Lees verder
Klik hier door naar het coronanieuws van donderdag 21 mei.
Klik hier door naar het coronanieuws van donderdag 21 mei.
Het duurt te lang voor het resultaat van een coronatest bekend is. Dat zei huisartsenvereniging Domus Medica woensdag in Terzake op Canvas. Minister Philippe De Backer (Open VLD), bevoegd voor de corona-taskforce, erkende het probleem.
'De meeste resultaten zijn er binnen de 48 uur', zei Roel Van Giel van Domus Medica. 'Er zijn een aantal testen, maar dat is een kleinere groep, waarbij het nog langer duurt. Maar zelfs 48 uur is te lang. Niet alleen zet je iemand, plus zijn gezin, 48 uur in isolatie terwijl die test even goed negatief kan zijn, maar dat wil ook zeggen dat je 48 uur lang die contacten niet kan opsporen. En dat die personen asymptomatisch het virus wel verder kunnen verspreiden. Dus het is cruciaal dat we binnen de 48 uur die resultaten hebben om snel dat contactonderzoek te kunnen opstarten.'
'Ik ben het er mee eens dat 24 uur het target moet zijn", aldus De Backer. Volgens hem werd er al bijgestuurd en worden de stalen nu twee tot drie keer per dag opgehaald, in plaats van één keer.
De Kamer heeft woensdag een wetsontwerp goedgekeurd met een reeks fiscale bepalingen die de economische coronacrisis moeten temperen.
Op uitkeringen in het kader van tijdelijke werkloosheid zal de ingehouden bedrijfsvoorheffing tot het einde van het jaar 15 procent bedragen, in plaats van de gebruikelijke 26,75 procent. Voor zelfstandigen en bedrijven wordt het voordeel dat aan tijdige voorafbetalingen gekoppeld is voor de laatste twee kwartalen van dit jaar verhoogd wat hen extra ademruimte moet geven.
Bedrijven die dividenden uitkeren, kapitaalverminderingen doorvoeren of eigen aandelen inkopen, zijn uitgesloten van de regeling. Ook vennootschappen met een link met belastingparadijzen zullen evenmin van de gunstige regeling gebruik kunnen maken.
Verder is beslist dat de steunmaatregelen van de gemeenschappen en gewesten - zoals de Vlaamse hinderpremie van 4.000 euro - belastingvrij zullen zijn. Ook de taxshelterregels voor audiovisuele werken, podiumkunsten en gaming zijn versoepeld, terwijl giften van medische materialen aan ziekenhuizen van btw zullen worden vrijgesteld.
Techbedrijven Apple en Google zijn klaar met de ontwikkeling van software waarmee mensen op hun telefoon gewaarschuwd kunnen worden als ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona. Dat laten beide bedrijven in een gezamenlijke verklaring weten. In België zijn vooralsnog geen plannen om die app te gebruiken.
De technologie, die begin april werd aangekondigd, is sinds woensdag beschikbaar voor nationale volksgezondheidsinstanties. Het is geen kant-en-klare corona-app, maar een ondersteuning voor zo'n app waarmee gebruikers anoniem worden gewaarschuwd als ze in contact zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus. De technologie werkt zowel voor Android-telefoons (Google) als iPhones (Apple). Zeker 22 landen en meerdere Amerikaanse staten willen volgens de bedrijven de technologie gebruiken.
De bedrijven besloten naar eigen zeggen een systeem voor het traceren van contacten te bouwen omdat regeringen hadden geprobeerd hun eigen apps te bouwen, maar dat ze voor hulp bij Apple en Google aanklopten. De bedrijven benadrukken dat apps die de technologie gebruiken moeten worden gebouwd door volksgezondheidsautoriteiten. Ook hebben ze toestemming van de gebruiker nodig, mogen ze alleen de minimale hoeveelheid gegevens verzamelen en mogen ze de locatie van een gebruiker niet registreren.
Belgen mogen opnieuw naar hun tweede verblijf, waarvan ze eigenaar zijn of al langer dan een jaar huurder. En daar mogen ze dezelfde vier personen ontvangen die ze sinds de versoepeling van de lockdownmaatregelen al zagen. Het ministerieel besluit dat dat toestaat, is woensdagavond in het Staatsblad verschenen.
Eerder op de dag ontstond nogal wat onduidelijkheid over de tweedeverblijvers. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) meldde dat er in de Nationale Veiligheidsraad 'unanimiteit' was om met onmiddellijke ingang Belgen weer naar hun tweede verblijf te laten gaan. Premier Sophie Wilmès (MR) wilde daar in de Kamer echter nog geen datum op plakken.
Tegelijk lieten de kustburgemeesters weten 'klaar' te zijn om dit zonnige verlengde Hemelvaartsweekend al tweedeverblijvers op te vangen. Daarmee spraken ze West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) letterlijk tegen, die eerder zei dat de kiest 'niet klaar' is voor de instroom van tweedeverblijvers.
N-VA, MR, Open VLD en CD&V hebben een wetsvoorstel klaar om de btw in de horeca tijdens de coronacrisis te verlagen naar 6 procent.
De horeca moet al sinds halfweg maart de deuren sluiten om de verspreiding van het virus in te dammen. Een concreet perspectief op een heropening is er vandaag nog niet. Om de restaurants en cafés toch wat extra ademruimte te bieden, en faillissementen en jobverlies te voorkomen, stellen de vier partijen voor de btw tijdelijk te verlagen naar 6 procent.
Hoewel de universiteiten volop de examens aan het voorbereiden zijn, denken ze ook na over volgend academiejaar. Daarin zal online lesgeven een belangrijk component blijven.
‘Vierhonderd of vijfhonderd studenten in één aula in oktober? Daar ga ik niet van uit’, zegt Luc Sels, de rector van de KU Leuven, met 60.000 studenten de grootste universiteit van Vlaanderen. ‘We opteren voor een gemengd model: op de campus als het kan, online waar het moet.’
Hoe komt het dat de ene persoon niet zo besmettelijk is als de andere? Wetenschappelijk onderzoek gaat er steeds meer van uit dat het coronavirus zich verspreidt via een beperkt aantal geconcentreerde clusters, zogenaamde 'superverspreiders'. Dat biedt perspectieven voor de bestrijding van de epidemie.
De gevaarlijke clusters hebben te maken met een complexe combinatie van omgevings- en gedragsfactoren. Alles wijst erop dat er in afgesloten ruimtes meer kans is op besmetting dan buiten. Plaatsen waar mensen zingen en roepen zijn gevaarlijker dan als er gewoon gepraat wordt, omdat er bij een zware ademhaling meer besmettelijke druppeltjes verspreid worden. Ook situaties waarin mensen lang samen zijn in één ruimte, zouden meer risico inhouden dan snelle ontmoetingen.
In de voorbije 24 uur zijn 106.000 nieuwe Covid-19-gevallen geteld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is 'bezorgd om de armere landen, nu de rijke landen langzaam uit lockdown komen'.
We hebben nog een lange weg te gaan in deze pandemie. We zijn zeer bezorgd over de stijgende gevallen in lageloonlanden.
Vooral in Latijns-Amerika is de situatie dramatisch. Volgens data van de gerenommeerde Johns Hopkins University telden Latijns-Amerika en de Caraïben woensdagmorgen 565.000 bevestigde coronagevallen. Meer dan 31.000 inwoners van het gebied bezweken aan de longziekte.
Brussels South Charleroi Airport hervat de commerciële vluchten vanaf 15 juni. Dat meldt de luchthaven woensdag. De heropstart gaat wel gepaard met strenge veiligheidsvoorschriften: om toegang te krijgen tot het gebouw, moeten passagiers eerst door een verplichte screeningtent waar het Rode Kruis zal controleren op koorts of andere symptomen van corona.
Verder raadt de luchthaven passagiers aan om online tickets te boeken en andere diensten zoals parking, stoelkeuze of extra ruimbagage te regelen, zodat het contact met het personeel zoveel mogelijk beperkt wordt. Ook de check-in gebeurt beter online, al laten sommige luchtvaartmaatschappijen nog toe om ter plaatse in te checken.
In het luchthavengebouw zelf is het dan weer verplicht om neus- en mondbescherming te dragen. Passagiers mogen begeleid of opgehaald worden door iemand die geen vliegticket heeft, maar ook die begeleiders moeten de nodige hygiënemaatregelen naleven.
Het blijft ook mogelijk om iemand naar de luchthaven te brengen of op te halen met de wagen, al is parking P3 voorlopig nog niet open.
Aan de gate zullen vloermarkeringen de sociale afstand moeten waarborgen, al wordt passagiers ook gevraagd zich niet meteen naar de gate te haasten van zodra die opengaat, maar rustig af te wachten, zodat er zeker voldoende afstand gehouden kan worden. Aan boord gelden de hygiëne maatregelen van de luchtvaartmaatschappijen zelf.
De kustburgemeesters zijn blij met het akkoord van de Nationale Veiligheidsraad om mensen weer toe te laten om naar hun tweede verblijf te gaan. Het ministerieel besluit moet nog worden goedgekeurd, maar zal waarschijnlijk woensdag nog in het Staatsblad komen. Dat wil zeggen dat tweedeverblijvers voor het Hemelvaartweekend al naar de kust kunnen gaan.
De kustburgemeesters zeggen klaar te zijn om de toestroom op te vangen, waarmee ze West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé categoriek tegenspreken. 'Wij hadden al twee keer gemeld dat we klaar zijn om tweedeverblijvers te ontvangen en liefst zo snel mogelijk. Ik ben vooral blij dat de onduidelijke situatie nu weg is', zegt de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD).
Als kust zijn we er volledig klaar voor. Zeker in Zeebrugge is er voldoende plaats. Het is een goede eerste oefening voor de zomer.
Ook Dirk De fauw (CD&V), burgemeester van Brugge, is positief: 'Ik wil benadrukken dat wij er als kust volledig klaar voor zijn. Zeker in Zeebrugge is er voldoende plaats. Het is een goede eerste oefening voor de zomer.' De uitspraak contrasteert met die van gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen, die eerder vandaag zei dat de kust er niet klaar voor was.
Burgemeesters verwachten dit Hemelvaartsweekend een toestroom aan tweedeverblijvers, zeker nu zomers weer voorspeld wordt, maar rekenen op het gezond verstand. 'Als de Veiligheidsraad het veilig vindt, zal het veilig zijn. Ik zie dat mensen hier echt afstand houden en verwacht dus dat ook tweedeverblijvers dat zullen doen', aldus de burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (sp.a). Ook in Middelkerke worden geen problemen verwacht. 'Er zal inderdaad veel volk komen, maar hier is plaats genoeg. Ik reken erop dat iedereen zich aan de regels blijft houden', zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD).
De verkoop van nieuwbouwwoningen is sinds het losbarsten van de coronacrisis met bijna 50 procent gedaald. Dat besluit de Confederatie Bouw uit een bevraging bij de woningbouwers. 'De markt is echt ingestort', zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. De Confederatie vraagt dringend steunmaatregelen om het investeringspeil van gezinnen op te krikken.
Uit de enquête bij de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers blijkt dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen sinds de start van de epidemie met 47 procent is teruggevallen. 'Een ongeziene klap', zegt de Confederatie Bouw, vooral omdat het voorjaar en de periode rond Batibouw normaal gezien de piekmomenten zijn. 'Tijdens de zomer valt de verkoop van woningen altijd wat terug, wat ervoor zal zorgen dat de woningbouwers, zonder heropleving, vanaf het najaar met een ferme krimp in de activiteit zullen zitten', klinkt het.
Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere vraagt 'nu meteen tijdelijke fiscale steunmaatregelen die ten laatste eind mei ingaan en meteen zorgen voor een schokeffect'. De sector wil een 'sterke fiscale incentive voor gezinnen die investeren in vastgoed'.
Er is binnen de Nationale Veiligheidsraad 'unanimiteit' over het opheffen van het verbod op de tweedeverblijvers. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele. Volgens Jambon zou er vandaag/woensdag nog een ministerieel besluit, een aanpassing van de FAQ en een publicatie in het Staatsblad volgen.
Volgens Jambon was er eerder deze week (op 18 mei) op een Overlegcomité tussen de verschillende regeringen al een akkoord over het opheffen van het verbod. Eigenaars van een tweede verblijf en langetermijnhuurders - mensen die voor minstens een jaar een woning of caravan huren - zouden dan opnieuw hun tweede verblijf mogen bezoeken.
Volgens Jambon was daarover woensdagochtend op een elektronische bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad ook 'unanimiteit' over. 'Normaal zou daarover vandaag een ministerieel besluit moeten komen en ook een aanpassing van de Frequently Asked Questions (FAQ). Dat is tot op heden niet gebeurd. Dat is een beetje verwonderlijk, want er was unanimiteit', aldus Jambon.
Premier Sophie Wilmès heeft woensdag in de Kamer herhaald dat mensen op korte termijn terug naar hun tweede verblijf kunnen. 'We gaan de heropening niet nodeloos vertragen', zei de eerste minister. Een precieze datum gaf ze nog niet. Volgens de premier hebben virologen deze week nog bevestigd dat een heropening van de tweede verblijven geen impact zou hebben op virologisch vlak. 'Daardoor zien we geen reden om die toelating nodeloos te vertragen', zei de premier.
Ze zei ook dat er niet 'in clichés' gedacht moet worden. 'Het gaat niet alleen om chique villa's, er zijn ook heel veel mensen die een caravan hebben en die het recht hebben om naar hun tweede verblijf te gaan.'
Burgemeester van Middelkerke en Kamerlid Jean-Marie Dedecker drong aan op een precieze datum, maar die is er dus nog niet. Naar verluidt heeft de premier de opdracht gegeven om de gouverneurs te raadplegen, die op hun beurt de burgemeesters bevragen. Wilmès kreeg ook vragen over de heropening van de horeca.'
Bij de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert hebben vakbonden en directie na twee dagen onderhandelen een akkoord gesloten over het statuut van werknemers die moeten thuisblijven na contact met een besmet persoon.
ABVV-afgevaardigde Tom Vercammen: 'Het bedrijf gaat de cao toepassen en vier uur van het bruto basisloon per dag bijdragen.' De vakbonden trekken hun stakingsaanzegging in.
De bonden vreesden dat werknemers die thuis in quarantaine moeten na contact met een besmet persoon slechts de standaardvergoeding voor technische werkloosheid zouden krijgen. Ze vinden echter dat werknemers in die situatie door overmacht in tijdelijke werkloosheid zitten en dus volgens de cao recht hebben op een hogere vergoeding. Het gaat om een bijdrage bovenop de vergoeding van de overheid.
De kust is niet klaar voor de komst van de tweedeverblijvers. Dat meldt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé woensdag. De gouverneur verwacht vandaag een ministerieel besluit over de tweedeverblijvers en vreest daarom een massa volk aan zee. Hij roept daarom op om niet massaal naar de kust te komen tijdens het Hemelvaartweekend.
Op woensdag wordt hoogstwaarschijnlijk een besluit genomen in de kwestie rond tweedeverblijvers. Gouverneur Carl Dewaluwé is ongerust over de situatie. 'Ik gun het iedereen om naar de kust te komen maar ik vrees een overrompeling. Als er te veel volk komt, kan er op de dijk bijvoorbeeld niet voldoende afstand gehouden worden', aldus Decaluwé.
De gouverneur roept daarom op om niet massaal naar de kust te trekken tijdens het Hemelvaartweekend. 'Het wordt mooi weer en tijdens een verlengd weekend zien veel mensen de kust als oplossing.' Toch wordt er niet extra gecontroleerd richting kust. De focus van de politiecontroles zal liggen op samenscholingen en het volgen van de afstandsregel.
In Nieuw-Zeeland maakt het idee van een vierdaagse werkweek opgeld, om de door de coronacrisis zwaar getroffen economie aan te zwengelen. Ook premier Jacinda Ardern is gewonnen voor het idee en spoort de werkgevers in haar land aan, na te denken over de invoering van de vierdaagse werkweek en andere flexibele arbeidsmodellen.
Veel Nieuw-Zeelanders hebben haar verteld dat ze meer in eigen land zouden reizen, mochten ze meer flexibele werkuren hebben, stelde Ardern na een bezoek aan de toeristische trekpleister Rotorua.
De Nieuw-Zeelandse vermogensbeheerder Perpetual Guardian zorgde in 2018 wereldwijd voor ophef, toen het bedrijf de vierdaagse werkweek invoerde. Volgens de stichter van het bedrijf kan het model een oplossing zijn om de economie van Nieuw-Zeeland er na de coronapandemie weer bovenop te helpen. De omschakeling heeft zijn werknemers gelukkiger en productiever gemaakt en hun mentale en lichamelijke gezondheid heeft een boost gekregen, luidt het.
De toerismesector in Nieuw-Zeeland is midscheeps getroffen door de coronacrisis. De grenzen van het land zijn nog altijd gesloten, terwijl veel Nieuw-Zeelanders de buikriem steeds nauwer aanhalen.
De voorbije 24 uur zijn 192 nieuwe gevallen van COVID-19 vastgesteld in ons land. 42 mensen zijn overleden en 58 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. 160 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten, waardoor er netto meer ziekenhuisbedden beschikbaar zijn. Dat blijkt uit het dagelijkse rapport van Sciensano.
De trend in ons land is dus nog steeds dalend, aldus Steven Van Gucht tijdens een persconferentie. Ook de vroege indicatoren wijzen er op dat alles nog onder controle is. Zowel het absenteïsme bij ambtenaren als het aantal griepconsultaties blijft stabiel.
In een poging naakte ontslagen zo veel mogelijk te vermijden bij de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines stellen de piloten voor om de komende twee jaar minder te gaan vliegen. Dat schrijven ze in een open brief. Op die manier zouden de piloten tot 45 procent loon inleveren, wat gecumuleerd een besparing van 100 miljoen euro kan opleveren.
Brussels Airlines kondigde eerder deze maand de intentie aan om een duizendtal jobs te schrappen. Maar de directie wil het aantal ontslagen bij die herstructurering tot 310 beperken, door onder meer een beroep te doen op brugpensioen.
De piloten van Brussels Airlines zeggen nu bereid te zijn tot 2023 fors in te leveren. 'Onze oplossing is een aanzienlijke verlaging van onze werkregimes en dus bijgevolg van onze salarissen en loonkosten tot 2023 te accepteren', luidt het in de brief waarover de VRT bericht. Zo zal het cockpitpersoneel zijn salaris met maximaal 45 procent verlagen.
Met dat voorstel hopen de piloten de meeste jobs bij het vliegend personeel te kunnen redden. Aangezien Brussels Airlines vanaf 2023 opnieuw plant te groeien, is het belangrijk dat aan boord te houden. 'In zijn hervormingsplan voorziet het management dat er in onze firma niet alleen een structurele winstgevendheid zal zijn, maar ook een gestage groei. Een groei die er in 2023 voor zal zorgen dat we de huidige grootte van ons bedrijf gaan overstijgen en dat we dus iedereen meer dan voltijds nodig gaan hebben. Reden te meer om iedereen aan boord te houden.'
De luchtvaartcrisis laat diepe sporen na bij alle leveranciers van Boeing, Airbus en co. Rolls-Royce, dat vliegtuigmotoren vervaardigt, gaat bijna een op de vijf jobs wegsnoeien. Eerder kondigde het Belgische Solvay al een grote ontslagronde aan in zijn composietenafdeling.
Spanje verplicht het dragen van mondmaskers in openbare ruimtes voor iedereen vanaf 6 jaar. Het verbod geldt zowel binnen als buiten als het niet mogelijk is 2 meter afstand tot elkaar te houden.
Volgens een verordening die woensdag gepubliceerd is, moeten mondmaskers worden gedragen op de openbare weg en in andere open ruimtes, net als in afgesloten openbare plaatsen. De maatregel geldt tijdens de noodtoestand. Het is nog niet duidelijk wanneer die afloopt, mogelijk al op 7 juni, melden Spaanse media.
Premier Pedro Sánchez is bezig de strenge coronamaatregelen te versoepelen, maar hij hoopt de noodtoestand nog tot eind juni te kunnen handhaven. In het parlement zou er echter slechts een meerderheid te vinden zijn voor nog twee weken verlenging tot 7 juni.
Duitsland beleeft een goede crisis. Hét bewijs: de Duitsers hebben als enigen in Europa het privilege weer in de file te mogen staan.
Volgens de data die UBS onder meer via TomTom, Moovit en Google verzamelde, kende Duitsland in de tweede helft van april al een opmerkelijke toename van het verkeer. Elders in Europa: noppes. Of het nu Britse motorways, de Franse autoroutes, de Spaanse autopistas of de Italiaanse autostrade zijn: je riskeert alleen een botsing met tuimelkruid.
Het coronavirus heeft de start-up Telemedi op de kaart gezet. Die zette een platform op voor doktersvisites op afstand. Het is een van de vijf platformen die door de regering aangeraden wordt. Het platform laat toe videogesprekken te hebben, voorschriften en attesten te ontvangen, enzovoort.
'Corona is de lucifer geweest die alles heeft aangestoken en alles mogelijk heeft gemaakt', zegt een expert van een Brussels ziekenhuis in een gesprek met onze zusterkrant L'Echo.
Hemelvaart bij 25 graden op het strand? De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé raadt het u af. 'Voor wie zijn zomer aan zee wil redden, heb ik maar één advies: blijf er morgen weg', zegt hij in Het Laatste Nieuws. 'Als iedereen nu naar de kust komt, zitten we straks diep in de shit.'
Dat bedoelt hij ook letterlijk. 'De toiletten, ik zeg het u: dat wordt de grote uitdaging.'
Decaluwé zwaait ook met getallen om de potentiële problemen te duiden. 'Op topdagen lopen er ongeveer 750.000 mensen rond aan de kust. Neem je de social distancing in acht, dan moet je dat beperken tot de helft, tot 380.000 mensen. Daar kom je snel aan als je even de teugels viert. Grosso modo heb je 220.000 vaste inwoners, 200.000 tweedeverblijvers, 130.000 overnachters en 200.000 dagjestoeristen. Als daar morgen zelfs maar een fractie van naar de kust komt, hoe ga je dat dan regelen? Want er is geen enkel café of restaurant open. Waar gaan al die mensen dan naar het toilet?'
Wie op aanraden van de dokter een immuuntest op corona laat uitvoeren, krijgt die test voortaan terugbetaald. De Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft dinsdag bekendgemaakt dat zo’n test 9,60 euro mag kosten, die integraal wordt terugbetaald. Zo’n serologische test onderzoekt of een patiënt over antilichamen tegen het coronavirus beschikt. Dat betekent doorgaans dat er een besmetting met het virus is geweest.
De test wordt terugbetaald voor wie ziek is en coronasymptomen vertoont, maar niet meteen getest werd of negatief heeft getest via de klassieke test. Dat geldt ook voor zorgpersoneel dat in contact komt met coronapatiënten.
Vlaanderen steunde oorspronkelijk de drastisch coronamaatregelen, maar de regeringen verspeelden snel hun krediet. Dat schrijft De Standaard op basis van een onderzoeksproject van de Universiteit Antwerpen om de politieke polsslag van Vlaanderen te voelen. 2.040 Vlamingen werden online bevraagd tussen 9 en 28 april.
Begin april steunde minstens drie vierde van de Vlamingen maatregelen zoals het sluiten van scholen en winkels, het verbod om vrienden te ontvangen en zelfs het beboeten van niet-essentiële verplaatsingen. De steun nam af in de loop van april, naarmate de normaliteit een beetje in zicht komt.
Voor de federale en Vlaamse regeringen, die de maatregelen namen, ligt de steun veel lager. Op het toppunt vond bijna de helft van de Vlamingen het gevoerde coronabeleid goed tot heel goed. Maar de communicatieblunder over de woonzorgcentra en de slideshow van Wilmés zorgden voor een kantelpunt. Eind april was het federale steunpercentage teruggevallen tot 27 procent, het Vlaamse tot 34 procent. De steun voor Wilmés zakte bijvoorbeeld van meer dan 50 procent tot amper 30 procent. .
Een Frans geneesmiddel dat patiënten met COVID-19 kan helpen, mag getest worden op een vijftigtal mensen in België. Het federale geneesmiddelenagentschap FAGG heeft groen licht gegeven, meldt Le Soir.
Het gaat om het kandidaat-medicijn Sarconeos van het Franse biotechbedrijf Biophytis, dat in de tweede van drie testfases zit. Het middel moest eigenlijk dienen voor de behandeling van neuromusculaire aandoeningen, maar kan ook positieve effecten hebben voor patiënten met ademhalingsmoeilijkheden, een van de symptomen van de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
De test in België begint in een ziekenhuis in Mechelen, met een vijftigtal patiënten met ernstige symptomen, en in een tweede fase kan de test nog uitgebreid worden met 180 patiënten.
De toegang tot brugpensioen moet opnieuw versoepeld worden tijdens deze coronacrisis. Dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans naar aanleiding van Rerum Novarum. De christelijke vakbond bepleit bovendien een vermogensbelasting van 1 procent op vermogen boven een miljoen euro, als onderdeel van een pakket maatregelen om de "gigantische schok" op te vangen van 180.000 mensen die bedreigd worden met ontslag door de coronacrisis.
Ik maak me geen illusies. Net als bij elke herstructurering en faling zullen de oudste werkers het eerst moeten gaan.
ACV schuift een herverdeling naar voor van de beschikbare arbeid, door middel van een collectieve arbeidsduurvermindering met premies, crisistijdskrediet en crisislandingsbanen. Voor mensen die toch worden ontslagen, dringt de vakbond aan op hogere werkloosheidsuitkeringen en voor de oudere werknemers dringt ACV aan op een versoepeling van de SWT-regels, het vroegere brugpensioen. 'Ik maak me geen illusies. Net als bij elke herstructurering en faling zullen de oudste werkers het eerst moeten gaan. Voor hen komt er best een crisis-SWT', aldus Leemans in zijn toespraak. Want hun kansen om in deze context een nieuwe baan te vinden, zijn helaas erg klein'.
Bart Van Craeynest kroop in de pen en maakte brandhout van de voorstellen van Leemans.
De bekende Britse universiteit van Cambridge is van plan om het volledige volgende academiejaar lessen uitsluitend online te laten plaatsvinden wegens de coronapandemie. Ook de examens zullen online afgenomen worden.
Cambridge University zegt te verwachten dat de maatregelen van social distancing nog een tijd zullen aanhouden. Lessen blijven tot de zomer van 2021 via video gebeuren, maar volgens een woordvoerder kan voor kleine groepjes nog een uitzondering gemaakt worden als het conform de maatregelen van social distancing gebeurt. De beslissing kan ook nog aangepast worden op basis van officiële adviezen, aldus de woordvoerder.
Meerdere signalen geven aan dat de coronacrisis permanente economische schade zal veroorzaken, waarschuwt de Nationale Bank. Ze is vooral bezorgd over het risico van faillissementen en de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid.
Een horecazaak op de vier zegt dat een faillissement waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is. In de sector kunst, amusement en recreatie zegt 39 procent van de bedrijven dat een faillissement (zeer) waarschijnlijk is.
'Het risico van faillissementen in die sectoren stijgt', zei econoom Geert Langenus van de Nationale Bank. Hij volgt voor de Economic Risk Management Group (ERMG) van de federale regering de economie in real time op aan de hand van niet-traditionele indicatoren zoals het elektricieitsverbruik en vrachtverkeer.
Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van gisteren vindt u hier, met onder meer Oostende dat een reservatiesysteem gaat invoeren voor zijn stranden.