Ook een project om een thermometer te ontwikkelen waarmee op afstand de lichaamstemperatuur kan worden gemeten heeft het lastig om in de opschaalfase te geraken. De ontwerpen zijn klaar, maar de fabrikant van een belangrijke sensor wil voorrang geven aan zijn commerciële klanten en wil hoogstens enkele tientallen sensoren leveren.
Onderdelen
Het Fablab van de VUB slaagde erin een bruikbaar beademingstoestel te ontwikkelen, maar het is lang niet zeker of de Belgische ziekenhuizen dat uiteindelijk nodig zullen hebben. Een ander prototype dat in Aalst werd ontwikkeld is klaar voor productie, maar daarvoor zijn heel wat kleine onderdelen nodig die momenteel niet in voorraad zijn. Via Flanders Make, het onderzoekscentrum van de maakindustrie, werd al een oproep naar de industrie gedaan om die onderdelen - zoals motortjes, ventielen, filters en tubes - te doneren.
Enkele techbedrijven werkten de voorbije weken aan het ontwikkelen van screenings en testen die op grote schaal kunnen worden ingezet. Een ervan is het Ninoofse Alma Care, dat een model ontwikkelt om op basis van patronen in de hartslagvariatie een ziektebeeld te herkennen. Als het model gevalideerd wordt, kan dat een eenvoudige screeningtool opleveren waarvoor je alleen een smartphonecamera nodig hebt.
Apps
Naast beschermingskledij en medische toestellen lanceerden burgers en bedrijven ook meerdere online diensten voor getroffen groepen. Enkele voorbeelden:
- De website praatbox.be biedt een laagdrempelige manier voor geïsoleerde patiënten om een videogesprek te voeren met de buitenwereld.
- Via wijhelpenmee.be werd een logistiek project opgezet om beschermingsmateriaal op te halen en te verdelen.
- Op www.covid-solidarity.org kunnen buurtbewoners helpen boodschappen te doen voor mensen die niet buiten kunnen of mogen.
- Op onderwijsgaatviraal.be bundelen Imec en de KU Leuven gratis tools voor afstandsonderwijs, ingedeeld per vak.
- De nieuwe app flatteningthecurve.eu, bedacht door de Vlaamse start-ups Adunio, MyBingli en Gaga trackt de bewegingen en de gezondheidstoestand van zijn gebruikers om op die manier in kaart te brengen waar het virus sterk aanwezig is. ’Alles gebeurt op anonieme basis’, zegt coördinator Vincent Nys.
- Puratos, een leverancier van ingrediënten voor bakkers en chocolatiers, lanceerde samen met de start-up Bakeronline een platform waarop bakkers gratis een webshop kunnen lanceren om bestellingen van klanten op te nemen. Bakkerijen die een webshop willen lanceren, sturen een mail naar info@Bakeronline.com.
- Komend weekend wordt een grote openbare 'hackathon' georganiseerd om nog meer oplossingen te ontwikkelen. Wie een idee wil posten, kan terecht op www.hackthecrisis.be
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU