Havenbedrijf Antwerpen verkozen tot overheidsorganisatie van het jaar
Het Antwerps Havenbedrijf volgt de FOD Financiën op als overheidsorganisatie van het jaar. Ook de Vlaamse belastingdienst, de FOD Binnenlandse Zaken, Opera Ballet Vlaanderen en de gemeente Waver vielen in de prijzen.
'Het Havenbedrijf heeft zich opengesteld voor de buitenwereld. De organisatie draait niet langer rond zichzelf, maar staat open voor de vragen en belangen van de honderden bedrijven die het hart van de Vlaamse economie doen pompen'. Met die woorden kondigde juryvoorzitter Bernard Gilliot (VBO) dinsdagnamiddag de bekroning van het Havenbedrijf Antwerpen tot overheidsorganisatie van het jaar aan.
Met de komst van de nieuwe CEO Jacques Vandermeiren (ex-Elia) waait er een nieuwe wind door het Havenbedrijf. Naar analogie van het open karakter van het spectaculaire nieuwe Havenhuis van Zaha Hadid heeft de topman de deuren van het overheidsbedrijf opengezet. 'De organisatie heeft haar stakeholders actief betrokken bij het vormgeven van de nieuwe gemoderniseerde en klantgerichte werking', zei Gilliot.
De 1.584 werknemers van het Havenbedrijf beheren en onderhouden de bruggen, dokken, sluizen, kaaimuren en gronden in de Antwerpse haven. Het bedrijf, goed voor een omzet van 269 miljoen euro, is ook verantwoordelijk voor het scheepvaartverkeer in de haven en het concessiebeleid.
Klantgericht
Organisatoren EY, BNP Paribas Fortis en De Tijd/L'Echo bekronen jaarlijks een overheidsorganisatie, die zich naar analogie van de privé-sector onderscheidt in criteria als efficiëntie, klantgerichtheid, innovatie en duurzaamheid. Eerdere winnaars zijn onder meer de federale overheidsdienst Financiën, het Zorgbedrijf Antwerpen, de instelling voor kinderbijslag Famifed en de kruispuntdatabank voor de sociale zekerheid.
Het Havenbedrijf was niet de enige overheidsorganisatie die in de prijzen viel. In de categorie 'Federaal' werd de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken bekroond, omdat de organisatie volgens de jury de vruchten begint te plukken van de digitalisering die de jongste jaren doorgevoerd is. Dat leidt tot klantgerichte toepassingen als BEalert en de app 112.
De prijs van regionale overheidsorganisatie van het jaar ging naar het Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen, omdat de organisatie erin slaagt de eeuwenoude traditie te koppelen aan innovaties, zoals augmented reality, hologrammen en 3D-printing.
In de categorie 'Lokaal' ging de gemeente Waver met de prijs lopen. Door een strenge begrotingspolitiek in het verleden heeft de hoofdstad van Waals-Brabant een investeringspotje van 70 miljoen euro kunnen bijeensparen, waarmee onder meer het stadscentrum opgefrist wordt en sterk ingezet wordt op digitalisering.
Voor het eerst ging er ook een prijs naar de meest duurzame overheidsorganisatie. Die eer was weggelegd voor de Vlaamse Belastingdienst, onder meer omdat alle dossiers er gedigitaliseerd werden, en de organisatie inzet op deelfietsen en hybride en elektrische auto's.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU